Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.09.2025., 22:35   #2341
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kupi drugi sigurnosni ventil "pouzdane marke" ili stavi stari ako misliš da je ispravan.
Ovakva izvedba > https://www.pevex.hr/ventil-unitas-s...-za-bojler-1-2
se pokazala kao dobra. Pametno je jednom u x mjeseci odviti ovu "kapicu" kako bi ventil "odlijepio" / pustio malo vode u čašu ili sl.
Ako na ulazu u kuću / stan imaš prevelik pritisak vode onda bi tu trebalo staviti reducir ventil, postoje verzije sa int. filtrom.
Takav sam imao na starom bojleru, neću ga vraćati jer je iznutra sav hrđav i 10 bara je previše za ovaj bojler. Otvaram ga svaki mjesec kad i FID-ovku testiram. O reduciru niže...

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Ja sam stavio reduktor ventil i sada umjesto da eksplozivno prsne vodu tu i tamo lagano kapa, uglavnom kad se previse tople vode potrosi sim se otvori lagano negdje topla voda nema problema vise.

Mislim da mu je u malo, posto na manometru bude oko 8, 8.5 bara kad je kriticno.

Jesi li siguran da reducir tu ide, a ne na glavnu cijev? Moj stoji dole u šahti na 2,5 bara pošto iza njega imam račvanje s 3/4" na 1/2" pa je konačan pritisak 3 i kusur bara.

Stavio sam zimske ventile za oba izlaza i dodatnu slavinu za vanjsku pipu što upravo radim od inoxa. Sve osim te slavine je mesing, nema više da nešto hrđa, samo sam kotačiće dodatno zamastio pošto je to neki čelik. Osim visokog tlaka sam riješio i buku u cijevima, prije je dosta zujalo i rondalo. Također, slavine se lakše otvaraju i zatvaraju, kao da su podmazane.

Ovako je prije bilo, stalno sam odgađao, a tako je bitan zadatak...

Malo falilo da sve ne ode u materinu.

Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
A da ugradite expanzionu posudu na sustav, ako i stavite ovaj od 10 bara sigurnosni ventil da li ste sigurni da ne bude opet i on kapao? Ako nema expanzionu posudu na sustavu mislim da uvijek kapa kada bojler grije vodu.
Ako ne grije i on kapa onda je neispravan, to je valjda jasno.
Jasno, morao bi kapati dok grije, tako mi je i gornji Unitas od 10 bara na starom bojleru. Zasad sam stavio silikonsko crijevo i neka kapa u bocu pa ću pratiti situaciju.

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Ariston elis evo navodno ima ekspanzijsku posudu pa on ne kapi, samo obicni.
Pa imam Ariston Velis EVO, prvi glas za ekspanzionu unutra.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2025., 00:34   #2342
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Bas danas citao o cijevima koje sume i rondaju i maltene sam odlucio ici u smjeru kao kolega Outtacontrol - reduktor prije bojlera, jer najvise cujem cijevi kod tusiranja. Pratim!
Staro 10.09.2025., 08:01   #2343
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Meni je najviše drndao i zavijao sigurnosni ventil gdje kod bih pustio vodu, makar i hladnu u dvorištu. Najlakše ti je zamoliti nekoga da pušta vodu dok ti rukama obuhvatiš sigurnosni ventil pa prati buku i vibracije.

Bojler kod zatvaranja vode i pogotovo grijanja bude pod najvećim tlakom. Kad otvoriš bilo koju slavinu, tlak u bojleru preko sigurnosnog ventila se izjednačuje s tlakom instalacije (pod uvjetom da imaš ispravan povrat kroz ventil). Ugradnjom reducira na glavnu cijev sam to riješio.

Ne vidim nikakvu svrhu ugradnje reducira kod bojlera, zaštitit ćeš bojler, a što s ostatkom instalacije hladne vode i ostalim ventilima i slavinama? Oni će i dalje biti na udaru velikih tlakova iz vodovoda. Još ako si u selu s puno poljoprivrede gdje je potrošnja vode veća, čim neki veći potrošač zatvori vodu, bit će udarni val na ostatak potrošača.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 10.09.2025., 10:38   #2344
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kolega ima pravo, reducir treba staviti odmah na ulazu / kod mjerila / gl. ventila.
Tako štiti cijelu instalaciju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2025., 11:27   #2345
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Meni je najviše drndao i zavijao sigurnosni ventil gdje kod bih pustio vodu, makar i hladnu u dvorištu.

Imao isti slučaj.
Kod redovnog čišćenja bojlera mijenjao ventil jer je bio star i hrđav i tek iz 3. pokušaja našao neki koji ne zavija. Prva dva (od kojih jedan unitas) su cvilili i proizvodili razne zvukove. Vrlo čudna situacija jer kod puštanja hladne vode ne bi očekivao zvukove iz tog ventila
EDIT: redukcija tlaka je u šahtu, dakle sve po Psu spojeno
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2025., 12:39   #2346
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ma to bi bilo spektalkularno dogovoriti se sa cilom kucom, stemat itd itd.

Bilo bi bolje da je na ulazu ali kad nije cilj je samo da bojler ne kapa, i to smo reducirali ali nismo eliminirali.

Sto se tice velis eva, tako mi je rekao chatgpt, kako je to ai mozda je izmislio informaciju ali ne vidim deugi razlog zasto meni jedinom ne kapa
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 10.09.2025., 13:36   #2347
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Nije vrag da ti je brojilo negdje u zidu? Trebao bi imati tih 15-16 cm za ugradnju.

I na tvom mjestu bih taj manometar maknuo, znaju propucati pa imaš poplavu.

Staro 10.09.2025., 16:13   #2348
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Nije vrag da ti je brojilo negdje u zidu? Trebao bi imati tih 15-16 cm za ugradnju.

I na tvom mjestu bih taj manometar maknuo, znaju propucati pa imaš poplavu.
a dobro zasad jos nek bude dok ne rijesim, a tribat ce i cep nac

A slabo skroz mjesta ima triba stemat svakako, platit niko nece neg ja pa....
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro 10.09.2025., 20:07   #2349
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
https://danica.hr/popularne-susilice...ace-s-trzista/

Hisense je viša klasa od Gorenja smo rekli
Staro 11.09.2025., 07:54   #2350
tiki66
tiki