|
![]() |
#3481 |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
![]() |
#3482 |
Tuco “the Rat” Ramirez
Datum registracije: Nov 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3483 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Mene ne ide zadnjih dana, valjda mi loš horrorskop ![]() Stari laptop koji sam dao članu obitelji, dual boot Win10 + Mint. Instalacija je ono mint stanje (pun intended), sve standardno, sve radi ok, nikakvih dodatnih stvari što se tiče linuxa. Sve to Mint upgrade lijepo odradio bez ijednog prigovora, reboot i nakon toga laptop diže samo Win ![]() Mint si je ubio grub, nekako. Čak i ako iz EFI boot izbornika na početku forsiram boot s te particije, nula bodova, dobivam crni ekran. Jbg, opet 15 min ekstra posla s boot USBom da rekreiram grub i vozi dalje miško ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3484 |
Premium
|
Imam debian distribuciju (stellarmate) sa koje zelim preko file managera pristupiti windows shareu, koji je otvoren svima ko Anony. . Dakle probao sam defaulti pcmanfm, probao sam nautilus i probao sam thunar, sva tri daju istu gresku nakon sto kliknem ok na anonymous Failed to mount Windows Share: Invalid argument ALI smbclient se spoji bez problema i izlista mi direktorije: smbclient //192.168.1.5/SHARED -N Di je problem? Jel ima di nekih logova da vidim što to on pokušava? gvfs-backends je instaliran i pokusao sam pcmanfm upalit ko sudo, al onda dobijem "operation not supported" |
![]() |
![]() |
![]() |
#3485 | ||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
https://askubuntu.com/questions/1571...-share-on-boot Citiraj:
Secure boot ukljucen ili iskljucen? Ja sam imao peripetije sa OpenSuse Tumbleweed jer su usrali EFI boot loader (shim paket). |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3486 |
Premium
|
Ma bizi taj fstab mi je skršio vise instalacija nego ista, miss typeas nesto il zaboravis dodat flag da ignorira pri bootu ako ne postoji mos se ..... jer nece da nista boota, bojim ga se otvorit iti read only kamo li editirat ![]() Pitat cu ove sta su napravili distro sta fali, ipak je to placeno neki novac, pa bi bio red da radi |
![]() |
![]() |
![]() |
#3487 | |
Premium
|
Citiraj:
Isključen. Zanimljivo, Mint live ISO ima instaliran onaj neki Boot Repair program. Koliko se ja odavno sjećam tog programa, nekad bi direktno sve obavio u pozadini, bio je ono baš klik-klik-next-next-finish. E išao sad probati, kad ono, izbacio mi na ekran popis komandi da pasteam u terminal ![]() Klasika chroot što inače radimo ručno, ali ono... imaš GUI program da ti ispiše par linija ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3488 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() Drugo - ne kopliciraj ubaci unutra u fstab, lupi systemctl daemon-reload i mount -a. LXDE nije DE koje se povezuje sa "it just works" mantrom. Ak tad ne mounta imas gresku. Ak zelis da ti greske u fstabu ne rade sranja kod boota dodaj nofail u opcije za tu mount tocku. Za sve postoji rijesenje ![]() P.S.- distra nije ni listana na Distrowatchu... Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3489 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Pa nezz zasto nije na distrowatchu, vjerojatno zato jer je samo za rpi il jer se placa (u biti nezz ni ja šta tu plaćaš jer je sve opensource i ako imas volje i vremena mozes sam setupirat to sve) , dosta je specifična i ciljana samo na astronome, koji većina imaju hobi astronomiju pa se ne brinu puno oko distribucija raznih linuxa haha. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3490 |
Premium
|
Ako ne želiš prčkati po fstabu razumljivo. Biti će nešto sprčkano u toj tvojoj distri. Meni doma u xfce okruženju uredno rade i takvi adhoc samba share-ovi. Lijepo te pita file manager (thunar) da uneseš samba pass te da li hoćeš da to zapamti trajno ili ne i sve fercera. Anonimni shareovi isto. Dodaš na klik share u shortcute i imaš za stalno. Druge DE ne koristim za tako nešto, samo cli pa ne znam koji još dobro radi ![]() Nemaš alternativu da uzmeš neku poznatiju distru i instaliraš/podesiš to ostalo? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3491 | |
Premium
|
Citiraj:
U 20 godina nisam naletio na distru koja nije bila na distrowatchu - zato mi je cudno. Kaj od aplikacija ima gore da se placa? https://www.youtube.com/watch?v=FBZEHmukmHM Al fora za on one kojima treba ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 31.07.2024. u 16:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3492 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Jednom davno sjećam se da sam se opekao pokušavajući staviti share tipa //192.168.0.x/share u fstab i to je radilo osim kad nije ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3494 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
A aplikacije on to prodaje mo iso ali glsvni feature je taj app i Ekos Live, sta ide preko njihovih servera da mogu upravljati opremom remote. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3495 |
Premium
|
Heboga filozofirate oko tog fstaba ko da je raketna znanost a ne p**** dim kaj je u stvari. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3496 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
![]() |
#3497 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Nadalje otkrio sam di je problem ali ne vidim rješenje, smbclient je u verziji 4.16 mijenjao previše toga i to je polomilo standardne implementacije koje koriste svi file manageri, zato invalid argument. Rješenje je vratit se na 4.15 di to sve radi, ali za bookworm ne postoji 4.15 verzija, tako da mi ostaje cekati da se oni upgradeaju, i rucno kopirat sa diska do onda. Privremeno rjesenje za narednih par godina dok se devovi dogovore je: sudo mount -t cifs //192.168.1.2/Shared /mnt/temp Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 01.08.2024. u 13:49. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3498 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Code:
sudo apt install cifs-utils Ako želiš automatiku kao 'Map Network Drive' u Windozama onda koristi autofs (može biti frustrirajuće prvi puta postaviti). To je puno bolje jer ako SMB share bude dovoljno dugo neaktivan (dulje od timeouta) onda bi ga mogao automatski umountati a neće ga ponovno mountati nego ćeš morati ručno. To pogotovo vrijedi za NFS exporte. BTW: mislim da je u fstabu 'nofail' opcija da ne paničari kod bootanja ako ne uspije mountati nego da nastavi dalje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3499 | |
Premium
|
Citiraj:
Copy/paste ovo u fstab: Code:
//192.168.1.2/Shared /mnt/temp cifs nofail,guest,defaults 0 0 Code:
sudo systemctl daemon-reload sudo mount -a Provjera: Code:
bash-5.2# df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/dm-0 118G 12G 105G 11% / devtmpfs 4.0M 0 4.0M 0% /dev tmpfs 7.7G 128K 7.7G 1% /dev/shm efivarfs 246K 178K 64K 74% /sys/firmware/efi/efivars tmpfs 3.1G 2.4M 3.1G 1% /run /dev/dm-0 118G 12G 105G 11% /home tmpfs 7.7G 8.0K 7.7G 1% /tmp /dev/sda2 974M 293M 614M 33% /boot /dev/sda1 599M 20M 580M 4% /boot/efi tmpfs 1.6G 1.1M 1.6G 1% /run/user/1000 //192.168.1.105/SHARE 58G 12G 46G 21% /media/test <<< tu bi trebao tvoj share pokazat Ako si kreirao share na drugoj strani kak spada > ovo mora sljakat. Fstab je vrlo praktican i ne treba ga se bojat...samo se par minuta koncetrirat. ![]() P.S.- yep upravo testirao kod sebe na 2 Fedora masine samo da ti pokazem da nije bauk. Gledaj samo da ti je cifs-utils paket instaliran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3500 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#3501 | |
Premium
|
Citiraj:
Nope ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3503 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Imam Fedoru 40 s Xfce okruženjem i instalirao sam Proton VPN preko Flatpaka. Svaki put kada pokrenem Proton VPN, traži mi lozinku prije otvaranja, iako sam u Seahorseu postavio da nema lozinke. Postoji li rješenje za to? Na Brave browseru to funkcionira bez problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3504 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislis maknuo login lozinku sa Seahorse-a dakle da je interna baza kljuceva dostupna svim aplikacijama bez unosa lozinke ili si maknuo lozinku sa Proton VPN aplikacije? To se starta kod logina? P.S.- Imas ukljuceno startanje Gnome servisa kod logina? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3505 | |
Premium
|
Citiraj:
Skužio sam što se dešava: Seahorse za Proton VPN stvori opciju Default u kojemu su podaci za Proton VPN ali nakon reboota u seahorse te default opcije nema nego se stvori nova nakon pokretanja Proton VPN koji me opet pita: kreirajte novi "login" keyring, Zadnje izmijenjeno od: No123. 06.08.2024. u 11:32. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3506 | |
Premium
|
Citiraj:
Moras promjeniti default keyring password u nista. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3508 |
Premium
|
I Gnome servisi su pokrenuti (Session and startup > Advanced > Launch Gnome services on startup)? Jer nisam siguran kolko dobro ti sve skupa sljaka na XFCE. Bum sprobal kod sebe pa javim bar za standardno kak sljaka. Proton VPN bas nebrem testirat kad nemam account. EDIT: Instalirao Fedora XFCE virtualku, updejtao. Instalirao Flatpak i Proton VPN samo na user razini (komande sa flathuba zamjenis sa flatpak --user, na primjer: Code:
flatpak --user install flathub com.protonvpn.www I prvi put pokrenem - Seahorse me pita za postavljanje lozinke - lupim prazno i sve ok. Starta se app. Reboot > startam app > Seahorse se ne mijesa. Dakle samo da ne pricamo naopako i poprijeko: ![]() Desni klik na Default > Change Password > utipkas svoj pass > 2 puta lupis prazni pass. P.S.- si sprobal nativni klijent? https://protonvpn.com/support/official-linux-vpn-fedora Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 06.08.2024. u 18:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3509 | |
Premium
|
Citiraj:
Launch Gnome services on startup je uključeno. |
|
![]() |
![]() |