Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.07.2024., 09:39   #3481
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Vidi vidi nisam znao da ima jos ekipe koja koristi Slackware....respect
Tek pocela pred mjesec dana, mogu rec da je zanimljivo iskustvo.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2024., 12:05   #3482
gmax
Tuco “the Rat” Ramirez
Moj komp

gmax's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Jel tko probao upgrade s 21.3 na 22 na desktopu nekom, ne VM?
Ja sam napravio upgrade i sve je prošlo kak spada. Prije toga u Timeshift-u napravio back up za svaki slučaj.
gmax je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2024., 11:04   #3483
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mene ne ide zadnjih dana, valjda mi loš horrorskop
Stari laptop koji sam dao članu obitelji, dual boot Win10 + Mint.
Instalacija je ono mint stanje (pun intended), sve standardno, sve radi ok, nikakvih dodatnih stvari što se tiče linuxa.
Sve to Mint upgrade lijepo odradio bez ijednog prigovora, reboot i nakon toga laptop diže samo Win
Mint si je ubio grub, nekako. Čak i ako iz EFI boot izbornika na početku forsiram boot s te particije, nula bodova, dobivam crni ekran.
Jbg, opet 15 min ekstra posla s boot USBom da rekreiram grub i vozi dalje miško
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2024., 11:12   #3484
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Imam debian distribuciju (stellarmate) sa koje zelim preko file managera pristupiti windows shareu, koji je otvoren svima ko Anony.
.
Dakle probao sam defaulti pcmanfm, probao sam nautilus i probao sam thunar, sva tri daju istu gresku nakon sto kliknem ok na anonymous
Failed to mount Windows Share: Invalid argument

ALI smbclient se spoji bez problema i izlista mi direktorije:
smbclient //192.168.1.5/SHARED -N

Di je problem? Jel ima di nekih logova da vidim što to on pokušava? gvfs-backends je instaliran i pokusao sam pcmanfm upalit ko sudo, al onda dobijem "operation not supported"
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2024., 12:40   #3485
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Imam debian distribuciju (stellarmate) sa koje zelim preko file managera pristupiti windows shareu, koji je otvoren svima ko Anony.
.
Dakle probao sam defaulti pcmanfm, probao sam nautilus i probao sam thunar, sva tri daju istu gresku nakon sto kliknem ok na anonymous

Di je problem? Jel ima di nekih logova da vidim što to on pokušava? gvfs-backends je instaliran i pokusao sam pcmanfm upalit ko sudo, al onda dobijem "operation not supported"
Problem je potrgan desktop experience na takvim distrama. Ili ti neki paket fali da PacmanFM to moze automountat ali skoro uvijek je nekaj potrgano. mountaj u fstab kod boota i pristupaj mountanom folderu sa file browserom nakon sto se digne sve.

https://askubuntu.com/questions/1571...-share-on-boot

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Mene ne ide zadnjih dana, valjda mi loš horrorskop
Stari laptop koji sam dao članu obitelji, dual boot Win10 + Mint.
Instalacija je ono mint stanje (pun intended), sve standardno, sve radi ok, nikakvih dodatnih stvari što se tiče linuxa.
Sve to Mint upgrade lijepo odradio bez ijednog prigovora, reboot i nakon toga laptop diže samo Win
Mint si je ubio grub, nekako. Čak i ako iz EFI boot izbornika na početku forsiram boot s te particije, nula bodova, dobivam crni ekran.
Jbg, opet 15 min ekstra posla s boot USBom da rekreiram grub i vozi dalje miško

Secure boot ukljucen ili iskljucen? Ja sam imao peripetije sa OpenSuse Tumbleweed jer su usrali EFI boot loader (shim paket).
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2024., 13:17   #3486
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ma bizi taj fstab mi je skršio vise instalacija nego ista, miss typeas nesto il zaboravis dodat flag da ignorira pri bootu ako ne postoji mos se ..... jer nece da nista boota, bojim ga se otvorit iti read only kamo li editirat

Pitat cu ove sta su napravili distro sta fali, ipak je to placeno neki novac, pa bi bio red da radi
Staro 31.07.2024., 14:28   #3487
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Secure boot ukljucen ili iskljucen? Ja sam imao peripetije sa OpenSuse Tumbleweed jer su usrali EFI boot loader (shim paket).

Isključen.
Zanimljivo, Mint live ISO ima instaliran onaj neki Boot Repair program.
Koliko se ja odavno sjećam tog programa, nekad bi direktno sve obavio u pozadini, bio je ono baš klik-klik-next-next-finish.
E išao sad probati, kad ono, izbacio mi na ekran popis komandi da pasteam u terminal
Klasika chroot što inače radimo ručno, ali ono... imaš GUI program da ti ispiše par linija
Staro 31.07.2024., 15:00   #3488
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Ma bizi taj fstab mi je skršio vise instalacija nego ista, miss typeas nesto il zaboravis dodat flag da ignorira pri bootu ako ne postoji mos se ..... jer nece da nista boota, bojim ga se otvorit iti read only kamo li editirat

Pitat cu ove sta su napravili distro sta fali, ipak je to placeno neki novac, pa bi bio red da radi
fstab ne skrsi nista. Nikad. Pa ni onda. Korisnicka greska uvijek (jep iskusio na svojoj kozi).
Drugo - ne kopliciraj ubaci unutra u fstab, lupi systemctl daemon-reload i mount -a. LXDE nije DE koje se povezuje sa "it just works" mantrom. Ak tad ne mounta imas gresku. Ak zelis da ti greske u fstabu ne rade sranja kod boota dodaj nofail u opcije za tu mount tocku. Za sve postoji rijesenje

P.S.- distra nije ni listana na Distrowatchu...

Citiraj:
Isključen.
Zanimljivo, Mint live ISO ima instaliran onaj neki Boot Repair program.
Koliko se ja odavno sjećam tog programa, nekad bi direktno sve obavio u pozadini, bio je ono baš klik-klik-next-next-finish.
E išao sad probati, kad ono, izbacio mi na ekran popis komandi da pasteam u terminal
Klasika chroot što inače radimo ručno, ali ono... imaš GUI program da ti ispiše par linija
Hehe ja nit neznam drukcije osim CLI :P
Staro 31.07.2024., 15:15   #3489
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
fstab ne skrsi nista. Nikad. Pa ni onda. Korisnicka greska uvijek (jep iskusio na svojoj kozi).
Drugo - ne kopliciraj ubaci unutra u fstab, lupi systemctl daemon-reload i mount -a. LXDE nije DE koje se povezuje sa "it just works" mantrom. Ak tad ne mounta imas gresku. Ak zelis da ti greske u fstabu ne rade sranja kod boota dodaj nofail u opcije za tu mount tocku. Za sve postoji rijesenje

P.S.- distra nije ni listana na Distrowatchu...
Dada zato sam napisao zaboravis nofail i jos nesto krivo typeas i eto ti noboot situacije, da ja mogu prckat po tom fileu pa da mi se boota i izbaci error ajde big deal nebi se uopce sikira ali kad mi ubije pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all. Neka mi developr odgovori da nema druge opcije pa cu onda ic na fstab i doc plakat ovde kad stavim krivo slovo ili "no fail" umisto nofail itd.

Pa nezz zasto nije na distrowatchu, vjerojatno zato jer je samo za rpi il jer se placa (u biti nezz ni ja šta tu plaćaš jer je sve opensource i ako imas volje i vremena mozes sam setupirat to sve) , dosta je specifična i ciljana samo na astronome, koji većina imaju hobi astronomiju pa se ne brinu puno oko distribucija raznih linuxa haha.
Staro 31.07.2024., 16:04   #3490
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Ako ne želiš prčkati po fstabu razumljivo.
Biti će nešto sprčkano u toj tvojoj distri.

Meni doma u xfce okruženju uredno rade i takvi adhoc samba share-ovi. Lijepo te pita file manager (thunar) da uneseš samba pass te da li hoćeš da to zapamti trajno ili ne i sve fercera. Anonimni shareovi isto. Dodaš na klik share u shortcute i imaš za stalno. Druge DE ne koristim za tako nešto, samo cli pa ne znam koji još dobro radi

Nemaš alternativu da uzmeš neku poznatiju distru i instaliraš/podesiš to ostalo?
Staro 31.07.2024., 16:43   #3491
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Dada zato sam napisao zaboravis nofail i jos nesto krivo typeas i eto ti noboot situacije, da ja mogu prckat po tom fileu pa da mi se boota i izbaci error ajde big deal nebi se uopce sikira ali kad mi ubije pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all. Neka mi developr odgovori da nema druge opcije pa cu onda ic na fstab i doc plakat ovde kad stavim krivo slovo ili "no fail" umisto nofail itd.

Pa nezz zasto nije na distrowatchu, vjerojatno zato jer je samo za rpi il jer se placa (u biti nezz ni ja šta tu plaćaš jer je sve opensource i ako imas volje i vremena mozes sam setupirat to sve) , dosta je specifična i ciljana samo na astronome, koji većina imaju hobi astronomiju pa se ne brinu puno oko distribucija raznih linuxa haha.

U 20 godina nisam naletio na distru koja nije bila na distrowatchu - zato mi je cudno. Kaj od aplikacija ima gore da se placa?

https://www.youtube.com/watch?v=FBZEHmukmHM

Al fora za on one kojima treba No kao sto rekoh ...drmni u fstab

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 31.07.2024. u 16:53.
Staro 31.07.2024., 17:16   #3492
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Jednom davno sjećam se da sam se opekao pokušavajući staviti share tipa //192.168.0.x/share u fstab i to je radilo osim kad nije Problem je što systemd paralelizira i asinkrono loada sve u boot procesu i onda nema garancije da network i dhcp budu up kad se fstab loada. Ne znam jel postoji neki flag da se to fixa al od tad preferiram samo običnu mount cifs naredbu... a od GVFS i sličnih gluposti sam odustao tamo negdje 2007
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2024., 17:53   #3493
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Možeš cijeli mountpoint složiti u systemd unit pa se igraš sa before/after redoslijedom, npr.
After=network-online.service
Staro 31.07.2024., 18:32   #3494
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
U 20 godina nisam naletio na distru koja nije bila na distrowatchu - zato mi je cudno. Kaj od aplikacija ima gore da se placa?

https://www.youtube.com/watch?v=FBZEHmukmHM

Al fora za on one kojima treba No kao sto rekoh ...drmni u fstab
Citiraj:
Ako ne želiš prčkati po fstabu razumljivo.
Biti će nešto sprčkano u toj tvojoj distri.

Meni doma u xfce okruženju uredno rade i takvi adhoc samba share-ovi. Lijepo te pita file manager (thunar) da uneseš samba pass te da li hoćeš da to zapamti trajno ili ne i sve fercera. Anonimni shareovi isto. Dodaš na klik share u shortcute i imaš za stalno. Druge DE ne koristim za tako nešto, samo cli pa ne znam koji još dobro radi

Nemaš alternativu da uzmeš neku poznatiju distru i instaliraš/podesiš to ostalo?
teoretski mogu ali je to muka i neda mi s, alternativa je istekat ssd i ubacit ga u komp i prebacit fileove rucno.

A aplikacije on to prodaje mo iso ali glsvni feature je taj app i Ekos Live, sta ide preko njihovih servera da mogu upravljati opremom remote.
Staro 31.07.2024., 18:55   #3495
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Heboga filozofirate oko tog fstaba ko da je raketna znanost a ne p**** dim kaj je u stvari.
Staro 31.07.2024., 19:23   #3496
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
pa moram izvodit ludosti da bi ga spasio, e to mi je no fun at all

Tome služi recovery, pitaj me kako znam. Recovery ti je onaj frend koji ti sere nakon što se naroljaš i tri dana budeš nizašto. Sere, ali ti i pomogne kad treba
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2024., 11:40   #3497
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Citiraj:
Heboga filozofirate oko tog fstaba ko da je raketna znanost a ne p**** dim kaj je u stvari.
9 od 10 puta kad sam dirao taj fstab, nesto sam pokvario, tebi je mozda to sve ultra jednostavno jer radis sa njim redovno ali meni nije jer niti znam sintaksu niti znam sta mu je bitno sta nije, a falijes li spejs, zarez, slovo, skrišio si sustav. Reka sam zadnji put kad sam isao automountati ssd da ga vise necu taknit dok ga ne naprave da bude "safe".

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Tome služi recovery, pitaj me kako znam. Recovery ti je onaj frend koji ti sere nakon što se naroljaš i tri dana budeš nizašto. Sere, ali ti i pomogne kad treba
A kako funkcionira recovery ja sam samo stavio provided iso na disk i to ti je to. Moj sustav je u biti headless, spajam se preko mreze, kad se nesto skrsi shellyem ga ugasim i upalim pa nisam siguran da bi mi recovery tu sluzio?

Nadalje otkrio sam di je problem ali ne vidim rješenje, smbclient je u verziji 4.16 mijenjao previše toga i to je polomilo standardne implementacije koje koriste svi file manageri, zato invalid argument.
Rješenje je vratit se na 4.15 di to sve radi, ali za bookworm ne postoji 4.15 verzija, tako da mi ostaje cekati da se oni upgradeaju, i rucno kopirat sa diska do onda.

Privremeno rjesenje za narednih par godina dok se devovi dogovore je:

sudo mount -t cifs //192.168.1.2/Shared /mnt/temp

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 01.08.2024. u 13:49.
Staro 01.08.2024., 17:47   #3498
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
.

Code:
sudo apt install cifs-utils
Nakon toga ćeš moći mountati s mount komandom i u /etc/fstab i filemanageri bi ga morali vidjeti.

Ako želiš automatiku kao 'Map Network Drive' u Windozama onda koristi autofs (može biti frustrirajuće prvi puta postaviti). To je puno bolje jer ako SMB share bude dovoljno dugo neaktivan (dulje od timeouta) onda bi ga mogao automatski umountati a neće ga ponovno mountati nego ćeš morati ručno.

To pogotovo vrijedi za NFS exporte.

BTW: mislim da je u fstabu 'nofail' opcija da ne paničari kod bootanja ako ne uspije mountati nego da nastavi dalje.
Staro 01.08.2024., 18:31   #3499
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
9 od 10 puta kad sam dirao taj fstab, nesto sam pokvario, tebi je mozda to sve ultra jednostavno jer radis sa njim redovno ali meni nije jer niti znam sintaksu niti znam sta mu je bitno sta nije, a falijes li spejs, zarez, slovo, skrišio si sustav. Reka sam zadnji put kad sam isao automountati ssd da ga vise necu taknit dok ga ne naprave da bude "safe".

Copy/paste ovo u fstab:

Code:
//192.168.1.2/Shared    /mnt/temp    cifs    nofail,guest,defaults    0    0
napravi u konzoli ovo:

Code:
sudo systemctl daemon-reload
sudo mount -a
Sad bi share morao biti mountan i ak nestane nece ti skrsit sustav kod boota.

Provjera:

Code:
bash-5.2# df -h
Filesystem             Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/dm-0              118G   12G  105G  11% /
devtmpfs               4.0M     0  4.0M   0% /dev
tmpfs                  7.7G  128K  7.7G   1% /dev/shm
efivarfs               246K  178K   64K  74% /sys/firmware/efi/efivars
tmpfs                  3.1G  2.4M  3.1G   1% /run
/dev/dm-0              118G   12G  105G  11% /home
tmpfs                  7.7G  8.0K  7.7G   1% /tmp
/dev/sda2              974M  293M  614M  33% /boot
/dev/sda1              599M   20M  580M   4% /boot/efi
tmpfs                  1.6G  1.1M  1.6G   1% /run/user/1000
  //192.168.1.105/SHARE   58G   12G   46G  21% /media/test     <<< tu bi trebao tvoj share pokazat

Ako si kreirao share na drugoj strani kak spada > ovo mora sljakat. Fstab je vrlo praktican i ne treba ga se bojat...samo se par minuta koncetrirat.

P.S.- yep upravo testirao kod sebe na 2 Fedora masine samo da ti pokazem da nije bauk. Gledaj samo da ti je cifs-utils paket instaliran.
Staro 01.08.2024., 21:10   #3500
mkey
Premium
Moj komp

Citiraj:
A kako funkcionira recovery ja sam samo stavio provided iso na disk i to ti je to. Moj sustav je u biti headless, spajam se preko mreze, kad se nesto skrsi shellyem ga ugasim i upalim pa nisam siguran da bi mi recovery tu sluzio?
Kada na lokalnom sistemu faila boot onda te automatski ponudi da se logiraš u recoveri. I onda fino odandje bih u nekoliko navrata napravio "nano /etc/fstab" i popravio to što sam usrao, spremio i reboot. Nakon toga bi radilo, osim onda kada ne bi, u tom slučaju bih opet ponovio proceduru
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
Staro 02.08.2024., 05:27   #3501
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
According to Statcounter, Linux use hit another all-time high in July. For July 2024, the statistics website is showing Linux at 4.45%, climbing almost a half a percentage point from June's 4.05% high.

Is 2024 truly the year of Linux on the desktop?

Nope Al svejedno je lijepo vidjeti da brojka raste
Staro 03.08.2024., 13:07   #3502
mkey
Premium
Moj komp

Mislim da nisu to zasluge linuxa nego konkurencije.
Staro 06.08.2024., 07:24   #3503
No123
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2004
Imam Fedoru 40 s Xfce okruženjem i instalirao sam Proton VPN preko Flatpaka.

Svaki put kada pokrenem Proton VPN, traži mi lozinku prije otvaranja, iako sam u Seahorseu postavio da nema lozinke.

Postoji li rješenje za to? Na Brave browseru to funkcionira bez problema.
No123 je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2024., 09:05   #3504
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor No123 Pregled postova
Imam Fedoru 40 s Xfce okruženjem i instalirao sam Proton VPN preko Flatpaka.

Svaki put kada pokrenem Proton VPN, traži mi lozinku prije otvaranja, iako sam u Seahorseu postavio da nema lozinke.

Postoji li rješenje za to? Na Brave browseru to funkcionira bez problema.

Mislis maknuo login lozinku sa Seahorse-a dakle da je interna baza kljuceva dostupna svim aplikacijama bez unosa lozinke ili si maknuo lozinku sa Proton VPN aplikacije? To se starta kod logina?

P.S.- Imas ukljuceno startanje Gnome servisa kod logina?
Staro 06.08.2024., 09:48   #3505
No123
Premium
Moj komp

Citiraj:
Mislis maknuo login lozinku sa Seahorse-a dakle da je interna baza kljuceva dostupna svim aplikacijama bez unosa lozinke ili si maknuo lozinku sa Proton VPN aplikacije? To se starta kod logina?

P.S.- Imas ukljuceno startanje Gnome servisa kod logina?
Lozinku sam ostavio prazno samo za Proton VPN prije nego se program pokrene, kada se pokrene moram upisati Mail i lozinku. To npr dobro radi za Brave browser.

Skužio sam što se dešava: Seahorse za Proton VPN stvori opciju Default u kojemu su podaci za Proton VPN ali nakon reboota u seahorse te default opcije nema nego se stvori nova nakon pokretanja Proton VPN koji me opet pita: kreirajte novi "login" keyring,

Zadnje izmijenjeno od: No123. 06.08.2024. u 11:32.
Staro 06.08.2024., 13:46   #3506
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Lozinku sam ostavio prazno samo za Proton VPN prije nego se program pokrene, kada se pokrene moram upisati Mail i lozinku. To npr dobro radi za Brave browser.

Skužio sam što se dešava: Seahorse za Proton VPN stvori opciju Default u kojemu su podaci za Proton VPN ali nakon reboota u seahorse te default opcije nema nego se stvori nova nakon pokretanja Proton VPN koji me opet pita: kreirajte novi "login" keyring,

Moras promjeniti default keyring password u nista.
Staro 06.08.2024., 14:09   #3507
No123
Premium
Moj komp

Citiraj:
Moras promjeniti default keyring password u nista.
Jesam i opet pita kad pokrenem Proton VPN.
Staro 06.08.2024., 17:44   #3508
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Jesam i opet pita kad pokrenem Proton VPN.

I Gnome servisi su pokrenuti (Session and startup > Advanced > Launch Gnome services on startup)? Jer nisam siguran kolko dobro ti sve skupa sljaka na XFCE. Bum sprobal kod sebe pa javim bar za standardno kak sljaka. Proton VPN bas nebrem testirat kad nemam account.

EDIT: Instalirao Fedora XFCE virtualku, updejtao. Instalirao Flatpak i Proton VPN samo na user razini (komande sa flathuba zamjenis sa flatpak --user, na primjer:

Code:
flatpak --user install flathub com.protonvpn.www

I prvi put pokrenem - Seahorse me pita za postavljanje lozinke - lupim prazno i sve ok. Starta se app. Reboot > startam app > Seahorse se ne mijesa.

Dakle samo da ne pricamo naopako i poprijeko:

Desni klik na Default > Change Password > utipkas svoj pass > 2 puta lupis prazni pass.

P.S.- si sprobal nativni klijent?

https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-fedora

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 06.08.2024. u 18:28.
Staro 06.08.2024., 18:26   #3509
No123
Premium
Moj komp

Citiraj:
I Gnome servisi su pokrenuti (Session and startup > Advanced > Launch Gnome services on startup)? Jer nisam siguran kolko dobro ti sve skupa sljaka na XFCE. Bum sprobal kod sebe pa javim bar za standardno kak sljaka. Proton VPN bas nebrem testirat kad nemam account.

P.S.- si sprobal nativni klijent?

https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-fedora
Jesam, sad sam instalirao to s tvog linka i ista je stvar. Nakon reboot u seahorse nema ništa od Proton VPN.

Launch Gnome services on startup je uključeno.
Staro 06.08.2024., 18:29   #3510
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Nakon reboot u seahorse nema ništa od Proton VPN.

Launch Gnome services on startup je uključeno.

A znaci zapravo te ProtonVPN pita svaki put ne Seahorse. Krivo sam te skuzil. Onda app ne upisuje podatke u bazu kak spada ili uopce ne. Bug ili je security feature
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na