Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.06.2024., 17:43   #73951
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Hoće robotaxi imati fičr da u slučaju spominjanja ključnih riječi presuda i zatvor sam promjeni destinaciju i krene put BIH ?

E to bi bila personalizirana usluga

Pa ima gumP return-to-home

Stvarno sam očekivao da će se kotači bar malo okrenuti
Staro 26.06.2024., 18:09   #73952
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Nešto se priča da su krivo okrenuli baterije u joysticku i da zato nije došao 🤣
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 20:51   #73953
nepalac
Registered User

Datum registracije: Feb 2022
Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Nešto se priča da su krivo okrenuli baterije u joysticku i da zato nije došao ��
Ja mislio zezaš se, kad ono...

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d

Jbt led, ovaj projekt aliexpress auta je dobio 180 mil. eura iz EU...
Pa jel itko to istražuje gdje idu te pare... ne kužim.

BTW, ima dobar komentar u članku:
Citiraj:
Cudi me sto se nitko nije zapitao - gdje su senzori? Guglaj Waymo taxi (koji voze) i vide se senzori (LIDAR) na krovu, sa strane itd. Ovaj nema nijedan. Kako ce nego preko joysticka?
Staro 26.06.2024., 20:58   #73954
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Stisli rokovi, morao je nešto pokazati.

Pokazao je koncept, Red Bull soapbox vozilo na steroidima. Jel netko stvarno očekivao potpuno funkcionalno vozilo?

Za usporedbu, guglati concept cars

https://www.leaseloco.com/blog/conce...s-24ac663aa90e

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 21:04   #73955
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Ovak nemre ništa pokazati, a kamoli tzv. autonomna vozila i onda se vaditi na sve i svašta, a bome i Monty Python komentar u članku je na mjestu.

Znamo kak bude ovo završilo i opet bude šok i vjeverica nivo čuđenja, a uvijek je znal lijepo pozdraviti.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 21:19   #73956
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Dakle prezentacija je bila za ne povjerovati, jebo Monty Pythona šta je ovo

Kad će raja skužiti da je kralj gol ?? Mislim WTF

To je koštalo 100 000 € , di su pare crni mate
vex je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 21:30   #73957
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Autonomna vožnja je neostvariva. Ne u HR, nego u svijetu. Ajde da se gradovi grade i šire kao u Cities Skylines pa da imaš infrastrukturu već spremnu za to. Jedino ovi pustinjski gradovi imaju potencijala, ali ne vidim da su pomahnitali za time kao ovdje.

Pa u onom Muskovom tunelu u Vegasu ljudi voze, a ne autopilot, a nema bolje kontroliranih uvjeta od toga

Staro 26.06.2024., 21:31   #73958
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Citiraj:
Autor vex Pregled postova
Dakle prezentacija je bila za ne povjerovati, jebo Monty Pythona šta je ovo

Kad će raja skužiti da je kralj gol ?? Mislim WTF

To je koštalo 100 000 € , di su pare crni mate
Otišle su pare na snimanje PR spotova i VLC playback foliranja (1 - 2).

Kolko sam danas imal prilike vidjeti u uredu, ljudi koji su radili na tom projektu su uz tzv. cringe izraz lica pratili prijenos uživo.

Žalosno sve skupa, ali otišlo je toliko daleko da nitko ne želi reći ni priznati istinu, a kasnije budu bježali i oprali ruke od svega.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
Staro 26.06.2024., 21:35   #73959
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Nešto se priča da su krivo okrenuli baterije u joysticku i da zato nije došao 🤣
Netko je komentirao da mu je zena otisla s daljinskim.

A dobro ljudi kazu, ovo je zbilja za anale, no kad vidim tko je bio u prvim redovima nekako mi je to sve i logicno..
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 21:39   #73960
nepalac
Registered User

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Stisli rokovi, morao je nešto pokazati.
Rokovi za šta?
Nema tu rokova jer nema projekta.
To da će se voziti autonomna rimčeva vozila po ZG-u je ekvivalentno izjavi da će Đuro Đaković poslati letjelicu na Mars.

Jedan Waymo (Google) koji je prije 10 godina krenuo s takvim autima po cesti i koji je uložio milijarde te ostvario partnerstva s najvećim auto kompanijama, tek je uspio to progurati u 2 grada, i to gradovima koji su 100 godina ispred džungle zvane Zagreb.
Po ZG-u (a i po drugim HR gradovima) se apsolutno nikada neće moći voziti nikakva vozila bez vozača jer prometna infrastruktura to ne dopušta.
Takav projekat ne bi mogli izvesti zajedno Google+Microsoft+Apple+Mercedes, a ne da će kompanija ovog lika koja ne zna ugurat AA baterije u joystick.

To je ujedno i odgovor na tvoje drugo pitanje "jel smo očekivali funkcionalno vozilo?".
Naravno da nismo, očekivali smo da netko već jednom prekine ovaj cirkus i pokrene istragu, ali kad to netko kaže onda je hejter.
Staro 26.06.2024., 21:50   #73961
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Prema ovome…rokovi postoje.
Jebiga, kad na vlasti i po ministarstvima imaš redom sve intelektualce i domoljube s kupljenim diplomama, nije im teško prodati priču o nečemu što će Hrvatsku staviti na kartu. Odmah se ovlaže na sam spomen nečeg što će ih dovesti u medije

https://www.telegram.hr/vijesti/koli...sad-prekrsili/

Staro 26.06.2024., 22:39   #73962
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Pa lik je pred Ursulom prije par godina, kada je prezentirao projekt vozio auto na daljinski..

Ima negdje na netu članaka...i nakon toga je EU odobrila projekt...

Al fora je kak i dalje ima ekipe kaj misli da je M8 inovator i da bu to sve izgurao.

Na video od indexa, snimili su podvozje, vidi se da fali pola komponenti u autu. Nisam vidio gdje je baterija, samo su se neke žice vidle.
Staro 26.06.2024., 22:52   #73963
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Samo da podsjetim, nekad je bila hereza teže kategorije spomenuti nešto o Rimcu a da nije divljenje i obožavanje genijalnog mladog izumitelja...
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 23:01   #73964
nepalac
Registered User

Mene samo zanima gdje su u cijeloj priči prometni stručnjaci koji bi trebali reći da je ovo SF?
Gdje su ti inženjeri, gdje je prometni fakultet, razni automobilski stručnjaci, portali i sl.?
Kao da vlada nekakva omerta i nitko ne smije zucnuti i reći se ova glupost ne može provesti.
A posebna bi veselica bila sa zakonske strane, tu toliko toga treba prilagoditi...

Ali i da se prebacimo na trenutak u paralelni svemir gdje takav autonomni taxi postoji u HR, tko bi se htjeo voziti njime??
Znači, financira se projekat bez ikakvog elaborata da je takvo vozilo zaista potrebno u glavnom gradu i da to ljudi žele koristiti. Fascinantno.

Ja bi rekao da raznih taxija i ubera ima sasvim dovoljno i da nitko uopće nije tražio da ga vozi AI.
Prva nesreća takvog auta bi istog trena odvela firmu u bankrot, tako da se više ne bi vozila ni ona trojica koji su htjeli.
Staro 26.06.2024., 23:03   #73965
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Novi BMW M5 ima 100KS više od starog, a teži je za pola tone.

Znači 0-100 lošiji od prošle generacije.
listerstorm je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 23:04   #73966
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Neće ti se nitko javiti javno i eksponirati. S obzirom tko stoji iz ovoga (politika) nitko neće dobro proći kad bi išao demistificirati sve ovo. Tako je, nažalost, za sve u ovoj državi.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2024., 23:04   #73967
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Citiraj:
Pa lik je pred Ursulom prije par godina, kada je prezentirao projekt vozio auto na daljinski..

Ima negdje na netu članaka...i nakon toga je EU odobrila projekt...
Da, bilo je svega i svačega, rečenog i najavljenog (1 - 2 - 3 - 4 - 5), baba iz EU je na temelju PowerPoint prezentacije odobrila pare.
Staro 26.06.2024., 23:06   #73968
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Politika stoji iza toga, misli se da ćemo uspjeti nešto sami napraviti. A ne da nam to dođe iz Amerike ili Kine
Citiraj:
IPCEI - iz Hrvatske jedino Rimac ima ovaj status

29. Siječanj 2021.

Moramo razumjeti što IPCEI zapravo znači. IPCEI, odnosno važan projekt od europskog interesa (eng. Important project of common European interest), jest status koji određena tvrtka uživa na europskom tržištu sukladno odluci Europske komisije, a koji joj omogućava novčanu potporu pritom ne kršeći pravila tržišnog natjecanja konkurencije – kaže Mondekar.

Također, Mondekar ističe da je u slučaju Rimac Automobila uloga EuroNavigatora bila jačanje vidljivosti tvrtke te Mate Rimca kao inovatora iz jugoistočne Europe što je u konačnici rezultiralo uključivanjem u European Battery Alliance i omogućilo Rimac Automobilima direktan kontakt s europskim institucijama i državama članicama. Mondekar naglašava da se kod IPCEI-a radi o potpori i strateškim projektima od važnosti za cijelu EU zbog čega je ključno istovremeno njegovati odnose s vladom države i isticati se na briselskoj sceni.

Također naglašava da je sudjelovanje Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bilo nužno za osiguravanje uključivanja Rimac Automobila u IPCEI projekt. Ističe da je, osim IPCEI-a, mnogo drugih mogućnosti za hrvatske tvrtke u Bruxellesu: poslovna umrežavanja, utjecanje na donošenje politika te različiti izvori financiranja iz centraliziranih fondova EU. U planu su i IPCEI za poluvodiče, mikroelektroniku, hidrogen i obnovljive izvore energije.

https://lidermedia.hr/poslovna...jed...oristio-135161

..."tvrtka Rimac Automobili d. o. o., koja je mapirana kao ključni dionik u okviru hrvatske Strategije pametne specijalizacije i tematskog podpodručja Ekološki prihvatljiva prometna rješenja..."
Staro 26.06.2024., 23:21   #73969
nepalac
Registered User

Citiraj:
Politika stoji iza toga, misli se da ćemo uspjeti nešto sami napraviti. A ne da nam to dođe iz Amerike ili Kine
Sve je to jasno, i nek on ima IPCEI status i nek dobije i pare, ali zašto ići raditi nešto što je neprovedivo pa se kasnije samo sramotiš?
Zašto novce ne uložiti u nešto što možeš proizvesti i napravit konkretan proizvod?
Npr. naruči dijelove za EV iz Kine i ovdje ih sastavljaj i budi proizvođač, nešto kao Vivax za aute.

Ne kužim odakle ideja ići u smjeru autonomne vožnje koja je u povojima u najnaprednijim državama svijeta??
Jedino USA i Kina imaju takvu vožnju i to u određenim gradovima, nešto sitno po Njemačkoj i Japanu, i to su sve regulirane i automatizirane dionice, tipa odveze te do aerodroma, vozi samo po autocesti i sl.
Znači autonomija level 2-3.

I onda se javi ovaj mulac i obećaje autonomiju Level 5 po ZG-u, a jedan Waymo koji je pionir u ovome je Level 4.
Čemu, zašto, ostaje nejasno...
Staro 27.06.2024., 00:22   #73970
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor nepalac Pregled postova
Sve je to jasno, i nek on ima IPCEI status i nek dobije i pare, ali zašto ići raditi nešto što je neprovedivo pa se kasnije samo sramotiš?
Zašto novce ne uložiti u nešto što možeš proizvesti i napravit konkretan proizvod?
Npr. naruči dijelove za EV iz Kine i ovdje ih sastavljaj i budi proizvođač, nešto kao Vivax za aute.

Ne kužim odakle ideja ići u smjeru autonomne vožnje koja je u povojima u najnaprednijim državama svijeta??
Jedino USA i Kina imaju takvu vožnju i to u određenim gradovima, nešto sitno po Njemačkoj i Japanu, i to su sve regulirane i automatizirane dionice, tipa odveze te do aerodroma, vozi samo po autocesti i sl.
Znači autonomija level 2-3.

I onda se javi ovaj mulac i obećaje autonomiju Level 5 po ZG-u, a jedan Waymo koji je pionir u ovome je Level 4.
Ne mora ni ići dalje od obične tramvajske mreže. Nek napravi moderan tramvaj/vlak radije i nek se ulože novci u obnavljanje i širenje mreže javnog prijevoza. Respekt

Ne daj bože da se aerodromi kvalitetno spoje s prvim bližim gradom, pa da se riješi problem taksista i njihovih cjenika (a i standarda). Gledam prije par tjedana u Zagrebu taksiste na aerodromu...pa oni zgledaju kao da su iz birtije ispuzali. Jedan koji mi je ostao u sjećanju...Minimum 150 kila, trenirka, trbušina se u slojevima prelijeva ispod kratke zaflekane majice. Izvlači se iz tog sjedala kao nasukani kit... Jel stvarno takav problem držati do kakvog takvog imidža. Em vlastitog, em firme za koju radiš.

Autobusni i željeznički kolodvor su isto žalost

Eh, ali javni prijevoz nikog ne zanima. Bolje je da je cesta puna ovakvih autića na baterije koje će voziti tko zna koga.

Staro 27.06.2024., 06:58   #73971
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:

Naaavodno postoji free dio koda na stack overflowu koji su oni htjeli samo prezentirati , uzeti lovu i aj bok čućemo se
vex je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 07:15   #73972
pci_e3x
Premium spammer
Moj komp

pci_e3x's Avatar

Datum registracije: Aug 2010
Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Ne bih znao, stvarno. Moj je xDrive.
Na njemackoj wikipediji su dosta opsirni clanci o bmw autima, tako se lako moze vidit koji je motor, co2 itd:

https://de.wikipedia.org/wiki/BMW_F10#Dieselmotoren
pci_e3x je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 07:27   #73973
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Sve je to politika, tu se pere lova u više sfera nego što si mi obični smrtnici to možemo pojmiti.

Mi smo u prošloj firmi dobili hrpe milijuna eura za razvoj autonomnog uništavača korova. Nakon par godina i para koje su se slile u privatne džepove, imali smo prototip uređaja koji niti je bio autonoman, niti je uništavao korov, niti se uopće mogao kretati bez napunjenog akumulatora noć prije i to na, pazi, joystick. I to je prošlo. Ali vjerujem da je cirkulacija para išla svuda, firma, HDZ, HGK, možda i netko u agenciji...

Sve, ali baš sve, u tim većim financiranjima je teško pranje love.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 07:48   #73974
Dragster
Premium

Dragster's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Da citiram jedan HR portal:

"Dogodilo se Musku, Gatesu i Jobsu, zasto onda ne bi i Mati Rimcu"

Staro 27.06.2024., 08:17   #73975
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Vele Kinezi da oni imaju L5

https://youtu.be/O69YEWpSacU?feature=shared

E sad, uz svu tu vrhunsku njihovu autoindustriju, zašto je to sve u jednom Krajzleru, a i na videu je promet malo sumnjiv, kako onaj ususret, kao i onaj u istom smjeru
Staro 27.06.2024., 09:06   #73976
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Gdje su ti inženjeri, gdje je prometni fakultet, razni automobilski stručnjaci, portali i sl.?

Nemoj da pocnem o ovome....90% ekipe koja je zavrsila prometni , zavrsili ga samo da imaju diplomu. A kako se diploma na prometnom vecinom stekla zna se jel . Ja sam nakon 3 semestra reko bye bye. Zena mi zavrsila VSS (cestovni smjer naravno) pa eno vec 15 godine nemoze dobit u struci.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 09:46   #73977
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Da ste hejteri deckovi, to sam znao
Ali da ste toliko nerealni, e to nisam znao. Ja sam totalno odusevljen sa prezentacijom. Ocekivao sam samo implementaciju onih finih mirisa u kabini za 200 hiljada (Ago je na aparatima, nema vise mirisnih borica), a na prezi se pojavio i auto. Tako da tumbs up za mladog inovatora.
Sarkazam off.

Zna M8 sto se sprema pa salje suprugu sa imovinom i pokretninom u BiH. Mudar je on momak. Toliko mudar da je prejebo i briselske birokrate....ali svejedno mislim da ce pad biti bolan. To je cak i onaj klosar banditic znao da se ne kradu europski soldi.....

@Ivane da li ti je jos uvijek fora lik?

Zadnje izmijenjeno od: Master_Hrc. 27.06.2024. u 10:09.
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 09:53   #73978
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

EPPO-u treba godina dvije od počinjenja radnje do akcije, taman...
Staro 27.06.2024., 11:45   #73979
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Rokovi za tužbe za pobijanje pravnih radnji na štetu dužnika (darovanje, fiktivni ugovori i slično) su tri godine od dana provedbe u javnim registrima
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2024., 12:00   #73980
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Autor pci_e3x Pregled postova

Na njemackoj wikipediji su dosta opsirni clanci o bmw autima, tako se lako moze vidit koji je motor, co2 itd:

https://de.wikipedia.org/wiki/BMW_F10#Dieselmotoren
Ovo je za peticu, ja imam trojku F31 LCI (2016). Ali isti vrag po pitanju motorizacije. Uglavnom, kod mene je N57D30O1.
Citiraj:
N57D30O1
2011 - 2016 BMW 5 Series F10/F11 530d
2011 - BMW X3 F25 xDrive30d
2011 - 2016 BMW X5 F15 xDrive35d
2012 - 2019 BMW 3 Series F30/F31 330d
2014 - BMW 4 Series F32/F33/F36 430d
2012 - 2015 BMW 7 Series F01/F02 730d/730Ld
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore