Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.07.2025., 16:09   #2581
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Ja sam sebi složio nešto slično u kuhinji ali umjesto trake sam stavio alu pločice sa cobom na sebi. Ta opcija mi se svidjela zbog solidnog kapaciteta za hlađenje, s obzirom da je aluminijska pločica 100-120mm x 10mm dobar temelj za spojiti na hladnjak.

U mene "hladnjak" glumi alu profil s pokrovom koji glumi difuzor. Tijela sam uvalio unutra i pritegnuo vijcima tako da imam dobar prijenos topline na profil.

Ja sam koristio klasični "industrijski" ispravljač koji ima mogućnost prilagođavanja izlaznog napona, u rasponu od par volta. Time sam uspio srušiti struju značajno, bez pretjeranog gubitka intenziteta svjetla. U mom slučaju, s nekih max 40W na četiri pločice koliko stane u pola metra profila (na tih 40W to sve gori) sam se spustio na cca 10W spuštanjem napona kakvih 0.6V.

Time je postignuta dugoročna radna temperatura od cca 44C. Mislim da sam ovo složio pred nekih sada već deset godina. Rasvjetna tijela rade pouzdano, jedino sam mijenjao ispravljač par puta, jer sam bio inicijalno kupio neko smeće.

Tako da imam cca 20W po metru i to je sasvim OK osvjetljenje za kuhinju, 60-70 cm iznad radne plohe. Za uklj/isklj koristim običnu sklopku. Kako je kuhinja dosta mračna a potrošnja mala, to svjetlo radi veći dio dana.

Najbolja opcija je ići na ispravljač 24V. Dva puta viši napon znači dva puta manju struju kroz pojedina tijela a time i 4 puta manje gubitke koji se pretvaraju u toplinu. U mene su 4 rasvjetna tijela po profilu, spojena u paralelu s radnim naponom na 12V. Dva takva profila su onda spojena u seriju čime dobivam potrebnih 24V. Svako tijelo potrebuje nekih 300mA. Da sam napravio sve u paraleli, onda bi kroz prvo tijelo teklo 2.5A, nepotrebno.

Nadam se da ovo pomogne nešto.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Staro 07.07.2025., 13:54   #2582
Rebbit
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Ha, i pomoci ce ali i ne, budući da me ne interesira ni voltaza ni potrosnja ni temperature u ovom slucaju, nego samo da kupim i da radi
Kuzim sta si postigao, i drago mi je da radi, također sam i nesto naucio, ali iskreno nemam se volje s tim petljat jer se ne kuzim dovoljno, da se kuzim, nebi postavio blentava pitanja koja sam postavio

Svakako hvala na odgovoru

Pitanja stoje i dalje, ako netko ima jos kakav savjet.
Citiraj:
Trebam rasvjetu za kuhinju.

Imat cu cca 2m sa lijeve strane i cca 1.5m sa desne strane,

Uzeo bih led, cca 4000K, to racunam cca 11W po metru dužine?

Želim to spojit na trafo, da imam sensor na mahanje.

Zanima me što sve trebam kupit od tih strujnih dodataka.
Traku na metre razumijem, al ovo ostalo svako ima neke svoje fore, a nigdje nije opisano kak se šta spaja. Gledam elgrad,iverpan, schachermayer, etc...

Zanima me jos mogucnost da tipa imam 2 senzora, 1 na mahanje, a 2. na touch koji je dimmable. Znam da u elgradu imaju ove dimmable, ali su prodali ove na mahanje i nema ih, al me zanima, dal mogu kombinirat oba na isti trafo?

Ili i ti senzori imaju svoju kutiju gdje primaju signale i onda salju dalje struju u trafo? U elgradu su mi rekli da kod njih senzori idu direkt u trafo, kod drugih vidim da senzori imaju svoju logicku kutiju do trafoa/drivera pa sad vise nist ne kuzim.

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Rebbit je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2025., 16:00   #2583
glpcha
Registered User

Datum registracije: Feb 2017
Pozdrav ekipa. Stan je u procesu gradnje, gledam što trebam od preinaka napraviti dok mogu. Gledam spavaću sobu, prekidač i utičnica su zamišljeni na zidu gdje bi trebao ići ormar. Htio bih taj prostor maksimalno iskoristiti za ormar pa bi preselio prekidač i utičnicu.

Da li je ok preseliti oboje na dulji zid na poziciju kod otvorenih vrata. Ne bih okretao smjer otvaranja vrata ili stavljao prekidače iza samih vrata.
glpcha je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2025., 17:25   #2584
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ostavi ih na zidu pa poslije prebaci na ormar kad ga sastaviš, kod mene je bila identična situacija. Jednog dana ako makneš ormar, samo vratiš sve na svoje mjesto, bolje nego napraviti dva koraka više i skroz otvarati vrata da bi uključio svjetlo.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2025., 18:24   #2585
glpcha
Registered User

Koliki je uopće problem to napraviti? Imaš kakvu sliku te kombinacije?
Staro 08.07.2025., 08:08   #2586
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mršava ti je ta instalacija u sobi. Sad se radi i utičnica/dvije sa svake strane kreveta i prekidač sa kojim se može paliti gasiti glavno svijetlo. Stavlja se malo više, na kojih 60-80 cm tako da ti bude iznad noćnog ormarića. Također po želji možeš dodati i dvije lampe svake sa strane kreveta ako jedan hoće malo svijetla ili čitati knjigu, ja sam stavio dvije ovakve lampe:

https://www.aliexpress.com/item/32847893048.html

Utičnicu koja će biti iza ormara bih premjestio iza vrata, a prekidač na ormar kako domy kaže. Samo se pusti rupa u zidu i žice se "produže" wago spojnicama do ormara, a na ormaru se probuši rupa za prekidač.

https://ibb.co/HTyrxG4n
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 09:28   #2587
mitja
Premium
Moj komp

mitja's Avatar

Datum registracije: May 2009
Citiraj:
Autor Rebbit Pregled postova
Pitanja stoje i dalje, ako netko ima jos kakav savjet.

kupio sam u art rasvjeti na ozaljskoj kombinaciju traka+driver+kontroler za dimmanje prije nekih 3 godine, i radi bez greske (visemanje svaki dan cijeli dan).
dimmanje ide preko daljinskog. ne znam imaju li senzore za mahanje, to moras s njima provjeriti.
ne sjecam se vise detalja ali bilo je vrlo jednostavno za sloziti, i u ducanu su mi lijepo znali pomoc.
mitja je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 10:23   #2588
glpcha
Registered User

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Mršava ti je ta instalacija u sobi. Sad se radi i utičnica/dvije sa svake strane kreveta i prekidač sa kojim se može paliti gasiti glavno svijetlo. Stavlja se malo više, na kojih 60-80 cm tako da ti bude iznad noćnog ormarića. Također po želji možeš dodati i dvije lampe svake sa strane kreveta ako jedan hoće malo svijetla ili čitati knjigu, ja sam stavio dvije ovakve lampe:

https://www.aliexpress.com/item/32847893048.html

Utičnicu koja će biti iza ormara bih premjestio iza vrata, a prekidač na ormar kako domy kaže. Samo se pusti rupa u zidu i žice se "produže" wago spojnicama do ormara, a na ormaru se probuši rupa za prekidač.

https://ibb.co/HTyrxG4n
Ovo što sam stavio je samo šema prekidača. Utičnice idu na svaku stranu kreveta na visinu od 40 cm doduše. Prekidače pokraj kreveta sam mislio tražiti da dodatno stave.
Staro 08.07.2025., 17:34   #2589
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor glpcha Pregled postova
Ovo što sam stavio je samo šema prekidača. Utičnice idu na svaku stranu kreveta na visinu od 40 cm doduše. Prekidače pokraj kreveta sam mislio tražiti da dodatno stave.
Neka ti stave i prekidace, sad se tako radi, udjes i upalis a ugasit mozes kraj kreveta. Isto kad se dizes, upalis kraj kreveta a ugasis kad izlazis iz sobe. A razmisli o visini. Ako ces imati kakav nocni ormaric, to je prenisko i on ce ti sve skupa prekriti. To ti nema smisla.

Takodjer ova uticnica ispred kreveta - sta ces tamo spajati? Ako ide telka, stavi ju na visinu telke, a ne da tv okacis na zid a kabel ti visi dole do uticnice.
Staro 08.07.2025., 20:22   #2590
blackshtef
Premium
Moj komp

blackshtef's Avatar

Citiraj:
Neka ti stave i prekidace, sad se tako radi, udjes i upalis a ugasit mozes kraj kreveta. Isto kad se dizes, upalis kraj kreveta a ugasis kad izlazis iz sobe. A razmisli o visini. Ako ces imati kakav nocni ormaric, to je prenisko i on ce ti sve skupa prekriti. To ti nema smisla.

Takodjer ova uticnica ispred kreveta - sta ces tamo spajati? Ako ide telka, stavi ju na visinu telke, a ne da tv okacis na zid a kabel ti visi dole do uticnice.
Ovako sam ja napravio - da, sa svake strane kreveta je prekidač za svjetlo, na visini otprilike da možeš ležećki zamahnut rukom i udarit u prekidač.
I još jedan na standardnoj visini na ulazu u sobu, i sva ta tri prekidača pale-gase svjetlo. Genijalna stvar - uđeš u sobu, upališ svjetlo, obaviš šta treba, legneš u krevet i ugasiš.

I nešto niže od prekidača, na isto standardnoj visini su 2 utičince sa svake strane kreveta - u jednoj noćna lampa, u drugoj punjač, ispred svega je noćni ormarić i radi. Ja doduše nisam išao na ove zidne noćne lampe nego klasične neke.

A TV je u ormaru na dosta povišenoj poziciji - i isto tako - znali smo otprilike koja će to biti visina, pa je utičnica za TV (i mrežni konektor i coax) iza njega. Tako da je lako preštekati ako ikad bude trebalo, a ne da moram micati cijeli ormar
blackshtef je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2025., 20:36   #2591
glpcha
Registered User

Citiraj:

Na toj visini je i kabelski, antenski i mrežni priključak. Ne planiram tv u sobi ali ću razmisliti o visini utičnica. Nemam pojma kakvi će ormarići biti, ali svakako ću imati na umu.
Staro 09.07.2025., 08:54   #2592
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:

Ja sam baš nedavno štemao za nove instalacije prilikom renovacije i utičnice su išle na 35cm baš da se ne bi vidjele nego će biti skrivene iza noćnih ormarića. Sad ovisi što netko više voli, da bude skriveno pa da izgleda više clean ili da se vidi. Druga opcija o kojoj sam razmišljao je na visini prekidača uz krevet staviti i utičnicu onako u duplu kutiju.
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 09.07.2025., 10:31   #2593
glpcha
Registered User

Svatko ima svoje preferencije. Što se vidi i iz komentara 🙂 Hvala ljudi, budemo nešto iskombinirali.
Staro 09.07.2025., 10:42   #2594
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Ja sam baš nedavno štemao za nove instalacije prilikom renovacije i utičnice su išle na 35cm baš da se ne bi vidjele nego će biti skrivene iza noćnih ormarića. Sad ovisi što netko više voli, da bude skriveno pa da izgleda više clean ili da se vidi. Druga opcija o kojoj sam razmišljao je na visini prekidača uz krevet staviti i utičnicu onako u duplu kutiju.
Ja sam odabrao drugu opciju jer mi je noćni ormarić samostojeći (nije na nogama nego je ubušen u zid), a i da nije, išlo bi mi ekstremno na živce svaki put kad želim nešto ukopčat micat cijeli ormarić. Ali da, svatko ima svoje preferencije, a prekidač mora biti na mjestu gdje ga se lako može doseći rukom jer inače nema baš nekog smisla...
Staro 09.07.2025., 14:43   #2595
Rebbit
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor mitja Pregled postova
kupio sam u art rasvjeti na ozaljskoj kombinaciju traka+driver+kontroler za dimmanje prije nekih 3 godine, i radi bez greske (visemanje svaki dan cijeli dan).
dimmanje ide preko daljinskog. ne znam imaju li senzore za mahanje, to moras s njima provjeriti.
ne sjecam se vise detalja ali bilo je vrlo jednostavno za sloziti, i u ducanu su mi lijepo znali pomoc.
Tnx na odgovoru.
Ali kupio sam set u elgradu, ali sam doma malo morao rezati zice i spajati jer dimmer je imao Mini Plug, a ja sam ga spojio izmedju drivera i splitera za spajanje led traka direkt na zice, ali kako dimmer guta do 36W, onda mi nije trebao zasebni switch koji kontrolira IN OUT za struju za driver.

Imam sad trafo/driver - dimmer na touch on/off/dimm - 2 trake
uglavnom, radi, valjda se nebu zapalilo.

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Rebbit je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2025., 18:25   #2596
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
jel netko nedavno kupovao platno/tkaninu za pergolu ili tendu? trebam prijedlog gdje kupiti i koji materijal bi bio najbolji...

plan je slijedeći: stupovi, ova dugačka vodoravna i bočne bi bile od 100x100 cijevi, ova na fasadi bi bila 100x20 (zatiplana na 4-5 mjesta), a poprečne od 80x20 cijevi.

https://i.ibb.co/FkGJJrKJ/1.jpg

platno/tkanina bi išlo na ovo foru:
https://i.ibb.co/BV5GQv5k/3.jpg

https://i.ibb.co/5xY9Dt4Y/2.jpg

ova kutija u kutu je vanjska jedinica klime. u stvarnosti nije ravni krov, nego standardno krovište s napustom od skoro 90cm tako da oko klime neće prolaziti svjetlost.

nisam našao ništa pametnije od ovoga, ali prije kupnje svakako planiram otići pogledati tu tkaninu:
https://kobra-tekstil.hr/tkanina-za-pergole/

Zadnje izmijenjeno od: adaksinjo. 13.07.2025. u 19:33.
adaksinjo je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na