|
|||||||||||
|
|
#74732 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Nikako da ekipa shvati da je poanta u zamjenjivim baterijama...Kada sloze univerzalne baterije koje ce moci proizvoditi i puniti tko god hoce i koje ce onda moci koristiti svi proizvodjaci automobila, e tek onda mozemo ocekivati masovni prihvat EVova... Do tada, radije izbjeci... Mislim, kako si i sam napisao - AA, AAA, C, D, CR2032, CR2025, 18650, itd su sve standardizirane dimenzije baterija... E pa, nek naprave standardizirane pakete za baterije za univerzalnu primjenu velikih kapaciteta i problem rijesen... Samo zamisli situaciju da svaki ICE proizvodjac fura neki svoj tip benzina i diesela i da je to sve nespojivo... Ako vozis BMW, onda mozes sam BMWzin koristit, ako vozis Renault, onda samo RenDiesel... Onako - wtf? ![]()
|
|
|
|
#74733 | |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
Ma nema kazne, samo šibaj Inače ide upgrade na prednji kraj: Zimmermann FORMULA Z COAT Z - 415€/set ![]() Brembo me razočarao, sad je red da vidim hoće li ovi bit bolji i izdržljiviji ![]() |
|
|
|
|
|
|
#74734 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Do kraja 2026.g. trebao bi biti gotov novi sistem naplate cestarine. Malo me zabrinjava slijedeći dio: Sustav kamera, osim samih tablica, morat će dati podatke o boji vozila i njegovu obujmu, o profilu vozila te procjenu očekivanog vremena prolaska između pojedinih nadzornih točaka na autocesti. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...---862119.html https://danica.hr/gotovo-je-micu-se-...ocestama-u-rh/
|
|
|
#74735 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
|
|
|
|
#74736 | |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
valjda nemas rozi ![]() |
|
|
|
|
|
|
#74737 |
|
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Nabacano bezveze u članak. Prije bih rekao da se htjelo reći da će kamere morati moći očitati prosječnu brzinu između naplatnih postaja da mogu prišiti kaznu ako si malo dao gasa... Po meni čak OK ako mjeri na čitavoj dionici, ali ako bi mjerili između određenih točaka, to je suludo, pogotovo ako tu prelaziš čitavu kolonu ovih kretenčina koji voze 110 kmh pa krenu pretjecati. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
|
|
|
#74738 | |||
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Apsolutno se slažem da treba povećati sigurnost sa baterijama, ali već sad je statistika neumoljiva za EV vs ICE. I u šansi da dođe do zapaljenja i u šansi da bude fatalno za putnike. Ono gdje je EV, tj. baterija puno lošija u slučaju vatre, je utjecaj na okoliš i činjenica da to brate gori i gori, što onda može dovesti do jako velike štete. Citiraj:
![]() Ja sam već godinama na punjivim baterijama za sve po kući osim u kuhinjskoj vagi gdje imam CR2032. Citiraj:
Glede univerzalnosti - i slažem se i ne slažem se ![]() Slažem se da je to točka do koje bi bilo super doći. No ne slažem se da je sad tren za napraviti to, jer nam treba još par velikih skokova u napretku baterije kako bi stvarno mogli reći da ICE više nema smisla za 99% situacija. A velike skokove u tehnologiji ćeš puno teže postići kad bi već sad postavio standardizaciju.
|
|
|
|
#74739 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Ne brine me jer se takvi scenariji ne mogu dogoditi na ICE osim ako netko ne podmetne bombu pod auto. Čak i da ga poliješ benzinom i zapališ on se neće tako silovito zapaliti kao Li-Ion baterija. Ni blizu. Da mu izrešetaš pun tank s automatskom puškom on se neće zapaliti koliko god nas filmovi uvjeravali u suprotno. Ako na EV malo kvrcneš bateriju ona se više ne smatra sigurnom i moraš ju mijenjati ako želiš zadržati opću garanciju na auto. Koliko ICEa se spreša na cesti svaki dan pa se ne zapale. A pretprošle godine je jedna Tesla u Deželi sletjela s autoputa na travu i buknula… |
|
|
|
|
|
#74740 | |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
NiCd i LiPoly baterija se sjećam još iz kraja 90-ih. CR i LR baterije kao da su oduvijek tu. Nikakve moderne i trajnije/bolje alternative još nisu na vidiku za masovnu upotrebu. Logično bi mi bilo da se nove tehnologije testiraju na sitnoj potrošačkoj elektronici koja se u slučaju problema može lakše iskontrolirati i osigurati. Ne računam električne romobile i bicikle s baterijama koje su u principu brdo 18650 članaka ubačenih u plastično kućište. Evo jednog jutarnjeg melema za oči. Ne znam jel ih već ima u HR, ali ovo je prvi ili drugi kojeg vidim na cesti. Profesionalno sam zamaskirao logo pa da vidimo koliko će vas pogoditi brand ![]() ![]()
|
|
|
|
#74741 |
|
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Mislim da su to felge od BMW-a, ne znam model, valjda neki X. Ali fino izgleda.
|
|
|
#74742 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Evo jos malo hrvatskog napretka i rada na poboljsanju sigurnosti: https://www.index.hr/mobile/auto/cla...ca_auto_prva_m |
|
|
|
|
|
#74743 |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
|
|
|
#74744 | ||
|
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
![]() Jedno je pričati anegdotalno a drugo konkretno i statistički. "EV FireSafe, funded by Australia’s Department of Defence, has managed to verify fewer than 500 electric car battery fires. Ever. Out of 20m EVs worldwide. That’s 80-odd times rarer than an ICE car fire. If it were a frequent risk, it’d be reflected in insurance premiums. It isn’t." Već sam čitao o ovome i direkt na statističkim stranicama od USA i Australije, ali evo europski link na ekipu koju svi ovdje volite, TopGear -> https://www.topgear.com/car-news/myt...-catching-fireNe mislim da ideš svjesno govoriti neistinu, ali stvarno preuveličavaš i govoriš netočne podatke. Pa u Americi zadnjih 50 godina prosječno godišnje pogine oko 500 ljudi jer izgore u svojim autima, najveći dio u vožnji autoputom i pri sudaru. Pročitaj si malo statistiku i članke iz 1990ih i 2000ih, kad nije bilo električnih auta uopće. Tako da iskreno nemam pojma o čemu ti pričaš. Da te stvarno strah za živote u tvojoj familiji zbog potencijalne vatre, ne bi vozio ICE. Ali eto... ljude više vode emocije i senzacionalistički članci nego brojevi i realnost, tako da me ništa više ne čudi. Citiraj:
![]() Uvijek se išlo od toga da se riješe veći i skuplji problemi nego jeftiniji, često se razvija i za potpuno drugu industriju nego što bi ljudima bilo logično.
5.1.4 setup: Zvučnici - 2x Arendal 1723 S monitors, 1x 1723 S center, 4x 1961 height, 2x 1961 surround, XTZ 12.17 EDGE Amps - Marantz Cinema 40 + ROTEL RMB-1585 Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 07.08.2024. u 12:05. |
||
|
|
|
|
|
#74745 |
|
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Novi X2, nasljednik ovog kaj ja imam. Ne znam, meni katastrofalan dizajn. Ak ti više nemreš pogledat u farove i sa sigurnošću reć, ovo je BMW, onda jbg. Da nema bubrega, nebi znao da je bmw...
|
|
|
#74746 |
|
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
|
|
|
#74749 |
|
Premium
|
BMW je već duže vrijeme izgubljen u traženju sebe što se tiče dizajna. Jedine koji liči na staru školu su serije 2 i 3 u limuzinskom obliku. Sve ostalo je generički c/p dizajn bez duše.
|
|
|
#74751 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Iako, i prijašnji modeli su copy paste generički dizajn, ali tipičan za BMW Konzerve ko Audi, kaj i nije loše ali eto, valjda moraju smisliti novi dizajn da ekipa ne kupi 1-2 generacije starije koji i dalje izgledaju aktualno ![]()
|
|
|
#74752 | |
|
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]()
|
|
|
|
#74753 | |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Znaš kako se kaže: “laž, prokleta laž i statistika” Govorim o tome da ima primjera koji pokazuju da je (puno) lakše zapaliti EV nego ICE. Mnogi stručnjaci tvrde da su Li-Ion baterije toliko opasne da ne bi smjele biti u prodaji. Znam, pretjeruju i pričaju gluposti zar ne? ![]() Tome je američanska vojska doskočila. Imaju neki poseban gel u izolatoru između katode i anode Li-Ionskog članka. Taj gel iscuri kada članak pukne i onemogućava kemijsku reakciju. Baterija u najgorem slučaju malo tinja i to je to. Zašto to ne koriste u EV-ovima? Preskupo? Nema resursa za proizvesti toliko članaka s tim izolatorom? Ne znam… Kako god nije fer usporedba. Kada EV-ovi budu bili u prosjeku stari kao ICE auti te kada ih bude otprilike kao ICE auta onda će jasno vidjeti pravo stanje. |
|
|
|
|
|
|
#74754 |
|
Premium
Datum registracije: May 2018
|
|
|
|
|
|
|
#74755 | ||
|
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
Naravno, treba vidjeti u real lifu kako će se sve to odraziti sad kad ih krenu trpati u aute, ali iskreno mislim da će ti statistika samo sve više ići na stranu EV-a a ne manje ![]() Citiraj:
Baci molim te link da je CATL radio bateriju za EQE. A i komentirao sam da vidite što se događa sa ovim novim generacijama CATL-a i BYD-a, u smislu tehnologije i napretka, ne u smislu "to se nikad ne može zapaliti". EDIT: da, oba smo djelomično u pravu ![]() Postoje EQE i sa CATL baterijom. Ali u ovom slučaju je čini se to bio Farasis, jer za Azijsko tržite im oni daju baterije https://group.mercedes-benz.com/inno...d-farasis.html https://insideevs.com/news/729196/me...e-underground/
|
|
|
|
#74756 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Ne znam sta napravit više. Nocas mi Zalilo skuter uljem za bagere iz sprice neke. Pijani nizozemci vracajuci se sa Bacvica u apartman. Ovo mi je 5. steta u par godina na vozilima. Sta na privatnom sta na sluzbenom i sad na par mjeseci starom skuteru. Svaki put pijani stranci u noći tj jutro. Svaka prijavljena policiji, nikad nista nadjeno. Na kraju sam stavio kameru, i opet ne mogu nista nego ih cekat u patroli ispred kuće. Lud sam vise. Na kraju cu ja u novinama zavrsit majke mi. Ovaj idiot mi cupa invalidski znak ispred kuce, ovaj drugi seta sa macom u ruci, a treci zaliva uljem. Pa jbte. Molim vas, cime oprati ovo? Cekam covika iz osiguranja da napravi izvid, imam srecom kasko. Zalivena tabla, modul zmigavaca, sic,.... Video geliptera: https://youtu.be/ATwRmIYufKc Steta: Sorry, nisu auta, nadam se da se ne ljutite. Sent from my SM-S908B using Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: jucca. 07.08.2024. u 18:11. |
|
|
|
|
|
#74758 |
|
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Nevjerojatno kako ekipa ide sa prskalicom. Jedan nosi i pumpa, a drugi samo pošprica. Ovi su sigurni napravili još sranja. Ne bi me čudilo da su asfalt time špricali.
|
|
|
#74759 | |
|
Flajing super šiiiip
|
Citiraj:
![]() Nemam blage s čim to kvalitetno skinuti a da ne oštetiš ništa. Sigurno nisi jedini s kamerom po ulicama di se vraćaju doma/u hotel/di god. Kad bi organi reda napravili svoj posao, vjerojatno bi ih se dalo trackati di spavaju i doći do konkretne gospode.
|
|
|
|
#74760 |
|
Premium
|
Ako imaš kasko, a imaš, odvezeš ga u servis i neka stave sve novo na račun osiguranja. A osiuranje neka ganja pijane Holanđane i od njih naplati štetu.
|
![]() |
|
|