|
![]() |
#1052 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
https://www.hgspot.hr/usb-stick-32-g...ripcija-usb3-0 Obiteljski clan uskoro slavi rodendan i izrazava zelju za USB flash stickom/memorijom, posto to nema. No, ne bih kupovao neki "obican" USB stick, nego nesto mozda malo "bolje", npr. da se u slucaju gubitka ne moze otvoriti bez nekakvog PIN-a ili passworda, ili jos bolja fora, poput ovog gore linkanog iz HG Spota koji ide na fingerprint i nedostupan je. Koja je fora s time, zasto su toliko nepopularni, a meni kao laiku zvuci jako fora i interesantno? Sigurno je bolji osjecaj izgubiti USB stick, ako bas mora doci do toga, i znati da ga nitko ne moze otkljucati bez memoriranog fingerprinta. Pa tu opciju sada imaju i debelo najjeftiniji mobiteli. Sta da kupim?
![]() |
#1054 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Uzmi mu kvalitetan stick malo brzi i amen. Softwerska enkripcija je za kućnog korisnika dovoljna (Bitlocker/Veracrypt na primjer). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1058 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Verbatim nije neka sreća, niti ne garantira brzinu. A cijena van pameti jer za istu cijenu dobiješ 8 puta veći kapacitet i 3-4 puta veću brzinu. Kupiš tag trackra i objesiš sa ključevima. Stickove nikada nisam izgubio ( dobro, davno jedan 128mb završio u perilicama rublja ) Ništa nije dugotrajnije, stickovi postaju potrošna roba, kad tad krepa pa gubiš sve. Ništa ne traje vječno.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1059 |
Premium
|
Ma gle, brzina nije bitna, dali ce moci jednostavno otkljucavati/zakljucavati taj USB stick sa prstom? Znaci ako izgubi USB ili ga netko negdje mazne - nece moci otvoriti foldere? Ovo sam nasao dostupno preko nabava.net: https://bazzar.hr/p/3EMVKGD-lexar-us...32gb-usb-stick Nije bitno ni da ima milijardu GB, ovo ce biti sasvim OK, za neke Word fajlove, pjesme, filmove, posao i sl. gluposti, stvarno nezahtjevan korisnik
![]() |
#1060 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Ma Bitlocker i prst u uho, za te pare kupiš pošteni stick sa puno više memorije. Čak i bi mi bila više fora opcija da zemeš USB stick + USB fingerprint čitač, sebi sam uzel baš nedavno za desktop i uštekal u tipkovnicu tak da imam Windows Hello pa ne moram koristiti više password nigde. Fingerprint čitač je 30ak eura, Sandisk USB od 256GB je 20ak eura, po meni jeben gadget poklon. Zapravo, sad imam ideju da kupim te fingerprint čitače ko poklon ostalim šmokljanima koje znam ![]()
![]() |
#1061 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Uzmeš stick koji hoćeš i na njega staviš VeraCrypt portable program i kreiraš enkriptirani kontejner. Kad uštekaš stick pokreneš s njega Veru i utipkaš password, kontejner se pojavi kao dodatni disk. Ako ga izgubiš jedino jačina šifre je bitna, ako imaš 20ak znakova može se slikati s stickom tko god da ga nađe. Vjerojatno će ga samo formatirati i nastaviti koristiti, ali tvoji podaci ostaju sigurni. Druga opcija je nešto tipa Kingston Ironkey, stick sa keypadom gdje unosiš pin za ga otključati. Nedostatak takvih stickova poput Ironkeya je što je to opet black box i ne znaš je li Kingston možda ima algoritam za generiranje rezervnog ključa po serijskom broju ili tajni hardkodirani pasword za sve stickove namjenjen posebnim korisnicima. Ti nekakvi stickovi sa fingerprint readerom mi djeluju kao igračke, ne kao ozbiljni security hardver. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1062 | ||
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Citiraj:
Nigdje veze s vezom...
![]() |
![]() |
#1064 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
pahebote jel nije jednostavnije bilo koji brand stick i sadržaj ZIPat sa pass-om? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1066 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Kad ga uštekaš dobiješ njegovu neenkriptiranu particiju s njegovim softwareom za unlock. Kada prisloniš prst on otključa enkriptiranu particiju. Možeš alternativno startati software s neenkriptirane particije pa s passwordom unlockati. Fora je iako postoje alati da se to otključa bez passworda i otiska prsta pa…. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1067 |
Premium
|
medo, ti si jedini koji me razumiješ ovdje ![]() taj stick sam upravo i naručio, to je malo USB stick, malo "igračka" u obliku gadgeta s dodatnom žaštitom, koja se to, kako ti kažeš lakše provali - nije ni bitno kao da će se na tom sticku čuvati milijuni bitcoina ili kao da će osobi biti potrebna ultra super duper brza memorija od 1000 TB... biti će svakodnevne gluposti, sitni fajlovi, a ovaj fingerprint otisak/zaštita će biti samo "dodatna fora stvar" koju taj USB flash stick ima, to je ono šta mi treba i šta tražim
![]() |
#1068 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
san disk ultra 3.0 128gb. koristio ga za backup. on je napunjen sa cca 80ak gb, ali je jako malo pisao/brisao. odjednom postao spor za pop. ono tipa write 0.1mb/s il sporije. znaci neizdrzivo. jel mogu sta pokusati osim win scan disk i quick format sto i jesam? probao sam test u hd tune i on normalno radi na "read" min cca 40ak mb/s, write koma 0.1mb/s opet. za bacit? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1069 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Yep |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1070 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Meni je jedva korišteni BX500 napravio nešto slično, on se doduše spustio na 5, ne 0.1, write speed. Jedno vrijeme nisam ni primjetio, pošto sam ga nazivno koristio na toj brzini. Išao je na reklamaciju i zamijenjen je bez previše mjaukanja. Ispada da su svi modeli osim top modela smeće. OK, tek sad sam shvatio da sam mašio temu ![]()
![]() |
#1071 |
Premium
|
masio si temu, al si me dobrano zabrinuo obzirom da sam bx500 masu ugradivao ljudima zadnjih godina, i sam ih imam nekoliko na par desktopa i laptopa. doduse nijedan nije prdnuo. sto se tice USB thumb-a. kuzio bi da je puno pisao brisao, al ovaj zaista nije. jednom je ukcana hrpa podataka na njega i onda se samo tu i tamo nesto malo updejtalo/rewrite-alo. znaci ono, nista... prodaju smece na lopate. al kupis i skupi sandisk extreme pa opet krasni k. imao jedan od 128gb. prdnuo u garantnom roku. zato sad kupujem najeftinije, kad je isti vrag, nazalost :-(. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1073 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Kad je WD kupio Sandisk sve je pošlo niz odvod. Od podlog razdvajanja Extreme stickova na Go i Pro, preko portable SSDova koji sami od sebe izgube sve podatke do jednokratnih microSD kartica i USB stickova. Što novo uzimam ide samo Samsung, što imam od Sandiska dok radi radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1076 |
Premium
|
![]() nema beda, evo narudzba na mind-u se zavrsava u sljedecih par sati. a hrvatskim dobavljacima, cast izuzecima, middle finger. uzet cu taj samsung 128gb za nemalih 16,5e (u linksu 33e ![]() ![]() ![]() bedast im je samo dizajn IMO, kao i mnogima. flair mi je najbolji po tome jer je cijelom duzinom dimenzije kao USB port pa kad ti se desi da moras ubost 2 komada u standardni port na pozadini desktopa... al ocito je sandisk postao smece kad crkava samo tako pa ih treba nagradit. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Wait wait! Jel to samsung fit plus? Provjeri mu brzine na tom kapacitetu, znam da je 256GB brz, ali kako ide manji kapacitet postaje sporiji... Imam doma 32 i 256GB modele pa da znas - 256 GB je brzi od 32GB u mom slucaju. Brzinskim guglanjem mi djeluje kao da je i 128GB model skoro brz kao 256GB (read je dobar, write je malo sporiji). Proguglaj si to malo da ne bude... Meni je ovo sljedeci na listi za kupiti - Kingston Data traveler max: https://amzn.eu/d/7zM0fs4 Mozes si i ovdje malo baciti oko: https://ssd-tester.com/usb_flash_dri...hp?sort=128+GB
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 26.02.2025. u 14:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1079 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Moj 128 (3.1, mislim da nije plus) ima 260 MB/s read. Tako da je good. Ovo što kaže kolega geronimo, oblik je retardiran i to mu je mana. Meni to niti estetski nema smila, bode u džepu i blokira port pored. Čudan izbor ali valjda su htjeli biti unikatni. Code:
KDiskMark (3.1.4): https://github.com/JonMagon/KDiskMark Flexible I/O Tester (fio-3.35): https://github.com/axboe/fio -------------------------------------------------------------------------------- * MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s] * KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes [Read] Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 262.073 MB/s [ 255.9 IOPS] < 31017.92 us> Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 258.474 MB/s [ 252.4 IOPS] < 3959.09 us> Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 13.711 MB/s [ 3428.0 IOPS] < 9326.02 us> Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 13.043 MB/s [ 3260.9 IOPS] < 305.85 us> [Write] Sequential 1 MiB (Q= 8, T= 1): 43.539 MB/s [ 42.5 IOPS] < 188075.73 us> Sequential 1 MiB (Q= 1, T= 1): 44.466 MB/s [ 43.4 IOPS] < 22959.95 us> Random 4 KiB (Q= 32, T= 1): 11.425 MB/s [ 2856.4 IOPS] < 12428.17 us> Random 4 KiB (Q= 1, T= 1): 7.804 MB/s [ 1951.2 IOPS] < 750.62 us> Profile: Default Test: 512 MiB (x5) [Measure: 5 sec / Interval: 5 sec] Date: 2025-02-24 15:47:19 OS: linuxmint 6 [linux 6.1.0-31-amd64] Što se tiče izdržljivosti, izvolite ![]() https://www.youtube.com/watch?v=PK_ycsj_Q5Q
![]() |
#1080 | |
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
jedino ako stavim kojih 20 gb, brzina padne na 250, dok ovako normalno je oko 980
![]() |
![]() |
|
|