|
![]() |
#2581 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ja sam sebi složio nešto slično u kuhinji ali umjesto trake sam stavio alu pločice sa cobom na sebi. Ta opcija mi se svidjela zbog solidnog kapaciteta za hlađenje, s obzirom da je aluminijska pločica 100-120mm x 10mm dobar temelj za spojiti na hladnjak. U mene "hladnjak" glumi alu profil s pokrovom koji glumi difuzor. Tijela sam uvalio unutra i pritegnuo vijcima tako da imam dobar prijenos topline na profil. Ja sam koristio klasični "industrijski" ispravljač koji ima mogućnost prilagođavanja izlaznog napona, u rasponu od par volta. Time sam uspio srušiti struju značajno, bez pretjeranog gubitka intenziteta svjetla. U mom slučaju, s nekih max 40W na četiri pločice koliko stane u pola metra profila (na tih 40W to sve gori) sam se spustio na cca 10W spuštanjem napona kakvih 0.6V. Time je postignuta dugoročna radna temperatura od cca 44C. Mislim da sam ovo složio pred nekih sada već deset godina. Rasvjetna tijela rade pouzdano, jedino sam mijenjao ispravljač par puta, jer sam bio inicijalno kupio neko smeće. Tako da imam cca 20W po metru i to je sasvim OK osvjetljenje za kuhinju, 60-70 cm iznad radne plohe. Za uklj/isklj koristim običnu sklopku. Kako je kuhinja dosta mračna a potrošnja mala, to svjetlo radi veći dio dana. Najbolja opcija je ići na ispravljač 24V. Dva puta viši napon znači dva puta manju struju kroz pojedina tijela a time i 4 puta manje gubitke koji se pretvaraju u toplinu. U mene su 4 rasvjetna tijela po profilu, spojena u paralelu s radnim naponom na 12V. Dva takva profila su onda spojena u seriju čime dobivam potrebnih 24V. Svako tijelo potrebuje nekih 300mA. Da sam napravio sve u paraleli, onda bi kroz prvo tijelo teklo 2.5A, nepotrebno. Nadam se da ovo pomogne nešto.
![]() |
#2582 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Ha, i pomoci ce ali i ne, budući da me ne interesira ni voltaza ni potrosnja ni temperature u ovom slucaju, nego samo da kupim i da radi ![]() Kuzim sta si postigao, i drago mi je da radi, također sam i nesto naucio, ali iskreno nemam se volje s tim petljat jer se ne kuzim dovoljno, da se kuzim, nebi postavio blentava pitanja koja sam postavio ![]() Svakako hvala na odgovoru ![]() Pitanja stoje i dalje, ako netko ima jos kakav savjet. Citiraj:
![]() |
![]() |
#2583 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2017
|
Pozdrav ekipa. Stan je u procesu gradnje, gledam što trebam od preinaka napraviti dok mogu. Gledam spavaću sobu, prekidač i utičnica su zamišljeni na zidu gdje bi trebao ići ormar. Htio bih taj prostor maksimalno iskoristiti za ormar pa bi preselio prekidač i utičnicu. Da li je ok preseliti oboje na dulji zid na poziciju kod otvorenih vrata. Ne bih okretao smjer otvaranja vrata ili stavljao prekidače iza samih vrata. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2584 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ostavi ih na zidu pa poslije prebaci na ormar kad ga sastaviš, kod mene je bila identična situacija. Jednog dana ako makneš ormar, samo vratiš sve na svoje mjesto, bolje nego napraviti dva koraka više i skroz otvarati vrata da bi uključio svjetlo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2585 |
Registered User
|
Koliki je uopće problem to napraviti? Imaš kakvu sliku te kombinacije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2586 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Mršava ti je ta instalacija u sobi. Sad se radi i utičnica/dvije sa svake strane kreveta i prekidač sa kojim se može paliti gasiti glavno svijetlo. Stavlja se malo više, na kojih 60-80 cm tako da ti bude iznad noćnog ormarića. Također po želji možeš dodati i dvije lampe svake sa strane kreveta ako jedan hoće malo svijetla ili čitati knjigu, ja sam stavio dvije ovakve lampe: https://www.aliexpress.com/item/32847893048.html Utičnicu koja će biti iza ormara bih premjestio iza vrata, a prekidač na ormar kako domy kaže. Samo se pusti rupa u zidu i žice se "produže" wago spojnicama do ormara, a na ormaru se probuši rupa za prekidač. https://ibb.co/HTyrxG4n |
![]() |
![]() |
![]() |
#2587 |
Premium
Datum registracije: May 2009
|
kupio sam u art rasvjeti na ozaljskoj kombinaciju traka+driver+kontroler za dimmanje prije nekih 3 godine, i radi bez greske (visemanje svaki dan cijeli dan). dimmanje ide preko daljinskog. ne znam imaju li senzore za mahanje, to moras s njima provjeriti. ne sjecam se vise detalja ali bilo je vrlo jednostavno za sloziti, i u ducanu su mi lijepo znali pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2588 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2589 | |
tiki
|
Citiraj:
Takodjer ova uticnica ispred kreveta - sta ces tamo spajati? Ako ide telka, stavi ju na visinu telke, a ne da tv okacis na zid a kabel ti visi dole do uticnice. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2590 | |
Premium
|
Citiraj:
I još jedan na standardnoj visini na ulazu u sobu, i sva ta tri prekidača pale-gase svjetlo. Genijalna stvar - uđeš u sobu, upališ svjetlo, obaviš šta treba, legneš u krevet i ugasiš. I nešto niže od prekidača, na isto standardnoj visini su 2 utičince sa svake strane kreveta - u jednoj noćna lampa, u drugoj punjač, ispred svega je noćni ormarić i radi. Ja doduše nisam išao na ove zidne noćne lampe nego klasične neke. A TV je u ormaru na dosta povišenoj poziciji - i isto tako - znali smo otprilike koja će to biti visina, pa je utičnica za TV (i mrežni konektor i coax) iza njega. Tako da je lako preštekati ako ikad bude trebalo, a ne da moram micati cijeli ormar ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2591 |
Registered User
|
Na toj visini je i kabelski, antenski i mrežni priključak. Ne planiram tv u sobi ali ću razmisliti o visini utičnica. Nemam pojma kakvi će ormarići biti, ali svakako ću imati na umu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2592 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2593 |
Registered User
|
Svatko ima svoje preferencije. Što se vidi i iz komentara 🙂 Hvala ljudi, budemo nešto iskombinirali. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2594 | |
tiki
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2595 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Ali kupio sam set u elgradu, ali sam doma malo morao rezati zice i spajati jer dimmer je imao Mini Plug, a ja sam ga spojio izmedju drivera i splitera za spajanje led traka direkt na zice, ali kako dimmer guta do 36W, onda mi nije trebao zasebni switch koji kontrolira IN OUT za struju za driver. Imam sad trafo/driver - dimmer na touch on/off/dimm - 2 trake uglavnom, radi, valjda se nebu zapalilo. ![]()
![]() |
![]() |
#2596 |
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
jel netko nedavno kupovao platno/tkaninu za pergolu ili tendu? trebam prijedlog gdje kupiti i koji materijal bi bio najbolji... plan je slijedeći: stupovi, ova dugačka vodoravna i bočne bi bile od 100x100 cijevi, ova na fasadi bi bila 100x20 (zatiplana na 4-5 mjesta), a poprečne od 80x20 cijevi. https://i.ibb.co/FkGJJrKJ/1.jpg platno/tkanina bi išlo na ovo foru: https://i.ibb.co/BV5GQv5k/3.jpg https://i.ibb.co/5xY9Dt4Y/2.jpg ova kutija u kutu je vanjska jedinica klime. u stvarnosti nije ravni krov, nego standardno krovište s napustom od skoro 90cm tako da oko klime neće prolaziti svjetlost. nisam našao ništa pametnije od ovoga, ali prije kupnje svakako planiram otići pogledati tu tkaninu: https://kobra-tekstil.hr/tkanina-za-pergole/ Zadnje izmijenjeno od: adaksinjo. 13.07.2025. u 19:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|