Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.06.2025., 09:33   #2551
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
"Maksimalna temperatura primjene = 40 C". Pripazi, jer i ONT i switch se griju... Mislio sam da vjesas slike (lagane stvari), a ne tehniku po zidu Testiraj kako to drzi ako ti se jedna stvar odlijepi, da ne potegne lancano sve skupa dole
Staro 21.06.2025., 10:16   #2552
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
To je najbolje zašarafiti na zid.
Većina takvih uređaja ima otraga utore za objesiti na šarafe ili nosač.
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro 21.06.2025., 12:42   #2553
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Sve uređaji imaju nosače za objesiti, ali nisam htio bušiti rupe po zidu.
Staro 22.06.2025., 14:36   #2554
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp

DoxyTheCroat's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
Savjet gdje kupiti okruglu drvenu plocu promjera 110 cm.
Ima u Bauhausu najveca 100 cm.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2025., 15:53   #2555
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pseća kućica u izradi, kvaliteta brodskog poda na razini (Bauhaus), sad se borim s njima. Iako je B kategorija ovo je otpad. Od 25 ploča u 5 paketa, 10 ploča su sa ogromnim nedostacima.

Staro 22.06.2025., 17:24   #2556
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Je, katastrofa, mi neki dan uzeli jedan paket i to je fakat koma, nema komada bez rupe. Sad ću morat krpat te rupe s crnim kitom.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2025., 23:53   #2557
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Opet ja sa krpljenjem stare kuće

Podigao sam podne daske na tavanu i iznenadio se kad sam ispod njih našao ploče Tervol kamene vune a ispod njih prozirni najlon koji bi valjda trebao biti parna brana.

Krov je prokišnjavao i vlažio kamenu vunu pa sam mislio sve povaditi i pobacati te zamijeniti sa novom izolacijom. Ali onda čitam da je kamena vuna hidrofobna i da ju voda ne može oštetiti ?

Građevinar je planirao umjesto kamene vune staviti mineralnu vunu, to mi izgleda kao downgrade izolacije.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 00:31   #2558
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Kad smo kod kamene vune, trebam kupiti 120ak m2 i trebao bi savjet koje trgovine izbjegavati ili preferirati. Isao bi na multirock 10cm. Je Bitpromet ok trgovina (webshop konkretno)? Gradju bi otpisao, netko je vec pisao da su otisli na kvasinu otkad su se braca razdvojila.
Staro 24.06.2025., 07:28   #2559
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Samo osuši sve i to je to

Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Opet ja sa krpljenjem stare kuće

Podigao sam podne daske na tavanu i iznenadio se kad sam ispod njih našao ploče Tervol kamene vune a ispod njih prozirni najlon koji bi valjda trebao biti parna brana.

Krov je prokišnjavao i vlažio kamenu vunu pa sam mislio sve povaditi i pobacati te zamijeniti sa novom izolacijom. Ali onda čitam da je kamena vuna hidrofobna i da ju voda ne može oštetiti ?

Građevinar je planirao umjesto kamene vune staviti mineralnu vunu, to mi izgleda kao downgrade izolacije.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 07:59   #2560
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Tnx, dobro da ih nisam pobacao.
Ovaj kaže da su ploče trule, osim što su malo prljave meni izgledaju sasvim ok
Staro 24.06.2025., 13:21   #2561
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ako nema plijesni, dobra je, samo osuši kako kaže kolega. Ako ima, te dijelove zamijeniš novima.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Kad smo kod kamene vune, trebam kupiti 120ak m2 i trebao bi savjet koje trgovine izbjegavati ili preferirati. Isao bi na multirock 10cm. Je Bitpromet ok trgovina (webshop konkretno)? Gradju bi otpisao, netko je vec pisao da su otisli na kvasinu otkad su se braca razdvojila.
Oko 100 m2 Multirocka 35 sam sebi stavio na tavan i nisam nešto oduševljen kvalitetom. Svaka bala ima loših primjeraka, različite težine, gustoće, oblika. Navodno je od nove serije pala kvaliteta jer više prešaju i dosta ploča se nakon dekompresije ne vrati na 10 cm visine odnosno 80 cm koliko treba biti cijela bala nego nedostaje trećina.

Pa onda ima bala gdje su propustili odrezati sve ploče...

Ali sve u svemu, za 6,8 eura/m2 koliko me došla s dostavom mislim da ne može bolje. Uzmeš nešto više komada pa krpaš, kod vune nema otpada, sve se može potrošiti.

Prvo gledaj cijenu dostave pa tek onda ostalo, neki traže po 150 eura za dostavu, tako da se meni na kraju najviše isplatilo uzeti iz lokalne trgovine, a komunicirao sam s barem 10 webshopova. Drugi najpovoljniji je bio Bauhaus, Bitpromet se nigdje nije uklopio, Građu izbjegavaj u širokom luku.

Evo par random fotki, sve sam sam odradio i preko tih malih tavanskih ljestava spustio 150 kg starog i podigao 950 kg novog materijala.

Bale vune sam omotao gurtnom i povlačio gore, OSB ploče sam jednu po jednu dizao gore i pilio. Sve u svemu, prvi puta radim ovako nešto i ispalo sve precizno u milimetar.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 14:16   #2562
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Bravo. Pitanje: Ove OSB-jke drže cijelu priču pomoću ovih pločevina sa šarafima s kojima si ih spajao? To je onih 5-6m o kojima smo pričali?
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 14:36   #2563
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Tako je, čvršće nego što sam očekivao. Ima 6 i sitno metara svaka, cijele "letve" od 2,5 m su išle na vanjski dio, odrezane od cca metar u sredinu. Sve spojnice su u cik-cak, a ovih L spojnica sam stavio 5-6 komada na svaki red točno gdje mi je greda.

Gore je OSB 12 mm s falcom na preklop, tj. redove sam spajao na pola također u cik-cak kako bi bilo što čvršće. Nije rock solid niti sam tako zamišljao, ali može se hodati s nekom dozom opreza i staviti stvari, naravno ne neke preteške s tankim nogama.

Trebalo mi je točno 60 OSB ploča 250 x 62,5 cm (10 x 6) i obzirom na nepravilan oblik kuće, izvukao sam sve s minimalno otpada.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 24.06.2025., 14:47   #2564
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
svaka cast na trudu. bas je pic pic

ja sam samo razmotao bale staklene vune po podu i tak stoji. neki dan sam razvlacio utp kabel za tv. skoro sam umro od tog otrova. sreca gore idem max jednom godisnje, samo da provjerim da je sve ok.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 14:48   #2565
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Da, dobro izgleda. Ja bi još da sam na tvom mjestu stavio zatege od sljemena krova na koju OSB-ejku, sajlom učvrstiti na svakih 2,5-3m, da budeš siguran kad hodaš po tome.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 16:41   #2566
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor strikoo Pregled postova
svaka cast na trudu. bas je pic pic

ja sam samo razmotao bale staklene vune po podu i tak stoji. neki dan sam razvlacio utp kabel za tv. skoro sam umro od tog otrova. sreca gore idem max jednom godisnje, samo da provjerim da je sve ok.
Hvala, trud se svakako isplatio, izulo bi me iz cipela da sam to nekoj firmi dao raditi, pitanje i kako bi napravili. Ovako me materijal ispao oko 2500 eura, a ima toga, i još je viška ostalo jer ne možeš uzeti baš sve na mjeru. Kako sam isprojektirao, tako sam i napravio. Promašio sam jedino u broju jednog tipa vijaka što je najmanji problem.

Staklena vuna više iritira od kamene. Meni ova skoro ništa nije smetala, a radio sam u potkošulji ili kratkih rukava, bez maske, samo rukavice sam imao. Rukovanje naravno što sporije, nema bacanja i prevrtanja. Kako sam podigao balu, tako sam rezao vreću, pustio par sati da se dekompresira, rezao što treba i polagao.

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Da, dobro izgleda. Ja bi još da sam na tvom mjestu stavio zatege od sljemena krova na koju OSB-ejku, sajlom učvrstiti na svakih 2,5-3m, da budeš siguran kad hodaš po tome.
Mislim da nema potrebe. Skinuo sam 20-25 kg u posljednjih par godina tako da ja propasti neću, a za dimnjačare i ostale koji se budu penjali kad mene ne bude kod kuće stoji upozorenje o visini i težini čim otvore ljestve.

Staro 24.06.2025., 16:50   #2567
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Super izgleda. Ja imam 30cm isto samo izrolano gore, htio bi podaskati radi spremišta, ali čim pomislim na piljenje i prašinu mi prođe volja.. kad zafali mjesta bude i to.

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 17:32   #2568
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Hvala. Da, meni je trebalo puno vremena dok fizički i psihički nisam bio spreman. Sve je trajalo otprilike tri mjeseca, skoro svaki dan po par sati sam bio gore. Možda se čini dugo, međutim, ovo je ukratko opis posla:

- očistio odnosno isjeckao masu kutija koje sam nakon selidbe bacio gore da imam za loženje
- usisao i maknuo 30 m rola kojekakvih starih tepiha, dio bacio, dio ostavio za životinje
- maknuo stiropor koji je prije bio izolacija (i dalje ne znam što ću s njim)
- izbrusio loše dijelove građe, pripremio podlogu za parnu branu da je neki trn, šaraf ili ekser ne bi probio
- apsolutno svaki kutak tavana sam usisao, znači od sljemena do dole, svaku dasku i gredu
- poprskao drvocidom svu građu i pustio par dana da se prozrači (tu sam koristio masku )
- zatvorio sve pukotine niskoekspandirajućom pur pjenom
- pregledao elektroinstalaciju, zamijenio loše bužire i kabele, dodao neke nove
- razvukao parnu branu s preklopom u prosjeku 12 cm, rubove sa zidom lijepio namjenskim ljepilom, a preklope obostranom trakom
- zatvorio mjesta gdje su elektroinstalacija ili cijevi klime probijale parnu branu
- napravio "roštilj" od OSB ploča 25 mm, s ravnim spojnim pločama međusobno te L spojnicama na podu i vijencu (sve izolirao spužvicom 3 mm kako ne bi oštetilo parnu branu)
- zalijepio brtve na rubove gdje će biti spoj OSB-zid ili OSB-greda
- položio vunu i istovremeno stavio OSB ploče 12 mm na vrh (sve sam rezao Parkside uranjajućom pilom i vibro multitoolom )
- fiksirao elektroinstalaciju koja ide gore
- popunio odrezane dijelove OSB-a kitom za drvene podove
- višak vune stavio na spoj vijenca i krova te napravio mali krug oko dimnjaka

Sad kad pogledam koliki je to prostor, stvarno šteta ne iskoristiti ga tako da sam krenuo trpati kutije od monitora, rezervne stolice i svašta nešto, iz Ikee čekam plastične kutije za sezonske stvari i tako.

Staro 24.06.2025., 17:39   #2569
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Tocno to mi je bio plan napraviti, ali ne bi sve podaskao, realno niti nemam potrebe jer gore nikad ne idem, samo bi napravio oko ulaza na tavan jedan podaskani prostor jer tu su i dimnjaci i krovni prozor za izlaz na krov.

Sta si ove uzduzne daske rezao osb plocu ili kakva je to daska?
Staro 24.06.2025., 17:45   #2570
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Te uzdužne su sve OSB ploče 2500 x 1250 x 25 mm rezane na trake od 10 cm.

Nisam htio klasične drvene daske jer većina što se prodaje kod nas nije suha pa onda treba sušiti, tretirati i ako imaš sreće, ostat će ravna. Sa OSB-om tih problema nema.

Staro 24.06.2025., 18:00   #2571
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Sad vidim ovaj post prije mog, top, memoriram! Tnx!

Planiram to sve raditi isto sam al tamo nakon ljeta. Sad na ljeto cekam dio stolarije pa cu se zaj sa obradom spaleta, farbanjem, pufaterm plocama na nekim zidovima i tome slicno. Baby steps, al bit ce posla.
Staro 25.06.2025., 14:32   #2572
wyseIam
Registered User

Datum registracije: Oct 2023
Završna obrada šupljine u zidu nakon povlačenja kabla

Postavljam si kamere u kući te provlačim utp kabel po tavanu do svih točaka. Zanima me kako vi radite završnu obradu mjesta gdje kabel prolazi? Imam dvije vrste prolaza:

1. Zid (puna opeka), bez termo izolacije
Ne bih htio popunjavati rupu silikonom direktno po kabelu.
Htio bih neku vanjsku kutiju (~IP65) s uvodnicom za kabel, te ekvivalentnu kutiju s druge strane zida (tavan) na koju se spaja rebrasta cijev kroz koju ide utp kabel.
Nešto tipa ovoga: https://i.sstatic.net/48Ri6.jpg ali ne mogu takvo nešto naći kod nas.

2. Strop, OSB ploča sa staklenom vunom
Tu dolazi snop od 8 kabela. Kako uvesti kablove u prostoriju tako da ostane vodonepropusno?
Jedino mi pada na pamet montirati ugradnu razvodnu kutiju za knauf, do tamo odvesti rebraste cijevi s uvodnicama za rebraste cijevi te na poklopcu izbušiti rupe za kabelsku uvodnicu.
Također ne bih htio da kablovi samo vise sa stropa nego da oni nekako uđu do komunikacijskog ormara montiranih na zidu ispod.

Želio bih da bude vodonepropusno od one uvodnice vani na kutiji sve do uvodnice u prostoriji.
Ne znam. Kompliciram? Možda previše tražim?

Imate ideje?
wyseIam je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2025., 14:50   #2573
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Složi si RGS, bude ne samo vodo nego i vatrootporno

But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2025., 14:06   #2574
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ima li tko cnc ili zna koga da bi mi mogao napraviti nešto od aluminija ili još bolje čelika ako mu dam file. Treba mi ploča za stol od glodalice cca 30x20cm, debljine 10mm
Staro 28.06.2025., 20:29   #2575
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Ja si napravio od prozirne debele plastike iz starog LCD monitora.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2025., 21:13   #2576
Tomica R
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Nov 2017
Imam ja cnc, ja sam si to radio od hpl compact ploce
Tomica R je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 23:14   #2577
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Impregnacija stropnih greda

Imam bocu Drvocid Aqua koncenrata i kantu Sandolin NG Base-a
Znam da se Drvocid standardno koristi za impregnaciju krovnih greda dok je ovaj obični Sandolin samo za vanjsku upotrebu, says so na kanti.

Što koristiti za zaštitu drvenih stropnih greda poviše spavaćih soba i kuhinje, neki blaži otrov ?

Vidim da postoji i Sandolin Base Plus koji je na vodenoj bazi i taj je za vanjsku i unutarnju upotrebu ali to mi djeluje kao skuplja verzija Drvocid Aqua-e.
Staro Danas, 09:51   #2578
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Drvocid je već sam po sebi blag i djeluje više preventivno, slobodno ga možeš koristiti iznad svih soba. Ako sad imaš crvotočine unutar greda, onda Belocid Plus samo na napadnuta mjesta. Možeš i 1-2 mm burgijom napraviti rupicu i ubrizgati na određeno mjesto, ako si uspio locirati gamad.