|
![]() |
#2551 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
"Maksimalna temperatura primjene = 40 C". Pripazi, jer i ONT i switch se griju... Mislio sam da vjesas slike (lagane stvari), a ne tehniku po zidu ![]()
![]() |
![]() |
#2555 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() |
#2557 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Opet ja sa krpljenjem stare kuće ![]() Podigao sam podne daske na tavanu i iznenadio se kad sam ispod njih našao ploče Tervol kamene vune a ispod njih prozirni najlon koji bi valjda trebao biti parna brana. Krov je prokišnjavao i vlažio kamenu vunu pa sam mislio sve povaditi i pobacati te zamijeniti sa novom izolacijom. Ali onda čitam da je kamena vuna hidrofobna i da ju voda ne može oštetiti ? Građevinar je planirao umjesto kamene vune staviti mineralnu vunu, to mi izgleda kao downgrade izolacije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2558 |
49%winner
|
Kad smo kod kamene vune, trebam kupiti 120ak m2 i trebao bi savjet koje trgovine izbjegavati ili preferirati. Isao bi na multirock 10cm. Je Bitpromet ok trgovina (webshop konkretno)? Gradju bi otpisao, netko je vec pisao da su otisli na kvasinu otkad su se braca razdvojila.
![]() |
![]() |
#2559 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Samo osuši sve i to je to Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2561 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako nema plijesni, dobra je, samo osuši kako kaže kolega. Ako ima, te dijelove zamijeniš novima. Citiraj:
![]() ![]() Pa onda ima bala gdje su propustili odrezati sve ploče... ![]() Ali sve u svemu, za 6,8 eura/m2 koliko me došla s dostavom mislim da ne može bolje. Uzmeš nešto više komada pa krpaš, kod vune nema otpada, sve se može potrošiti. Prvo gledaj cijenu dostave pa tek onda ostalo, neki traže po 150 eura za dostavu, tako da se meni na kraju najviše isplatilo uzeti iz lokalne trgovine, a komunicirao sam s barem 10 webshopova. Drugi najpovoljniji je bio Bauhaus, Bitpromet se nigdje nije uklopio, Građu izbjegavaj u širokom luku. Evo par random fotki, sve sam sam odradio i preko tih malih tavanskih ljestava spustio 150 kg starog i podigao 950 kg novog materijala. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bale vune sam omotao gurtnom i povlačio gore, OSB ploče sam jednu po jednu dizao gore i pilio. Sve u svemu, prvi puta radim ovako nešto i ispalo sve precizno u milimetar. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2563 |
EMP moderator
|
Tako je, čvršće nego što sam očekivao. Ima 6 i sitno metara svaka, cijele "letve" od 2,5 m su išle na vanjski dio, odrezane od cca metar u sredinu. Sve spojnice su u cik-cak, a ovih L spojnica sam stavio 5-6 komada na svaki red točno gdje mi je greda. Gore je OSB 12 mm s falcom na preklop, tj. redove sam spajao na pola također u cik-cak kako bi bilo što čvršće. Nije rock solid niti sam tako zamišljao, ali može se hodati s nekom dozom opreza i staviti stvari, naravno ne neke preteške s tankim nogama. Trebalo mi je točno 60 OSB ploča 250 x 62,5 cm (10 x 6) i obzirom na nepravilan oblik kuće, izvukao sam sve s minimalno otpada.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2564 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
svaka cast na trudu. bas je pic pic ja sam samo razmotao bale staklene vune po podu i tak stoji. neki dan sam razvlacio utp kabel za tv. skoro sam umro od tog otrova. sreca gore idem max jednom godisnje, samo da provjerim da je sve ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2566 | ||
EMP moderator
|
Citiraj:
Staklena vuna više iritira od kamene. Meni ova skoro ništa nije smetala, a radio sam u potkošulji ili kratkih rukava, bez maske, samo rukavice sam imao. Rukovanje naravno što sporije, nema bacanja i prevrtanja. Kako sam podigao balu, tako sam rezao vreću, pustio par sati da se dekompresira, rezao što treba i polagao. Citiraj:
![]()
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#2568 |
EMP moderator
|
Hvala. ![]() ![]() - očistio odnosno isjeckao masu kutija koje sam nakon selidbe bacio gore da imam za loženje - usisao i maknuo 30 m rola kojekakvih starih tepiha, dio bacio, dio ostavio za životinje - maknuo stiropor koji je prije bio izolacija (i dalje ne znam što ću s njim) - izbrusio loše dijelove građe, pripremio podlogu za parnu branu da je neki trn, šaraf ili ekser ne bi probio - apsolutno svaki kutak tavana sam usisao, znači od sljemena do dole, svaku dasku i gredu - poprskao drvocidom svu građu i pustio par dana da se prozrači (tu sam koristio masku ![]() - zatvorio sve pukotine niskoekspandirajućom pur pjenom - pregledao elektroinstalaciju, zamijenio loše bužire i kabele, dodao neke nove - razvukao parnu branu s preklopom u prosjeku 12 cm, rubove sa zidom lijepio namjenskim ljepilom, a preklope obostranom trakom - zatvorio mjesta gdje su elektroinstalacija ili cijevi klime probijale parnu branu - napravio "roštilj" od OSB ploča 25 mm, s ravnim spojnim pločama međusobno te L spojnicama na podu i vijencu (sve izolirao spužvicom 3 mm kako ne bi oštetilo parnu branu) - zalijepio brtve na rubove gdje će biti spoj OSB-zid ili OSB-greda - položio vunu i istovremeno stavio OSB ploče 12 mm na vrh (sve sam rezao Parkside uranjajućom pilom i vibro multitoolom ![]() - fiksirao elektroinstalaciju koja ide gore - popunio odrezane dijelove OSB-a kitom za drvene podove - višak vune stavio na spoj vijenca i krova te napravio mali krug oko dimnjaka Sad kad pogledam koliki je to prostor, stvarno šteta ne iskoristiti ga tako da sam krenuo trpati kutije od monitora, rezervne stolice i svašta nešto, iz Ikee čekam plastične kutije za sezonske stvari i tako. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2569 |
49%winner
|
Tocno to mi je bio plan napraviti, ali ne bi sve podaskao, realno niti nemam potrebe jer gore nikad ne idem, samo bi napravio oko ulaza na tavan jedan podaskani prostor jer tu su i dimnjaci i krovni prozor za izlaz na krov. Sta si ove uzduzne daske rezao osb plocu ili kakva je to daska?
![]() |
![]() |
#2570 |
EMP moderator
|
Te uzdužne su sve OSB ploče 2500 x 1250 x 25 mm rezane na trake od 10 cm. Nisam htio klasične drvene daske jer većina što se prodaje kod nas nije suha pa onda treba sušiti, tretirati i ako imaš sreće, ostat će ravna. Sa OSB-om tih problema nema.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2571 |
49%winner
|
Sad vidim ovaj post prije mog, top, memoriram! Tnx! Planiram to sve raditi isto sam al tamo nakon ljeta. Sad na ljeto cekam dio stolarije pa cu se zaj sa obradom spaleta, farbanjem, pufaterm plocama na nekim zidovima i tome slicno. Baby steps, al bit ce posla.
![]() |
![]() |
#2572 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2023
|
Završna obrada šupljine u zidu nakon povlačenja kabla
Postavljam si kamere u kući te provlačim utp kabel po tavanu do svih točaka. Zanima me kako vi radite završnu obradu mjesta gdje kabel prolazi? Imam dvije vrste prolaza: 1. Zid (puna opeka), bez termo izolacije Ne bih htio popunjavati rupu silikonom direktno po kabelu. Htio bih neku vanjsku kutiju (~IP65) s uvodnicom za kabel, te ekvivalentnu kutiju s druge strane zida (tavan) na koju se spaja rebrasta cijev kroz koju ide utp kabel. Nešto tipa ovoga: https://i.sstatic.net/48Ri6.jpg ali ne mogu takvo nešto naći kod nas. 2. Strop, OSB ploča sa staklenom vunom Tu dolazi snop od 8 kabela. Kako uvesti kablove u prostoriju tako da ostane vodonepropusno? Jedino mi pada na pamet montirati ugradnu razvodnu kutiju za knauf, do tamo odvesti rebraste cijevi s uvodnicama za rebraste cijevi te na poklopcu izbušiti rupe za kabelsku uvodnicu. Također ne bih htio da kablovi samo vise sa stropa nego da oni nekako uđu do komunikacijskog ormara montiranih na zidu ispod. Želio bih da bude vodonepropusno od one uvodnice vani na kutiji sve do uvodnice u prostoriji. Ne znam. Kompliciram? Možda previše tražim? ![]() Imate ideje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2574 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ima li tko cnc ili zna koga da bi mi mogao napraviti nešto od aluminija ili još bolje čelika ako mu dam file. Treba mi ploča za stol od glodalice cca 30x20cm, debljine 10mm
![]() |
#2577 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Impregnacija stropnih greda
Imam bocu Drvocid Aqua koncenrata i kantu Sandolin NG Base-a Znam da se Drvocid standardno koristi za impregnaciju krovnih greda dok je ovaj obični Sandolin samo za vanjsku upotrebu, says so na kanti. Što koristiti za zaštitu drvenih stropnih greda poviše spavaćih soba i kuhinje, neki blaži otrov ? ![]() Vidim da postoji i Sandolin Base Plus koji je na vodenoj bazi i taj je za vanjsku i unutarnju upotrebu ali to mi djeluje kao skuplja verzija Drvocid Aqua-e. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2578 |
EMP moderator
|
Drvocid je već sam po sebi blag i djeluje više preventivno, slobodno ga možeš koristiti iznad svih soba. Ako sad imaš crvotočine unutar greda, onda Belocid Plus samo na napadnuta mjesta. Možeš i 1-2 mm burgijom napraviti rupicu i ubrizgati na određeno mjesto, ako si uspio locirati gamad.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|