|
|||||||||||
|
|
#77551 | |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Mrtav skroz. Pokuša i sa supercapacitorom, upali ga, ali kad ga parkiram nakon sat vožnje, više se ne pali. Tako da čuvajte garancije ![]()
|
|
|
|
#77553 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
.Ali vise je objektivnih razloga zasto treba izbjegavati takve aute/trgovce. Prvo i osnovno, to je prevara i kriminal. Drugo, tko zna sto je sve jos problematicno na tom autu a ne skuzi se mozda lako. Jos ajde ako je recimo skucan branik presucen, ali ako je nesto strukturalno ili izvlacen na stolu ili recimo airbagovi koji su se aktivirali i nisu recimo stavljeni novi nego samo ugaseni itd... Stvarno ispada da svaka roba ima svog kupca ![]() @Hamdija Da vidi se po slikama po istrosenosti da ima barem duplo vise km.... |
|
|
|
|
|
|
#77554 | |
|
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Zeni na Cliu Beren start stop drzi evo trecu zimu. Kod mene je na petici neki Tokicev TQ koliko vidim iz 2020. No evo recimo na Priusima smo znali ubit akumulator (origigi Yuassa) i za tjedan dana. Cisto zbog 3rd party trosila tj hardverije za pracenje telemetrije, lokacije vozila itd. Pa smo morali povecavat vremenski razmak izmedu pinganja vozila da ne ubijemo akumulator bas u 7dana ![]() A ni prosjek od 8-10 tripova od po 5-10km dnevno nisu bas pomagali u toj prici ![]() Inace od ovih budget akumulatora Beren i Topla su ok. Od malo boljih brandova, Exide, Varta i Yuassa
|
|
|
|
#77555 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#77556 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
uff moj je od zime 2018 u autu dobro drzi ii onda. iako sam primjetio na ovim zimama kako mi teze vergla. moguce da je i on vec pri kraju |
|
|
|
|
|
#77557 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Jedan osrednji bosch je bio kod mene od 2018 do 2024, dizelas, dosta kratkih relacija. Promjenio sam ga jer bi mi auto prebrzo isao u economy mode kada je pod kontaktom (nakon nekoliko min). Mislio sam da je aku blizu kraja... Ispalo je da nije do aku jer i sa malo boljom yuasom se ponasao jednako. Taj isti bosch jos radi kao baterija za tresac za ulike.
|
|
|
|
#77558 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Jutros ga idem upaliti da odem kod majstora i kujac, neće više startat. Odem u dućan kupit kablove, spojim ga na drugi auto i opet niš...start/stop tipka pošalje neki strujni signal. čuje se neš ali alnaser ne zavrti ni puni krug. Nazvao šlep, pokriva osiguranje pa bumo vidli idućih dana, da li sam na razini prosječene cure lakiranih noktiju ili je nekaj ozbiljnije sa autom ![]() |
|
|
|
|
|
#77559 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
|
|
|
|
#77561 |
|
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Pitanje za placanje one upravne pristojbe kod kupovine polovnog auta. Ona se racuna po starosti i snazi, ali me zanima kako se racuna godina. Da li on nekog konkretnog datuma (prva kupovina, prva registracija), tj. gleda se mjesec ili se samo gleda bas godiste auta? Znaci, da li se za kupovinu od 1.1.2025 gleda jedna godina vise, pa se onda isplati pricekati ovih 2 tjedna da se udje u 2025 (i auto bude starije godinu dana) ili se ide i po mjesecima, pa onda nije bitno previse da li se kupi u 12/2024 ili 01/2025. Konkretno - auto iz 2022. Da li je se u 12/2024 racuna da je star 2 godine, a u 01/2025 da je 3 godine ili se gleda bas po nekom mjesecu kupovine/prve registracije?
|
|
|
#77562 |
|
Moderator
|
|
|
|
#77563 | |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
Pogledaj po tablici starost u mjesecima i koliko manje bi platio da ga uvezeš u 01/2025 |
|
|
|
|
|
|
#77564 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Tvornički Tudor (OEM Exide) 45Ah: probila ćelija nakon 5.5god, krepao naglo krajem 08. mjeseca. Bosch Silver S4 60Ah: trajao 6.5god, zamjenio ga preventivno jer je bio ispod 60% zdravlja Exide Ca-Ca 60Ah (VW prva ugradnja): trajao 5.5god, ista sudbina i isto doba godine kao i Tudor. Imao je 89-92% zdravlja. Sve na istom autu. |
|
|
|
|
|
#77565 |
|
Premium
|
Današnji epilog...došao majstor sa šlepom, veli ajmo prvo vidjeti, upalio ga iz prve sa svojim starterom. Veli baš me zanima kaj te hebe ali nije moj auto...reko kopaj kaj te volja. Gleda osigurače, OK, ištekoa "kompjuter" da nije kondezacija, nije, malo puhnuo i uštekao nazad. Skinuo jednu klemu da sve resetira i vratio nazad. Stavio ponovno starter upalio i nema više grešaka, sve radi. Veli nemoj ga gasiti o odi za svaki slučaj kod majstora, dajem mu tringelt ne želi, odbija tri puta. Zovem mu šefa, hvalim ga ali ovog boli kifla..da, da, aj bok. Odem u Breganu do majstora, ispitivao ga tri sata, veli dijagnostika vidi hrpu grešaka od nedavno i sve povezane sa padom napona. Testira alternator i veli 14.2 V i to je kao OK, ja nemam pojma. Testirao akumulator, star zericu manje od tri godine, veli ispravan. reko jel može biti poluispravan, veli on NE ili je ispravan ili je neispravan a ovaj je ispravan. Vozio ga ponovno i na dijagnostiku i nema grešaka, nula. Pali i sve radi, nema ni jedne lampice upozorenja. Akumulator se navodno skroz napunio ZG- Bregana. Reko nemam više povjerenja u ovaj auto, kaj dalje...veli ak se ponovi vrati se pa budemo mijenjali redom akumulator, pa kompjuter na reparaciju...ima majstor za 150 eura provjeri sve vodove, prelemi kaj treba i da garanciju. Pitam koliko košta, veli ništa. kak ništa evo 50 eura za trud, jedva uzeo... Tak da bumo vidli ![]() |
|
|
|
|
|
#77566 |
|
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Zna nekad i masa zezati. Vodič od minusa akumulatora pa do šasije auta. Spoj vodiča i šasije zna oksidirati. Možda. |
|
|
|
|
|
#77568 | |
|
#erase startup-config
|
Citiraj:
Yup. Na mojem autu su se po mraku vidjele sitne iskrice na spoju gdje je minus klema krimpana za kabel. Malo jače cimanje je bilo dosta za isprovocirati povremenu iskricu. Skužio sam to tako što sam kupio onaj voltmetar koji se upikne u upaljač za cigarete. Naponi bi bili u redu ali nekada bi palo na periode ispod 13V bez nekog posebnog razloga pa sam posumnjao da je negdje nešto labavo. |
|
|
|
|
|
|
#77569 | |
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#77570 |
|
#erase startup-config
|
Kao što je netko već napisao minus od auta koji prima struju bi trebalo zakačiti na blok motora a ne na minus klemu na akumulatoru. Obično je to na nekom mjestu bliže anlaseru. Jer ako masa nije dobra neće upaliti ni sa najboljim kabelima na svijetu. |
|
|
|
|
|
#77571 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Ima li itko od vas ili netko od vaših prijatelja XC 60? Kakva su iskustva ? Troškovi održavanja i slično? Žena bi mijenjala Tiguana i uzela XC60, ja navijam za drugi X, X3 ![]() |
|
|
|
|
|
#77572 | |
|
49%winner
|
Citiraj:
Ne sjecam se kako se primatelj nakacio. Susjeda sam par puta spasavao u rano jutro. Mogu li moderni auti biti donori za struju? Mild hibridi ili hibridi recimo, ima li pravila? Ne sjecam se dal sam naletio na ista slicno u manualu.
|
|
|
|
|
#77573 |
|
#erase startup-config
|
Auto koji daje struju bi trebao imati kabele spojene što bliže polovima akumulatora a auto treba biti isključen. Anlaseri su projektirani za najveću učinkovitost pri naponu 9.5V. Alternator upaljenog auta daje 14.0-14.5V. Još ako zaturiraš auto dok onaj drugi vergla napon će biti još stabilniji ![]() |
|
|
|
|
|
#77574 | |
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Ja uvijek kad spojim aute kablovima, ostavim bar 10 minuta da ovaj radi i napuni parcijalno krepani akumulator, inače nema šanse da oni sirotinjski kablovi s još gorim štipaljkama upale mrtvi mrtvi auto. Kada doma palimo traktore, koristimo puno puni deblji kabel, i bez ikakvih štipaljki. To su sve ogromni gubitci i nema tu posla.
|
|
|
|
#77575 |
|
Premium
|
Na donor sam spojio crvenu krokodilku na crvenu klemu akumulatora, crna krokodilka nije mogla na drugu klemu jer je pola akumulatora ispod šasije, nego po uputama ima pored akumulatora priključak za to i tu sam spojio krkodilku. Na mrtvog minija sam krkodilke sojio direkt na akumulator, ne vidim niš drugo predviđeno i tak sam u prošlosti palio barem desetak puta druge aute....donor je radio u leru i ništa, nula bodova. Kablovi su solidno debeli. Došao majstor sa starterom i isto je krokodilke spojio na mrtvog minija direkt na akumulator, upalio iz prve. Mini ima start/stop tipku, nema tu verglanja, ili ide ili ne ide. |
|
|
|
|
|
#77577 |
|
49%winner
|
Sta grije samo pola ili kompletno prdnulo? Kazu da su osjetljiva prednja sjedala kada se koljenom oslonis na sjedalo (sto sam prestao raditi kada nesto uzimam iz auta). Ali sam i nasao post lika koji je popravio grijanje na svom. Konektor koji spaja dva grijaca se odvojio i radilo je samo pola grijanja. Ovo sam si sejvao za shop dijelova, dosta se dijelio po fejsu. Ne znam moze li ti kako pomoci pa vidi: https://www.suzukialkatresz.com/en/
|
|
|
|
#77578 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Na vozačevom mi ništa ne dela, nit guzica nit leđa, a suvozačev radi samo leđa. Nikak ulovit vremena da se malo poigram sa time i pogledam te sve konektore. Naletio sam na ovu stranicu, imaju dio o sjedalima, al nemaju prikazane heating elemente |
|
|
|
|
|
#77579 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
To je nekakva cesta greška na suzukiju Kolegi na vitari ne radi a ni meni na ignis 2017 Ni leđa ni guzica Nisam ni gledao da li ima neki osigurač negdje ? Poslano sa mog |
|
|
|
|
|
#77580 |
|
49%winner
|
Da, navodno imaju tri slabe tocke: osjetljive grijace sjedala, letvu volana i najslabiji (i najskuplji) plasticni nosac zadnje police od gepeka Zeni pokusavam objasniti da taj nosac/plastika kosta parsto eura u servisu i da ne drka previse oko nje ako ne mora hahaha.Ovo je link di je tip bas popravio jednu puknutu zicu/lem od grijaca , ali moras ogoliti sjedalo i upljati ruke. Mozda uspijes naci nekoga da ti to napravi/pogleda https://www.facebook.com/groups/5493...08743/?app=fbl
|
|
![]() |
|
|