Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.12.2022., 20:47   #1861
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Koristio virt-manager pa se razletio nakon updatea.
BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2022., 21:29   #1862
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Koristio virt-manager pa se razletio nakon updatea.
Koja distra i kaj ne dela? Libvirtd servis sljaka? Koje greske dobivas?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2022., 22:32   #1863
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Libvirtd ne sljaka.
Nisam do utorka pri racunalu pa ubacim sto tocno baca.
Staro 31.12.2022., 00:04   #1864
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Meni je došao JMS583 novija revizija (583 A) s najnovijim fw. Zasad mu nisam našao manu, osim malo jačeg grijanja. Navodno na većim brzinama na USB 3.2 gen 2 (10Gbps) bolje radi RTL, ali čitam i s time dosta loših iskustava. Obzirom da imam na dva kompa na kojima sam testirao samo 3.2 gen 1, nisam mogao isprobati te veće brzine.
Razmišljam da naručim i jednog s Realtekom pa da usporedim ali bojim se da bi to bio mazohizam :-)
Ima dobra tema na Anandtechu i Redittu:
https://forums.anandtech.com/threads...973/?view=date
Osim JMS583 i RTL9210B u igri je još i neki Asmedia chipset.
Meni taj Realtek radi OK u Orico NVME-USB3 ali na 5Gbps jer RPi ne može na 10Gbps Nemam problema s njim, a kućište je daleko hladnije od bilo kojeg drugog adaptera s kojim sam imao posla. Unutra je Intel 660p 2TB koji hoće ići u thermal throttle kod dugog kontinuiranog pisanja.

BTW: Meni je termalna žvaka skinula naljepnicu sa 970 Pro SSDa, a s njom i garanciju
Staro 31.12.2022., 06:17   #1865
NoMaam
Registered User
Moj komp

NoMaam's Avatar

Datum registracije: Apr 2018
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Koju bi distribuciju preporučili za korištenje na starom laptopu (neki HP sa Pentium N3050, 4Gb rama, 17.3"), a da je čim više Windows like i da u sebi ima sve appse potrebne za korištenje prosječnom useru - net, mail, poneki Office dokument, filmići, mjuza.
Poznanik je kupio novi lap pa je ovaj postao višak, pa bi mu ja od njega napravio uređaj za korištenje po kući.

Imam iskustvo od prije 1-2 godine sa sličnim hp laptopom. Vjerojatno je to celeron n3050, teška žalost od procesora.

Linuxa na njemu nije bila neka sreča. Zamenjen hdd-ssd i vračen win10. U postavkama baterije je sve na "max", u firefoxu je instaliran dodatak h264ify. Na ovaj način radi, ajd da kažem nekako.
Od linuxa jedino je Manjaro xfce radio uredno ali bio je problem nakon duljeg korištenja sa smrzavanjem sustava.
Wifi defaultno na manjaru nije radio,ni sa vlasničkim driverima, ali se nakon instalacije sustava da srediti. Možeš okušati sreću
Uf, uf sretno s tim.

Pozz
NoMaam je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2022., 09:23   #1866
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ispostavilo se da je u igri Intel N3540 CPU. Nije puno bolji od N3050, ali je ipak nešto bolji. Koliko sam vidio na netu, najjači CPU za taj socket je N3710. Sve u svemu, šaka jada.

Na kraju ispada da je najbolja solucija uzeti još RAM-a i SSD.
Staro 31.12.2022., 11:00   #1867
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Imam u ormaru neki odbačeni Lenovo sa AMD E1-6010, sad vidim da je još slabiji od N3050 - https://bit.ly/3Q6UV7z
Nije mu pomoglo ni više RAM-a ni SSD, zato je i odbačen. Izgleda kao nov.
WinXP je taman za te procesore

Probat ću od toga tati napraviti zamjenu za rpi3 (debian cli, transmission, smb, možda plex server bez transcodinga?)
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2022., 11:45   #1868
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Na žalost "pojelo ih je vrijeme"
Takve sprave mogu jedino još poslužiti za "nezahtjevne zadatke" kao:
- print server
- home file server za nezahtjevne korisnike
- da vrti internet radio doma ili u kafani
- neka lagana akvizicija podataka
- ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2022., 12:18   #1869
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
NAS!
Staro 31.12.2022., 12:31   #1870
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Može i NAS, ima tu nekoliko ALI:
- za 2x HDD - a poželjno / potrebno je da je ODD bay spojen na SATA 3 chipseta a ne kako kod nekih odrona zna biti na SATA 2
- da ti "ne smeta" ako su po usb - ovima poštekani stick za os, kakav dodatni adapter za još koji hdd
- i da na kraju uspiješ dobiti pristojan transfer
Dakle, za igranje, za po doma
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2022., 21:12   #1871
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Evo nemam pametnijeg posla na staru godinu, temperatura malo popustila, pa sam upogonio tog jadnička sa AMD E1 mrcinom, 4GB RAM i SSD.

Stavio sam debian 11.6 minimal + glances + smb i plexmediaserver.
Samba transfer na laptop 50-70 MB/s, CPU na 90%
Transfer sa laptopa stabilnih 70 MB/S, CPU na 50%
Plex reprodukcija videa .mkv HDR, cca 25Mb/s ili 3MB/s - bez problema, CPU na 20%. Premotavanje glatko. Ovaj plex dio me najviše zanimao.

Može poslužiti kako kaže Nikky "za po doma".
Još moram staviti transmission i vidjeti kako download torrenta utječe na Plex, ne očekujem probleme.
Staro 31.12.2022., 22:22   #1872
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Ako transmission meni nije gušio prvi RPi single core ARMv7 700MHz sa 512MB RAMa onda sigurno neće gušiti ni tvoju pilu

Koji ethernet chip imaš u tom lapu? Brzine preko Sambe su mi male čak i za taj CPU.
Staro 31.12.2022., 23:07   #1873
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Jel mi može netko pojasniti jer sam ja očito blesav, kako neki laptop sa tim (sad znamo) N3540 procesorom i eventualnom nadogradnjom na 8GB RAM-a i nekim 250/256 GB SSD-om nije dovoljan da vrti Linux za niže navedene potrebe?

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
... za korištenje prosječnom useru - net, mail, poneki Office dokument, filmići, mjuza...
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2022., 23:26   #1874
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ako transmission meni nije gušio prvi RPi single core ARMv7 700MHz sa 512MB RAMa onda sigurno neće gušiti ni tvoju pilu

Koji ethernet chip imaš u tom lapu? Brzine preko Sambe su mi male čak i za taj CPU.
Pušem na hladno Evo vrti i transmission uz plex reprodukciju.
Na rpi mi je transmission znao dosta opteretit proc, pogotovo kad je došao gigabit.
Mreža je Realtek RTL8111/8168/8411

Citiraj:
Autor bertone Pregled postova
Jel mi može netko pojasniti jer sam ja očito blesav, kako neki laptop sa tim (sad znamo) N3540 procesorom i eventualnom nadogradnjom na 8GB RAM-a i nekim 250/256 GB SSD-om nije dovoljan da vrti Linux za niže navedene potrebe?
Može on vrtit Linux, ali sve zavisi o tome što ćeš raditi na laptopu. Isprobao sam danas i Mint XFCE live, ok to radi, ali već kod Youtube se muči i ne može odvrtit video.
Staro 31.12.2022., 23:40   #1875
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:

Youtube je velik problem kao sto smo gore vec pojasnili.
Staro 31.12.2022., 23:52   #1876
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Nisam nikad imao takav ili sličan CPU u laptopu pa pitam jer mi je nevjerojatno da nemre vrtiti 720p.
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 02:20   #1877
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Nisam nikad imao takav ili sličan CPU u laptopu pa pitam jer mi je nevjerojatno da nemre vrtiti 720p.
Pa jednostavno, prije dok je YT koristio starije kodeke se i moglo gledati, ali danas kada je u igri najčešće VP9 i HEVC, to je malo teže. Nedavno sam ugradio SSD u HP laptop sa C2D T5580 i nekom ATI grafičkom, stavio Mint i u odnosu na Windowse 7 s HDD-om nema nikakve razlike. Sve sporo, YT pogotovo umire. Preko FreeTube još i nekako radi, ali kroz browser baš šteka. Web je danas jako težak, znaš i sam.

Nego, morat ću se malo maknuti s Linuxa kao primarnog OS-a, jednostavno previše mušica imam na svakom DE-u. Mislio sam Kubuntu će biti OK, LTS verzija, ne puštaju update dok se sve detaljno ne testira, ali jok. Nakon tjedan-dva uptimea, malo po malo se krene blesirati da moram po par puta restartati kojekakve procese (napravio čak i hotkey za sve), a nekad ni nakon toga neće doći k sebi. Za troubleshotanje nemam vremena, novi distro hopping pogotovo. Kako sad sve više radim s Microsoftom, vraćam se u taj tabor, a Linux ostaje na RPi i WSL-u.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 03:39   #1878
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Pa jednostavno, prije dok je YT koristio starije kodeke se i moglo gledati, ali danas kada je u igri najčešće VP9 i HEVC, to je malo teže. Nedavno sam ugradio SSD u HP laptop sa C2D T5580 i nekom ATI grafičkom, stavio Mint i u odnosu na Windowse 7 s HDD-om nema nikakve razlike. Sve sporo, YT pogotovo umire. Preko FreeTube još i nekako radi, ali kroz browser baš šteka. Web je danas jako težak, znaš i sam.

Nego, morat ću se malo maknuti s Linuxa kao primarnog OS-a, jednostavno previše mušica imam na svakom DE-u. Mislio sam Kubuntu će biti OK, LTS verzija, ne puštaju update dok se sve detaljno ne testira, ali jok. Nakon tjedan-dva uptimea, malo po malo se krene blesirati da moram po par puta restartati kojekakve procese (napravio čak i hotkey za sve), a nekad ni nakon toga neće doći k sebi. Za troubleshotanje nemam vremena, novi distro hopping pogotovo. Kako sad sve više radim s Microsoftom, vraćam se u taj tabor, a Linux ostaje na RPi i WSL-u.
Ako imaš volje i vremena uloži vremena u neki self-made distro kao što su Arch ili Gentoo (ili čak Alpine ako imaš sve što ti treba na musl-u).

Linux kao heterogena smjesa softwarea koji održavaju dobrovoljci neće se nikada jednako dobro integrirati u cjelinu kao Windows ili macOS. "Year of Linux desktop", moš mislit. Nema šanse.

Ali ako si spreman uložiti malo truda i volje, uzeti neki WM i složiti sebi environment iz nule, višestruko se isplati. Evo ja već 5-6 godina na Arch-u kao primarnom OS-u bez ikakvih mušica (i to kao .NET developer po struci). OK, trebalo mi je 2 godine da si složim environment, al sad radi ko urica
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 05:27   #1879
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Ja sam također bio primoran odustati od Linuxa (Xubuntu) na jednoj prijenosnoj zvijerčici iz 2009-e, primarno zbog nedostatka podrške za Nvidia Hybrid GPU, bugovitog sleep moda, nedostatka HW acc. u FF i štekavog Youtuba.
Windows 10 LTSC+x264ify ekstenzija u browseru bila je FTW forumula, čak i sa samo 4GB rama. Vent od laptopa više uopće ne čujem.
Također re: Kubuntu LTS, nakon početnog oduševljenja (KDE je postao mean and lean DE, 800MB zauzeće memorije nakon boota) počinjem primječivat manjak quality controla kod updateova. Neki put pomogne restart a baš danas mi se Proton VPN počeo rušiti ničim izazvan. Plus čitam da planiraju preći na Wayland koji ima očajno riješen fractional scaling i ždere resurse.
LTSC mi je jedina svjetlost u tami što se tiče OS-ova, sve ostalo ide downhill.
Linux/MS ekipa bi se trebala malo zaustavit jer ovo "move fast and break things" je otišlo predaleko.

Zadnje izmijenjeno od: kopija. 01.01.2023. u 05:58.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 08:31   #1880
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Hehe A jebaj ga - "Year of the Linux Desktop" - kad taj dan dode Linux = Windows. Ne. Nikada. Ne hvala. (hint: SystemD i slicna govna). Kuzim da nije za sve - i to je ok. Ja ga obozavam - privatno i profesionalno. Trenutna Fedora 37 se updejta samo jos od verzije 27...dali se stvari skrse? O da- lagao bi kolko sam dug i sirok da kazem da nije tak. Ali nikad nisam trebao reinstalirat OS ili ga dodatno skrsit da popravim gresku. Kvragu unatrag 2-3 godine cak se i nvidia po pitanju Optimus podrske pomakla s mrtve tocke - nisam vise cak morao vlastite skripte koristiti za aktivaciju Geforce GPU-a. Kolko god Win10/11 bili iskreno odlicni OS-evi (ne rade u MS budale iako mnogi Linux evangelisti bi to htjeli misliti) - za mene osobno "Year of the Linux Desktop" je bila ona godina kad sam 1 godinu koristio iskljucivo Linux kao Desktop OS. Covjece kako vrijeme prolazi...2004. Slackware 10. Mrzio sam i komp i OS i sebe u to vrijeme. Ali - katkad se covjek treba malo potruditi da shvati "kaj je ispod haube". Nakon toga je bilo laganini....2005. Ubuntu. 2007 Mint. Al naravno uz dual boot - godina dana apstinencije od AAA igara je bila dovoljna. Od 2016 se fura primarno Fedora. Linux nikad nece biti savrsen, jer upravo ono sto ga cini tolko uspjesnim (hrpa developera daje si oduska sa idejama) - istovremeno ga cini slabim (nije bas svaka od tih ideja dobra...hrpa njih je govno). Ali zato imamo izbor. Distra koju zelimo. Softwer koji zelimo. Kako zelimo. I upravo je to glavni razlog da se privatno i poslovno drzim primarno Linux okruzenja. Za mene - puno ga je ugodnije koristiti - unatoc manama.

Sorry za dug post - Sretna nova ekipo
Staro 01.01.2023., 13:04   #1881
BlackDwarf
BIND SOFT d.o.o.
Moj komp

BlackDwarf's Avatar

Zvuci strasnije s Y.
Click image for larger version

Name:	FB_IMG_1672574550321.jpg
Views:	1031
Size:	74.9 kB
ID:	25915
Staro 01.01.2023., 13:24   #1882
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor BlackDwarf Pregled postova
Zvuci strasnije s Y.
Privitak 25915

Ma nije Ako cu se vracat doma zavrsit cu vjerojatno uz Razera i Pupu Ekipa mi je skoro vaznija od OS-a
Staro 01.01.2023., 13:49   #1883
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Oglas izgleda kao da ga je pisala ova sa fotke

Sretna Nova ekipa Linuxaši
Staro 01.01.2023., 15:35   #1884
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
I upravo je to glavni razlog da se privatno i poslovno drzim primarno Linux okruzenja.
Jedini razlog zašto još uvijek koristim Windoze je što ih koriste svi pacijenti koji mi dolaze na vrata da im "popravim windowse".
Nemreš popravit nešt o čemu neznaš ništa.
A što se tiče "Year of Linux Desktop" nedosanjane priče, nije to do pustih systemd-a, Waylanda, klimavih drivera i ostalih uobičajenih sumnjivaca.
Dokle god MS dozvoljava aktivaciju trivijalnom metodom i tolerira prodaju aktivacijski ključeva za pet baksi, nema ništa od masovne migracije masa u Unixland.
Linuxu možemo zahvaliti da je Windows praktički besplatan.

Zadnje izmijenjeno od: tor. 02.01.2023. u 13:42.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 16:39   #1885
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
Jedini razlog zašto još uvijek koristim Windoze je što ih koriste svi pacijenti koji mi dolaze na vrata da im "popravim windowse".
To je velika žrtva
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 20:51   #1886
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
A što se tiče "Year of Linux Desktop" nedosanjane priče, nije to do pustih systemd-a, Waylanda, klimavih drivera i ostalih uobičajenih sumnjivaca.
Linuxu možemo zahvaliti da je Windows praktički besplatan.
Ne vidim što fali systemd-u . Prvi native linux system/service manager s hrpom uniq fičera.
Desktop je isto ok. Najbliže onom što se htjelo postići je valjda došao Ubuntu i iz tog razloga ga _ne_ koristim .
Gaming se danas bez problema može riješiti preko IO virtualizacije i dedicirane grafičke. Host OS grafika je uglavom na procesoru. Tko ima problema s Linux grafičkim driverima nek se migrira na AMD ili Intel.

A1 tema je pretresena u podforumu "RAZNO" ... uglavnom, ne bih preporučio.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 01.01.2023. u 20:57.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 21:12   #1887
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Ne vidim što fali systemd-u . Prvi native linux system/service manager s hrpom uniq fičera.
Desktop je isto ok. Najbliže onom što se htjelo postići je valjda došao Ubuntu i iz tog razloga ga _ne_ koristim .
Gaming se danas bez problema može riješiti preko IO virtualizacije i dedicirane grafičke. Host OS grafika je uglavom na procesoru. Tko ima problema s Linux grafičkim driverima nek se migrira na AMD ili Intel.
Imao si me u prvoj polovici
A za sve ostale...ukratko:

Citiraj:
Why is Linux switching over to systemd when it's so bad?

Because in Linux world (largely due to RedHat’s influence), the Desktop tail wags the whole Server/Embedded animal….
The things that systemd supposedly solves only exist in one use-case: A desktop system with attached mouse/keyboard/monitor, running a GUI & having to deal with USB plug-ins, WiFi connections and so on.
They aren’t problems for headless VMs/servers/cloud-instances or embedded devices - which are the overwhelming majority of Linux installs… No one cares how fast a server gets to a login prompt (the server is up when all of it’s services/daemons are up), server admins don’t need the configuration reduced to Windows .ini-file format, binary log-files are a hindrance for external management tools, user-interface-device handling is irrelevant (sshd is the user-interface) and so on…
But there is just something out there amongst the community that is chasing after Windows like a dog chasing cars, trying to create a new desktop OS that nobody actually needs… And they apparently have the pull to turn the whole world upside down…
P.S. It should be noted that the 2 actually-successful end-user OSes based on the Linux kernel - Android and ChromeOS - do not, last I checked, use systemd.

+ glavni dev Lennart Poettering je zavrsio u MS-u na WSL-u...nuff said
Vise stiva:

https://betterprogramming.pub/why-mo...d-c591eef3d034
https://www.infoworld.com/article/31...e-systemd.html
https://www.infoworld.com/article/31...e-systemd.html

S druge strane pak Linusu ne smeta:

https://blog.desdelinux.net/en/linus...emd-is-so-bad/

Meni samo digne svaki put tlak kad vidim neki lose pisan systemd servis koji ne sljaka kak spada pa se recimo server ne ugasi kad treba. Malo je previse tog govna u zadnje vrijeme.
Staro 01.01.2023., 21:35   #1888
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Systemd kao koncept nije loš, ali neke odluke autora su malo neobične. Porttering se pokazao da ima neku svoju logiku koja ne odgovara svima i od koje ne odstupa lako. Onako iz glave npr. DNS servis je malo čudan.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 21:40   #1889
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Rekao bih da je više problem što se u systemd može relativno lako ubaciti svašta pa se onda boriš sa stvarima koje nikad nisu složene kao native-systemd. Kad netko napravi bolje rješenje s manje drawback-a, lako se promijeni.
Citiraj:
P.S. It should be noted that the 2 actually-successful end-user OSes based on the Linux kernel - Android and ChromeOS - do not, last I checked, use systemd.
Za ovo bih reko da su razlozi savim neki drugi.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 01.01.2023. u 21:49.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 01.01.2023., 23:21   #1890
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Na temu systemd. Tko voli nek izvoli. Kod mene na desktopu je nepotreban (osim udevd, bez toga ne ide). Ne treba mi milijun featuera koje nudi za servis management, a ni niti jedan od alata koji dolaze s njim (tipa logind, networkd ili resolved).

Moj problem sa systemd-om je što se infiltrirao u svaki dio Linux ekosustava (želi biti katica za sve), i napravio hrpu međuovisnosti među njima, što značajno sužava izbor. Sličan problem imam i sa dbus-om, skoro nijedan dio sustava ne radi bez dbus-a. Recimo Firefox koristi dbus da otvori novu instancu prozora Sve te međuovisnosti su stvorile nedostatak izbora, primoran si koristiti alat A jer ne radi bez alata B koji pak ne radi bez alata C. A kao što znamo u Linux svijetu nije sve savršeno i stvari su često klimave i bugovite...
Dule je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na