|
![]() |
#661 |
Premium
Datum registracije: Jan 2018
|
Previše se tu priča zakomplicirala i počelo se spominjati neko "prebrikavanje" invertera i svašta. Nema tu nikakvog guranja struje u mrežu. Ti "balkonski" inverteri trebaju signal iz mreže, inače ne šalju struju u mrežu. Sustav je siguran i u Njemačkoj i još nekim europskim zemljama se koristi i to dosta. Mislio sam staviti ovaj od 800W, onako iz dosade. Odustao sam jer eto, kod nas se ne smije. Šta mi imamo sami sebi proizvoditi struju, pa da HEP više ne mora uvoziti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Mislim da španjolci oporezivali solare pa su nakon par godina to ukinuli. Uskoro i u našim kinima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Postoji li pametni wifi prekidač na 230V AC ali da se s njim gasi neki drugi izlaz od 12-30V DC? Spojio bih ga da mi kad nestane sunca praktički otpoji jednu ili obje žile dovoda sa solarne ploče u regulator punjenja. Sumljam da mi noću panel na neki način pije struju iz baterije jer mi pun aku od 100Ah od 18 sati kada više nema punjenja pa do jutra ne drži maleni frižider koji vuče niti 50W. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Traži dry contact relay, tipa za garažna vrata i slično... https://smarthomescene.com/reviews/z...-relay-review/ https://sonoff.tech/blogs/news/dry-c...-the-right-one Samo pazi na struju, Sonoff ima slično, ali mizernu struju dopušta. I ako nemaš hub, gledaj WiFi modele.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#666 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Citiraj:
Provjeri da li frizider isključuje. A druga opcija je da ako je pakleno,da stvarno cijelo vrijeme radi. Bateriju nemozes isprazniti do kraja (mislim na to da matematički izvuces iz baterije 1200W , 12V x 100A = 1200Ah, nego upravo cca oko pola ako nije neka sa dubokim praznjenjem) Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
AMD Hammer
|
Imam tamo ruter,nadzornu kameru i mali frižider. Sve zajedno vuče oko pola ampera okačim li strujna kliješta na fazu koja izlazi iz invertera i ide u ploču s osiguračima samo to je potrošnja izmjenične struje a ne baterije. Jučer sam se spojio laptopom na inverter i sve od tereta sam ugasio da vidim mjeri li dobro. Na 0 tereta sam upalio sijalicu staklenu od 60W za testirati priču i odmah mi je izmjerilo 62W što govori da mjeri dobro. Frižider sam vuče 68W kad se upali a kasnije i to padne a vjerujem da je to točno jer ga palim preko pametne utičnice koja u stvarnom vremenu mjeri potrošnju. Zatim sam uključio punjač za laptop i izmjerilo je 57W. Kasnije sam upalio ruter,kameru,punjač za laptop i frižider i zbrojio je 127W. Dosad sam imao stari setup koji je bio mušićav. Bio je standalone regler i standalone inverter koji je znao izbacit kad mu regler nekad pusti 15V po zvizdanu i onda se zaštiti tako da se ugasi i onda sam bez struje. Kupio sam zato nov inverter koji ima u sebi i regler a baterija od 300Ah je ostala kao i ploča i problemima nikad kraja. Večeras ću isključit panel kad nestane sunca i upalit frižider i doći ujutro vidjet ima li struje jer sam izbacio sve iz jednadžbe osim ploče. Točno mi se čini da ona potroši bateriju kroz noć. Unutra su neke diode koje znaju prdnut a ploča je stara 10 godina. Nov je regler,inverter i aku. Glava mi je ko balon. Ovo mi je struka ali s ovim nikad nisam radio pa mi je dosta toga novo iako mi je na sramotu jer mi je struka. ![]() Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Provjerit / zamjenit shotky diode u panelu ??? One bi trebale spriječiti pražnjenje ... a da je min. pad napona kada proizvodi ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
AMD Hammer
|
Znat ću vjv sutra ujutro kad ustanovim ima li struje ili ne. Kasnije idem otpojit panel da ga nema do ujutro u sistemu. Ako baterija izdrži onda je do njega. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
AMD Hammer
|
Sad je trenutno Sole Energy made for Huawei solar Ltd. bla bla 100Ah ganc nova LiFeP04 1280Wh 12,8V baterija. Ova stara od 300Ah je gel i nju sam vjerojatno usrao s ovim mučenjem,vjerojatno je ubijena ali to još imam provjeriti jer ako je do panela, ispraznit će svaku pa i nju jer džaba se puni kad je nešto jede. Olovne i gel baš i ne praštaju duboka pražnjenja a litij trpi svašta pa neka mi je Bog na pomoći. Ovu od 300Ah bih sad kad je ne koristim doterao doma da ju napunim ali je 81kg u njoj i još su mi jaja po stepenicama dolje a u dvojicu smo je nosili... Matematički,nju bi moj punjač praznu napunio za nekih 38 sati jer može punit s 8A struje pa je 300/8 tu negdje,ako nađem kojeg balvana da je isteglimo mogo bi je probat spasit ako mi dozvoli. Live: Spojio sam se na pametnu utičnicu u 20:24 i u 21:07 i nije vukla ništa u oba slučaja tj. termostat je ugasio frižider/kompresor tj. tako me potrefilo da sam naletio kad ne radi. Onda sam se sad prije desetak minuta spojio i frižider je radio tj. kompresor se uključio i u tome trenutku utičnica očitava 65W tereta što govori da se pali i gasi uredno tj. nije zapeo pa da se ne gasi nikako kako smo možda mislili. I finalno sad nakon desetak minuta otkad sam ga ufatio da radi, sad sam ga ufatio da se kompresor isključio što eto sugerira da imam normalan frižider. Struje zasad ima pošto mogu uć u kameru i u pametnu utičnicu. Bumo videli. Fingers crossed. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|