|
![]() |
#81571 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81572 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Ne možeš ostaviti istu širinu gume a smanjiti bočnicu odnosno visinu gume. Zrak u gumi nosi auto odnosno tlak zraka. Auto stišće gumu prema dolje a tlak zraka u gumi se tome odupire. Ako povećaš felgu a ostaviš istu širinu gume onda ćeš smanjiti volumen u gumi a to znači da ćeš morati povećati tlak zraka za istu nosivost. Tek tada ćeš imati valjak od auta i loše držanje na hrapavim površinama jer će se gazna površina manje uvijati. Gotovo sigurno će auto lošije kočiti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81574 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Mislim da sam jutros naivno sa "ma znam di su" nasjeo na kameru-dvije na putu Krk - Zagreb jer mi je mrsko bilo palit Blitzer. Bumo vidli hoće sjest kaj....Mislim da sam zavoj prema usponu do Hreljina prošao sa 100, a ograničenje je 70....a u Vrbovskom uspon nakon vijadukta mozda 120 gdje je bilo 100 ako se ne varam....svakako ocekujem koverte u sanducicu
![]() |
#81575 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
![]() |
#81576 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
evo danas iša autom po gradu, uopće nema gužve. ne znam šta se ljudi žale, sasvim bi bilo ok u centru uzeti jednu traku i pretvoriti je u biciklističku.
![]() |
#81579 | ||
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Iskreno, sta se desava u Zagrebu preko ljeta, zivo me zaboli jer sam na moru... ![]()
![]() |
![]() |
#81580 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Taman dok to zaživi postat će OldTaJmeri. 😂 Moja Octavia iz 2003, pumpe duse, Euro 3, bez DPFa i ugašenim EGRom, mapirana ući će u OldtaJmer klub i mogu me lagano za đoku povuć. 😂😂😂
![]() |
![]() |
#81581 | |
Brat od Đon Vejna
|
Citiraj:
CO₂ Emissions Comparison Source Period CO₂e Emissions Equivalents Diesel passenger cars in Croatia Annual (2023 estimate) ≈ 4.5 Mt CO₂e ~65% of road transport sector emissions en.wikipedia.org planetarysecurityinitiative.org theguardian.com Israel–Gaza war Oct 7 2023–Jun 2025 (~20 months) ≈ 31–33 Mt CO₂e ~7–8 years of Croatian diesel car emissions Russia–Ukraine war Feb 2022–Feb 2025 (3 years) ≈ 230 Mt CO₂e ~50x diesel cars/year, ~Netherlands annual emissions CO₂ Emissions Comparison Source Period CO₂e Emissions Equivalents Diesel passenger cars in Croatia Annual (2023 estimate) ≈ 4.5 Mt CO₂e ~65% of road transport sector emissions en.wikipedia.org planetarysecurityinitiative.org theguardian.com Israel–Gaza war Oct 7 2023–Jun 2025 (~20 months) ≈ 31–33 Mt CO₂e ~7–8 years of Croatian diesel car emissions Russia–Ukraine war Feb 2022–Feb 2025 (3 years) ≈ 230 Mt CO₂e ~50x diesel cars/year, ~Netherlands annual emissions Insights Croatia’s diesel cars emit roughly 4.5 million tonnes of CO₂e per year. The Israel–Gaza conflict has released 31–33 Mt CO₂e over ~1.7 years—about 7–8 years of Croatian diesel emissions. The Russia–Ukraine war has produced roughly 230 Mt CO₂e over three years—equivalent to 50 years of Croatia's diesel car emissions, or roughly the annual CO₂ output of the Netherlands or combined emissions of Austria, Hungary, Czechia and Slovakia . Točno se osjećam odgovornim sa dobrobit planeta, otprilike koliko i ekipa sa malim šeširićima za veliki broj nedaća u svijetu, evo suze mi cure ![]()
"South-Korea is the only nation whose national sport has a sequel." Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 18.06.2025. u 14:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81582 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Mozete gnjojit sta hocete, i na stranu sad eko strana price koja je po meni manje bitna, ali cinjenica je da traktori bez dpfa po gradu dime, smrde i sto je najvaznije doslovno ubijaju pluca. Veselim se danu kad se ovo gore uvede. |
![]() |
![]() |
![]() |
#81583 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Upravo to... što ne bi bilo lijepo šetati po gradu bez da se gušiš od tih pizdarija?
![]() |
#81584 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
I apsolutno se slazem s par ljudi ovdje, nadam se i ja da ce uskoro zabraniti. Vec manje-vise 10 godina se zna sto ce biti s dizelima, samo kod nas su ljudi to vidjeli kao priliku za jeftino kupiti dizela od svabe, a ne za "mozda ne bi trebao uzimati dizela..." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81585 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Ja se samo nadam da će davati poticaje ljudima kao pto su davali i za ništ koristi EV vozila, ![]() Isto tako da trebalo bi kažnjavati ekipu koja gasi/miče dpf, adblue i egr..svakako. Onda bi trebalo zabraniti i da EV mogu ubrzavati za 5sec do 100 km/h jer tako troše energiju na glupost. Fino staviti na 10 sec pa da vidimo. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#81586 |
Flajing super šiiiip
|
![]() |
#81587 |
Pod naletima kopita zla
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81588 |
Flajing super šiiiip
|
Ok, ali onda bi trebao gledati desni graf, što ne? ![]() Ako sam ja dobro shvatio HEP-ove statistike, dio kupaca plaća neke garantirane zelene energije, ovaj lijevi graf ne uzima to u obzir nego "samo" standardni model. Desni graf bi trebala biti sveukupna energija nevezano uz tarife i modele.
![]() |
#81589 |
Pod naletima kopita zla
|
Da, u pravu si. Svakako nešto ispod 50% je energija iz fosilnih goriva koje spališ da bi poroizveo električnu energiju da bi je netkou tesli spalio za par sati divljanja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#81590 | |
Moderator
|
Citiraj:
Kako sa volio s njom stisnut gas biciklistima. 😂 Friškog zraka im dat, a na asfaltu je ostajala crna crta od gareži da se ne izgube. Znam da su mi voljeli mamu i rodbinu, ali i ja sam njih volio. 😂😂
![]() |
![]() |
#81591 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Činjenica je da se treba micati starija vozila, a da ne kažem ovu ekipu što skida sve pa da dimi da te ceo svet vidi. Činjenica je da je za zdravlje ljudi u gradovima bolja opcija EV, kao i da će obim el. energije proizvedene iz obnovljivih izvora samo rasti. Pa gledam samo sebi po kvartu u Zadru, sad smo na već bar trećini kuća koje su stavile solare, a dosta susjeda je još najavilo da će sad ove godine staviti. Osobno proizvodim viška na godišnjoj razini (uz jedan PHEV u kući se grijemo i hladimo na struju, te grijemo vodu na struju) tako da ću sad imati i za dodatan PHEV ili EV za moje godišnje kilometre. Meni nitko ne može prigovorit da se vozim prljavo :P I znam da nemaju svi tu mogućnost, ali od ekipe koja ima kuću - sve ih više ide na to, tako da kroz 5-10 godina to definitivno neće biti zanemarivo.
![]() |
![]() |
#81592 | |
Pod naletima kopita zla
|
Citiraj:
![]() Zarzbacali se ko djubre po livadi i smetajj. ![]() Da, za solare nemam računicu. Imam puno premalo struje da bi mi se isplatila ta investicija. Auto na struju nemamo niti ćemo imati barem za sada. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81593 | |
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
A uz računicu mi se sviđa ideja da me dugoročno boli kuki za amere, ruse, arape, naftu, hep... - uvijek imam grijanje, hlađenje, toplu vodu i prijevozno sredstvo. *naravno da nisam odvojen od stvarnosti pa da mislim da me ne diraju sve te gluposti na druge načine, ali ove osnovne stvari mi bome ne mogu oduzeti.
![]() |
![]() |
#81594 | |
Brat od Đon Vejna
|
Citiraj:
Study / Region Non‑Exhaust PM₁₀ Contribution Spain traffic site (2018) 35% non‑exhaust (17% tyre/brake + 18% dust) Switzerland (urban sites) 48–62% (PM₁₀) non‑exhaust Kraków roadside (summer) ~57% carbonaceous PM₁₀ from traffic Scandinavian cities (spring workshop) Up to ~90% non‑exhaust in PM₁₀ EU JRC review (2014) ~50% non‑exhaus Ako nije stvar u Co2, možda je u sitnim česticama, od kojih cca pola ne izlazi iz auspuha? Obožavam kad se glumi moralna vertikala o ispušnim plinovima, a statistika kaže da većina ljudi ovdje ne napravi ni 10 minuta brze šetnje dnevno. Prosječno buljimo u ekran preko 9 sati. Prejedamo se, ne vježbamo, živimo od hrane iz vrećice i kave iz plastike. Utezi su mit, povrće je legenda, a vikendom se to sve lijepo zapečati s par litara alkohola. Čast izuzecima, naravno. I onda... moralna panika zbog dizela? Smiješno. Svaki dan vozim s otvorenim prozorima i stvarno rijetko kad osjetim smrad čađe, bogate smjese ili trošenja ulja. Ali ajde, ajde...
![]() |
![]() |
#81595 |
Flajing super šiiiip
|
Znači ukratko - nema smisla ništa mjenjati ako nismo u mogućnosti apsolutno sve promjeniti odjednom?
![]() |
#81596 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81597 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Ma baljezgaju se tu svakakve gluposti, meni recimo skroz nejasno da odrasla osoba moze reci kako je super sa dizelom iz devedesetih zadimiti bicikliste. Nemres nista na to odgovoriti a da ima smisla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#81599 |
Brat od Đon Vejna
|
Ne, već puno veći utjecaj na svoje i zdravlje svoje možebitne djece možeš postići sam prije nego kreneš upirat prstom u druge. Puno viśe se postiže podizanjem financijskog standarda ljudi nego ovakvim stanjima kakve ranije postani članak navodi… ko da ljudi obozavaju vozit stare kante i ne bi vozili čišće i novije aute da mogu, iovako smo kao nacija zaduzeni do grla
![]() |
#81600 | |
Moderator
|
Citiraj:
Tak znači. Prešaltam u nižu, gas do poda i kad ih prođem stisnem kuplung i još par puta dobro sturiram auto da sva garež izađe iz auta.
![]() |
![]() |
|
|