Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.03.2022., 14:21   #6901
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ma kakva prasina kaj god, vec nemre on to gledat, trigera mu OCD

Dok nisu heatsinkovi ili radiatori/ventovi zastopani sa komadinama skorene prasine minimalno to ima efekta...

Ali recimo jedan lijepi tihi 120mm zaljepiti sa hot glue gunom pa da pirka preko SLI setapa, plus par rebrastih/rupicastih maskica za straznje slot covere da zrak ima i izlaz... To bi bilo vec puno efektnije (i totalno ghetto AF)
Alien_200581 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2022., 21:48   #6902
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor stereotyp Pregled postova
Kolega sve je to najs i kjut, lajkam powered by asus đir, al uzmi neki malerski kist pa malo pocisti te vuduice i ZS-icu od prašine
To je grehota dirati
Kao i pofarbati kućište iznutra u crno

Tada su se kompovi čistili iznutra samo kada bi se procesor počeo pregrijavati.
Staro 07.03.2022., 01:49   #6903
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
Ma kakva prasina kaj god, vec nemre on to gledat, trigera mu OCD

Dok nisu heatsinkovi ili radiatori/ventovi zastopani sa komadinama skorene prasine minimalno to ima efekta...

Ali recimo jedan lijepi tihi 120mm zaljepiti sa hot glue gunom pa da pirka preko SLI setapa, plus par rebrastih/rupicastih maskica za straznje slot covere da zrak ima i izlaz... To bi bilo vec puno efektnije (i totalno ghetto AF)
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
To je grehota dirati
Kao i pofarbati kućište iznutra u crno

Tada su se kompovi čistili iznutra samo kada bi se procesor počeo pregrijavati.
Sorry ljudi, mislio odgovoriti ali zapeo sa instaliranjem Win Millenniuma

Nekako sam se nadao da sve nadogradnje budu prošle bez re-instalacije OSa, ali nažalost čini se da ipak bude moralo duljim putem. Još da je samo grafa promijenjena, možda bi i prošlo ali konverzija Live-a u Audigy je napravila opću pomutnju u Windowsima pa sam krenuo sve raditi od nule. Dobre vijesti su da sve radi odlično

Ovo uključuje i novi V2 SLI kabel kojeg sam napravio ranije popodne. Imao sam čudan problem na starome, gdje bi jedan od pinova na trenutke izgubio kontakt ili radio kratki spoj ... po mogućnosti kad bi se kabel ugrijao od Voodooica što je rezultiralo sa zelenkastom bojom preko ekrana, i to samo u 1024x768 (SLI) modu. Neobičan problem u svakom slučaju koji se nikad prije nije manifestirao (nije da se hvalim, imao sam popriličan broj V2 SLI mašina) ali barem je sad sve OK.
  Reply With Quote
Staro 07.03.2022., 09:48   #6904
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
I sad si spreman za uništavanje T-72 - ojki
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2022., 12:14   #6905
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
I sad si spreman za uništavanje T-72 - ojki
Čega?
  Reply With Quote
Staro 07.03.2022., 12:24   #6906
maXonja
bu
Moj komp

maXonja's Avatar

Datum registracije: Jan 2017
Udarnih oklopnjaka ruske vojske
maXonja je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2022., 12:30   #6907
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor maXonja Pregled postova
Udarnih oklopnjaka ruske vojske
Ah... A ja si još mislim što je T72 i da li ima nekakve veze sa retro hardverom
  Reply With Quote
Staro 07.03.2022., 13:52   #6908
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Pa ima itekako.
T-72 je isto već retro hardver :-)
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 20:13   #6909
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Meni se sviđa ova netipicna plava tastatura (a i komp je simpa), ali nema sanse da bi se vozil do Vrbovca, prevec sam lazy. A ovaj Yakumo mi je ostao u lijepom sjecanju, imao sam takav monitor u nekom trenutku, koliko se sjecam nije bio uopce los. Ali Trinitrom mu je dosao glave...
Staro 08.03.2022., 20:19   #6910
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Meni se sviđa ova netipicna plava tastatura (a i komp je simpa), ali nema sanse da bi se vozil do Vrbovca, prevec sam lazy. A ovaj Yakumo mi je ostao u lijepom sjecanju, imao sam takav monitor u nekom trenutku, koliko se sjecam nije bio uopce los. Ali Trinitrom mu je dosao glave...
Evo dogovora... Ako dobijem komp, tebi idu tipkovnica i Yakumo, ali budeš morao doći po to.
  Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 20:23   #6911
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Haha može ak nitko drugi ne treba, ostao sam na samo jednom CRT-u, onog "tamnog" sam sretno udomio na poslu za neke predpotopne servere koje palimo jednom u 6 mjeseci. Do tebe bum se još nekak i nateral haha
Staro 08.03.2022., 20:47   #6912
D00D
Premium

Datum registracije: Jun 2020
@Trekkie4 Ako ne trebas obje bijele optike dibs na jednu
D00D je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 21:10   #6913
stereotyp
1,2,3... fall over!
Moj komp

stereotyp's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Evo dogovora... Ako dobijem komp, tebi idu tipkovnica i Yakumo, ali budeš morao doći po to.
Mene zanima koja je zvucna unutra
Staro 08.03.2022., 21:15   #6914
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Lešinari
Staro 08.03.2022., 21:19   #6915
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor D00D Pregled postova
@Trekkie4 Ako ne trebas obje bijele optike dibs na jednu
Misliš na ove pogone sa kompa iz oglasa? Koliko mogu vidjeti, jedan je Panasonic, a drugi Teac... Ako mene pitaš, možeš dobiti oba pogona, jer komp ionako budem presložio ... naravno, AKO ga uzmem

Citiraj:
Autor stereotyp Pregled postova
Mene zanima koja je zvucna unutra
To, upravo to kolega... Svi samo gledaju na očite stvari, tower i monitor. Ali tko zna što je unutra, može biti doslovce bilo što! Od 3dfx Voodooica, AWE64 Gold, pa do S3 PCI grafe sa SB16 ISA klonom

Također me zanima koji je to hard unutra ... tko zna, možda je Quantum (Fireball). Jedino što pouzdano znam da je Slot 1, 440LX čipset.

Citiraj:

Lešinari
Yup! A svi kao nezainteresirani...
  Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 21:26   #6916
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Meni je doslovno napeta samo trash tasta, jos ako je plastika onak prozirna parcijalno haha, vrh. Monitor iskljucivo ako nitko drugi nece A iznutrice me uopce ne zanimaju, cak ni da je unutra voodoo 5 i ss7 konfa, imam sve vec poslozeno kako hocu i ne trebam dodatnih konfi. Cak imam i previse "krame" zapravo ali ajde dobro, to je kad te baš potrefe neki full zanimljivi rariteti za smjesne cifre plus ostalo za redundanciju ak nes vrisne u nekom trenutku...

@D00D : Trebas IDE ili SATA optike ? Mozda bi se nekaj naslo na tavanu za tebe
Staro 08.03.2022., 21:41   #6917
D00D
Premium

Datum registracije: Jun 2020
IDE, da bojom pase u staru kramu

Citam tvoj post i sjecam se kad sam se svega rjesavao a sad evo opet nesto slazem...
D00D je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 21:43   #6918
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Bacim oko za vikend pa ako imam kaj pingam te
Staro 08.03.2022., 21:59   #6919
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:

Mmmm, e OVO je mašina... Puno hvala, poslao poruku tipu. Iako me Roy vjerojatno preduhitrio
Nisam, lijepo kučište. Nisam ni vidio ali ne znači da samo sjedim glede hardveraja. Gigabyte Slot 1 BX sa PII 350 i nešto memorije, PIII 800 slot 1 proc (moram još isprobati ga), ISA video i kontroleri a i ponešto novijeg hardvera. Prostor mi postaje fakat problem

@D00D: si gotov sa onim testiranjem?
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2022., 23:51   #6920
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Roy Pregled postova
Nisam, lijepo kučište. Nisam ni vidio ali ne znači da samo sjedim glede hardveraja.
Uff, dobro je! Već sam mislio da bude kao na "Milijunašu", po principu tko ima najbrži prst

Citiraj:
Gigabyte Slot 1 BX sa PII 350 i nešto memorije, PIII 800 slot 1 proc (moram još isprobati ga), ISA video i kontroleri a i ponešto novijeg hardvera. Prostor mi postaje fakat problem
Zvuči odlično!! Može neka slika, pa da svi slinimo?
  Reply With Quote
Staro 09.03.2022., 12:18   #6921
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Nisam, lijepo kučište. Nisam ni vidio ali ne znači da samo sjedim glede hardveraja. Gigabyte Slot 1 BX sa PII 350 i nešto memorije, PIII 800 slot 1 proc (moram još isprobati ga), ISA video i kontroleri a i ponešto novijeg hardvera. Prostor mi postaje fakat problem
... slikice, slikice

Nadam se budem i ja poslikao nešto novina ovih dana. Par Compaq-ovih PII 450, SS7 komplet, Vortex zvučne, Diamond Monster Fusion ...

Zadnje izmijenjeno od: stef. 09.03.2022. u 12:30.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2022., 13:57   #6922
Trekkie4
Guest

Ništa čini se od kompa, predaleko je. Znam da neki budu odmah rekli "pa jasno ti piše...", ali to ništa ne znači. Imam poznanika sa Njuškalo profilom, kojem piše da je iz Karlovca, a čovjek je gotovo pa svaki dan u Zg, i ima ovdje stan (ali živi i prijavljen je u Karlovcu).

Uostalom, nitko ne kaže (ili garantira) da je predmet na istoj lokaciji, stoga Njuškalo lokacija nije nikakva garancija. Ali eto, nažalost u ovom slučaju ipak je...
  Reply With Quote
Staro 09.03.2022., 19:21   #6923
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Citiraj:
Ništa čini se od kompa, predaleko je.
Pola sata nakon ovog posta Roy nonšalantno stavlja selfie sa glavnog trga u Vrbovcu
Staro 09.03.2022., 19:30   #6924
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Pola sata nakon ovog posta Roy nonšalantno stavlja selfie sa glavnog trga u Vrbovcu
Hehe, ne bi me uopće iznenadilo...

Šalu na stranu, šteta... Ideja je bila da si uzmem Slot 1 garnituru, case i napajanje a sve drugo proslijedim dalje. Naravno, pod pretpostavkom da unutra nije neka Voodooica ili Vortex zvučna, to bi ipak ostavio

Iako sad kad sam to rekao, mislim da unutra nema ničeg glamuroznog i mislim (u stvari, poprilično sam siguran) da je ovo bila kasa u jednoj prodavaonici sve dok se nisu modernizirali i umrežili po novim zakonima.
  Reply With Quote
Staro 09.03.2022., 19:42   #6925
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

A cuj, nikad ne reci nikad, ja sam nedavno iskopao iz jedne donacije koja je imala crknutu MBO Audigy 2 ZS. Komp je izgledao kao najstrašniji hg spot genericki krs sa onim njihovim kucistima od 50 kuna.

Cisto da pojasnim, donacije je kad ekipa donira svoje stare kompove pa mi u firmi to ocistimo, pokrpamo, nadogradimo i doniramo nekakvim klincima bez love, udrugama i slicno. Iako balkanci kakvi jesmo, u vise slucajeva je realnost da nam ekipa iskipa svoje prastaro smece koje ne radi pa to zavrsi na elektronickom. Ali ponekad u takvoj staroj krami koja ne boota i koja je designated za "šreder" bude i neki dragulj tipa stara grafa ili stara zvucna koja danas viser nikome ne treba ali "kramarima" kao mi su te stvari jako zanimljive Evo recimo nedavno je dosao na donaciju i alienware lap koji se ne boota. Vec sam se bezecirao za otkup ako ga skrpamo a pare nek idu na donaciju. Uvjek sam htio imati alienware (iz vremena dok su bili odvojena firma, ne ova tuga i jad danas).
Staro 10.03.2022., 15:08   #6926
Trekkie4
Guest

Nego, želio bih nešto prokomentirati...

Naime, prije dosta vremena nekome sam od vas (tko je tad bio kod mene) komentirao svoj "Zvučni SLI" kako sam ga šminkerski nazvao. Mislio sam da je stvar jasna i da tu nema previše razmišljanja ali kolega je bio iznenađen i impresioniran tehničkim pristupom. Stoga bih upravo iz tog razloga želio prokomentirati koncept "zvučnog SLI" setupa i objasniti zašto ga koristiti ... ili NE koristiti.

Tehnički gledano stvar je poprilično jasna i jednostavna. Dvije zvučne kartice, jedna spojena na (i kroz) drugu:

Kao što vidite, ideja je da output iz prve kartice spojim na Line-In na drugoj zvučnoj (u ovom slučaju Audigy ZS) i zatim spojim zvučnike normalno kako bih to i inače napravio. U mojem slučaju konkretno, nije bilo potrebno dodavati drugu zvučnu jer Asus P4B već ima AC97 audio čip koji je prethodno bio ugašen u BIOSu.

Što nas dovodi do drugog pitanja ... zašto bi palio AC97 kad već imam puno bolju Audigy2 ZS? Bez previše kompliciranja, odgovor je - zbog kompatibilnosti. Naime, postoji nekoliko igara za koje garantirano znam da NE RADE pod SB Live! i/ili Audigy2 zvučnom. Uglavnom su to stariji naslovi iz 1996, 1997. godine i treba naglasiti da je ovakav scenarij izuzetno rijedak. Također, postoje isto tako rijetke situacije gdje sam operativni sustav ne podržava zvučni adapter (Win2k/XP i Aureal Vortex2) zbog čega je potrebno imati drugi koji se bude koristio kad Vortex2 ... ili bilo koja druga kartica nije dostupna ili radi probleme.

U mojem slučaju konkretno imam Tomb Raider 3, koji se zamrzne prilikom otvaranja glavnog izbornika OSIM ako zvuk nije ugašen. Probao sam više konfiguracija, više postavki ... pa čak eksperimentirao i sa driverima, ali stvar je uvijek ista. Jedini način za riješiti ovakvu situaciju je odabrati drugi adapter, ili (kao što sam već rekao) ugasiti zvuk kompletno, za što postoji opcija u TR3 Setup izborniku. Prije nego što sam krenuo ovo pisati baš sam probao postaviti AC97 i igra je proradila najnormalnije, iako je zadani, default adapter i dalje Audigy ZS.

Međutim, nije sve ni tako jednostavno kao što se čini... Kombinacija zvučnih adaptera pod Win98 često (ili gotovo uvijek) rezultira sa raspadom sistema, i potpunom re-instalacijom svega - pa ako idete ovo raditi, svakako napravite backup jer ne odgovaram za vaše pogreške Koliko vidim, stvar je nešto malo bolja sa Millennium Edition, iako i dalje postoji opasnost od IRQ konflikta pa je potrebno u BIOSu ručno naznačiti IRQ ako je to moguće. U najgorem slučaju forsirati IRQ za PCI slot u kojem se nalazi zvučna (IRQ5 za PCI #2, u mojem slučaju) kako bi IRQ5 ostao rezerviran za SB Audigy, dok AC97 uzima IRQ10.

Isto tako, treba biti pažljiv oko biranja zadanog zvučnog adaptera za Windowse. Jer nakon instalacije drugog adaptera, Windowsi budu stavili postavku na prazno i ne bude bilo zvuka uopće, pa je potrebno ručno specificati koji se adapter bude koristio za Playback & Record. Također je potrebno precizirati i MIDI sustav ... imao sam sličnu situaciju i sa instalacijom WaveBlaster MIDI MPU-401 ekstenzije na Vortex2, ali ovo je priča za sebe.
  Reply With Quote
Staro 12.03.2022., 11:49   #6927
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

PII na remontu:

Heatsink idealan za macgyver-at gore neku 8-icu.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 12.03.2022. u 12:00.
Staro 12.03.2022., 15:04   #6928
Overclock
Premium
Moj komp

Overclock's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
@trekkie
Dobra ideja za zvucne.

@stef
Da je hladnjak malo veci, gravitacija bi mu držala ventilator. ^^

A jedna molba za sve ovdje prisutne, voljne pomoci mladom i ambicioznom egzorcistu u novim podvizima duhovnog karaktera: Traži se 50pin SCSI kabel, može i više komada, a dolaze u obzir i adapteri 68pin->50pin.
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2022., 16:23   #6929
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Overclock Pregled postova
@trekkie
Dobra ideja za zvucne.
Hvala! Ideja se rodila prije puno vremena, imao sam A7V8X-X Athlon konfu sa AGP grafom, Live zvučnom, PCI regulatorom CPU hladnjaka i dvije V2 u SLI (koje su kasnije prebačene u ovaj Adison).

Uglavnom, imao sam problema sa Vortex2 pod WinXP i želio sam staviti drugu zvučnu ali nisam imao mjesta ... 5 PCI otvora je već bilo popunjeno a komp prenatrpan. I onda sam se sjetio on-board VIA zvučne, na koju sam potpuno zaboravio... Išao sam probati da vidim je li takav setup uopće moguć i upalilo je!

Nego, kad smo već kod Slot 1, imam jedno pitanje. Da li ima netko od vas tko bi želio mijenjati Asus P2B Slot 1 matičnu za Soyo SY-6BAIII? Imam čak i originalni priručnik!

Asus naravno mora biti full ispravna i očuvana.

Također, (ponovno) se traži kućište... Ali ne, ovaj nije "Adison" i mogu vam dati točan naziv modela. Riječ je o Codegenu 6012, također poznatom pod imenom 6012-1 i 6012-G1

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 12.03.2022. u 16:30.
  Reply With Quote
Staro 12.03.2022., 20:15   #6930
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Citiraj:
Nego, kad smo već kod Slot 1, imam jedno pitanje. Da li ima netko od vas tko bi želio mijenjati Asus P2B Slot 1 matičnu za Soyo SY-6BAIII? Imam čak i originalni priručnik!
A kay fali Soyo-u, osim što nije Asus?
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno