Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 10:17   #121
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
Mislim da će i AMD i Intel morat držat gaće kad se Nividijin ARM laptop pojavi na tržištu. Za sada su rezultati bencheva dosta dobri, još ovisi kako će se grafička kartica ponašati:

https://www.club386.com/nvidia-arm-c...zen-7-9800x3d/
Nije sve u Benchevima i brojkama. Ako nemas punu softwersku podrsku mos ga fuckat.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:22   #122
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
nVidia je već jedno dulje vrijeme u poziciji da nametne i isforsira kaj god ih volja, još samo da poslože hardver do kraja i to je to.
Citiraj:
nVidia's long-awaited entry into Arm-based laptop CPUs has hit yet another obstacle. Despite publicly declaring the N1 and its sibling N1x is in full production, the company now faces fresh engineering challenges that threaten to push shipping dates as far back as late 2026. This setback follows an earlier hiccup, reported in early 2025, when some subtle flaws emerged during initial validation. nVidia engineers managed to correct those without a respin, restoring confidence and nudging the timetable back to early next year. Late 2026 now appears set to become the new milestone for when the first N1‑powered notebooks might finally reach store shelves.
Istinabog do kraja 2026. lako moguće da Intel prestane postojati u ovom sastavu, a šrot AMD bude se već snašel.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:28   #123
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Nije sve u Benchevima i brojkama. Ako nemas punu softwersku podrsku mos ga fuckat.
Linux distribucije? Windows on ARM? Misliš da Nvidia neće imati pokriveno sve s drajverima? Mislim da će se Microsoft itekako potruditi da ubaci sve drajvere u WoA...
Sinac je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:41   #124
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Linux distribucije? Windows on ARM? Misliš da Nvidia neće imati pokriveno sve s drajverima? Mislim da će se Microsoft itekako potruditi da ubaci sve drajvere u WoA...
Joj kak mi se neda objasnjavat. Driveri su dio price - drugi dio je dostupan softwer...i optimizacija istog za novu platformu. Googlaj kaj da ti velim, nebi bilo prvi put, a jedini faktor koji to moze ovaj put promjeniti je zbilja nvidia ako bude pokazala dovoljno interesa i tvrdoglavosti.
Staro Jučer, 12:51   #125
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Imaju već sve spremno otkad su još za potrebe Grace Hopper platforme iskombinirali ARM CPU i pripadajući GPU, a u ovom slučaju nude provjerenu i podržanu platformu samo u manjem i mobilnom izdanju za mase. Linux podrška sigurno ne bude predmet spoticanja, jer to su već zapravo riješili, a za Windows OS, u slučaju da se Microsoft ne angažira, nVidia ima dovoljno novaca da ih na to prisili ili jednostavno odjebe u korist Linuxa, ako im ne paše, pa nek se kasnije pitaju "kako to".
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. Jučer u 12:57.
Staro Jučer, 15:16   #126
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
drugi dio je dostupan softwer...i optimizacija istog za novu platformu.
Zapravo, pitanje mu je sasvim na mjestu.

Samo o tome kako ce nVidia sloziti firmware stack ce ovisiti koliko ce platforma biti dostupna regularnim i manje regularnim korisnicima.

(Userspace) Softver ko softver, nemas sto posebno - zaista je manji dio problema eventualno napraviti patch za kompajler i Bog da im prosti grijehe.

No hoces li trivijalno moci podici nekakav *nix ili ce biti Qualcomm-Windows seks, to je vec pitanje.

E sad, ako je kult kozne jakne odlucio da ce zakucati x86, onda im je ovo sjajna prilika.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:57   #127
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:

OK. Dići će se Windowsi na ARMu. I što onda? Hoćeš li moći na tome podići svu silu softwarea koju trenutno imaš na PCu? Ne baš. Netko će to morati modificirati i prekompajlirati da to tamo radi. I tako za svaki komad softwarea koji koristiš.

Nešto će spremno raditi samo ćeš morati instalirati ARM verziju. Nešto ćeš pričekati da to možeš, kraće, dulje ili jedva. Nešto nikada nećeš dočekati.

I to ako nVidia odluči tako i ne krene kao Apple.
Staro Jučer, 16:09   #128
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Tu onda u igru ulazi količina novaca koju su spremni zdrobiti da Microsoft zajedno s nVidijom dovede podršku kak spada uz ono kaj je dosad već službeno podržano za Windows ARM izdanje. Na Linux polju već sad imaju na raspolaganju ARM verzije Ubuntu, Debian, Fedora, Arch, Manjaro, RHEL i (Open)SUSE distribucija zajedno s njihovim pripadajućim softverskim repozitorijima, tak da je dosta toga u samom startu pokriveno, a i onaj Geekbench test se odvrtjel na Ubuntu 24.04.1 LTS ARM izdanju.
Staro Jučer, 17:39   #129
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:02   #130
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Zapravo, pitanje mu je sasvim na mjestu.

Samo o tome kako ce nVidia sloziti firmware stack ce ovisiti koliko ce platforma biti dostupna regularnim i manje regularnim korisnicima.

(Userspace) Softver ko softver, nemas sto posebno - zaista je manji dio problema eventualno napraviti patch za kompajler i Bog da im prosti grijehe.

No hoces li trivijalno moci podici nekakav *nix ili ce biti Qualcomm-Windows seks, to je vec pitanje.

E sad, ako je kult kozne jakne odlucio da ce zakucati x86, onda im je ovo sjajna prilika.
Ma s obzirom kako se sve to dosad odvijalo sam skeptičan. Ok ovaj put je to nvidija pa možda i bude bolje - ali vjerovat ću tek kad vidim par mjeseci nakon izlaska platforme kako stvari stoje....

@Mladenxy > baš to se dogodi kad proizvođač softwera podržava hardwer kak spada ali Apple je tu posebna kategorija.
Staro Jučer, 19:46   #131
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Djeluje impresivno za hardver u tako tankom kućištu sa takvim performansama.
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 23:41   #132
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Hoćeš li moći na tome podići svu silu softwarea koju trenutno imaš na PCu? Ne baš.
Ne lupetaj. Vec par godina gotovo sav softver radi bez problema out of the box.

https://imgur.com/a/yTeIKeh

Citiraj:
Ma s obzirom kako se sve to dosad odvijalo sam skeptičan. Ok ovaj put je to nvidija pa možda i bude bolje - ali vjerovat ću tek kad vidim par mjeseci nakon izlaska platforme kako stvari stoje....
S obzirom na to kako su trenutno ozbiljno jaki - mozda nije tako nevjerojatno da se dogodi neka distrupcija. Realno, vec je bilo i vrijeme.

Programer
Staro Danas, 08:28   #133
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Vidim da je dobar dio vas zaboravio ili prečuo informaciju da je još 2016./2017. Qualcomm vrtio Windowse i softver na platformama s ARM procesorima i da se Intel malo "uzrujao".
Već sam u jednom postu stavio napomenu da se radilo o "punokrvnoj" desktop verziji Windowsa 10 koja je kroz emulaciju vrtila x86 Win32 aplikacije, čak i mrvicu (hardverski/softverski) zahtjevnije poput Adobe Photoshopa i Office aplikacija. Nisam našao podatak je li ta verzija Windowsa bila rana WoA 32 bitna varijanta ili derivat Windowsa RT, ponegdje se na webu tvrdi da je u pitanju klasična desktop verzija s pridodanoj mogućnosti emulacije.

https://www.forbes.com/sites/tiriasr...x86-emulation/

https://www.anandtech.com/show/11477...snapdragon-835

https://redmondmag.com/articles/2016...ragon-arm.aspx

Bili su se pojavili i neki benchmark rezultati koji su pokazali da ARM ima već tada itekakav potencijal da ugrozi i veće igrače. Ne znam koliko je ovo Intelovo rogoborenje usporilo WoA, ali mi je drago da se ARM probija na tržištu, barem zbog manje potrošnje el. energije i manjeg zagrijavanja.

Zadnje izmijenjeno od: Sinac. Danas u 08:52.
Sinac je online   Reply With Quote
Staro Danas, 09:25   #134
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Da, u pravu si, komentirali smo i to u sklopu Intelovih bajnih poteza i odluka, a za ARM su se već u samom startu zajebali, posebice kad im se pružila prilika kakvu nisu mogli ni sanjati, ali su ju kao i sve ostalo, okarakterizirali kao nedovoljnu i nebitnu.
Citiraj:
Under CEO Paul Otellini, Intel turned down a deal to make iPhone processors because it did not stand to profit enough from the arrangement.

Instead, Apple used chips based on designs from Arm Holdings, whose tech now dominates the mobile market.
Staro Danas, 13:05   #135
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ne lupetaj. Vec par godina gotovo sav softver radi bez problema out of the box.

https://imgur.com/a/yTeIKeh
Presvetli, držim te za tvoju as usual nekulturnu riječ.
Staro Danas, 13:24   #136
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
čisto da vam kažem: Windows Fax ne radi na ARMu.
meni dealbrejker.
Staro Danas, 13:31   #137
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Vidim da je dobar dio vas zaboravio ili prečuo informaciju da je još 2016./2017. Qualcomm vrtio Windowse i softver na platformama s ARM procesorima i da se Intel malo "uzrujao".
Ne pamtim tu pricu za uzrujavanje bilo koga, ali Windowsi su se od svojih pocetaka vrtili na kojecemu neintelovom, od Alphe APX serije, PowerPC 600 serije, MIPS R4000 serije, Hitachijeve SuperH-3 i SuperH-4 serije pa do ARM Thumb-2 kompatibilnih procesora i onda konacno AArch64.

Windows RT je bio poluiskoristiv a koliko me pamcenje sluzi, W10 je imao neku donekle krnju emulaciju koja je radila samo s 32bitnim softverom ili tako nesto.

Ono sto je zapravo zanimljivo jest kako su Windowsi koristili sve te arhitekture na neke vrlo neobicne nacine, od ASM-a do pozivnih konvencija.

U tim bizarnostima je svakako, tradicionalno i poslovicno, prednjacio IBM.

https://classiccmp.org/pipermail/cct...ly/020304.html

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Presvetli, držim te za tvoju as usual nekulturnu riječ.
Jos nisi shvatio da su tvoje tlapnje problem, a ne moje "nekulturne rijeci"?

Bilo kako bilo, nisam naletio na userspace softver (osim DirectX baziranih igara, to nisam isprobavao) koji ne radi na Windows 11 ARM varijanti kroz emulaciju. Eto, ukljucivo i PCI-Z, za kojeg igrom slucaja znam kako je pisan, pa sam ostao ugodno iznenadjen kako je zapravo cijeli ABI ispravno emuliran, a ne samo da sam koristio razne prljave trikove, nego se radi o core Windows libu.

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
čisto da vam kažem: Windows Fax ne radi na ARMu.
meni dealbrejker.
Mozda je vrijeme da migriras na neku cloud faks uslugu?

Programer
Staro Danas, 15:06   #138
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Baš me zanima reakcija prosječnog korisnika kad kupi nVidia (dakle gamerski laptop) na ARMu i onda se krene ozbiljno igrat. A baš si nekak mislim kak bu jeftin by nVidia.

Al ok, ionako imaju svu lovu svijeta pa se mogu zajebavat
Chuby je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 16:34   #139
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
> Update

TLDR:
Citiraj: