|
![]() |
#83761 | |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#83762 | |
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
"Tesla naglašava da se većina zadataka može obaviti samostalno ili kod neovisnih servisa. " izvori: Tesla Owner's Manual, Service Manual 2024+ i DIY Guide. To sam sve rekao kumu za Teslu, nije "vjerovao" dok mu osobno nisu rekli u Tesli. Skroz drugačija politika od konvencionalnih proizvođača automobila. I da za update softvera ne treba u servis radi se automatski doma po potvrdi (kao na mobitelu). To funkcionira odlično. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83763 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
P.S. bilo bi interesantno napraviti usporedbu rabljene Corolle sa barem 10 godina starosti i 150.000km + i Tesle Model 3 istog godista i kilometraze naprimjer i onda usporediti ponovo sve brojke gore.
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83764 |
Premium
Datum registracije: May 2018
|
VW te traži samo za inspekcijski servis svakih 24. mjeseci, koji je vrlo jeftin. Dok filter kabine možeš sam promijeniti i to napomenuti kad pitaju. Za Kiu ne znam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#83765 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Moj meho uz brdo specijalizacija ima EV certifikat za popravljanje električnih vozila. I ako netko zna, a on zna jer ih popravlja na poslu. Na spomen EV samo mi kaže, jel ja vozim EV? Da je to tak dobro i jeftino već bi ga vozio, ali vozim dva dizelaša. 😂
![]() |
#83766 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Bilo i dobro kada bi argumentirano napisao kaj to točno odlazi. Samo nemoj molim te napisati baterija. ![]() Kaj još? ![]() Osobno ne želim EV jer me strah da se govno ne zapali na način da neću moći sve suputnike izvaditi van iz auta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#83768 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Problem nestabilnosti mreže kod peak loada ljeti, ajde istina situacija je bolja nego kaj je bila pred 5+ godina, ali tim više daje do znanja da je moguće prilagoditi mrežu i za EV budućnost. Nego, da čujem, preporuka zimskih šlapa, 225/40/R18, da je tiho i dobro.
![]() |
#83769 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83770 | |||||
no fear
|
Citiraj:
* auto voziš na redoviti tehnički pregled, pored toga imaš više opcije za pregled stanja vozila (uglavnom auto javlja sam ako ima kakav problem): 1) Aktivna greška: Ako postoji problem (npr. s baterijom, kočnicama, Autopilotom ili senzorima), Tesla će ga automatski prikazati kao obavijest na zaslonu. 2) Možeš i preko aplikacije: Otvorite Tesla app na telefonu (povežite se s vašim računom i vozilom). Idite na Servis (Service) ili Upozorenja (Notifications). 3) Napredno: Aktiviranje Service Mode za naprednu dijagnostiku - način za pristup detaljnim podacima Kod ostalih proizvođača istu stvar će ti napraviti u ovlaštenom servisu i naplatiti dijagnostiku. Citiraj:
Citiraj:
Tesla model 3 nakon 20.000km - 0 Eura Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() šala mala, odlaze svi pokretni dijelovi kao i na klasičnim autima, s time da ICE ima preko 800 dijelova više Razbijanje mitova i edukacija: sigurnost i zapaljivost električnih vozila Prošlu zimu uzeo MICHELIN PILOT ALPIN top guma, odlično drži i tiha. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#83771 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#83772 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Poučen iskustvom ja vjerujem takvim sustavu kao i gladnom medvjedu kad mi kaže da me neće pojest. Previše je faktora u tom lancu koji mogu poći u krivu stranu. Više ja vjerujem kad jednom godišnje odvezem auto svom mehi i da se provjere barem ključne komponente. Ljudi rade greške, a samim time i softwer kreiran od ljudske ruke i uma je podložan greškama i Bugovima. A kaj se usporedbe Corolle i Tesle tiče - pa kaj nisi napisao u prvom postu da je održavanje skuplje u prvih 5 godina za Corollu? Zato sam i napisao da bi ista usporedba bila interasantna sa više godina i km na grbači oba auta. Zašto misliš da je usporedba u tvom postu u redu a ovom slučaju ne?
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83773 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
Mit 3: Požari u električnim vozilima teže su za gašenje..ovo nije MIT ovo je činjenica. Mit 2: Manji sudari češće uzrokuju požare u EV-ima..ne nužno ali može se oštetiti baterija i onda burn baby burn na random nekada. Ne možda odmah alli.... Mit 1: Električna vozila su sklonija požarima od tradicionalnih vozila..nisu jer su ugurali razna sranja u ICE kao EGR i DPF pa eto imamo to kaj imamo. p.s i ako mi se zapali ICE, a da nije usred ne znam kakvog sudara gdje mogu izguiti svijest, ja lako izadem van i izvadim sve meni bitne ljude i životinje iz auta. Kod dildača na batt nemam nikakve šanse. Zadnje izmijenjeno od: Hamm. 25.09.2025. u 17:24. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83774 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Jer ne ide EV-ima u prilog? ![]() Leasing kuće nerado daju ponude za EV, jer nakon isteka leasing perioda, nemaju nikakvu računicu. Teško do nemoguće će ih utopiti dalje, osim za dijelove. Rent-a-car kuće ih izbjegavaju iz istih razloga. Statistike kažu da EV (nebitno koji) gubi pola vrijednosti već unutar 2 godine vlasništva. Ok, ako usporedimo super luksuzni EV sa super luksuznim ICE, koji po pravilu najbrže gube vrijednost, ali Corolla i slični hibridi (Prius, Jazz...) dosta dobro drže vrijednost.
![]() |
#83775 | |||
no fear
|
Citiraj:
Skroz drugačija filozofija, treba se priviknuti na to ![]() Citiraj:
Da se razumijemo ne mislim nikoga uvjeravati u nešto tj. što da vozi, mogu reći iz prve ruke za sebe i osobno iskusto. Naravno da EV ima svojih minusa, kao i pluseva u odnosu na ICE na svakom je da odluči za sebe. Citiraj:
https://www.whatcar.com/news/the-saf...e-today/n19724 Zadnje izmijenjeno od: MIK. 25.09.2025. u 19:31. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#83776 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Vidim više ne nude najam garaže. Vjerujem da je problem u nama balkancima kaj moramo razjebat sve kaj valja. Šteta, bila je fora ideja.
![]() |
#83777 | |
Moderator
|
Citiraj:
To najčešće odlazi i mijenjaju u garantnom roku. Dok je pod garancijom besplatno je. Ali ako ti ode van garancije potrošiš više para nego kaj si uštedio vozeći se na struju.
![]() |
![]() |
#83778 |
no fear
|
Najčešći kvarovi u 10 godina korištenja EV-a su: 1. Elektromotori, 2. OBC punjači, 3. DCDC/inverteri, i tek na četvrtom mjestu su baterije. Sve o modelima, servisima, cijenama te gore navedenom... https://evclinic.eu/2024/05/22/koji-...-za-pocetnike/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#83779 | |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Neznam šta bi se trebalo desiti da ne uspiješ izaći van iz vozila i izvadiš dijete van u normalnom roku.
![]() |
![]() |
#83780 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koliko se sjećam, Tesla je imao velikih problema jer je način izlaska iz zapaljenog vozila u kojem je nestalo struje kompliciran do pakla. Čini mi se da sam negdje nekidan pročitao da je netko i izgorio u autu zbog toga.
![]() |
#83781 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Mislim da nema to veze sa EV-om ko tehnologijom nego ovim blesavim novim kvakama koje su skrivene i koje zlete van na unlock. Ima toga i na ICE i na EV i ne kužim kak je ikom došla na pamet ta ideja. Da, kužim, aerodinamika i možda je nekom lep dizajn, ali praktičnost nula bodova
![]() |
#83783 | ||
Premium
|
Citiraj:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0 Da, da to nema veze sa tosterima vec sa izvedbom kvake. Da li ima koji ICE model takve kvake? Da se razumijemo, bio sam veliki fan tih tostera kad su se krenuli masovno proizvoditi i stvarno sam bio nahajpan kad je trojka izlazila ali treba biti realan, da to jednostavno nije buducnost i to je to. Nepobitna cinjenjica. A tko u tim tosterima vidi upgrejd i level up sa ICE i moze si priustiti, dapile neki se vozi i gusta. Simple as that. S tim da se uopce nisam dotkanuo EM zracenja u tim tosterima, to vidim kao minus broj 1. Ali mozda i to rijese u buducnosti..... Ajme, stok i vjeverica ![]() ![]() Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Master_Hrc. Jučer u 09:30. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#83784 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
Smatram da nije dovoljno vremena. EM zračenje je objasnio renesis u nekom postu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83785 | ||
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Vw koncern je poznat po tome da jedva da volan u osnovnu opremu, tako da ti je usporedba grozna. Da strujici se ne kvare, zato ev clinic zivi dobro i otvara franšize, kvare se rjeđe, ali i puno puno skuplje. I tesle imaju neke tekucine, koje se ne mora cesto mijenjati ali kad se mijenja košta dosta. Sve je to ista prica i brze punionice su bile besplatne dok se nije skupilo auta za punit, sad ispada skuplje od goriva, tako ce i servisici doc. Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. Jučer u 10:04. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#83786 | |
Premium
|
Citiraj:
Nista se ne kvari, nema servisa, jeftino pa skoro djaba punjenje. Price za malu djecu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83787 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
I drugi dio price, ja imam corollu benzinca 2016. Na tom autu se niti jedan dio motora nije pokvario, ok mijenjale su se svjećice i slično ali čisto preventivno i to je bagatela ako ne radis u ovlastenom. Šta se kvarilo je prekidači, multimedia, ona konzola na krovu i pumpa vode (nezz jel strujici imaju to posto treba bateriju hladit). Gume su mu isto standardna dimenzija pa su bagatela. Od ovlaštenog servisa sam odustao(i izgubio 10g garancije) jer su cijene servise dosle na astronomske veličine. 350 eura za servis koji mi lokalni odradi za 50tak. Dakle kvare se stvari koje i strujici imaju, motoru nije apsolutno ništa zasad.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#83788 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Obzirom da SUV-ovi nisu dovoljno veliki i teški, Audi je odlučio napraviti Q9 https://www.motor1.com/news/773525/a...d-2026-launch/
![]() |
#83789 |
Moderator
|
Opet će te se sprdat s Oplom, ali u 203.000 km osim sedam redovnih servisa, mjenjane su tri puta svjećice, jedna lambda sonda, MAP senzor, pedala gasa, promjena ulja u automatskom mjenjaču i jedno punjenje klime. I gume, jbg troše se. Škoda Rapid 1.6 TDI samo redovni servisi i jedan veliki na 203.000, a sad je na 280.000 km. Gume naravno i stavljen je u 10 godina treći akumulator.
Zadnje izmijenjeno od: Amdejac. Jučer u 12:00. |
![]() |
![]() |
![]() |
#83790 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Točno to. Nisam neki auto fanatik kamoli Audi fanatik ali kada sam prvi puta sjeo u novi A4 S-Line tamo prije 9 godina vidio sam odmah da nisam sjeo u ušminkanog Passata. Interijer je bio full elegantan s ukusom bez kića. Tapecirung od velura ili alcantare full ugodan na dodir. Kokpit, volan, sve. Osjećaj kad primiš volan, mjenjač… bolje je. Jedino je onaj display malo stršao kao naknadno nakačen i dosta kvario dojam ali ajde… Upališ auto. Nula vibracija osim vrlo malo kad se motor zaverglao, skoro ne čuješ da radi a pod haubom 2.0 TDI. 150 po obilaznici. Čuju se malo gume i vrlo maalo šuštanja retrovizora. Akustička prednja i bočne šajbe, atermičke ofc. DSG ga drži na 2100 okretaja. Motor se jedva čuje. I onda par godina poslije dođu nove generacije. Siđe sa labudice i gledaš “koji je ovo k***c!?” Tada aktualni Golf VII je imao premium interijer naspram novog A3… |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|