Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 23:46   #751
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nije dobro spojeno, nisu dobro uparili faze i struje na smart meteru, zovi opet nek poprave

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 00:08   #752
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Nije dobro spojeno, nisu dobro uparili faze i struje na smart meteru, zovi opet nek poprave
Daj malo detaljnije pojasni (da im znam reci ) sta mislis pod "struje" ?

Ima tri faze i tri klampe, mislis da klampe nisu dobro raposredjenje (A,B,C) oko Faza (zica u razdjelnici) ?

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. Danas u 00:50.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 00:57   #753
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Želi reći da su zamiješani naponi i/ili struje. Znači da nisu dobro upareni U1-I1, U2-I2 i U3-I3. Vrlo vjerojatno jer je i power factor u banani.

Imaš li možda kakav vektorski prikaz mjerenja, nešto ovakvo?
generic je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 00:58   #754
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Ne, nego ili su okrenuli smjer trećoj ili nisu dobro uparili struje i napone, tj. nisu uparili strujne trafoe sa naponima

Edit: kolega me pretekao

Moš si i sam to prebacit, isključi dc stranu invertera i na smart meteru prebacuj strujne trafoe dok sve struje nebudu imale isti predzanak, ako to ne pomogne onda su krivo trafo okrenuli

Staro Danas, 01:10   #755
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
Autor generic Pregled postova
Želi reći da su zamiješani naponi i/ili struje. Znači da nisu dobro upareni U1-I1, U2-I2 i U3-I3. Vrlo vjerojatno jer je i power factor u banani.

Imaš li možda kakav vektorski prikaz mjerenja, nešto ovakvo?
Nazalost nemam tako sta u FusionSolar WEBu/aplikaciji

Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Ne, nego ili su okrenuli smjer trećoj ili nisu dobro uparili struje i napone, tj. nisu uparili strujne trafoe sa naponima
Danas su rastavili i pregledali sve tri i bio sam pored razdjelnice kad su to vrtili i po strelicama na klampama od SmartMetra smjer je po uputama dobar (ispred limitatora tj. od smjera vanjskog HEP ormarica prema limitatorima od). E sad ako ima jos negdje nesto tj. ako se mozda izmjesalo na smart meteru Faza 1,2,3 to neznam (do njega ide 6 tankih zica, sa svake klame po dvije). Premda sou provjerili i to na tavanu danas i po knjizi/manualima od invertera je OK.

Jedino ovo struje/naponi izmjesanim to neznam, moguce onda da to nije dobro upareno lai to bi smao znacili da treba na smartmeteru prespojit te tanke zice ?

Probali su na 15ak min i okrenuti sve tri klampe "naopako" tj. da strelice pokazuju od limitatora prema vanjskom ormaru i u tom trenu je pokazivalo OK (tj. bolje/meni logicnije) u grafikonu kao da dio struje ide u Mrezu a dio u kucu ali se onda "zasivila (ghostala) linija koja vodi od Mreze prema kuci i tada su dvije faze pokazivale plus a jedna minus vrijendosti (a inace dvije budu minus a jedna plus kad je spojeno u smjeru prema limitatorima).

Bas cu sutra postati kako to izgleda kad ima nesto svjetla pa paneli rade (doduse najvljuju usrano vrijeme i maglu narednih 7 dana pa pitanje hoce sutra ista i pravit ).

Ovako sad pokazuje grafikon, sve sto proizvedem i malo vise stalno potrosim jednako toliko, sto nema smisla.

Krivulja potrosnje se prati sa proizvodnjom:
https://prnt.sc/-RdRPIXhp5FX
Staro Danas, 06:34   #756
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Đabe što su rastavljali kad nisu dobro opet napravili

Staro Danas, 09:41   #757
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor generic Pregled postova
Želi reći da su zamiješani naponi i/ili struje. Znači da nisu dobro upareni U1-I1, U2-I2 i U3-I3.
Ovo ti je 100%.
Ja sam imao taj "problem" kad se moja elektrana puštala u pogon ali je ekipa odmah ispravila stvar jer su znali u čemu je fora.
Staro Danas, 09:50   #758
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Da, treba dobro paziti na oznake na smart metru i napajanje svake faze smart metra uzeti sa točno one faze gdje je mjerenje tog kruga jer inače krivo pokazuje.
Također treba paziti gdje se stavljaju trafoi jer inače opet krivo pokazuje potrošnju/proizvodnju. Ja sam svoje trafije postavio odmah poslije limitatora a nakon mjesta gdje mjerim sam napravio "čvorište" gdje je paralelno spojen dolaz iz invertera i odvod prema dvije table s osiguračima koje imam u kući.

Poslano sa mog ELI-NX9 koristeći Tapatalk
mamikulcic je online   Reply With Quote
Staro Danas, 10:01   #759
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Moguće je da ti tvoji majstori,bez uvrede,to spajaju robotski tj. plava i žuta idu dolje a one tri šta nisu plave i žute bilo kako gore pa možda nemaju kapacitet ni shvatit šta su pogriješili. Na šemu kao nahrani kerove i ništa ne diraj. I toga nažalost ima. Neću tvrditi da su tvoji takvi jer ih ne poznajem niti mi se vrijeđa na neviđeno ali radio sam s ograničenim ljudima koji kad im pokušavaš objasniti gdje griješe,a sve u svrhu da shvate i da se ne ponovi,kažu aha kužim a u pogledu im vidiš da nemaju pojma o čemu pričaš. Profesionalna mi je bolest upratiti takve i analizirati ih jer jedno je u pekari zarolati kroasan krivo a drugo je u nečijoj kući spajati struju krivo.

Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:19   #760
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Se moze kako vidjeti koliko paneli proizvode, prije nego je SE pustena u pogon? Instalacije su na mjestu, ali cekam brojilo i pustanje u pogon, pa sam mislio mozda se na smart meteru moze iscitati neki podatak kolika je proizvodnja?
Staro Danas, 10:29   #761
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Ok Hvala svima na informacijma, sve sam popisao pa cu im pokazat kad ponovo dodju .

Evo to ovako izgleda kod mene (sa dje magl ai nema sunca pa je slaba proizvodnja), znaci stlano je "krivo" tj. sva proizvodnja i jos iz Mreze/Grida sve je Load i strelica koja putuje u Grid je uvijek zasivljenja te ispadne da nikad nista ne ode u grid nego sve potrosim. Trneutno ispada da kuca trosi cca 800W a tokom dana kad paneli prave 4,5,6,7...kWh ispadna da kuca trosi opet jendoko tom zbroju i nesto iz grida tj. sve .

Evo prikaz:
https://prnt.sc/WIT3xN3MoLqS
Staro Danas, 11:14   #762
mamikulcic
Premium

Onda su ti trafoi na krivom mjestu. Obavezno moraju biti prije mjesta gdje je dovod iz invertera i prije odvoda prema FID-u. Najbolje negdje odmah poslije brojila/limitatora.

Staro Danas, 11:31   #763
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Situacija je ovakva:

U prizemlju je glavna razdjelica sa limitatorima i fidovkama, do nje iz sa fasade dolaze zice iz HEP ormarica.
U potkrovlju je druga razdjelnica (cisto za sobe/uticnice u potrkovlju) i kroz nju samo prolazi tih 6 zica od Smart metera (posto je na vertikali povezana sa istim buzirom) jer su kopce/klampe ili kao se vec zovu te kocke koje se stavljaju oko Zica/Faza u prizemlju/glavnoj razdjelnici (jesu to "trafoi kako ih ti zoves?).

Na tavanu je inverter i smart meter.

Od donje/glavne razdjelinice ide tih tankih 6 zica (plavo bijele) svedo tavana u kutiju/jos jednu razdjelnicu gdje je smart meter i glavni osigurac za taj dio.
Onda od smart metera 4 metara dalje ide drugaciji kabel koji ga povezuje sa Inverterom (na tavanu).

Znaci Klampe od Smartmetera su na fazama tocno prije Limitatora tj. od dolaza iz vana na pocetku/ulazu struje u kucu.
Ako sam dobro shvatio Fizicka lokacija samog Smart metera nebi trebala biti bitna dokle god su te klampe koje mjere/salju podatke na dobrom mjestu - ne ?
Staro Danas, 14:32   #764
mamikulcic
Premium

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
kopce/klampe ili kao se vec zovu te kocke koje se stavljaju oko Zica/Faza u prizemlju/glavnoj razdjelnici (jesu to "trafoi kako ih ti zoves?).
Da, na to sam mislio.

Citiraj:
Ako sam dobro shvatio Fizicka lokacija samog Smart metera nebi trebala biti bitna dokle god su te klampe koje mjere/salju podatke na dobrom mjestu - ne ?
Da, mjesto gdje se fizički nalazi Smart metar nije bitno. Bitno je da klampe budu odmah poslije brojila/limitatora a prije mjesta gdje se na instalaciju spaja dovod s invertera i odlaz na kućnu instalaciju.

Ovo je trenutna situacija sad oko 13h kod mene, vidiš da su dvije faze u minusu a jedna u plusu. Znači ovo nešto sitno proizvodnje po jednoj fazi odlazi u mrežu a ove u minusu troše više od proizvodnje (trenutno radi perilica, sušilica,TV i još nešto elektronike).

Ova slika ti je prikaz kako moraju biti postavljene klampe i napajanje Smart metra, svako drukčije spajanje daje krive rezultate u aplikaciji.
https://share.google/FcG8q44jGBDm5Ga5K

Staro Danas, 15:25   #765
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
Autor mamikulcic Pregled postova
Da, na to sam mislio.

Da, mjesto gdje se fizički nalazi Smart metar nije bitno. Bitno je da klampe budu odmah poslije brojila/limitatora a prije mjesta gdje se na instalaciju spaja dovod s invertera i odlaz na kućnu instalaciju.
Cek, cek da nesto sad pojasnimo.
Poslije brojila ili poslije limitatora jer to nije na istom mjestu u mom slucaju.

Brojilo je na kuci u HEP ormaricu i onda ide 5-6 metara kabela Od brojila do limitatora idu Faze (i nula/uzemljenje naravno) do moje razdjelinice u kuci prema Limitatorima (3 komada od 25A).

Znaci kod mene su klampe/trafoi stavljeni na zice IZUMEDJU brojila i Limitatora, znaci prije limitatora a ne poslije.

Dali je to onda problem ili ?

Evo ovako nekako bi bila "shema" kako je kod mene spojeno (zeleno su zice 10mm2, crveno su "klampe" tj. ti mali tnaki kabeli a narandzasto je veza smart metera sa inverterom)
https://prnt.sc/EdcNKQ864zJx

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. Danas u 15:39.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:40   #766
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nije bitno, ono što je bitno je da između brojila i clampova nema potrošača ili invertera. Jedino tako mogu izmjeriti točan dolaz/odlaz struje za cijeli priključak.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:42   #767
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Nije bitno, ono što je bitno je da između brojila i clampova nema potrošača ili invertera. Jedino tako mogu izmjeriti točan dolaz/odlaz struje za cijeli priključak.
Ok tako je onda i spojeno jer to je ukupan dolaz/odlaz iz HEP brojila u kucu. Sve ostlao je nakon te tocke spojeno takod a tu nema potrosaca prije tih klampi.
Staro Danas, 20:25   #768
mamikulcic
Premium

A kamo ti je spojen izlaz iz invertera? Gore na tavanu u tablu s osiguračima?
Od kud si Smart metar uzima napajanje?
Prema onoj shemi koju sam ti linkao napajanje Smart metra bi trebalo biti odmah poslije clampova.
Negdje ti je nešto krivo spojeno pa zato i Smart metar ima krive podatke. Znam da je i mene to zezalo pa sam se igrao dok nisam našao rješenje. Tj trebao sam samo pratiti onu linkanu shemu ali kod mene su kao i kod tebe na dva kata ormarići s osiguračima + poprilična gužva i šuma u prizemlju kamo mi je spojen izlaz iz invertera i sva zaštitna oprema.

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno