Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.01.2026., 11:51   #85771
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Ta baljezganja oko strujića mi idu na živce. Lako se je vozit dok koristiš kućnu struju za punjenje auta. Pito bi ih ja da na tu struju moraju platiti trošarine, održavanje cesta i ostala sra.a koja mi plaćamo u gorivu. Jer i oni troše cestu. Lako se to riješi. Koliko si napravio godišnje kilometara i po kilometru im rebnut trošarinu i namete koje plaćamo mi u foslinim gorivima.
Naravno ali kao i vecina tog na tehnickom kod nas je nelogicno, kao sto se prijepis vozila placa po kilowatima ili cestarina po kubicima tj. obujmu motora.
Kakve veze ima jel motor 1.5 ili 4.4 za cestarinu ? Jedino logicno bi bilo po tezini vozila (tu bi strujici placali posteno) ili po prijedjenoj kilometrazi...
Staro 05.01.2026., 12:42   #85772
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Polako se počinje uvodit to. Englezi uvode "pay per mile" od 2028. Strujići će plaćat 3 penija po milji, a hibridi 1.5 peni po milji.
Vjerujem da će i EU krenut u nekom tom smjeru
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2026., 14:31   #85773
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Iako nisam Bodul, u zadnje vrijeme sve više gledam Kineze. Jednostavno nude više auta za isto novaca. A meni je to donekle bitno, ne iz razloga što nemam novaca, nego iz razloga što malo vozim - trenutnim Capturom sam u 2.5,g. napravio 14k km. A ne bi ni toliko da ne idem na stručna savjetovanja diljem HR.
Enivej, moj Captur sa 1.3l/4c motorom i srednjom opremom sa par dodataka košta 29k. Za tu lovu mogu uzeti godinu dana starog Kineza sa više opreme, jačim motorom i većim gabaritima. Meni gabariti ne igraju neku ulogu jer se vozim uglavnom sam i volio bih da ima Kineza u B-segmentu (4,1-4,3m), ali ih baš i nema. Većina ih je >4,4m.
Baš gledam po oglasniku, Auto Hrvatska ima na lageru hrpu Fortinga Evo sa <20k km i tvorničkom garancijom za 25,4k EUR. Po meni, povoljna kupnja.
Staro 05.01.2026., 15:02   #85774
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Netko od vas vozio kineze na testnoj vožnj?
Kak su po pitanju buke?

Jučer se našao sa frendom koji ima ovog zadnjeg Formentora i rekao je da je Terramar puno tiši u vožnji.
Da on već na 130 nemre normalno pričati, tak isto je meni bilo sa S-Crossom.
Kod Terramara to krene kada se vozim preko 170, što je do sada bilo samo par puta
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2026., 17:06   #85775
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Iako nisam Bodul, u zadnje vrijeme sve više gledam Kineze. Jednostavno nude više auta za isto novaca. A meni je to donekle bitno, ne iz razloga što nemam novaca, nego iz razloga što malo vozim - trenutnim Capturom sam u 2.5,g. napravio 14k km. A ne bi ni toliko da ne idem na stručna savjetovanja diljem HR.
Enivej, moj Captur sa 1.3l/4c motorom i srednjom opremom sa par dodataka košta 29k. Za tu lovu mogu uzeti godinu dana starog Kineza sa više opreme, jačim motorom i većim gabaritima. Meni gabariti ne igraju neku ulogu jer se vozim uglavnom sam i volio bih da ima Kineza u B-segmentu (4,1-4,3m), ali ih baš i nema. Većina ih je >4,4m.
Baš gledam po oglasniku, Auto Hrvatska ima na lageru hrpu Fortinga Evo sa <20k km i tvorničkom garancijom za 25,4k EUR. Po meni, povoljna kupnja.
Meni je bitno. 80% vremena se vozim sam, ali želim imati mjesta, udobno sjedalo, dobar zvuk. Nije isto mali clio ili superb. Nije isto 2 ili 4 zvučnika ili 8. Malo bolja izolacija auta. Kupujem auto radi sebe, a tek onda ukalkuliram putnike ili ne. Iskreno mi puca k...c kak će se osjećat na zadnjem sicu. 😂

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2026., 18:42   #85776
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Meni je bitno. 80% vremena se vozim sam, ali želim imati mjesta, udobno sjedalo, dobar zvuk. 😂
zadnjih 5,5 godina imam monovolumen i nikad se više nebi vratio na manji auto. čak ni na SUV koliko mi se monovol. pokazao praktičnim
Staro 05.01.2026., 18:54   #85777
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Gledam si jednog F31 318d lci karavana steptronic 2016g, ima tko iskustava?
Staro 05.01.2026., 19:40   #85778
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova

Savršen kandidat za neki V8 Atmosferac, jbt kinezi i mlinci za kavu
Staro 05.01.2026., 20:20   #85779
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova
Baš to
Staro 05.01.2026., 21:50   #85780
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova

Zivot je prekratak da bi se vozili supacki auti. Zamisli sutra umrem vozeci nekog kineza sa 1.0 motorom ili nedjBoze na struju, a mogao ko covjek voziti V8 😁
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 00:01   #85781
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Automobili

Ako sutra odes bit ce ti svejedno sta si vozio
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 00:19   #85782
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
A bas, zamisli sutra odes a vozia si 2.0 dizel a ne neki V8 atmosferac, tugica.
Staro 06.01.2026., 00:19   #85783
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Automobili

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova

Pricao ti onaj sto se vratio? 😁
Staro 06.01.2026., 02:01   #85784
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Više manje isti auto kao onaj X1, samo niži, desetak cm dulji i s većim gepekom? Da je neki upgrade, i nije.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 02:11   #85785
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Više manje isti auto kao onaj X1, samo niži, desetak cm dulji i s većim gepekom? Da je neki upgrade, i nije.
Al ono ni blizu! To je isto kao da kazes da su Tiguan MK1 i Passat B8 isti auti jer eto oba imaju 4 tocka i VW znak naprijed.
Niti su ista platforma, niti ista generacija niti isti koncept auta, a ni motorizacija.
Uglavnom, taj F31 je dobar auto ako je dobro odrzavan, samo meni taj motor malo nejak. Ima ga sura u F34 i ok je postao tek kad ga je dao remapirati. 150 konja u tom autu je ipak premalo.
Staro 06.01.2026., 02:13   #85786
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Gledam zeni Yarisa hibrid, oprema sol asist, par godina star oko 20k €

Ima ko jos koju preporuku sta da pogledam od auta, moze i krosoveric neki, automatik i sve ove sigurnosne gluposti su must

Code:
- LDA ( Lane Departure Warning) sustav upozorenja prilikom napuštanja prometne trake s aktivnom pomoći zakretanja upravljača
− PCS ( Pre - Collision System) sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s prepoznavanjem pješaka (dan i noć) i biciklista (dan); aktivnom
podrškom kod izbjegavanja sudara sa pješacima (kod brzine od 40 do 80 km/h) te prepoznavanjem vozila iz suprotnog smjera i pješaka kod
skretanja u raskrižju
− RSA ( Road Sign Assist) sustav prepoznavanja prometnih znakova
− AHB ( Auto High Beam ) sustav automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala
− ACC ( Adaptive Cruise Control) tempomat s prilagodbom brzine pomoću radara i povezanost sa RSA
sustavom prepoznavanja prometnih znakova
− LTA ( Lane Trace Assist ) sustav detekcije i praćenja prometne trake kod uključenog ACC tempomata
sa EDSS ( Emergency Driving Stop Sistem) sustavom zaustavljanja vožnje u nuždi
− EDSS (Emergency Driving S top S istem ) sustav zaustavljanja vožnje u nuždi
 - PKSB ( Parking Support Brake) parkirni senzori s funkcijom 
automatskog kočenja
− SEA ( Safe Exit Assist ) sustav upozorenja u slučaju 
istovoremenog
otvaranja vrata i detekcije opasnosti u 
mrtvom kutu (BSM)
− BSM ( Blind Spot Monitor)
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 09:32   #85787
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Vozio me frend u svom Cayenne Coupe, V8 400+ KS iz 2019.g. Tom autu je veći problem ići 50 nego 250 km/h. Imao je zračni ovjes pa je bio udoban. Neugodno me iznenadio mjenjač jer sam osjetio i čuo promjenu brzina. Očekivao sam bolje od ZF-a u autu od (tadašnjih) 1,2m kn.
BMK kakav auto vozim. Bitno mi je da je udoban. I tu me Captur oduševljava. Qašo je bio osjetno tvrđi kao što je tvrd Yaris Cross od oca. Ok, Qašo je imao 225/45/19 gume pa nije čudno da su se osjetile neravnine na cesti.
Doduše, ima i gorih. Octavio karavan me totalno ubila i to na AC RI-ZG. Vozio sam se s njome od RI do Antunovića. Užas. Izašao sam iz auta kao da me netko prebio.
Vratimo se na Kineze. Bio sam nedavno u ZG pogledati Omodu 5. Lik u salonu mi je rekao da nije jako mekan, da vuče na Japance/Korejce tj. tvrđi od Francuza, ali mekši od Švaba. Za 27k dobiješ totalno opremljen auto, čisti benzinac. Vidim da se kod nas pojavila i SHS verzija (full hibrid) koja košta malo više (30k). Ima 7g/150k km gare. Za moje potrebe, i više nego dovoljan i povoljan.
Staro 06.01.2026., 09:45   #85788
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Al ono ni blizu! To je isto kao da kazes da su Tiguan MK1 i Passat B8 isti auti jer eto oba imaju 4 tocka i VW znak naprijed.
Niti su ista platforma, niti ista generacija niti isti koncept auta, a ni motorizacija.
Uglavnom, taj F31 je dobar auto ako je dobro odrzavan, samo meni taj motor malo nejak. Ima ga sura u F34 i ok je postao tek kad ga je dao remapirati. 150 konja u tom autu je ipak premalo.
Vrati se na njegov post tamo iz sredine prošlog mjeseca gdje su razlozi zašto mu X3 ne valja.
Ovaj Touring ne samo da nije rješenje tih svih problema jer je auto gotovo identičnih dimenzija, nego po tim uvjetima još i gori.

Staro 06.01.2026., 09:49   #85789
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Vrati se na njegov post tamo iz sredine prošlog mjeseca gdje su razlozi zašto mu X3 ne valja.
Ovaj Touring ne samo da nije rješenje tih svih problema jer je auto gotovo identičnih dimenzija, nego po tim uvjetima još i gori.
Ma ja sam samo reagirao na tvoju izjavu da je to "Više manje isti auto kao onaj X1". I bio je X3
Moguce da njemu nece odgovarati, samo sam htio reci da ta dva auta osim znaka na haubi i 4 tocka, nemaju ama bas nikakvih dodirnih tocaka
Staro 06.01.2026., 10:30   #85790
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Zivot je prekratak da bi se vozili supacki auti. Zamisli sutra umrem vozeci nekog kineza sa 1.0 motorom ili nedjBoze na struju, a mogao ko covjek voziti V8 😁
Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
A bas, zamisli sutra odes a vozia si 2.0 dizel a ne neki V8 atmosferac, tugica.
ala. zamisli sramote na ostavinskoj, ono, auto naslijeđuje osoba koja "ni krtva" nebi sjela u mlinac sa 3 cilindra i 0,9 ccm i sad ga mora vozit

po ovdje napisanom ispada da se tvornice šutaju sa ljudskim egom i nasilu ih tjeraju da voze 0,9 ccm...a nekad im je stari bio baja sa šestakom ili čak neki od 3000ccm...
šta sve neću pročitat u temi ....
Staro 06.01.2026., 10:53   #85791
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Shvatio si doslovno nešto što je bilo rečeno figurativno. Čovjek veoma aktivno sudjeluje u temi o automobilima,u nekakvim kriterijima nije naveo da mu treba prostora za klince ili stvari za vikendicu, a ne radi puno KM, pa jbmu kaj onda kineza gledaš daj uzmi Caymana nekakvog, e500 Coupe ili neki klinac
Staro 06.01.2026., 12:21   #85792
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Zašto gori? Noviji 7g, 8s automatik, ekonomičniji, više prostora u gepeku, idrive, tempomat, kontrole na volanu.
Samo me zanima prostor za vozača, ali su različite generacije pa možda čak i ima više mjesta.
Staro 06.01.2026., 12:24   #85793
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
ala. zamisli sramote na ostavinskoj, ono, auto naslijeđuje osoba koja "ni krtva" nebi sjela u mlinac sa 3 cilindra i 0,9 ccm i sad ga mora vozit

po ovdje napisanom ispada da se tvornice šutaju sa ljudskim egom i nasilu ih tjeraju da voze 0,9 ccm...a nekad im je stari bio baja sa šestakom ili čak neki od 3000ccm...
šta sve neću pročitat u temi ....
Ma zezamo se ljudi, vozite sta hocete!
Lijepo je voziti V8, naravno, ali kome to ne igra ulogu onda vozi ono sto mu odgovara. Pa evo i ja vise vozim zenin 1.6 nego svoj 3.0 koji samo stoji ispred garaze.
Staro 06.01.2026., 13:26   #85794
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Vozim F31 4 godine, napravio nekih 60k km. Imao sam prije 118d s ručnim mjenjačem. Sličan motor je u tom 318d (N47 vs B47). Za jedinicu je to sasvim ok, ali na niskim okretajima je bio dosta trom. Tu vjerojatno ZF8 puno kompenzira i sigurno je ugodniji za voziti. I da, ZF8 stvarno odlično šalta.
Što se tiče vožnje, jedinica mi je bila puno bolja na volanu. Električni servo na F31 mi je bio dosta čudan na početku. Žena je bila oduševljena jer volan ima jako mali otpor. U sport modu je "tvrđi", ali nije to to. Nekom to paše, meni je to minus.
Udobnost mu nije jača strana. Na 18" i RFT gumama je poprilično tvrd. Ali zato u zavoju nema uvijanja. Ako ima sjedala s lumbalnom podrškom, svakako će biti udobnija dulja putovanja.
Ne znam kakvu opremu gledaš, ali svakako obrati pozornost na to. "Goli" modeli su doslovce s nikakvom opremom (velika/mala navigacija, nekoliko paketa ozvučenja i sl..).
Što se tiče prtljažnog prostora, rekao bih da je u tom segmentu među lošijim. Npr. kad sam sklopio kolica ostalo je 3-4cm do vrata. Ako spustiš sjedala i makneš "letve" za mrežicu, stvarno stane puno toga. Ali vulgaris bunker je dosta mali. Ima prostora i ispod poklopca (nema rezervne gume), ali može biti nepraktično (npr. možeš komotno staviti kutije s alatom, a da ni ne znaš da ih voziš. Ja imam unutra neki basic alat i kuku. Praktično je i što se može samo staklo otvoriti.
Ne znam kakve si građe, no vjerujem da za vozača ima dovoljno mjesta. Ja sam 180 i iza može sjediti osoba iste visine bez da lomi koljena. Ako si bliže 190, računaj da iza tebe ima manje prostora za putnika. Budimo realni, i u Micri smo se vozili do Primoštena i svi smo bili poletni nakon putovanja

Za 18d motor u F31 ti ne mogu ništa konkretno reći jer je kod mene drugačiji. Obavezno provjeriti EGR opoziv. Ako je M volan, onda vjerojatno treba im airbag mijenjati u opozivu.
Staro 06.01.2026., 13:27   #85795
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Zašto gori? Noviji 7g, 8s automatik, ekonomičniji, više prostora u gepeku, idrive, tempomat, kontrole na volanu.
Samo me zanima prostor za vozača, ali su različite generacije pa možda čak i ima više mjesta.
Sjedni u njega pa ćeš vidjeti. X3 mi je bio prostraniji za vozača i suvozača, a touring ako se dobro sjećam ima još manje mjesta na zadnjoj klupi.
U 3 si stisnut sa svih strana, a u ovoj usporedbi pogotovo u visinu

Staro 06.01.2026., 15:03   #85796
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Automobili

Citiraj:
Pricao ti onaj sto se vratio? 😁

Ako odes gore ima da letiš ne treba ti avto,ako odeš dolje kod ekipe, postaješ ghost rider pa ti auto i motor bacaju vatru sa svih strana. Jebeš bmw

Vezano za Bmw3 , ima ispred manje mjesta od Golfa. Ako si fit i ne previsok, svejedno ti je, ako si mrcina, osjecas se kao u konzervi. Treba sve probat prije kupnje.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 15:18   #85797
nick praskaton
Asshole
Moj komp

nick praskaton's Avatar

Datum registracije: May 2007
ima li itko preporuku za 19" ljetne gume za g20 318d, nisam pametan sto uzeti

prednje su 225-40-19, a zadnje 255-35-19

isplati li se uzeti runflat ili ne? imam onaj slime kit u portapaku, isplati li se dati za pirelli pzero 200€ ili pak ici na pirell powergy obican, ili Hankook 140€, da li je run flat tolko tvrđi u vožnji ili ne?
nick praskaton je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2026., 15:44   #85798
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Run flat je beton.

Danas nakon malo vožnje po Zagrebu po ovim uvjetimacSottozero dot21 sa skoro novom ripnom drzi veoma lijepo, nemam zamjerke…
Staro 06.01.2026., 15:53   #85799
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Zato dodjes i kupis mog F11 i imas sve to i jos rednog sestaka pod haubom, a mjesta k´o u prici
Rjesi me vise patnje da i ja k´o coek SUV-a vozim
Staro 06.01.2026., 16:15   #85800
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Pa da ne tražiš za njega previše love možda bi ga netko i kupio.
Hamm je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na