|
![]() |
#9271 | |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9272 |
Registered User
Datum registracije: May 2023
|
Malo off-topic ali trebam vašu pomoć ljudi. Riječ je o nečem modernom - naime imam dvije godine star WD Gold, kapaciteta 2TB. Jučer sam pokušao kopirati jednu datoteku za koju mi je Win rekao da ne može pročitati "izvor", a kad sam otvorio SMART report, pronašao sam crvenu oznaku za "Current Pending Sector Count" i piše broj 200 (trebalo bi biti "0") Ima li netko pojma što se ovdje događa, i da li trebam brinuti?! Ponavljam, disk je praktički potpuno nov, ima tek 13,027 sati rada što je ništa prema starijim Hitachi DeskStar i Quantumima koje imam, i koji rade bez brige sad već skoro 30 godina! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9273 | |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Nagađam, promijeni sata kabel, mora biti noviji sata3 a obično su sa kvačicom na vrhu kabela, loš može također izazvati greške na disku. Ako je već takav zanemari. Zadnje izmijenjeno od: Roy. 10.06.2024. u 17:24. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9274 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Kod mene je isti problem sa 8TB Seagate (broji 100). Da bi se garancija ostvarila, mora baciti grešku na Seatools, no tamo ne pokazuje nikakav problem. Svi drugi alati koji očitavaju disk bacaju upozorenje. Stoji 100 već godinu dana i ne mrda. Smrdi mi to da je broj savršeno okrugli. Svejedno, disk je ionako za storage gluposti kojih mi nije žao i da krepa
![]() |
#9275 |
tiki
|
WD Gold inače ima i 5g jamstva: https://support-en.wd.com/app/answers/detailweb/a_id/2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9276 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Roy, kad stigneš editiraj post, ovo poviše poznati biser foruma da sprčka post kada naleti u nizu "minus minus strelica desno" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9277 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Inače, da ti kažem iskreno više se ni ne sjećam koji je kabel unutra. Morao bih otvoriti case (za što ovih dana nemam vremena) Ali svakako budem provjerio situaciju i po potrebi ga promijenio, hvala na savjetu ![]() Citiraj:
Citiraj:
Budem izvrtio testove, pa ako pronađe bad sektore javim se u "Instar" gdje je disk i bio kupljen 2021. godine. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9278 |
tiki
|
Meni je sa hirensa najbolji vivard. Možeš isprobati i ovo čudo: https://support-en.wd.com/app/answer...web/a_id/31759 Također ako je za jamstvo nemoj se čuditi ako te instar odkanta pa se budeš morao javiti direkt WD-u... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9279 |
Registered User
|
Evo, sve rastavio, sastavio i provjerio - disk(ovi) imaju kvačice, stoga ovo otpada. Išao sam napraviti Self-Test u PartedMagic-u, i spomenuti disk pada odmah na samome početku, javlja da ne može čitati sektor taj i taj. Inače, pokušao sam pronaći račun iz 2021 ali kako je cijela godina bila kaotična, a sve narudžbe su bile online sa plaćanjem (i preuzimanjem) pouzećem nema nikakvih digitalnih "tragova" koji bi mogli dokazati kupovinu diska. Pronašao sam potvrdu narudžbe, ali ovo naravno ništa ne vrijedi... Drugim riječima, na***o sam. Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 10.06.2024. u 16:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9281 |
The mighty pirate
|
Javi se WD-u direktno. Ako se ne varam, ne traže potvrdu o kupnji/račun, jer na disku ionako piše mjesec proizvodnje, a i vidljivo je kroz serijski. Morat ćeš ga vjerojatno slati negdje na EU RMA skladište.
![]() |
#9282 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
![]() sve je to smišljeno. kud bi oni stgli da za svaki bad sector mijenjaju disk. ovako im je official tool kalibriran da ne pokazuje greške ispod 5-10-15 sektora i nikom iš. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9283 |
Moderator
|
Promašio si ![]() Svaki disk ima određeni br. rezervnih sektora, kada logika na samom hdd - u ili origigi test tool zaključi da je konkretni sektor u tujcu onda taj sektot obilježi kao loš i aktivira (kopira sadržaj ako može) na rezervni. Nezgodan detalj a obzirom na današnje kapacitete hdd - ova pustih GB da je broj rezervnih sektora jako malo. Tako da se lako može desiti da potroši br. rezervnih sektora, tada hdd bude markiran u crveno. Isto tako se znalo desiti (istina kod starijih serija) da bi 2x - 3x surface testa uspjelo oživiti konkretni sektor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9284 | |
Premium
|
Citiraj:
samo njihov koji može utajit neki broj bad sektora. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9285 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9286 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9287 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9288 |
Registered User
|
Samo mali update na temu koju sam započeo... Kontaktirao sam Instar i pozvao se na informacije iz neobavezujuće potvrde o narudžbi (gdje piše datum, šifre artikla i slično), ali nažalost račun ili potvrdu da sam platio nemam. Što i kako dalje budem saznao uskoro. Inače, službeno je potvrđeno i postojanje bad sektora na disku. Windowsi tvrde da su za sad uspješno relocirani i da je ostatak površine ispravan, ali SMART i dalje "baca" uzbune i govori da je opće stanje diska "loše" pa nisam baš uvjeren kako je ovo riješilo problem. Ako ništa drugo, i ako ne uspijem riješiti zamjenu sa Instarom, barem sam kupio na vremenu par mjeseci-godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9289 |
tiki
|
Vjerojatno je stanje loše jer je velik broj tih sektora a i dosta ih čeka na realokaciju (Current Pending Sector Count). Na tvom mjestu bih ja pokrenuo npr. vivard sa hirensa i surface scan with remap, pa da vidiš stvarno stanje stvari |
![]() |
![]() |
![]() |
#9290 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Kad se samo sjetim da sam za prvi svoj PC 386sx 16 MHz dao 3800 DEM, uz višekratno uspješno švercanje dijelova preko Šentilja. Evivalent u Zagrebu je koštao oko 10.000 DEM. Mislim da sam carinu platio samo na "Baby kućište". Usporedbe radi Škoda Favorit ili Yugo se moglo kupiti "na akciji" za 6500 DEM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9291 | |
Registered User
|
Citiraj:
By the way, čini se da više uopće nemaju "Gold" seriju u ponudi, što je vrlo indikativno. Štoviše, čini se da gotovo uopće više nemaju klasične diskove od 7,200 RPM što me čudi ... ali zato nude cijelu hrpu onih od 5,400 i to svih boja i proizvođača. Čovjek bi pomislio da je ovo možda zbog SSDa, i da SSD postaje mainstream ali ni ovo nije istina. Za bilo što veće od 1TB, i dalje se koristi mehanika. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9292 | |
Premium
|
Citiraj:
Ma kako da ne, smrt mehanici, jedini pokretni dijelovi računala mogu bit ventilatori, a i to treba minimizirati. Ako baš mora bit storage iznad 4TB onda može hdd, ali mora bit eksterno, da se ne vrti cijelo vrijeme i naružuje zvučnu sliku ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9294 | |
tiki
|
Citiraj:
https://www.futura-it.hr/hard-disk-w...11468/product/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9295 |
Registered User
|
Dobro, kakav bi onda mehanički hard predložili da uzmem za gaming/storage, a da košta maksimalno 800-1000kn ili 100€? Naime, spomenuti Gold HDD mi služi za Steam bazu podataka i gore su mi gotovo sve igre ... Black Mesa, BeamNG Drive, Portal 2, GTA V, itd. dok su mi sami Windowsi na SSDu, WD Blue. Da li se mehanički hard od 5,200 RPM može nositi sa gamingom u realnom vremenu, bez narušavanja performansi? Edit Kolega Roy mi je posudio 2TB HDD za storage dok čekam na popravak, zamjenu ovog mojeg a kako sam dobio račun od Instara sutra ili prekosutra nosim Gold na reklamaciju. Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 11.06.2024. u 22:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9296 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9297 |
Moderator
|
@Trekkie4 Traži: WD10EZEX - WD Blue 1 TB, 7200 rpm, 64 MB, SATA III, 2 god. garancije - cca € 65 WD1003FZEX - WD Black 1 TB, 7200 rpm, 64 MB, SATA III, 5 god. garancije - cca € 120 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9298 | |
Registered User
|
Citiraj:
Disk mora biti 2TB, mora imati brzi odaziv za gaming i mora maksimalno koštati 100-133€. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9300 |
Registered User
|
Pogledao sam cijene, i moram priznati da ne vidim SSD od 2TB po cijeni od 100€ ... neki su čak dvostruko skuplji. Nego da više ne kompliciramo, AKO uspijem dobiti povrat love budem kupio polovnu mehaniku tu na forumu, kapaciteta 2TB sa 128MB Cache-om, i 7200RPM. Ali sve u svoje vrijeme.. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|