Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.06.2024., 01:54   #73441
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Vrlo rado!

Ford je na listi, ali idem nekim redom. Kod Forda vise ne znam sta je s tim motorima, godinama je motor godine i pun internet problema s njima pa ne znam di su sad s tim. Nisam doduse ni fan tri cilindra, morao bi se bas zaljubiti u auto da predjem preko toga (zato ga i idem pogledati). I zadnje, nazalost, nema modela u akcijskom cjeniku koji me zadovoljava pa gledam po redovnom cjeniku. Naravno da moram dodati jos par stavki jer su vjesto iskljucene.

Btw ne znam jesam li lud ili ford jednostavno na sajtu nema nikakav datasheet modela auta (dimenzije i sl) i specke motora, neki pdf, umjesto user manuala i cjenika s paketima opreme. Trazio sam na .hr i .si, doslovno sam 15ak min kopao i na kraju morao guglat jer ne nalazim.
Staro 04.06.2024., 08:25   #73442
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Slažem se s tobom da u auto ne treba previše ulagati jer govorimo o konfekcijskom smeću kvarljive prirode koje ćeš moći voziti 10g., a onda baciti jer će troškovi popravka iznositi previše u odnosu na vrijednost samog auta. Hebiga, auti su postali masovna potrošna roba.
Staro 04.06.2024., 11:27   #73443
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Citam malo ovo sto je bilo u Osijeku s Konopekom. Nevjerojatno je koliko su gluposti ljudi u stanju pisat o stvarima o kojima nisu upuceni. Vidio neki komentar da zasto su ljudi stajali na vanjskom rubu zavoja.
Zavoja, na drag raceu. :fejspalm:

A nitko ne sere po ogradici od sira koju su postavili organizatori.

U glavnom, rvacka kao i uvijek prepuna interplet strucLJaka.

Dugo se pitam kako organizatori nisu u stanju organizirati betonske blokove i tribine. Ovako se ljudi protežu 200m uz stazu, a na 200m neki auti grabe debelo preko 100km/h

Još nevjerojatnije mi je bio skup hypercarsa od Rimca prije godinu-dvije, kada su se ispaljivali u VG na pisti nije bilo baš nikakve barijere, a dobro su ispaljivali aute

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Slažem se s tobom da u auto ne treba previše ulagati jer govorimo o konfekcijskom smeću kvarljive prirode koje ćeš moći voziti 10g., a onda baciti jer će troškovi popravka iznositi previše u odnosu na vrijednost samog auta. Hebiga, auti su postali masovna potrošna roba.
10 godina stara Octavia, C-klasa, BMW 3, A3, A4, Golf prilično dobro drže cijenu i daleko su od statusa “za bacit”, pogotovo ako su imalo održavani

Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 04.06.2024. u 11:35.
zkljaja je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 11:37   #73444
X-Plosiv
Premium
Moj komp

X-Plosiv's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Vrlo rado!

Ford je na listi, ali idem nekim redom. Kod Forda vise ne znam sta je s tim motorima, godinama je motor godine i pun internet problema s njima pa ne znam di su sad s tim. Nisam doduse ni fan tri cilindra, morao bi se bas zaljubiti u auto da predjem preko toga (zato ga i idem pogledati). I zadnje, nazalost, nema modela u akcijskom cjeniku koji me zadovoljava pa gledam po redovnom cjeniku. Naravno da moram dodati jos par stavki jer su vjesto iskljucene.

Btw ne znam jesam li lud ili ford jednostavno na sajtu nema nikakav datasheet modela auta (dimenzije i sl) i specke motora, neki pdf, umjesto user manuala i cjenika s paketima opreme. Trazio sam na .hr i .si, doslovno sam 15ak min kopao i na kraju morao guglat jer ne nalazim.
Za te 1.0 se ne moraš više brinuti, jer ekipa radi ladno 200tkm+. Problem su bili oni prvi što su sanirali odmah nakon godinu dvije.

Osobno, imao sam 1.0 125 hp ECOSPORT sa 6mt, i ne bih to preporučio. Na autocesti sa 130-150 km/h brunda, a potrošnja lagano 9 - 10.5
X-Plosiv je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 11:50   #73445
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
...Kod Forda vise ne znam sta je s tim motorima, godinama je motor godine i pun internet problema s njima pa ne znam di su sad s tim. Nisam doduse ni fan tri cilindra, morao bi se bas zaljubiti u auto da predjem preko toga (zato ga i idem pogledati)...
Ja sam se prije kupnje Kuge isto nećkao no iz svega što sam pročitao i saznao iz prve ruke od ljudi koji rade u Fordu (i za Ford), 1.0 EcoBoost motor prve generacije ima razvodni remen koji se kupa u ulju. Motor je OK sve dok se ljudi pridržavaju tvorničkih normativa za održavanje što se prvenstveno odnosi na specifikaciju ulja. Propisana gradacija ulja je 5W-20, ali potrebna specifikacija ulja je WSS-M2C948-B, a to sitnim slovima piše na kantici ulja i to nitko ne čita nego se kupuje ulje koje je najjeftinije, bitno je da je 5W-20.
Kvaka je da WSS-M2C948-B ima posebne aditive koji ne nagrizaju gumu kao većina drugih motornih ulja. Budući da se zupčasti remen kupa u ulju, ako se koristi neodgovarajuće ulje, onda s vremenom dolazi do propadanja remena, od njega se lome sitne čestice gume, padaju u karter, tamo ih usisava uljna pumpa i kad se sito na njoj dovoljno zapuni, motor je gotov. Na internetu nisam našao ni jedan podatak da je bilo koji motor koji je koristio propisano ulje sa specifikacijom WSS-M2C948-B imao taj problem.

Kod 1.5 EcoBoost motora kukanje i problemi se odnose na 1,5 EB motor s 4 cilindra gdje (izgori brtva glave između 2 i 3 cilindra pa tekućina za hlađenje motora uđe u cilindar). Novi 1.5 EB motori s 3 cilindra nemaju traj problem jer je hlađenje izvedeno drugačije, a nemaju ni problem sa razvodnim remenom jer taj motor koristi lanac, a ne remen kao manji 1.0 EB motor.

Što se tiče vibracija motora s tri cilindra, 1.0 EB motor ćeš možda osjetiti na okretajima u praznom hodu, čim malo digneš rpm toga više nema, kod 1.5 ne osjetim vibracije ni u leru.

Eto, nadam se da je pomoglo oko donošenja odluke
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 12:04   #73446
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Za stariju osobu uzeti nešto bez turbina i sličnih stvari, ono da je dosta popravaka od 250+eu godišnje-žalit će za Merivom kad kupi nešto novo cccc...
Staro 04.06.2024., 12:29   #73447
X-Plosiv
Premium
Moj komp

X-Plosiv's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Sa time da je ford počeo imati retardirani servisni interval od 30 000 km, naravno, bolje je prije, ali pola ljudi niti razmišlja o tome..
X-Plosiv je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 13:11   #73448
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

@bertone, e to se zove sazetak, hvala za info. U principu ovaj info o probijanju rashladne sam cesto cuo i to mi je ostalo, ali da, to je neki totalno drugi proizvod. Drago mi je da su poradili na svemu tome!

@x-plosiv, servisni interval nece biti problem, ako ce biti jednom godisnje. Budem debelo u 10t km a autoputa ce biti nekako manje, sta ja znam. Ne mogu bas traziti tisinu za AC jer nemere i ovce i novce, nesto moram zanemariti. Nego, kakav je bio na malo bapskijih 110-130?
Staro 04.06.2024., 13:52   #73449
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova
10 godina stara Octavia, C-klasa, BMW 3, A3, A4, Golf prilično dobro drže cijenu i daleko su od statusa “za bacit”, pogotovo ako su imalo održavani
1% auta u prodaji je održavano kako treba ako govorimo o 150-200 soma km autima starim 10 godina. Možda sam puno rekao.

“Kao novo”, “ne traži nikakva ulaganja” osim 2000€+ u startu što se odmah vidi. A tek kasnije kada krene…
Staro 04.06.2024., 16:39   #73450
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor X-Plosiv Pregled postova
Sa time da je ford počeo imati retardirani servisni interval od 30 000 km, naravno, bolje je prije, ali pola ljudi niti razmišlja o tome..

Je, preporuka Forda je svakih 30k km ili jednom u dvije godine, ali na svim autima do sada sam promjenu ulja i filtera radio na oko 10k km pa ću tako i dalje, a tko hoće neka čeka 30k km, ali onda nema cendranja da ne valja ovo ili ono
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 16:54   #73451
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova

To dolazi od čovjeka koji je 2010. kupio novu Kiu. Greška, jebiga.

Zašto je bila greška?
Kupujem auto i moja logika je bolje nova Kia za 21-22K nego rabljena raga od 150.000km za 15k . Jednostavno mi je prevelik rizik uzeti nešto rabljeno. Što je sa kiom bio problem?
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 17:14   #73452
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

2010 ni Kia ni Hyundai nisu bile neki bogznakakvi auti osim sto su bili prasticni i jeftini, sto u salonu sto za odrzavanje. I zato su bili hit. I gnjilili su, ako se ne varam, pogotovo ovi na kontinentu. Mi smo osobno imali Getza i Matrixa u familiji i ti auti su jos u pogonu. Matrix ide ko puska, ima mjesta u kabini ko Superb, ako ne i vise

Ti auti su sranje ako pocnes sjedati u bolje aute i voljeti aute u globalu jer na njima se nema sta voljeti. Ja se iz 15 godina stare 308ice ne mogu vratiti u Matrixa istog godista. Ko da sam usao u vremeplov i otisao 30 godina u rikverc.
Staro 04.06.2024., 18:30   #73453
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Automobili

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Zašto je bila greška?
Kupujem auto i moja logika je bolje nova Kia za 21-22K nego rabljena raga od 150.000km za 15k . Jednostavno mi je prevelik rizik uzeti nešto rabljeno. Što je sa kiom bio problem?

Previše sitnih slova u “7 godina garancije”, (pre)skupi ovlašteni servisi, mekani lak, neki dijelovi karoserije na nekim autima nisu bili pocinčani, slabija zvučna izolacija, jeftin interijer, slabija dostupnost zamjenskih dijelova, slaba dodatna oprema često u čudnim kombinacijama paketa, ne dobiješ od opreme uvijek ono što si i naručio…
Staro 04.06.2024., 19:11   #73454
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Rađe 10 godina staro s malo km, nego ovi novi preskupi poluproizvodi ccccc.....
Veli meho, sve do 2015 još kolko tolko....
Staro 04.06.2024., 20:10   #73455
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Zadnja tri tjedna stavljamo ponude na stol i radimo testne voznje, ali ne mogu se nikako maknuti od tog S-crossa. Ono, hocu ugovoriti testnu voznju necega sto vec po cjeniku vidim da nema smisla ni probavati jer mi ne pase. A ako mi se svidi, jebo sam jeza. Stogod stavio u usporedbu pred S-crossa, cijenom nisam tu, a paketi opreme su cesto glupavi i napravljeni da te izmuzu (VW grupacijo, gledam u tebe).

S tim da su moji kriteriji odabira auta trenutno jako niski i ne gledam apsolutno nista osim - jamstvo, servisi/procedure/intervali za sljedecih 5 godina, uvjeti financiranja (bezkamatno i/ili staro za novo), iskustva s motorizacijom po internetu i da ima tih nekih 5-6 stvari koje smatram da su mi bitni, bas nista fensy. Ne pipkam plastike niti trazim cuda od auta. Jer onda ne bi ni gledao aute do ~25t eura.

A sto fali nekom Audi A3 ili Q3? Imas u Njemackoj jako finih rabljenih primjeraka iz 2018 koji bi ti usli u budzet, a imaju po 50-60.000km na satu (realnih, ovo su od Audija primjerci, sa njihovim jamstvom)... Odradis unos vozila u RH i to ti je to... Vec primjerci iz 2019 ti nece uci u budzet jer je to najnovija generacija...

https://www.audi.de/de/brand/de/gebr...rgebnisse.html

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2024., 22:13   #73456
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ne idem u tom smjeru nikako, maks. 1-2 godine i 10-15t km ako bas mora biti rabljeno. Ne vidim se u tom autu. Netko ne voli recimo Suzuki/Dacu/MG, ja ne mogu nikako taj Audi/BMW/Mercedes. Totalno glup razlog.
Staro 04.06.2024., 23:41   #73457
robimarko-bug
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2013
Ti godinu-dvije rabljeni trenutno za mene nemaju dovoljan pad cijene da bi ih gledao pored novih uopće.
robimarko-bug je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 05:52   #73458
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Kad smo kod starijih automobila koji su bomba

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...bfcfcab&vc=Car

Žena već neko vrijeme gleda neki novi autić za sebe. Sada joj je za oko zapeo t-rock. Već vidim da ću morati u DE po to https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...AL_GEAR&vc=Car
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 07:40   #73459
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Klizači za podešavanje klime... Na Golfu je to bio teški fijasko. A i cijena mi se čini prevelikom. Samo da znaš, prošle godie sam za samo 2k više kupio novog Captura eTechno 140 EDC, 2T karoserija, 10" navigacija i 360 kamera. Osim toga, Švabe su tvrde. Za gradsku vožnju bi bilo poželjnije nešto mekše.
Staro 05.06.2024., 08:27   #73460
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp

DoxyTheCroat's Avatar

Datum registracije: Jul 2019
A našao Matrixa za usporediti s ičim, isto ko i njegov rođo Rio.
Furao sam nekih skoro 100.000 km, Sephiu iz 98'e. E to ti je pila ako je uspiješ pokrpati od hrđe.

Kia i Hyundai su nekad bili kao i Suzuki što je i danas, hrpa smeća sa motorom koji se nemože poderati.

Doduše nakon 2015.g. je krenula revolucija, kvaliteta materijala zajedno sa završnom obradom otišla nebu pod oblake (isto tako su i poravnali cijenu vozila).
Mada dan danas ih ljudi i dalje imaju u glavi kad netko spomene Kia auto ... Kia Pride, Sephia, Matrix i sl.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 08:52   #73461
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
"Revolucija" je krenula 2012. kad su zaposlili kompletno novi tim ljudi i počeli raditi redizajn svih auta.

A ovo drugo, jednostavno se ne mogu složiti s tobom.

Možda nekome koji je došao s Sparka ili auta kojemu je plastika stvarno dno, Kia prezentira nešto svemirsko, no Kia je i dalje entry level auto za, po meni, trenutno previsoku cijenu ako se gleda novo.

Najgore kod Kie je ta garancija koja generalno ne znači ničemu. Ovlašteni servis preskup, garancija ne pokriva ništa osim nešto tvorničkih grešaka (mada ja sam i s time imao problema svojevremeno). Što prije ljudi shvate da ako nađu svog, dobrog mehaničara da će imati isti, ako ne i bolji auto za manje novaca, to bolje.

Ne znam, Kia je dobar auto generalno, ali po meni se previše priča o nekakvoj ekstra kvaliteti i izdržljivosti auta, Kia to nije.
Baš sam se vozio sada u XCeed 2002. godište, nekih 4 dana po Hercegovini, koliko para, toliko muzike. Nikakva ekstra kvaliteta ili slično.

Da, auto ide ok i ne troši previše, za taj 1.5 motor, sasvim solidno. Ali nije jedini na tržištu koji ima takve ili slične motore.

Ali dobro, ja tražim više možda i radim preko 30k godišnje, što privatno, što službeno, tako da, meni kvaliteta izrade i sam auto dosta znače. Ja nisam zadovoljan ni s Sportlineom i alkantarom 100%.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 10:02   #73462
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Nekad prije smo mislili da je BMW sišao s uma kada je odobrio dizajne Chrisa Banglea.

Ali ljudi moji šta je ovo?

Dizajn Ford Fieste od prije 12 godina, ali lošiji

U cijelom Bangleovom portfelju, samo e65 i dan danas izgleda kao promašaj, što je rješeno s faceliftom u velikom stilu, dok danas promašaje redaju jedan za drugim
Staro 05.06.2024., 10:12   #73463
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Uopće ne sumnjam da će se prodavati.

Što ružnije to bolje
Staro 05.06.2024., 10:26   #73464
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ljepota vise nije u oku promatraca nego u malim slovima zakona

https://youtu.be/bYnJmhC3P-A
Staro 05.06.2024., 10:26   #73465
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Cybertruck je pravi primjer.
Staro 05.06.2024., 10:29   #73466
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Nema više inspiracije, trendovi su skroz okrenuli nekamo vrit.

Moram priznati da sam uzbuđen što kupujem svoj prvi BMW. Nadam se da ću više biti na cesti nego kod mehaničara. Moram s nekim podijeliti sreću pošto moju ženu tak boli kifla

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 10:34   #73467
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Nema više inspiracije, trendovi su skroz okrenuli nekamo vrit.

Moram priznati da sam uzbuđen što kupujem svoj prvi BMW. Nadam se da ću više biti na cesti nego kod mehaničara. Moram s nekim podijeliti sreću pošto moju ženu tak boli kifla
Kaj kupuješ?
Staro 05.06.2024., 10:36   #73468
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
X3 2.0d xdrive s M paketom, 130tkm, od kolegice iz Celja, prvi vlasnik i održavan u ovlaštenom u Celju...
Malo se bojim kilometara jer nije mala brojka, ali auto je uredan zasad, baš je kao novi, ni crtice unutra ni izvana.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2024., 10:46   #73469
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Jako dobro izgleda.

Sretno ti bilo.

To možeš voziti 15 godina.

To je 150ks ili 190?
Staro 05.06.2024., 10:52   #73470
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Crna boja nije zahvalna za održavanje, ali...

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na