Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.10.2025., 18:56   #20851
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
To sve ovisi od covika do covika, ja imam astigmatizam sa 2 metra ne vidim na 55" razliku izmedju 4k i 1080p, super za grafe
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2025., 18:59   #20852
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor pogi Pregled postova
https://pcchip.hr/hardver/tv-i-monit...8k-rezolucije/

Saljem sa mobitela nemogu kalo link
Isto kažu da oko ne može vidjeti znad tipa 60FPS-a, što je nortorna glupost.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2025., 19:06   #20853
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Neki kazu i da 100% razlikuju 192kbps MP3 vs FLAC/WAV
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je online   Reply With Quote
Staro 28.10.2025., 19:16   #20854
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kako tko, ali definitivno je istina da je taj 8k najobičnija budalaština. Nemam neki super vid, meni je sa 2m na 55" vrlo vrlo teško razlučiti 4k i 1440p.

Citiraj:
Neki kazu i da 100% razlikuju 192kbps MP3 vs FLAC/WAV
Ako je audio oprema prava, tu razliku bi valjda i gluh čuo. Na PC speakerima od 10 eura nema razlike, to je istina.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:47   #20855
biohazard
Registered User
Moj komp

biohazard's Avatar

Datum registracije: Jun 2025
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Kako tko, ali definitivno je istina da je taj 8k najobičnija budalaština. Nemam neki super vid, meni je sa 2m na 55" vrlo vrlo teško razlučiti 4k i 1440p.

Ako je audio oprema prava, tu razliku bi valjda i gluh čuo. Na PC speakerima od 10 eura nema razlike, to je istina.
pravi maheri audiofili skuže kak se veli i koji kukac leti u zraku, moraš imati nekakvu adekvatnu opremu
biohazard je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 07:28   #20856
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Manufacturers continue to release new TV models featuring Ultra HD and even higher-resolution panels. However, according to a recent UK study, much of this effort may be largely unnecessary, as the human eye has a natural "resolution limit."
A team of researchers at the University of Cambridge set out to determine the true number of pixels the human eye can actually perceive. Using a sliding 4K monitor that could be moved closer or farther from the viewer, they found that the eye can detect far more pixels than previously thought, but that larger TVs often have a pixel density far beyond what most viewers can appreciate.
The experiment led to the identification of what the researchers call "retinal resolution" – the pixel threshold beyond which adding more pixels does not improve the perceived image quality. This limit depends on several factors, including screen size, room lighting, and the distance between the viewer and the display.
> Techspot

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Isto kažu da oko ne može vidjeti znad tipa 60FPS-a, što je nortorna glupost.

Ja znam da ja nemogu razlikovati kad je monitor na 166Hz a kad na 60Hz :P
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:34   #20857
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Iskoristio sam ove akcije i upiknuo si LG C5. Baš zbog toga sam išao na 55” umjesto na 65”

Odlučio sam zayebati “immersion” efekt. Ekran 65” bi mi previše naprezalo oči na tih 2.1m koliko je ekran udaljen pogotovo na zapečenim titlovima na zemaljskoj TV a koštao bi me 350-400€ više. I trošio bi više struje.

Ovako je slika nešto manja ali prirodnija. Kao da manje izgleda “digitalno”.
Staro Danas, 10:09   #20858
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Struja je ključna
Slažem se, za daljinu cca 2m 55" je idealna veličina. 65" dođe kao kad sjediš u kinu u prvom redu
Sad kad imaš C5, RTL Kockica će izgledat bolje nego ikad
Staro Danas, 10:16   #20859
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
https://pcchip.hr/hardver/tv-i-monit...8k-rezolucije/

Saljem sa mobitela nemogu kalo link

50 inča s tri metra, pff... amateri. S tri metra su trebali staviti barem 65", optimalno 75-77", da bi imalo smisla istraživanje.

https://www.rtings.com/tv/reviews/by...e-relationship

Zadnje izmijenjeno od: nub. Danas u 10:32.
nub je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:09   #20860
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

85" idealno. Govorim iz osobnog iskustva.
Staro Danas, 11:43   #20861
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Gledaš u 85" TV sa daljine od 2m?
Staro Danas, 11:52   #20862
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

3m.

Citiraj:
50 inča s tri metra, pff... amateri.
Staro Danas, 15:03   #20863
okarm
Premium

Datum registracije: Jan 2007
meni je s 3- 3.5m 50" taman. imao jedno vrijeme 60", pokusao se uvjeriti da je bolje i pratiti trendove ali sam se nakon mjesec dana vratio na 50tku. ugodnije mi je gledat, a i sam prostor mi je ljepsi.
okarm je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:10   #20864
nick praskaton
Asshole
Moj komp

nick praskaton's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor okarm Pregled postova
meni je s 3- 3.5m 50" taman. imao jedno vrijeme 60", pokusao se uvjeriti da je bolje i pratiti trendove ali sam se nakon mjesec dana vratio na 50tku. ugodnije mi je gledat, a i sam prostor mi je ljepsi.

hmm, s tri ipo metra udaljenosti, meni bi idealno bilo 75", ne znam kako ista vidis na 50" tvu na toj udaljenosti
nick praskaton je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 16:17   #20865
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor okarm Pregled postova
Ja u sobi imam nekih 3m do TV-a i gore sam stavio 50" jer više nije išlo. Nemam naočale ni dioptriju, ali ja taj tv ne gledam baš iz razloga jer mi je sve premalo i vidim da se oči naprežu. Žena ima neku minimalnu dioptriju, kaže da joj je sve mutno, ne treba nosit naočale.

Svaka čast, no meni je to negledljivo.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. Danas u 16:27.
Staro Danas, 21:12   #20866
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Dobro sad, negledljivo je malo pregruba riječ. Nije optimalno po izračunu, ali svakako gledljivo. Nekoć su se gledale televizije s 50-65cm i to je bilo kao dobro, a danas se kakti hurca ne vidi i oči se naprežu na 50 inča .

Ja sam prilagodil prostor 65" telki i stavio kauč na nekih 2.70 što je po izračunu idealno i meni isto paše. Mogao bih malo veću dijagonalu za filmove za kino doživljaj, al za igre i tv program, koji je ipak puno lošije kvalitete, je ovako super.
Staro Danas, 21:24   #20867
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Dobro sad, negledljivo je malo pregruba riječ. Nije optimalno po izračunu, ali svakako gledljivo. Nekoć su se gledale televizije s 50-65cm i to je bilo kao dobro, a danas se kakti hurca ne vidi i oči se naprežu na 50 inča .

Ja sam prilagodil prostor 65" telki i stavio kauč na nekih 2.70 što je po izračunu idealno i meni isto paše. Mogao bih malo veću dijagonalu za filmove za kino doživljaj, al za igre i tv program, koji je ipak puno lošije kvalitete, je ovako super.
Ja ti kažem, negledljivo je meni. Titlovi mi se mute, borim se.

Išao sam na pregled vida, mali astigmatizam, ali dioptrija 0.25 i jednostavno ne vidim koliko bi htio.

Išao izmjeriti sobu, 3.5m je negdje duga. TV je 50". Ne znam, baš sam izgubio volju gledati gore tv.
Staro Danas, 21:42   #20868
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Dobro sad, negledljivo je malo pregruba riječ. Nije optimalno po izračunu, ali svakako gledljivo. Nekoć su se gledale televizije s 50-65cm i to je bilo kao dobro, a danas se kakti hurca ne vidi i oči se naprežu na 50 inča :D.

Upravo to. Ja kad sam kupio Panasonic crt 80cm koji je to šou bio doma. Sa 3.5m udaljenosti na kojima danas gledam 65" tada je tih 32" bilo ogromno. Nisu svi isti. Meni je tih 65" super, mogao bi možda na 77" da je neka super cijena ali više od toga ne. Ali projektor sa druge strane mogu gledati 120" sliku sa iste udaljenosti. Nije isto buljiti u platno i neku telku sa 2-3000 nita hdr-a koji ti izbija zjenice...
9800pro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 21:50   #20869
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Slažem se. Ta svjetlina stvarno počne ubijat kad se gleda kako spada - u zamračenoj prostoriji. SDR materijal stvarno ne treba previše dizat (standard industrije je 100 nita!), jedino HDR zahtjeva 1000.

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ja ti kažem, negledljivo je meni. Titlovi mi se mute, borim se.

Išao sam na pregled vida, mali astigmatizam, ali dioptrija 0.25 i jednostavno ne vidim koliko bi htio.

Išao izmjeriti sobu, 3.5m je negdje duga. TV je 50". Ne znam, baš sam izgubio volju gledati gore tv.
To mi je malo neobično. Ovaj 65" kaj imam mogu gledati i s druge strane prostorije s tipa 6-7 metara i niš mi se ne mute titlovi.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na