Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.01.2025., 07:56   #1
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Vlasništvo parice u zgradi, polaganje, regulativa

Pozdrav.

Jučer sam bio kod punice, stan je stara zgrada u zagrebu, centar. Stan je zadnji kat.
Ima THT ADSL.

Ono što sam vidio je užas.

Parica je dvije žice, razvučene po stropu od pitaj boga kuda (kroz tavan), i tako ide u modem di je terminirano. To je prema riječi žene napravio THT tehničar, ono ne vjerujem!!!!!

To je nepropisno napravljeno. I sad zanima me čija je domena izmjena parice, ko je vlasnik toga. Tipa
1) Vlasništvo unutar stana
2) Vlasništvo unutar zgrade

Zatražio sam izmještanje modema i polaganje nove parice (od najbližeg mjesta). Dakle želim da od podruma (il od etaže ak je propisno dovedeno do etaže) razvuku kabel s plaštem do gore, navodno te dvije žice bez plašta idu do gore. Signal je katastrofa, sinkronizira se na 20 Mbit
Ili da propisno produže ak nađu oklopljeni kabel gore i uvedu u stan na drugo (bliže mjesto, kak bi imali što bolju brzinu) oklopljeni kabel do modema.

Jel netko upoznat s regulativom za polaganje telekomunikacijske infrastrutkture?
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2025., 18:15   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Razumljiva je tvoja ljutnja ali tako se radi(lo) ... po mogućnosti bijela i plava žica c
Za staru POTS telefoniju sasvim dovoljno.

Pravno / formalno, ISP - ovo je do gl. razvodnog ormarića telefonije u tom ulazu, a odatle do priključka u stanu je vaše (svih stanara).

Za domaći rad saznaj / nađi gdje je gl. razvodni ormarić telefonije u tom ulazu,
nekada je u prizemlju, nekada u potkrovlju / zadnjem katu, ovisno kuda je doveden tel. kabel.
Potom vidi kuda i kako bi mogao provući Lan kabel od tog gl. razvodnog ormarića telefonije do željene lokacije u stanu.

Lan kabel je mali overkill ali sa njime ćeš izvući max. moguće u dijelu linije koji je pod tvojom "odgovornosti".
Razlika u cijeni prema pravom tel. kabelu je mala, iz Lan kabela ćeš iskoristiti samo jednu paricu.

U kakvom je stanju linija od DSLAM - a do kuće teško možeš utjecati, eventualno moliti da provjere jeli ima bolja parica .... sve kako bi u konačnici izvukao veću brzinu + stabilan link.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.01.2025., 19:05   #3
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Vlasništvo parice u zgradi, polaganje, regulativa

Odgovornost telekoma prestaje na regleti od kuće/zgrade.

Terenska ekipa svašta zatekne na terenu kod ukopčanja usluge. Često oni provuku kroz stan uz usmeni dogovor sa stanarom samo da uspiju ukopčati uslugu. Oni su odradili posao i zatvorili radni nalog a korisnik ima uslugu. I to u većini slučajeva bude OK.

Kada bi se oni radili strogo po propisima i rekli korisniku “sami si provedite strukturno kabeliranje” onda dobar postotak ne bi imao odmah uslugu i kenjuckali bi još više po telekomima.

Negdje su telekomi vukli parice i optiku po zgradi o njihovom trošku isamo da uzmu njihove usluge. Dalje je to na stanarima da održavaju.

Tako da… napravi u svojoj nekretnini kako si želiš. Stare zgrade koje od prvog dana nemaju telekomunikacijske kanalice su koma po tom pitanju. Te su najgore.
Staro 18.01.2025., 20:40   #4
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
moram priznati da dosad nisam čuo da je neki korisnik ht-a dobio odjeb ako je kvar na infrastrukturi bio do korisnika. oni svejedno dođu i poprave kvar. čak i besplatno izmještaju router (dakle nadoštukaju kabel ili ga zamijene).

ono gdje ćeš vjerojatno dobiti odjeb je za zamjenu nečega šta je tehnički ispravno, ili barem dovoljno ispravno da internet ispravno radi.

ti prastari bakreni bijelo-plavi kabeli su tragedija ali nećeš se usrećiti previše njihovom zamjenom za utp. da si blizu centrale onda da, ali šta si dalje od centrale, gušenje je sve veće, i to šta ćeš ti 50 metara bakra zamijeniti sa utp-om: sa 2km udaljenosti od centrale ti neće previše pomoći.

ja sam , npr, u eri dsl-a, uspio iskamčit da mi zamijene stari kabel iz 70ih od tel stupa do routera, jedno 50tak metara, šta mi je donijelo cca 5mbita u brzini (sa 30 na 35).

sličnom matematikom, tebi bi donijelo oko 2mbita. da li ima smisla - pa baš i nema.

dsl je u ovo moderno vrijeme nažalost pregažen tehnološki, i u njega operateri više ne ulažu, već se napušta. stoga nitko baš ne održava bakar, ne mijenjaju se kabeli, ne popravljaju se reglete, i tome slično. i osim ako nisi negdje bogu iza nogu, prelazak na mobilni internet je vjerojatno najbolji izbor. moguće da neće letiti, ali šanse da bude brži od 20mbita je poprilično velika.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2025., 21:07   #5
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Pozdrav.

Jučer sam bio kod punice, stan je stara zgrada u zagrebu, centar. Stan je zadnji kat.
Ima THT ADSL.

Ono što sam vidio je užas.

Parica je dvije žice, razvučene po stropu od pitaj boga kuda (kroz tavan), i tako ide u modem di je terminirano. To je prema riječi žene napravio THT tehničar, ono ne vjerujem!!!!!

To je nepropisno napravljeno. I sad zanima me čija je domena izmjena parice, ko je vlasnik toga. Tipa
1) Vlasništvo unutar stana
2) Vlasništvo unutar zgrade

Zatražio sam izmještanje modema i polaganje nove parice (od najbližeg mjesta). Dakle želim da od podruma (il od etaže ak je propisno dovedeno do etaže) razvuku kabel s plaštem do gore, navodno te dvije žice bez plašta idu do gore. Signal je katastrofa, sinkronizira se na 20 Mbit
Ili da propisno produže ak nađu oklopljeni kabel gore i uvedu u stan na drugo (bliže mjesto, kak bi imali što bolju brzinu) oklopljeni kabel do modema.

Jel netko upoznat s regulativom za polaganje telekomunikacijske infrastrutkture?
Dvije tanke crveno-plave upredene žice ?
Ako jesu onda je to ranžirna žica sa kojom se ožičavaju razdjelnici u centaralama i da ju zamijeniš sa utp-om nebi dobio neku značajnu razliku u syncu.

Kućna instalacija je vlasništvo korisnika.
Ja dok sam radio dsl uvijek bi se potrudio da popeglam kućnu instalaciju u nekoj realnoj mjeri ali 80% kolega to nije radilo.

Masa kućnih instalacije je iz pots ere. Neodržavano, puno prespoja, paralelki, sa neispravnim utičnicama.
A minutaža po korisniku je mala i ako tehničar procijeni da mu treba puno vremena da popegla instalaciju, potegne ranžirku do modema i osposobi uslugu. Nažalost, korisnici u većini slučajeva nikad ne pozovu električara da im sredi kućnu instalaciju zato što to košta.
Doom je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno