Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.02.2006., 00:19   #1
mark0
Registered User

Datum registracije: Feb 2006
Prevelika temperatura na procesoru (vjerovatno laže CPU dioda!)

Čišćenje računala je rezultiralo velikim problemom

Procesor = Barton 2600+ (1921 Mhz -11.5*166)
MB = Asus A7N8X-Deluxe (rev. 2.0 - BIOS 1008)

Prilkom paljenja računala -temeperatura je prevelika 68C (kuciste 16C) -gledao u BIOSu - u windowsima AIDA32 kaže MB : 26, CPU: 37, CPU DIODE 70C
VCORE mi je kako kaze 1.70 ( u BIOSU stavljenja najniza vrijednost 1.650)

Stvar je u tome što više vjerujem AIDI jer procesor nije toliko vruc - jer dodirom ruke skoro ni ne osjetim toplinu! znaci da nikako nemoze imati 70C , a penje se preko 80C gdje se onda automatski i zagasi....
Jedan od mogućih problema!?! pasta mi je malo kliznula pa nije samo jezgra prekrivena pastom (jel to problem možda?) Uglavnom čisto sam i ljepo nanosio na jezgru pastu... sve je ok, ali et problem je tu!!!

Naravno procesor je prije toga radio (24h) i nije bilo nikakvih problema, sada neradi duže od 20ak minuta

Što mi je činiti -prjedlog?? btw. flashao sam BIOS , CLR CMOS, jer je jedno vrijeme bacao gluposti kao nevalja ti RAM itd. (RAM valja... )

Svaka pomoć je dobro došla!

Zadnje izmijenjeno od: mark0. 26.02.2006. u 00:30.
mark0 je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2006., 00:34   #2
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor mark0
Čišćenje računala je rezultiralo velikim problemom

Procesor = Barton 2600+ (1921 Mhz -11.5*166)
MB = Asus A7N8X-Deluxe (rev. 2.0 - BIOS 1008)

Prilkom paljenja računala -temeperatura je prevelika 68C (kuciste 16C) -gledao u BIOSu - u windowsima AIDA32 kaže MB : 26, CPU: 37, CPU DIODE 70C
VCORE mi je kako kaze 1.70 ( u BIOSU stavljenja najniza vrijednost 1.650)

Stvar je u tome što više vjerujem AIDI jer procesor nije toliko vruc - jer dodirom ruke skoro ni ne osjetim toplinu! znaci da nikako nemoze imati 70C , a penje se preko 80C gdje se onda automatski i zagasi....
Jedan od mogućih problema!?! pasta mi je malo kliznula pa nije samo jezgra prekrivena pastom (jel to problem možda?) Uglavnom čisto sam i ljepo nanosio na jezgru pastu... sve je ok, ali et problem je tu!!!

Naravno procesor je prije toga radio (24h) i nije bilo nikakvih problema, sada neradi duže od 20ak minuta

Što mi je činiti -prjedlog?? btw. flashao sam BIOS , CLR CMOS, jer je jedno vrijeme bacao gluposti kao nevalja ti RAM itd. (RAM valja... )

Svaka pomoć je dobro došla!
Garant nisi dobro hladnjak vratio na mjesto,overdose pastom moze rezultirat malo visom temperaturom al ne moze imat utjecaja na ovo sto si opisao.

Sigurno "reinstaliraj" hladnjak procesora.

Oglas
Staro 26.02.2006., 00:39   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ili je krepo senzor na maticnoj, pa ti krivo ocitava, pa eto, imas problema...

ako mu ne vjerujes (senzoru), onda pokusaj u BIOS-u maknuti shutdown temp. il tako nesto
Staro 26.02.2006., 09:04   #4
mark0
Registered User

Citiraj:
Autor Thoroughbred B
Garant nisi dobro hladnjak vratio na mjesto,overdose pastom moze rezultirat malo visom temperaturom al ne moze imat utjecaja na ovo sto si opisao.

Sigurno "reinstaliraj" hladnjak procesora.
Hladnjak sam stavljao vise puta i sve je na svom mjestu - kažem procesor uopće nije vruć! Nemoguće je da temperatura od 70-80C padne za par sekundi da možeš dirati prstima

Evo sad je cijelu noć radio -temp 28C/41C/76C (ok računalo nije bilo opterećeno!)

Siguran sam da se krivo očitava temperatura jer u protivnom sa takvom temperaturom i hladnjak bi bio vrel, a on je hladan!
Staro 26.02.2006., 09:05   #5
mark0
Registered User

Citiraj:
Autor Vucko
Ili je krepo senzor na maticnoj, pa ti krivo ocitava, pa eto, imas problema...

ako mu ne vjerujes (senzoru), onda pokusaj u BIOS-u maknuti shutdown temp. il tako nesto
Nevidim sličnu opciju

btw. Odakle sad AIDA32 vadi te temperature? CPU diode - to je na procesoru, a ona manja temperatura -to je senzor na matičnoj?
Staro 26.02.2006., 09:13   #6
marko_1
Premium
Moj komp

marko_1's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Probaj sa everestom mozda je bas do programa, i znas kaj napravi, ocisti proc od paste i stavi malu kapljicu ako si slucajno nafilao sa pastom.
marko_1 je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2006., 09:26   #7
mark0
Registered User

Citiraj:
Autor marko_1
Probaj sa everestom mozda je bas do programa, i znas kaj napravi, ocisti proc od paste i stavi malu kapljicu ako si slucajno nafilao sa pastom.
Evo bas sam skinino to prije par trenutaka -
Maticna: 28 , CPU 41 , CPU dioda 81

Nisam nafilao pastu nego sam ju porazbacao po cijelom proceoru -jel to problem? Na jezgru sam ljepo stavio i to je sve ok! (barem mislim)
Staro 26.02.2006., 09:37   #8
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
valjda zans da na jezgru stavljas minijaturnu kapljicu dok na hladnjak stavljas sloj kroz koji mozes vidjeti

evo ti mohi jutrosnjih temperatura

TEMEPERATURA CPU: 20
SISTEM: 15
GRAFA: 26
GRAFA OKOLNO: 23
DISK: 21
OVO JE U EVERESTU

ABIT EQ: PROC: 21
SISTEM: 15

komp radi tek sat vremena tak da nije bas mjerodavno
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2006., 11:47   #9
mark0
Registered User

Citiraj:
Autor Hamm
valjda zans da na jezgru stavljas minijaturnu kapljicu dok na hladnjak stavljas sloj kroz koji mozes vidjeti
Jasno mi je!
Nasao sam neku staru plocu i ubacio proc kad ono CPU:31 :MB:23 -> 36/25

eh sad pitanje je jel moze uopce citati BIOS podatke sa CPU diode (ta stara ploča!) - no još jednom ponavljam čisto sumnjam da je to toliko vruće jer je sve hladno!
Tražio sam po BIOSu (kod sebe A7n8X) opciju da isključim gašenje računala u slučaju pregrijavanja no toga nema? Jel ima tko kakav prjedlog ako se ipak radi samo o lažnom predstavljanju prevelike temperature??

Popodne budem nabavio još jedan proc (Sempron) i ploču nforce2 pa ću vidjeti kako se tamo ponaša - no sumnjam kao što sam rekao da je nešto ploča poblesavila i sad čita krivo podatke!
Staro 26.02.2006., 11:57   #10
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

i ja bi reko da je ploca u pitanju...nema sta drugo...to je inace prevelika temperatura za taj proc...ma za bilokoji proc je to prevelika temperatura...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.02.2006., 12:21   #11
mark0
Registered User

Citiraj:
Autor Hamm
i ja bi reko da je ploca u pitanju...nema sta drugo...to je inace prevelika temperatura za taj proc...ma za bilokoji proc je to prevelika temperatura...
Sve je bilo uredu dok eto ja nisam jučer očistio računalo u nadi da će malo bolj e raditi (čitaj tiše,hladnije i urednije no ispalo je nešto potpuno drugo nakon što sam otklonio prašinu situacija se pogoršala inaće to je računalo koje radi 24h bez ikakvih problema -sada trenutno nemože skoro ništa raditi jer se pregrijava (ili barem misli da se to događa...) Uglavnom kako isključiti Asus OCP ? neki prjedlog?
Staro 26.02.2006., 13:13   #12
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

evo ja sam malo isao prckati ovako:

kao i u mom proslom i tako i u sadasnjem biosu (prije sam imao matsonic 8147cr+ plocu)

postojao je odljeak

PC HEALTH STATUS

a u njemu

CPU OVER.TEMPERATURE PROTECT- ja sam si stavio na 65c
CPU SHUTDOWN TEMPERATURE- mozes staviti disabled ili enabled..meni je disabled
SHUTDOWN WHEN CPUFAN FAIL- e mislim da je ovdije tvoja stvar..reko bi da se kod tebe sljedece desava..otisao ti je senzor na maticnoj i maticna vidi da ti se cooler ne okrece dovoljno brzo da ga ohladi i stoga ti resetira komp...

i imas jos CPU WARNING TEMPERATURE- ja stavio 60c valjda pocne pistati kada dosegne 60..

eto mozda sam pomogao
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno