Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 09:23   #83761
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
Opa, ove spodobe iz vlasti bi ovu situaciju odmah mogli okrenuti u svoju korist. Uvedu vinjete dok "cekaju" da ovi isporuce ono sto su potpisali, a kako se to nece dogoditi za jedno 5 godina ide prekid ugovora a vinjeta ostaje. win win situacija ali cisto sumnjam da ce se to dogoditi
Iz tvojih usta.... u Bozje usi. Mislim da bi mi godisnja kilometraža porasla bar za 10-15% u tom slučaju...
Staro Jučer, 09:44   #83762
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Mogu ja samo nešto pitati vezano uz boldanu stavku.
Još mogu razumjeti 5 izmjena ulja i filtera za 1200€, premda mi je i 240€ za par litara ulja i 3 filtera puno, ali ipak tu je 25 litara ulja po nekoj cijeni.
Što to rade prilikom održavanja EV tijekom 5 godina. Uistinu bih volio da me netko razuvjeri jer u nijednom ovlaštenom servisu ne možeš kupiti 25 litara motornog ulja koja su jedina novčano-materijalna mjerljiva razlika u tolikoj razlici cijene u usporedbi 800 vs 1200€.
EV imaju puno manje pokretnih dijelova, kočnice bi trebale trajati osjetno duže...zašto onda razlika samo 50% manje. Podsjećam: 25 litara ulja u ovlaštenom je najmanje 500€-800€.

Ili samo jedna optimizacija softvera prilikom čega serviser spoji sondu i stisne "update" vrijedi više nego da se netko zavlači pod dizalicu, skida poklopac, pregleda cijelo podvozje, zamjeni ulje, filter, i još jednom provjeri sve tekućine na vozilu.
Recimo KIA i WV traže da se radi periodični pregledi na tome dižu lovu. Tesla ima skroz drugu politiku tj. ne vole te vidjeti na servisu🙂. "Tesla vozila nemajh fiksne godišnje ili kilometražne "servise" poput klasičnih automobila s motorom na unutarnje izgaranje. Umjesto toga, Tesla preporučuje održavanje na bazi potrebe (as-needed basis), ovisno o uvjetima vožnje, okolini i upotrebi vozila. Ovo je navedeno u službenom vodiču za samoodržavanje (DIY Maintenance Guide) i vlasničkom priručniku."
"Tesla naglašava da se većina zadataka može obaviti samostalno ili kod neovisnih servisa. "
izvori: Tesla Owner's Manual, Service Manual 2024+ i DIY Guide.
To sam sve rekao kumu za Teslu, nije "vjerovao" dok mu osobno nisu rekli u Tesli. Skroz drugačija politika od konvencionalnih proizvođača automobila. I da za update softvera ne treba u servis radi se automatski doma po potvrdi (kao na mobitelu). To funkcionira odlično.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:54   #83763
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor MIK Pregled postova
"Tesla vozila nemajh fiksne godišnje ili kilometražne "servise" poput klasičnih automobila s motorom na unutarnje izgaranje. Umjesto toga, Tesla preporučuje održavanje na bazi potrebe (as-needed basis), ovisno o uvjetima vožnje, okolini i upotrebi vozila. Ovo je navedeno u službenom vodiču za samoodržavanje (DIY Maintenance Guide) i vlasničkom priručniku."
Sve je to sjajno i bajno ali i dalje je to automobil dakle nesto sto kao sto si napisao treba manje odrzavanja u odnosu na ekvivalente sa motorima sa unutarnjim izgaranjem ali opet ima kompleksne sustave (grijanje i hladenje baterije na primjer) koji treba barem provjeravati na godisnjoj razini zbog sigurnosti samog automobila i putnika. To mi ide u istu onu kategoriju kao i da se ulje mora na autu svake 2 godine mijenjat ili 30.000km. Je moze se al tako odrzavani auti nakon 10 godina kao rabljeni vjerojatno nece biti u bajnom stanju. A meni osobno je to bitnije nego kako se auto ponasa u prve 3-5 godine kao nov.

P.S. bilo bi interesantno napraviti usporedbu rabljene Corolle sa barem 10 godina starosti i 150.000km + i Tesle Model 3 istog godista i kilometraze naprimjer i onda usporediti ponovo sve brojke gore.
Staro Jučer, 11:04   #83764
Xiaomi
Premium

Datum registracije: May 2018
VW te traži samo za inspekcijski servis svakih 24. mjeseci, koji je vrlo jeftin. Dok filter kabine možeš sam promijeniti i to napomenuti kad pitaju. Za Kiu ne znam.
Xiaomi je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:01   #83765
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Moj meho uz brdo specijalizacija ima EV certifikat za popravljanje električnih vozila. I ako netko zna, a on zna jer ih popravlja na poslu. Na spomen EV samo mi kaže, jel ja vozim EV? Da je to tak dobro i jeftino već bi ga vozio, ali vozim dva dizelaša. 😂

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:48   #83766
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Bilo i dobro kada bi argumentirano napisao kaj to točno odlazi. Samo nemoj molim te napisati baterija. Jer to znamo da nije istina. Ok gume se više troše jer su teška vozila.

Kaj još?

Osobno ne želim EV jer me strah da se govno ne zapali na način da neću moći sve suputnike izvaditi van iz auta.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:07   #83767
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Meho pije žuju a on ne i eto ti problema

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 14:54   #83768
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Nekuzim, zasto su klime veci "problem"?
Problem nestabilnosti mreže kod peak loada ljeti, ajde istina situacija je bolja nego kaj je bila pred 5+ godina, ali tim više daje do znanja da je moguće prilagoditi mrežu i za EV budućnost.

Nego, da čujem, preporuka zimskih šlapa, 225/40/R18, da je tiho i dobro.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:05   #83769
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Problem nestabilnosti mreže kod peak loada ljeti, ajde istina situacija je bolja nego kaj je bila pred 5+ godina, ali tim više daje do znanja da je moguće prilagoditi mrežu i za EV budućnost.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...pasno-15625399
Ivan357 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:10   #83770
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Sve je to sjajno i bajno ali i dalje je to automobil dakle nesto sto kao sto si napisao treba manje odrzavanja u odnosu na ekvivalente sa motorima sa unutarnjim izgaranjem ali opet ima kompleksne sustave (grijanje i hladenje baterije na primjer) koji treba barem provjeravati na godisnjoj razini zbog sigurnosti samog automobila i putnika. To mi ide u istu onu kategoriju kao i da se ulje mora na autu svake 2 godine mijenjat ili 30.000km. Je moze se al tako odrzavani auti nakon 10 godina kao rabljeni vjerojatno nece biti u bajnom stanju. A meni osobno je to bitnije nego kako se auto ponasa u prve 3-5 godine kao nov.

* auto voziš na redoviti tehnički pregled, pored toga imaš više opcije za pregled stanja vozila (uglavnom auto javlja sam ako ima kakav problem):

1) Aktivna greška: Ako postoji problem (npr. s baterijom, kočnicama, Autopilotom ili senzorima), Tesla će ga automatski prikazati kao obavijest na zaslonu.

2) Možeš i preko aplikacije: Otvorite Tesla app na telefonu (povežite se s vašim računom i vozilom).
Idite na Servis (Service) ili Upozorenja (Notifications).

3) Napredno: Aktiviranje Service Mode za naprednu dijagnostiku
- način za pristup detaljnim podacima

Kod ostalih proizvođača istu stvar će ti napraviti u ovlaštenom servisu i naplatiti dijagnostiku.

Citiraj:
P.S. bilo bi interesantno napraviti usporedbu rabljene Corolle sa barem 10 godina starosti i 150.000km + i Tesle Model 3 istog godista i kilometraze naprimjer i onda usporediti ponovo sve brojke gore.
Vozila nisu u istoj klasi: to bi bilo recimo bilo Audi A4 i Tesla Model 3 (po cijeni i po dimenzijama).

Citiraj:
Autor Xiaomi Pregled postova
VW te traži samo za inspekcijski servis svakih 24. mjeseci, koji je vrlo jeftin. Dok filter kabine možeš sam promijeniti i to napomenuti kad pitaju. Za Kiu ne znam.
Službeno vozilo imam Seat Atecu 2.0 tdi - prvi servis 20.000km - 286Eura
Tesla model 3 nakon 20.000km - 0 Eura

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Moj meho uz brdo specijalizacija ima EV certifikat za popravljanje električnih vozila. I ako netko zna, a on zna jer ih popravlja na poslu. Na spomen EV samo mi kaže, jel ja vozim EV? Da je to tak dobro i jeftino već bi ga vozio, ali vozim dva dizelaša. ��
Kod nas i u Europi je No1 - Vanja Katić - EVClinic, ima otvorenu franšizu u Berlinu i još jednu otvara van HR. Govori sve suprotno, sa argumetima

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Bilo i dobro kada bi argumentirano napisao kaj to točno odlazi. Samo nemoj molim te napisati baterija. Jer to znamo da nije istina. Ok gume se više troše jer su teška vozila.

Kaj još?

Osobno ne želim EV jer me strah da se govno ne zapali na način da neću moći sve suputnike izvaditi van iz auta.
* što odlazi: tekučina za brisače, filter kabine i klime, metlica brisača, tepisi, mirisni borići ...
šala mala, odlaze svi pokretni dijelovi kao i na klasičnim autima, s time da ICE ima preko 800 dijelova više

Razbijanje mitova i edukacija: sigurnost i zapaljivost električnih vozila

Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Prošlu zimu uzeo MICHELIN PILOT ALPIN top guma, odlično drži i tiha.
Staro Jučer, 15:32   #83771
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:

Kod nas i u Europi je No1 - Vanja Katić - EVClinic, ima otvorenu franšizu u Berlinu i još jednu otvara van HR. Govori sve suprotno, sa argumetima
Taj sigurno pije mohito i nosi kardigan oko vrata
Staro Jučer, 16:28   #83772
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
* auto voziš na redoviti tehnički pregled, pored toga imaš više opcije za pregled stanja vozila (uglavnom auto javlja sam ako ima kakav problem):

1) Aktivna greška: Ako postoji problem (npr. s baterijom, kočnicama, Autopilotom ili senzorima), Tesla će ga automatski prikazati kao obavijest na zaslonu.

2) Možeš i preko aplikacije: Otvorite Tesla app na telefonu (povežite se s vašim računom i vozilom).
Idite na Servis (Service) ili Upozorenja (Notifications).

3) Napredno: Aktiviranje Service Mode za naprednu dijagnostiku
- način za pristup detaljnim podacima

Poučen iskustvom ja vjerujem takvim sustavu kao i gladnom medvjedu kad mi kaže da me neće pojest. Previše je faktora u tom lancu koji mogu poći u krivu stranu. Više ja vjerujem kad jednom godišnje odvezem auto svom mehi i da se provjere barem ključne komponente. Ljudi rade greške, a samim time i softwer kreiran od ljudske ruke i uma je podložan greškama i Bugovima. A kaj se usporedbe Corolle i Tesle tiče - pa kaj nisi napisao u prvom postu da je održavanje skuplje u prvih 5 godina za Corollu? Zato sam i napisao da bi ista usporedba bila interasantna sa više godina i km na grbači oba auta. Zašto misliš da je usporedba u tvom postu u redu a ovom slučaju ne?
Staro Jučer, 17:19   #83773
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Vidio sam ja kojom brzinom to plane i ne treba mi klošar iz hgspota objašnjavati. Nema boga krista isusa da bi svoje dijete, ženu i psa vozio u tom govnetu.

Mit 3: Požari u električnim vozilima teže su za gašenje..ovo nije MIT ovo je činjenica.

Mit 2: Manji sudari češće uzrokuju požare u EV-ima..ne nužno ali može se oštetiti baterija i onda burn baby burn na random nekada. Ne možda odmah alli....

Mit 1: Električna vozila su sklonija požarima od tradicionalnih vozila..nisu jer su ugurali razna sranja u ICE kao EGR i DPF pa eto imamo to kaj imamo.

p.s i ako mi se zapali ICE, a da nije usred ne znam kakvog sudara gdje mogu izguiti svijest, ja lako izadem van i izvadim sve meni bitne ljude i životinje iz auta. Kod dildača na batt nemam nikakve šanse.

Zadnje izmijenjeno od: Hamm. Jučer u 17:24.
Staro Jučer, 18:32   #83774
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Zašto misliš da je usporedba u tvom postu u redu a ovom slučaju ne?
Jer ne ide EV-ima u prilog?

Leasing kuće nerado daju ponude za EV, jer nakon isteka leasing perioda, nemaju nikakvu računicu. Teško do nemoguće će ih utopiti dalje, osim za dijelove.

Rent-a-car kuće ih izbjegavaju iz istih razloga.

Statistike kažu da EV (nebitno koji) gubi pola vrijednosti već unutar 2 godine vlasništva. Ok, ako usporedimo super luksuzni EV sa super luksuznim ICE, koji po pravilu najbrže gube vrijednost, ali Corolla i slični hibridi (Prius, Jazz...) dosta dobro drže vrijednost.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:51   #83775
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Citiraj:
Poučen iskustvom ja vjerujem takvim sustavu kao i gladnom medvjedu kad mi kaže da me neće pojest. Previše je faktora u tom lancu koji mogu poći u krivu stranu. Više ja vjerujem kad jednom godišnje odvezem auto svom mehi i da se provjere barem ključne komponente. Ljudi rade greške, a samim time i softwer kreiran od ljudske ruke i uma je podložan greškama i Bugovima.
Imaš redoviti godišnji servis vozila gdje se pregledaju svi bitni elementi vozila. Što bi to trebalo pregledati kod EV-a, koje ključne elemente? Ulje motora, sustav paljenja. remenje-lance, filter goriva, lambda sonde, auspuh, rashladnu tekućinu, termostat, kvačilo, alternator, DPF, EGR itd.... zato tvoj meho ne voli strujiće.

Skroz drugačija filozofija, treba se priviknuti na to

Citiraj:
A kaj se usporedbe Corolle i Tesle tiče - pa kaj nisi napisao u prvom postu da je održavanje skuplje u prvih 5 godina za Corollu? Zato sam i napisao da bi ista usporedba bila interasantna sa više godina i km na grbači oba auta. Zašto misliš da je usporedba u tvom postu u redu a ovom slučaju ne?
Usporedio sam Corolla Hatchback 1.8 Hybrid i ID.3 Start (slična cijena cijena i klasa), skuplji auti imaju skuplje održavanje, osiguranje... zato stavljam za usporebu aute iz iste klase.

Da se razumijemo ne mislim nikoga uvjeravati u nešto tj. što da vozi, mogu reći iz prve ruke za sebe i osobno iskusto. Naravno da EV ima svojih minusa, kao i pluseva u odnosu na ICE na svakom je da odluči za sebe.

Citiraj:
Vidio sam ja kojom brzinom to plane i ne treba mi klošar iz hgspota objašnjavati. Nema boga krista isusa da bi svoje dijete, ženu i psa vozio u tom govnetu.
Laprdaš, ne bi ženu, djecu i psa stavio u najsigurniji auto po Euro NCAP. Treba se prije informirati nego prepisivati gluposti sa interneta.
https://www.whatcar.com/news/the-saf...e-today/n19724

Zadnje izmijenjeno od: MIK. Jučer u 19:31.
Staro Jučer, 19:54   #83776
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Vidim više ne nude najam garaže. Vjerujem da je problem u nama balkancima kaj moramo razjebat sve kaj valja. Šteta, bila je fora ideja.

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 21:48   #83777
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:

Kaj još?

Elektronika koja pretvara napon prilikom punjenja baterija.
To najčešće odlazi i mijenjaju u garantnom roku. Dok je pod garancijom besplatno je. Ali ako ti ode van garancije potrošiš više para nego kaj si uštedio vozeći se na struju.

Asus N750JK (Upgrade)

Staro Jučer, 22:37   #83778
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Najčešći kvarovi u 10 godina korištenja EV-a su: 1. Elektromotori, 2. OBC punjači, 3. DCDC/inverteri, i tek na četvrtom mjestu su baterije.

Sve o modelima, servisima, cijenama te gore navedenom...
https://evclinic.eu/2024/05/22/koji-...-za-pocetnike/
Staro Jučer, 23:08   #83779
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:

p.s i ako mi se zapali ICE, a da nije usred ne znam kakvog sudara gdje mogu izguiti svijest, ja lako izadem van i izvadim sve meni bitne ljude i životinje iz auta. Kod dildača na batt nemam nikakve šanse.
Briješ malo. Je, vjerojatnije je da će požar bit volatilniji od neke benzinjare, ali nije to eksplozija.

Neznam šta bi se trebalo desiti da ne uspiješ izaći van iz vozila i izvadiš dijete van u normalnom roku.
Staro Danas, 06:04   #83780
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Koliko se sjećam, Tesla je imao velikih problema jer je način izlaska iz zapaljenog vozila u kojem je nestalo struje kompliciran do pakla. Čini mi se da sam negdje nekidan pročitao da je netko i izgorio u autu zbog toga.
Staro Danas, 08:11   #83781
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Mislim da nema to veze sa EV-om ko tehnologijom nego ovim blesavim novim kvakama koje su skrivene i koje zlete van na unlock. Ima toga i na ICE i na EV i ne kužim kak je ikom došla na pamet ta ideja. Da, kužim, aerodinamika i možda je nekom lep dizajn, ali praktičnost nula bodova

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:49   #83782
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Kako su to italijani u 90im jednostavno radili

Doduše oni koji prvi put ulaze često imaju upitnike iznad glave
Staro Danas, 09:05   #83783
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Briješ malo. Je, vjerojatnije je da će požar bit volatilniji od neke benzinjare, ali nije to eksplozija.

Neznam šta bi se trebalo desiti da ne uspiješ izaći van iz vozila i izvadiš dijete van u normalnom roku.
Apsolutno se slazem s tobom.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0

Da, da to nema veze sa tosterima vec sa izvedbom kvake. Da li ima koji ICE model takve kvake?

Da se razumijemo, bio sam veliki fan tih tostera kad su se krenuli masovno proizvoditi i stvarno sam bio nahajpan kad je trojka izlazila ali treba biti realan, da to jednostavno nije buducnost i to je to. Nepobitna cinjenjica. A tko u tim tosterima vidi upgrejd i level up sa ICE i moze si priustiti, dapile neki se vozi i gusta. Simple as that.

S tim da se uopce nisam dotkanuo EM zracenja u tim tosterima, to vidim kao minus broj 1. Ali mozda i to rijese u buducnosti.....

Ajme, stok i vjeverica
Citiraj:
Malo smo se raspitali što je s robotaksijima. Informacije koje imamo ne zvuče ohrabrujuće
U ministarstvu barataju s brojkom od sedam prototipova u postupku odobrenja, dok u kompaniji kažu da ih je deset prošlo tehničko ispitivanje

U roku od naredna tri mjeseca, dakle, tvrtka u suvlasništvu poduzetnika Mate Rimca, koja je korisnik europskih sredstava, trebala bi imati dovršenih i verificiranih 60 prototipova autonomnog vozila. Službene brojke, koje je Telegram dobio iz resornog ministarstva i ove kompanije, sugeriraju da bi ta utrka s rokovima mogla biti vrlo napeta.

https://www.telegram.hr/politika-kri...ce-ohrabrujuce

Zadnje izmijenjeno od: Master_Hrc. Danas u 09:30.
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:30   #83784
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova

Pogledaj bilo koju snimku samozapaljenja EV vozila i promisli koliko ti treba da vidiš, shvati, reagiraš...

Smatram da nije dovoljno vremena.

EM zračenje je objasnio renesis u nekom postu.
Staro Danas, 09:33   #83785
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Usporedio sam Corolla Hatchback 1.8 Hybrid i ID.3 Start (slična cijena cijena i klasa), skuplji auti imaju skuplje održavanje, osiguranje... zato stavljam za usporebu aute iz iste klase.
Corolla dodje sa opremom u osnovnom paketu ko ID.3 Start u Pro Plus od 38000. Tek tu dobijes kameru, paljenje dugih svjetala, front assist lane assist itd itd.

Vw koncern je poznat po tome da jedva da volan u osnovnu opremu, tako da ti je usporedba grozna.

Da strujici se ne kvare, zato ev clinic zivi dobro i otvara franšize, kvare se rjeđe, ali i puno puno skuplje. I tesle imaju neke tekucine, koje se ne mora cesto mijenjati ali kad se mijenja košta dosta. Sve je to ista prica i brze punionice su bile besplatne dok se nije skupilo auta za punit, sad ispada skuplje od goriva, tako ce i servisici doc.

Citiraj:
Tesla’s Model Y has a 100,000-mile maintenance cost estimate between $8,250 for base trims and $15,000 for the performance trim. This does not include repairs. By comparison, a Toyota Highlander in the Car Talk fleet had a 100,000-mile maintenance and repair cost of $14,029. A Honda Accord had a 100,000-mile maintenance and repair cost of $7,684. If there is a cost advantage to Tesla with regard to maintenance and repair, we cannot find it, writes John Goreham. The main cost seems to be the tires.
A što se same Tesle tiče, Tesla je u americi po smrtima na miljardu kilometara broj 1. Duplo više od prosjeka.

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. Danas u 10:04.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:56   #83786
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
.....
Da strujici se ne kvare, zato ev clinic zivi dobro i otvara franšize, kvare se rjeđe, ali i puno puno skuplje. I tesle imaju neke tekucine, koje se ne mora cesto mijenjati ali kad se mijenja košta dosta. Sve je to ista prica i brze punionice su bile besplatne dok se nije skupilo auta za punit, sad ispada skuplje od goriva, tako ce i servisici doc.

A što se same Tesle tiče, Tesla je u americi po smrtima na miljardu kilometara broj 1. Duplo više od prosjeka.
Upravo to. EV klinike nicu kao gljve poslije kise a kao nista se ne kvari. S tim da je netko pricao tu na forumu da je cini mi se sa elektricnim ficom platio 200 eura servis da meho kaze: Da dobro izgleda.
Nista se ne kvari, nema servisa, jeftino pa skoro djaba punjenje. Price za malu djecu.
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:09   #83787
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
I drugi dio price, ja imam corollu benzinca 2016. Na tom autu se niti jedan dio motora nije pokvario, ok mijenjale su se svjećice i slično ali čisto preventivno i to je bagatela ako ne radis u ovlastenom. Šta se kvarilo je prekidači, multimedia, ona konzola na krovu i pumpa vode (nezz jel strujici imaju to posto treba bateriju hladit). Gume su mu isto standardna dimenzija pa su bagatela. Od ovlaštenog servisa sam odustao(i izgubio 10g garancije) jer su cijene servise dosle na astronomske veličine. 350 eura za servis koji mi lokalni odradi za 50tak.

Dakle kvare se stvari koje i strujici imaju, motoru nije apsolutno ništa zasad....
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:50   #83788
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Obzirom da SUV-ovi nisu dovoljno veliki i teški, Audi je odlučio napraviti Q9
https://www.motor1.com/news/773525/a...d-2026-launch/
Staro Danas, 11:55   #83789
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Opet će te se sprdat s Oplom, ali u 203.000 km osim sedam redovnih servisa, mjenjane su tri puta svjećice, jedna lambda sonda, MAP senzor, pedala gasa, promjena ulja u automatskom mjenjaču i jedno punjenje klime. I gume, jbg troše se.
Škoda Rapid 1.6 TDI samo redovni servisi i jedan veliki na 203.000, a sad je na 280.000 km. Gume naravno i stavljen je u 10 godina treći akumulator.

Asus N750JK (Upgrade)

Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. Danas u 12:00.
Staro Danas, 12:00   #83790
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Vidim da nitko ništa ne piše o Audiu, pa evo nešto za pogledati
https://www.youtube.com/watch?v=43C8hSLcCAc&

Točno to. Nisam neki auto fanatik kamoli Audi fanatik ali kada sam prvi puta sjeo u novi A4 S-Line tamo prije 9 godina vidio sam odmah da nisam sjeo u ušminkanog Passata. Interijer je bio full elegantan s ukusom bez kića. Tapecirung od velura ili alcantare full ugodan na dodir.
Kokpit, volan, sve. Osjećaj kad primiš volan, mjenjač… bolje je. Jedino je onaj display malo stršao kao naknadno nakačen i dosta kvario dojam ali ajde…

Upališ auto. Nula vibracija osim vrlo malo kad se motor zaverglao, skoro ne čuješ da radi a pod haubom 2.0 TDI.

150 po obilaznici. Čuju se malo gume i vrlo maalo šuštanja retrovizora. Akustička prednja i bočne šajbe, atermičke ofc. DSG ga drži na 2100 okretaja. Motor se jedva čuje.

I onda par godina poslije dođu nove generacije. Siđe sa labudice i gledaš “koji je ovo k***c!?” Tada aktualni Golf VII je imao premium interijer naspram novog A3…
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na