|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Ekran se ne pali.
Nakon 2 god gotovo savršenog reda u smislu hardvera ne mogu upaliti komp. Pritisnem dugme a na ekranu ništa. Na "toweru" se vidi da je uključen, dvd, cd, floppy provjeravaju da li ima nešto što će "dignuti sistem", a nakon toga ništa. Zelena led dioda pokazuje da je komp uključen ali ekran ništa ne pokazuje. Šta sam ja uradio? 1. odnio ga u komšiluk na drugi monitor 2. ubacio drugu grafičku geforce4 umjesto radeon 9200 3. pokušavao paliti komp bez komponenti: RAM (2X256), grafičke, modema, tv tunera. U svakom slučaju mi se isto dešava. Najprije mi je pala na pamet grafička pa sam to prvo "testirao" donio sam ovu drugu grafičku ali ni za nju nisam siguran da radi tako da to ostaje kao mogući problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
u vechini sluchajeva matichna je problem. evo kad ja na letim na slichne probleme idem ovim redom: *ishtekam napajanje i ostavim 5-10min, pa ponovno probam. *probam sa drugom grafichkom za koju znam da je ispravna *probam sa nekom drugom memorijom za koju takodjer znam da je ispravna *posljednje, ali ne i nemoguche, ako imam procesor za odgovarajuchi socket/slot, provjerim i njega *posljednja stvar je matichna takodjer mozesh iskljuchiti i "nepotrebne" diskove ako ih ima vishe ili optiku/floppy. napajanje iskljuchujem kao uzrok kvara ako nema nikakvih poteshkoca prilikom "dizanja" poput uzastopnih restarta, blinkanja lampica, treptanja i chudnih zvukova... ako si takodjer ishao metodom eliminacije, biti ce da je matichna problem.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Ištekavao sam sve ovo što sam naveo. Jedino od ovoga svega nisam probao isključiti napajanje. Šta dobijam time? Prazne kondenzatore na ploči, resetovanu ploču. Koliko ima šanse da to riješi problem? Iako "gajim nadu" da bi možda moglo biti napajanje jer u zadnje vrijeme malo čudnije zvuči kao da nešto struže u ležaju ali zar se tu ne javlja problem tek onda kada komp procjeni da temperatura nije u redu? Moram naći negdje napajanje pa ga uključiti. Idem nazivati okolo društvo pa ih ubjeđivati ( ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Idem probati napajanje samo kako ubijediti nekoga da raskupusamo njegovu kantu? Možda ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
|
Citiraj:
Sada odoh kući a rezultate javim ujutro. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() E sad.... Kad mijenjam matičnu na šta trebam obratiti pažnju?. Koja je procedura? 1. izvadim sve kartice koje su u njoj, (graf, modem...) 2. sve one kablove koji se uključuju u nju 3. Procesor, ovdje bi mi dobro došla pomoć na neke stvari koje bi mogle zeznuti situaciju u smislu oštećenja procesora ili matične. Redoslijed: 1.ventilator, 2.hladnjak, 3.procesor jel tako? Gdje bi trebalo otkačiti procesor? 4. odvrnuti sve "šarafe" koji spajaju matičnu i kućište. To je neko moje viđenje toga šta se radi, ali koje su skrivene "cake" koje mogu prouzročiti da nešto zeznem? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
nishta mi ne nalazi na optimum stranici na ovom linku. shto se tiche skidanja procesora sa matichne, ventilator ne trebash skidati, pricvrscen je za cooler. dakle, cooler ti ima kopchu, sa kojom je zakachen na dvije strane na socketu. kopcha se pritisne dolje na jednoj strani (ova koja je malo vecha), otpustish i drugu stranu i skinesh cooler. nakon toga odpustash "drzach" (plastichni ili metalni, na ovoj slici je plastichni) sa desne strane kao na slici (zanemari ovo crveno obiljezeno vezano za senzor, slika je ttek tako) nakon podizanja drzacha, izvlacish procesor. otpushtash vijke koji drze matichnu za kucishte i to je to. kada budesh na novu plochu stavljao procesor, ne zaboravi staviti pastu na procesor. pitaj ako josh shta treba.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||
Premium
|
Citiraj:
opis Citiraj:
Ovo za ventilator sam vidio kad sam malo bolje pogledao. Kako se "uzemljiti" da ne spržim matičnu statičkim elektricitetom? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
kako nisam asus fan, nisam relevantan u procjeni ![]() pastu ochisti sa coolera maramicom, takodjer sa procesora. ako imash malo i sa strane, lagano sa gumicom (najlakshe ona na olovkama) ochisti ostatke paste. shto se tiche paste, tu ide ona dobro poznata tehnika po prinicpu "zrno rize". dakle stavish paste na sredinu jezgre i razmazhesh npr pvc rukavicom ili nekom vrecicom samo preka prsta (tako ja radim). bitno je da jezgra bude pokrivena tankim slojem ravnomjerno, ne treba previshe paste. bilo bi dobro da od koga posudish malo paste, ili pitash u kakvom IT servisu da ti daju, oni imaju toga na bacanje. ako ne, kupi kakav artic silver ili artic ceramique, ma dobre su i zalmanove paste. artic silver ti dodje kojih 30ak kuna, no imho, najbolja je, koristim je prakticki svuda i stavljam je svima (cpu, nb, gpu). shto se tiche elektriciteta, uhvati se za gromobran pa se vrati na posao. ![]() shalim se, nisam josh nikad nishta spalio elektricitetom, samo budi u stojechem polozaju (koliko god neki mislili da je to nebitno) i polagano namontiraj, jer smatram da su najveci "neprijatelj" ipak prsti koji lako zdobre ili slome sve pred sobom. ![]() samo polako i smireno. ![]()
![]() |
#13 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
ArcticSilver 5 je preko 50 kn u Ve-milu, u Linksu ga nema . ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() dakle, isprika, malo sam se zabunio shto se tiche cijene... ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Abit KV7 ploča ubačena i radi (za sada). ![]() Svima hvala na pomoći. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas