|
|||||||||||
|
|
#4951 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
P.S.- sto fali skidanju torrenta direktno na Windowsima? |
|
|
|
|
|
|
#4953 |
|
Premium
Datum registracije: May 2023
|
Trebam pomoć oko konfiguracije. Iz RHEL-a 9 i 10 je uklonjen spice protokol pa tako i na ostalim derivatima - AlmaLinux-u i RockyLinux-u. Na Fedori imamo libspice-server.so.1 library pa pretpostavljam da je spice supported. Na AlmaLinuxu 10.x su odnedavno ponovo integrirali spice protokol za QEMU. Isto tako su napravili svoj native NVIDIA repozitorij koji na 9.7 radi odličo --- da koristim NVIDIA-u zbog potrebe za fine-tunanjem LLM modela iz vremena dok pytorch nije dobro radio sa AMD-om - a cuda-u držim u docker containeru izoliranu od ostatka sustava. U 9.x nema spice protokola, dok je u 10.x u uklonjen Xorg osim ono što je ostalo u development repozitoriju. Pokušavam postaviti virt-viewer za spajanje na QEMU guest mašine preko spice protokola koji bi trebao funkcionirati iz konzole koristeći virt-viewer kiosk mode. Sa VNC protokolom koji je integriran u QEMU ne mogu dobiti više display-eva, jer 1. nije moguće vrtit više VNC servera za jednu VM kojeg pruža QEMU proces direktno i 2. koristi nekakav meni nepoznat način renderiranja te se gube performanse. Na 10.1 sam iz konzole testirao wayland kiosk mode sa cage ($ cage -- virt-viewer --connect qemu:///system --kiosk), međutim potrebno je 15 sekundi da bi se renderirala tekst konzola, a vrlo često se i core dumpa na wayland-protocols.c i xwayland.c (iirc). Mislim da nije najbolja metoda koristiti Xorg pakete iz development repozitorija na 10.x, već je možda lakse konfigurirati odnosno rebuildati iz source-a qemu za spice-om. Izbjegao bih korištenje starije 8.x zbog skorijeg EOL. Ono što želim izbjeći je korištenje window managera, jer se sve koristi unutar guest mašina, a spajanje preko kiosk mode-a. Mislim da je bolje ići na Xorg u ovom slučaju. Testirao sam Weston kako bih ustanovio da nije problem do nečeg drugog. Fedora također shippa bez Xorg-a od verzije 43. Koristi li tko NVIDIA proprietary drivere uspješno sa virt-viewer kioskom? Možda bi najlakše bilo buildati sve na CRUX-u, iako ono što me vuče na RHEL derivate je SELinux, stabilnost i periodičke nadogradnje bez potrebe za buildanjem svakog paketa, iako ako bi stvari radile kako sam zamislio - nije problem jednom godišnje napraviti proces za buildanje paketa u guest mašini i upgrade host mašine. Podigni live image, mountaj root particiju na /mnt, mountaj /dev (mount -o bind /dev /mnt/dev) jer nam treba special character device /dev/null, chrootaj se u /mnt (chroot /mnt) i zatim možeš uradit symlink (ln -sf /dev/null /var/log/kern.log) ili iskoristit new-syslog ako ga sustav uopće ima da rotira određene datoteke po određenoj veličini ili periodički i čuva određenu količinu prethodnih datoteka, pa postaviš minimalne vrijednosti koje neće punit disk. Možeš uradit i extend diska ako je particija zadnja na disku - ne znam što VirtualBox koristi ali može se sa qemu-img resize +10G i nakon toga fsck + resize2fs i na kraju proširit particiju sa fdisk. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 21.12.2025. u 18:33. |
|
|
|
|
|
#4954 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4955 |
|
Premium
Datum registracije: May 2023
|
Želim izbjeći VNC u potpunosti primarno zbog nedostatka kvalitete prilikom renderinga. Imati VNC server unutar guest mašine nije rješenje jer u slučaju kada imamo 20 virtualnih mašina - od različitih Linux distribucija do različitih *BSD operativnih sustava, održavati takvo nešto je problem i gubitak vremena, dok integrirani QEMU VNC server čita framebuffer emuliranog grafičkog drivera koji je postavljen za guest mašinu, i to nema veze sa operativnim sustavom guest mašine, a zatim se spajamo VNC klijentom na host mašinu na predodređeni VNC port, ne na guest mašinu. Isto tako QEMU integrirani VNC ne zna za multi-head, a kao što sam napisao nije moguće vrtit više QEMU integriranih VNC servera za istog guest-a, barem koliko znam - iz libvirta. Spice dobro radi sa multi-head pogotovo sa virtio-gpu graphics driverom što daje dobre performanse. Nema mi smisla koristit RHEL ako se ponovno moram prilagođavat i buildat svoje pakete, radije onda sve buildam, izuzetno ako SELinux prevagne i uspijem postaviti da radi spice na AlmaLinux-u 9.7 sa nekim third-party repozitorijem. https://crux.nu/ports/crux-3.8/opt/qemu/Pkgfile - U ovom slučaju buildam libusb za 'virsh attach-device' odnosno usb forwarding, spice-protocol i spice-server traži libjpeg-turbo, libseccomp , nettle mislim da je bio requirement za neke kriptografske funkcije - možda nešto libcurl ili gnupg related, snappy za kompresiju nečega s čime nisam upoznat i libslirp za automatski user mode nat forwarding kada ne želimo postavljati nat ručno. VNC za backup može raditi i sa libjpeg ne treba mu libpng. Možda je fuse3 potreban za nekakav mounting ili rad sa diskovima. Iako nema potrebe za libslirp jer je routed mreža. Ovo bi bio setup koji traži manje rada, ali manje siguran jer nema SELinux, niti Apparmor profile složene niti išta drugo, pa je iz sigurnosnog aspekta definitivno bolje ići na RHEL. Najbolje bi bilo da ugasim sve i odem prošetat. Jebeš sve ovo. Thanks. Zadnje izmijenjeno od: radi.neradi. 21.12.2025. u 19:55. |
|
|
|
|
|
#4956 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4957 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#4958 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4959 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
> Snapdragon X Elite Laptop Performance On Linux Ends 2025 Disappointing |
|
|
|
|
|
|
#4960 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#4961 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Tako je meni AMD napravio nakon godinu dvije su samo ubili support za APU. Mislim da se radilo 7600 procesoru I nakon updata samo CLI. Nvidia 10xx I dalje radi odlicno, steta sta ubijaju support. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#4962 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
U procesu sam slaganja Linux media servera i imam GT 730 2GB grafičku za tu svrhu. Ovim člankom si me natjerao da istražim dal postoji driver za tu grafu, pošto support za GTX 10xx završava, a ova je još starija. Vidim da ima open source built-in driver za vulgaris 2D sliku na monitoru, čak podržava i više monitora (nadam se i 2k rezoluciju), jer ću šerat jedan od monitora s workstation mašinom na kojima imam Win 11 i programe za posao. |
|
|
|
|
|
#4963 | ||
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ekipa je lijena pročitati prvu vijest na naslovnici i instalirati https://aur.archlinux.org/packages/nvidia-580xx-dkms iz AUR-a.Citiraj:
nvidia-470xx-dkms ili nvidia-390xx-dkms bi trebao raditi (ovisi jel kartica Kepler ili Fermi) Zadnje izmijenjeno od: Dule. 27.12.2025. u 13:45. |
||
|
|
|
|
|
#4964 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#4965 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
https://www.phoronix.com/news/Phoenix-X-Server Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4966 | ||
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
S tim Trixiem nikako na zelenu granu, uopće ne kužim koji vrag se tu zbiva i gdje trebam tražiti problem. Dakle, radi se o Debian 13 VM-u na Proxmoxu 9 i taj VM vrti samo Docker te sam kroz fstab mountao neke NFS shareove s NAS-a za potrebe kontejnera (multimedia, slike). Docker je instaliran prema službenim uputama za Debian (https://docs.docker.com/engine/install/debian/). Kako sam već nešto pisao o tome, ovo su postovi i tobože rješenje jednog prijašnjeg problema koji je povezan s novim problemom: Citiraj:
Citiraj:
![]() Znači kad je aktivno ovo rješenje poviše imam sljedeći problem - rebootam VM ili Proxmox, nebitno, sve se uredno boota, ali Docker kontejneri su mrtvi. Ne mogu im pristupati, dobivam bad gateway 502. NFS share je uredno mountan i vidim ga! Taj dio radi ![]() Sad kreće najzanimljiviji dio - kontejneri nisu kreirani sve do trena kada u VM terminal ukucam "docker ps". U tom trenu svi kontejneri ožive i prorade! Command output kaže da svi kontejneri imaju uptime od par sekundi, znači upravo sad su kreirani iako VM ima uptime xy minuta, pa čak i x sati. Ovo je Docker status prije nego ukucam "docker ps" ili "docker info". Isti je status friško nakon reboota ili nakon x sati: Code:
admin@docker:~$ systemctl status docker.service
○ docker.service - Docker Application Container Engine
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/docker.service; enabled; preset: enabled)
Drop-In: /etc/systemd/system/docker.service.d
└─override.conf
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● docker.socket
Docs: https://docs.docker.com
Kada ukucam "docker ps" onda servis živne i kreiraju se svi kontejneri: Code:
admin@docker:~$ systemctl status docker.service
● docker.service - Docker Application Container Engine
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/docker.service; enabled; preset: enabled)
└─override.conf
Active: active (running) since Sun 2025-12-28 10:07:24 GMT; 6s ago
Invocation: e2950a8290a2407ebc49072a685a9c7d
Main PID: 1022 (dockerd)
Tasks: 168
Memory: 193.6M (peak: 197.4M)
CPU: 1.136s
CGroup: /system.slice/docker.service
I šećer na kraju zbog kojeg sam već lud i dođe mi da sve bacim u Drinu - kada undoam onaj fix iz quotanog posta: Code:
systemctl edit docker.service [Unit] # After=remote-fs.target # RequiresMountsFor=/mnt/media Iskreno, ne kužim što da guglam, što je tu problem? Dođe mi da u @reboot cron job stavim "docker info" komandu, ali ona picajzla u meni mi to neće approvati Hvala ako ste došli do kraja posta ![]()
|
|
|
|
|
#4967 |
|
Premium
|
Vjerojatno ti je systemd docker.socket enablean ali ne i docker.service. Provjeri sa: systemctl status docker.socket systemctl status docker.service I probaj enableati service tako da se digne prilikom boota: systemctl enable --now docker.service |
|
|
|
|
|
#4968 |
|
49%winner
|
Code:
admin@docker:~$ sudo systemctl status docker.socket
● docker.socket - Docker Socket for the API
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/docker.socket; enabled; preset: enabled)
Active: active (listening) since Sun 2025-12-28 11:26:36 GMT; 33s ago
Invocation: 26f2d95d0fb243be830aff13dc1d9d06
Triggers: ● docker.service
Listen: /run/docker.sock (Stream)
Tasks: 0 (limit: 19054)
Memory: 0B (peak: 256K)
CPU: 535us
CGroup: /system.slice/docker.socket
Dec 28 11:26:36 docker systemd[1]: Starting docker.socket - Docker Socket for the API...
Dec 28 11:26:36 docker systemd[1]: Listening on docker.socket - Docker Socket for the API.
admin@docker:~$ sudo systemctl status docker.service
○ docker.service - Docker Application Container Engine
└─override.conf
Active: inactive (dead)
Dec 28 11:26:37 docker systemd[1]: Dependency failed for docker.service - Docker Application Container Engine.
Dec 28 11:26:37 docker systemd[1]: docker.service: Job docker.service/start failed with result 'dependency'.
Docker.service se ne diže nakon reboota ni nakon tvoje komande, i dalje je dead. Gore sam pejstao "sudo systemctl status docker.service" komandu s vidljivom greškom (prije sam upisivao bez sudo-a), tako da ću krenuti od te 'dependency' greške koju vidim. Moram napomenuti da Debian i Docker uspješno koristim već 5-6 godina, ovo je prvi put da imam ovoliko pitanja/problema ![]()
|
|
|
|
#4969 |
|
Premium
|
Pogledaj u /usr/lib/systemd/system/docker.service koji su mu dependencyji (Requires=, Wants=) i da li neki od njih faila na bootu, i probaj ručno pokrenuti naredbu koja je navedena unutra, možda nešto skužiš... journalctl bi ti isto mogao reći gdje puca to na bootu... |
|
|
|
|
|
#4970 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
> Intel's Xe Linux Driver Ready With Multi-Device SVM To End Out 2025 Citiraj:
> X11 is going away on Linux. Here's how to prepare for Wayland |
||
|
|
|
|
|
#4971 | |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Komentari su ![]() Valjda bude do kraja desetljeća izašel iz bete... |
|
|
|
|
|
|
#4973 |
|
White Rabbit
|
Komenari su...no comment. Guram svjesno Wayland na Fedori zadnjih 3 godine sa AMD grafom i nema više screen tearinga, sve radi uglađenije. Test sa 3 FHD ekrana > sve 5. Jedini minus - Steam Link ne dela. Dobivam na telki crni ekran. Ima workaround al nije baš praktičan a sa novom verzije Fedore bude i nemoguć. Sa Intel grafom - nisam naletio na nikakve probleme. Nvidia - je mixed bag. RTX4050 na lapu dela ok i nisam nikakvih nuspojava osobno imal al gonim samo na jednom ekranu. Kolko sam proučaval po netu ekipa sa nvidia grafama zna imat problema sa Waylandom. Na stranu Desktop usage koji je meni osobno ugodniji - Wayland/X11 mi na serveru nikad nisu trebali niti su bili poželjni. CLI i deri Miško. Za sve ostalo - ima tu još posla. Ekipa koja je tolko protiv Waylanda je očito zaboravila na peripetije sa Xorg/X11. |
|
|
|
|
|
#4974 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Moram priznati da nisam skroz siguran koliko je pametno pisati, odnosno reći nešto na temu prelaska na Linux kao glavni (svakodnevni) operativni sustav, ali obzirom da smo pri samom kraju aktualne godine, IMHO nekako se čini sasvim prikladno u nekoliko riječi i rečenica osvrnuti se koliko je taj prelazak na Linux uopće izvediv, moguć i(li) poželjan. Nažalost i dalje postoje situacije u kojima krajnji korisnici za njihovu svrhu i potrebu, bilo iz softverskog, bilo iz hardverskog pogleda, nisu u mogućnosti napustiti Windows OS, jer u Linux svijetu jednostavno ne postoje adekvatne zamjene, podrške i alternative, ali možda se i u tim slučajevima stvari općenito poboljšaju, posebice kad se u obzir uzme koliko se Microsoft aktivno trudi pogoršati Windows sustav. Za potrebe testiranja prelaska na Linux iskoristil sam jednu od svojih konfiguracija (detalji u nastavku) koja se donedavno veselo vrtjela na Windows 11 Pro 25H2 sustavu s pripadajućim sistemskim zakrpama i popratnim driverima iz aktualnog mjeseca prosinca. Kao zamjenu za WIndows OS, odabran je LMDE 7 (Linux Mint Debian Edition) koji dolazi baziran na Linux 6.12.xx kernelu, te je u tom izdanju bez ikakvih problema prepoznat sav hardver i popratna periferija. Kasnije sam za svaki slučaj (ručnom instalacijom) dodatno provjeril kakva je situacija s novijim 6.16.xx i 6.18.xx kernelima, te je i u tim slučajevima sve s hardverske strane prepoznato kako spada. Diskovi koji su se cijelo vrijeme godinama koristili na Windows OS-u, prilikom prelaska na Linux, odnosno prilikom LMDE 7 instalacije, ostavljeni su u svojim orginalnim NTFS izdanjima, uključujući i sam Windows 11 Pro 25H2 SSD, tako da taj dio priče što je više moguće ostane u 1:1 režimu. AMD Ryzen 9 7950X CPU je još od prvog dana kroz BIOS podešen na Tjmax 75°C, 105W TDP i 142W PPT postavke, ali sam za potrebe testiranja provjeril i tzv. ECO mode, tj. Tjmax 75°C, 65W TDP i 88W PPT postavke, makar konkretno nemam nikakve koristi od toga, sve je i dalje (prilikom 100%-tnog opterećenja) funkcioniralo bez problema uz tak jasno nešto niže radne taktove. Što se GPU-a tiče, RDNA 2 iGPU i RX 9070 XT standardno koriste open-source AMDGPU kernel driver, dok se uz pomoć LACT i NVTOP alata dodatno proširuju funkcionalnosti i monitoring po uzoru na onaj u Radeon Adrenalin softverskom paketu. Steam i Lutris su naravno dostupni kroz Linux Mint Software Manager, tj. kao i u većini popularnih Linux distribucija, tako da u tom pogledu ostatak ovisi o kojim igrama je riječ i da li su na ovaj ili onaj način podržane. CPU i GPU zapravo uopće nisu bili (toliko) upitni za razliku od virtualnih mašina koje se godinama veselo kotrljaju, počevši orginalno s Hyper-V instancom koja se inicijalno vrtjela na Ryzen 5 1600 + B350 + 32GB DDR4-2400 platformi. Kasnije sam Hyper-V zamijenil s VMware Workstation rješenjem, da bi naposljetku sve skupa prebacil na VirtualBox i tako je ostalo do danas. VirtualBox 7.2.4 je baš kao i na Windows OS-u (is)korišten za sveukupno dvadesetak virtualnih mašina koje su se bez nekih većih peripetija importirale i uspješno pokrenule sa svojih orginalnih diskova, odnosno lokacija, tako da je na ovaj način (u mojem slučaju) pokrivena glavna stavka. Neovisno o kakvoj multimediji je riječ, sve se uredno reproduciralo kroz aplikacije koje su ili sastavni dio Linux Minta ili su pak dostupne kroz službeni repozitorij, odnosno prije spomenuti Software Manager. Za sve koji koriste odličan Equalizer APO direktna zamjena je Easy Effects koji između ostalog nudi i importiranje postojećih Equalizer APO postavki. Everything Search pak svoju zamjenu ima u vidu FSearch rješenja tako da i u tom slučaju niste zakinuti za sve mogućnosti brzog indeksiranja i pretraživanja, U kontekstu 3D printera, Prusa općenito ima svoj dio dosta dobro posložen po pitanju open-source angažmana, tako da je njihov PrusaSlicer dostupan kao zaseban instalacijski paket ili kroz repozitorij, ovisno koja verzija je u tom trenutku aktualna, pa su sve opcije i mogućnosti podjednake na Windows i Linux okruženjima. Wi-Fi i Bluetooth USB adapteri također nisu bili problematični, tim više, jer se radi o ništa posebno generičkim TP-Link i Realtek izdanjima, ali u ovih par tjedana koliko je sve zajedno u pogonu - nije bilo nekih prekida, raskida i općenitog odbijanja suradnje, tako da je popratna periferija i više nego zadovoljna. Ipak, jedna od rijetkih stvari koja nije bila nativno podržana na nivou samog operativnog sustava, je mogućnost podešavanja različitih pozadina (wallpapera) ukoliko je riječ o dual ili multi-monitor setupu, tako da sam moral posegnuti za HydraPaper alatom (koji je također dostupan kroz Software Manager), ali za razliku od Windows OS-a, Linux Mint trenutno i nativno ne nudi te mogućnosti. Iako sam ostale konfiguracije u samom startu posložil da se vrte isključivo na Linuxu, jedino je ova bila s Windows OS opcijom, makar po svemu sudeći realno nemam potrebu za Microsoft zavrzlamama. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 30.12.2025. u 22:52. |
|
|
|
|
|
#4975 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Svaka cast, moj je plan isto iduce godine preci sa glavnim desktopom na LMDE, mislim da je to najbolja opcija, jer na serverima ionako vecinom koristim Debian.
|
|
|
#4976 |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Meni su osobno 2 najveća problema na Linuxu: 1. Multiplayer igre (anti-cheatovi se ne rade za Linux) 2. Google Drive integracija (može pomoću Insync-a, ali to uvodi treću stranu u jednadžbu i potencijalne probleme kao ovaj) Nekome vjerojatno još i: 3. Aplikacije koje se ne rade za Linux, poput kompletnog Adobe programa i sl. Pa mi je palo na pamet, ali ne znam bi li bilo interesa, kreirati i moderirati temu za ljude željne prelaska sa Win --> Linux, a sadržavala bi popis svih poznatih Win aplikacija i najbolju alternativu na Linuxu (prvenstveno ako app ima svoju nativnu Linux verziju, pa onda sve ostale verzije). Emulatori, VM kemije i sl. bi bilo isključeno. Primjer: MS Office Suite - nema nativna. Alternative: OnlyOffice, LibreOffice, itd. Adobe Premiere - nema nativna. Alternative: DaVinci Resolve Adobe Acrobat - nema nativna. Alternative: OnlyOffice (limitirane mogućnosti ali je free), Master PDF Editor (paid) Google Drive - nema nativna. Alternative: InSync (paid), Gnome Online Accounts (free ali nije potpuna integracija) VLC - ima nativna. Alternative: ima ih mnogo... AnyDesk - ima nativna. Alternative: RustDesk itd... Svi bi mogli sudjelovati sa savjetima ili upitima koja im je app bitna na Linuxu, a koristili su je na Win. Eventualno malo bolje formatirati thread i razdijeliti free od paid alternativa... Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 31.12.2025. u 00:20. |
|
|
|
|
|
#4979 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Adobe Photoshop - nema nativna. Alternative: GIMP Total Commander - nema nativna. Alternative: DoubleCommander, MC, ima ih još
|
|
|
|
#4980 |
|
49%winner
|
Mene je iznenadilo da taj anticheat problem na linuxu i nije tako izrazen kao sto se prezentira, nego vise kao da se stvorilo neko uvjerenje da je stanje lose: https://youtu.be/bWfY9HktgmI
|
|
![]() |
|
|