|
![]() |
#5401 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Malo da promjenim smjer razgovora ![]() Poceo sam se igrati malo sa c2d konfom danas, pa imam određenih nesuglasica sa cjenjenom Asus P5K-E ![]() Ima netko neku pametnu ideju ili da probam preko win utilitija, sjecam se da je bio neki za XP/Vistu a s obzirom da ploča teoretski podržava sve zive c2d procesore vjerujem da bi se dao možda iskopati i utility za w7 (koji bi si sam sa neta potegnuo pravi rom što sumnjam da se bude desilo u XP/Visti 2021-ve godine ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5403 |
Premium
|
Ne, usb stik. Mjenjao sam i usb portove ali na svima isti đavo. Uredno on ocita ROM sa stika, nije problem da ga ne vidi ili nekaj, samo ga ne zeli flashnuti jer mu izgleda fali "Asus signature ![]() Baš se opire ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5404 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Nemoj se bojati SSDa na XPu, već su ti rekli za trim, a sve i da se ne trima, to mu ne bi trebalo bitno smanjiti rok trajanja, nego samo brzinu rada. Svaki SSD ima interni garbage collection i wear leveling i u teoriji može raditi i bez trima. Evo ti za usporedbu: Najstariji SSD koji imam doma i još je uvijek u pogonu ima 63k sati rada i po SMART podacima je na 81% zdravlja (po tvornički predviđenom broju ciklusa piši/briši po flashu) i ima dosad ukupno 12TB zapisivanja i 37 TB čitanja. Ali se non-stop pomalo piše po njemu. Tim tempom ne bi se trebao potrošiti još nekih 20-ak godina ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5405 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5406 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@Alien Makar privremeno odradi sa floppy - ja jer tada koristi drugi flash tool. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5408 |
Moderator
|
A prilagodba na bezolovni benzin ? 😂 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5409 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5410 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5411 |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5413 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Ali u teoriji, to bi onda ovako izgledalo ... 2 harda - WD Blue SSD & WD Gold HDD, svaki sa dvije particije. 2x 250GB za SSD i 2x 1000GB za Gold. Prva SSD particija bi bila Win7 i Boot particija, dok bi druga bila WinXP. Prva HDD particija bi bila Program Files & storage za Win7, dok bi druga HDD particija bila storage za XP i/ili sve drugo. U tom slučaju nema smisla dodavati treći disk jer bi samo napravio "gužvu" ![]() To je bila ideja, istina. Uostalom, Windowsi MORAJU biti na različitim particijama, i moraju dijeliti različiti "Program Files", jer u protivnom budem imao opći metež i razna ispreplitanja. |
|
![]() |
![]() |
#5414 |
Premium
|
Naravno da moraju ![]() ![]() U svakom slučaju plan zvuci dobro jedino bih ti preporucio mozda da u startu ne "potrošiš" sav disk odmah nego kreni sa nekim razumnim sajzovima tipa 50gb za XP i 100gb za w7 pa extendaj particije po potrebi, s obzirom da si i sam rekao (a i ja znam da je to tocno iz svog iskustva) da vecina XP stvari radi na w7 pa ce ti vjerovatno 7ica imati vece potrebe za prostorom nego XP ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5415 | ||
Guest
|
Citiraj:
Jednom, davno sam imao dual-boot i na drugoj mašini (također Q6600) koja je istina, onda u ono vrijeme bila Pentium 4. Ali kod zadnjeg formata i re-instalacije Windowsa, odlučio sam XP u potpunosti ukloniti jer se nije godinama koristio. Istina, ni ovako ga ne koristim... Baš sam se ulogirao na XP prije dan-dva, i prošao kroz Windows Live Mail, u kojem imam "zarobljene" emailove još iz 2015 godine. Baš poput vremenske kapsule, kako sam ga ostavio tako je i ostao, skupa sa svim podatcima i porukama iz onog vremena ![]() Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 04.09.2021. u 23:18. |
||
![]() |
![]() |
#5416 |
Moderator
|
Mogu ali sa oflfine alatima .... Kasnije editiram post u vezi prijedloga particija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5417 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#5418 |
Premium
|
Mogu itekako ![]() Ja sam to radio nekad davno sa partition magicom, a w7 mislim da podržava shrink i extned kao standardni feature (10tka podržava sigurno). Ali svakako se da, posebno sa 3rd paty alatima. Sa njima možeš i svakakva dodatna cudesa. Osobno atm najvise koristim EaseUS Partition Master iz ciste lijenosti i jer je free za home use, iako ima hrpa drugih jacih i mocnijih alata za raznorazne ludorije sa diskovima/particijama. Npr. kad sam resajzao na w98 particije samo sam iscupao disk i uštekao ga preko docka na svoj komp i podesio si particije kako sam htio i piknuo ga nazad u w98 mašinu kad je sve bilo gotovo, ostalo je odradio soft. Pol sata drdanja po disku umjesto reinstala windowsa i svih igrica, full zgodno. Ili kad kupis npr veci ssd, 128gb umjesto prijasnjeg 64. Napravis klon ovog malog i extendaš ga na 128. Ili čak obrnuto ako imaš dovoljno slobodnog mjesta po partcijama... Rekao bih da realno nema nekih posebnih ograničenja, pogotovo kad su u pitanju noviji os-evi tipa xp i w7 koje bi ti koristio. Jedini limiting faktor ti je free disk space na particijama koje smanjujes ili povecavas jer naravno ne možeš se širiti na disk space koji u sebi ima clustere sa podacima jer to ne bi baš dobro završilo za podatke koji su gore ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5419 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Nego, jučer mi se "rodila" nova ideja, a kako je vezana uz *ahem* stariji hardver, mislim da je mogu ovdje spomenuti. Dakle, rekao sam kako imam dvije Q6600 konfe, zar ne? Jedna ima 8GB DDR2, druga samo 4 jer matična ima samo dva DDR2 utora, pa vrtim setup od 2x2GB DDR 800 ako se ne varam. Stoga, kako jednu Q6600 ploču budem izvadio van, odlučio sam je zamijeniti umjesto ove druge, i time "nadograditi" RAM na 8GB. Isto tako, ovu stariju matičnu kanim izvaditi van i iskoristiti za dijelove - Q6600 bude išao u mali Adison (sleeper), 2x2 DDR2 u jednu treću mašinu za člana obitelji, a ono što ostane (matična i Core2 Duo iz Adisona) budu išli u kutiju i bili rezerva "Justin Case". Što me dovodi do sljedećeg problema, ali i ideje... Namjeravam napraviti direktni swap, odnosno ploču iz jedne konfe prebaciti u drugi case, ZAJEDNO sa RAMom, procesorom ali i Hyper 212EVO coolerom, da ga ne moram skidati dolje. Nažalost, to isto tako znači da mi fali cooler za i5, pa sam stavio oglas na tržnicu da kupujem rabljeni Hyper 212 ili 212EVO. Pa ako netko ima nešto za ponuditi neka mi se javi na PP, kao što piše u oglasu. Isto tako, Hyper TX3 koji se trenutno nalazi na drugom Q6600 bude išao u sleeper konfu (Adison broj 4) jer trenutno hlađenje ne zadovoljava tehničke uvjete Q6600, i vrlo brzo bi došlo do pregrijavanja. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5420 |
Premium
|
Bum bacio oko kad budem u prilici ali koliko se sjecam imam samo stock intel "zujalice" za s1156. A one su tak super da je Zalman za 38 kuna iz Protisa bio upgrade u odnosu na njih, primarno akusticno a cak vjerovali ili ne i termalno (not by a lot but still...) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5421 |
Moderator
|
@Trekkie4 Evo u novom postu da sad ne prepravljam poviše, malo kasnim ali kažu bolje ikad nego nikad ![]() Za offline particioniranje ssd - ova koristi programe novije generacije / verzija koji znaju detektirati da se radi o ssd - u ili znaju imati ssd alaigment "kvačicu". Teh. obrazloženje je da se kod hdd - ova po defaultu koristi 63 sektor (od početka) kao startni / boot sektor a kod ssd - a to (obično) bude 1024 sektor. Štos je u tome da tada nema potrebe za rekalkulacijom ..... dobije se bolje rw brzine. Ima tih programa po Hiren's - u, ako nemaš skini zadnji koji je napravljen na bazi W10. U vezi particija ovo je moj std. prijedlog za XP + W7 varijantu: 1 - "1_Boot" particija, Primary, NTFS, 1GB (može biti i manja ali ne manje od 100 MB), Active tj. Boot flag 2 - "2_XP" particija, Primary, NTFS, 20 - 30 GB (ako je ssd od 5xx GB onda ne treba škrtariti) 3 - "3_W7" particija, Primary, NTFS, xy GB po želji 4 - Kreiraš Extended particiju koja uključuje cijeli preostali prostor 5 - unutar Extended particije radiš Logic pariciju "4_Data" particija, NTFS, cijeli preostali prostor 6 - ako želiš možeš Data dio podjeliti u dvije particije 4_Data1 i 5_Data2 4., 5. i 6. korak možeš odraditi i iz samih winsa. Prvo instaliraš stariji os tj. XP, za os disk mu odabereš "2_XP" particiju a sam će staviti šta treba na "1_Boot" particiju. Po starom dobrom običaju finaliziraj instalaciju drajvera sa x reboot izbeđu svakog. Slijedi W7 install, za os disk mu odabereš "3_W7" particiju, sam će staviti Boot Loader na "1_Boot" particiju. Isto tako će sam u Boot menu za XP staviti stavku (ako se dobro sjećam Erlier version nešto - nešto za XP). Opet instalacija drajvera sa x reboot - a. E sad štosevi: - u XP je zgodno "sakriti" slovo / particiju od W7, to odradiš kroz Disk managment, obrnuto (sakrivanje XP particije u W7 nije "nužno" - na istom mjestu možeš urediti "slova" ako treba ali to radi samo za cd/dvd i/ili Data particije, ne za ove "prve" tri - za lakše uređivanje i backup stavki Boot Loadera / menija instaliraj Neosmart EasyBCD, treba mu .Net, možeš ga staviti u koji god os želiš, jednostavno urediš ime stavki, koji će biti default (sam boota nakon def. vremena), ... Ako sam šta zaboravio, pitaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5422 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2021
|
Susjed ima oldtimer Bubu, kaže da na benzinskoj uz bezolovni kupi i kuglice olova .. ![]() Citiraj:
Nakon diskete i fdiska to je bila revolucija. Particije se prekrajaju na živo u Win, bez anestezije. Nikad problema, međutim uvukla se u mene sumnja kada sam od diska sa 3.2 GB dobio dvije particije od 2.0, međusobno se moglo kopirati .. ali ono ne štima mi matematika ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5423 | |
Guest
|
Citiraj:
![]() Zanimljivo je i to da je moj pristup potpuno drugačiji ovome što si ti napisao. Ja prvo stavim Win7, i tako dobijem da je 7-ica na particiji "C:". Tek onda stavljam XP na drugu particiju (D), i nema nikakvih problema, OSIM što XP onesposobi bootanje 7-ice, ali o tome budem govorio za sekundu. Uglavnom, XP dolazi drugi i prepoznaje particiju C kao dominantnu, pa je sve posloženo isto kao i u Win7 (barem po particijama). Zatim instaliram EasyBCD i krpam boot listu, popravljam Win7 aktivaciju i označim je kao default, i nakon toga dobivam ono što želim - dva potpuno ispravna OSa, svaki na svojem disku u konfiguraciji "C:" i "D: ". Obzirom da prelazim na SSD, i da budem koristio SSD kao sistemski disk (uz HDD kao storage) možda ovaj put malo promijenim setup i naznačim "C" & "D" za Win7, dok mi "E" i "F" budu bili XP. Međutim ako XP bacim na zasebni, mehanički disk onda nema potrebe za dvije particije, već samo jednom ... i u tom slučaju XP (kao i Program Files od XPa) budu bili zajedno, na jednoj particiji. Što mi je još bolje ako i kad odlučim skinuti XP jer mi više ne bude bio potreban. @512bit.net Naravno da jesam, samo tako i radim particije na novim kompovima. Međutim, uvijek sam mislio da ako krenem prekrajati particiju sa podatcima da budem izgubio sve što je gore, pa nisam ni pokušavao. Tako je uostalom slučaj sa FDiskom, pa (da budem iskren) nisam se ni usudio probati da ne izgubim sve instalirano. Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 05.09.2021. u 14:29. |
|
![]() |
![]() |
#5424 |
Moderator
|
Zašto posebna boot particija ? Pa upravo zato jer je na njoj boot loader / menu. Za ukloniti xp, makneš stavku iz menu i formatiraš njegovu particiju. Merge tog prostora susjednoj particiji ide preko spomenutih offline alata. Ako install radiš kako sam rekao onda ne treba popravljati nestalu stavku, eventualno samo ime. Za "slova" u svakom os - u slažeš kako trebaš, meni su Data1 i Data2 isto slovo u oba os - a. Vidim da voliš "miješati" Program files od dva os - a, nemoj to raditi, neka svaki ima svoje, posebni kupus može nastati ako staviš recimo XP x86 i W7 x64. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5425 |
Premium
|
[QUOTE=Trekkie4;3543575Ono što bi se reklo "period", probao sam Win 10 nekoliko puta (na raznim konfama, laptopima i u gostima) i ostao sam zgrožen viđenim, te krenuo objašnjavati ljudima da to ovako "ne može", i da moraju zamijeniti 10-ku sa Win7 ... potpuno ozbiljno ![]() Nemreš tak kolega, ja vjerujem da je za tebe w7 optimalan ali vecini ljudi je ipak bolje da su na aktualnom "živom" os-u koji ima support i update-ove ![]() Postoji x razloga zakaj je mudro imati up to date OS, i uglavnom su isti kao i razlozi za "sa XPom se ne ide više na internet u današnje doba" čak i ako skrpaš nekako neki browser koji bude otvaral stranice i dozvolio ti uopce da koristiš internet. Primarno radi security patcheva i slicnog, da danas nađem exploit na w7 taj exploit bude pokrpao mr. nobody, pa onda su tu aktualne verzijama softvera i sličnog koji (rijetko ali desi se i desavati ce se sve više kako vrijem ide) tražer neke pozadinske stvari koje 7ica nema jer nisu bile tada razvijene i brdo toga. Da se razumijemo w10 je bloated do bola i w7 je out of the box bolji sustav od 10tke ali i tome se da doskociti uz malo truda i sloziti w10 da radi slicno kao w7 sa svim benefitima w10 ![]() Btw Nikky mudro zbori, njegova varijanta je bolje rješenje. A iz svog tog kupusa možda na kraju ispadne sarma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5426 | ||
Guest
|
Citiraj:
![]() I ne, krivo si me shvatio ... Program Files uvijek držim odvojen, ali ih volim držati u tandemu sa Windowsima kojima pripadaju. Dakle, bilo bi idealno imati Windows & pripadajući Program F na istom disku ili barem particiji. Citiraj:
![]() W10 nema čak ni klasični "My Computer", sjećam se glavobolje koliko mi je trebalo vremena da uopće shvatim gdje se pristupa DVD pogonu... Trebao sam čovjeku instalirati Office 2010, a nisam znao ni pokrenuti autorun ![]() |
||
![]() |
![]() |
#5427 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Jedan resto-mod MSI G4 Ti4200-TD8X 128MB: ![]() ![]() Kartica je originalno došla s razvaljenim hlađenjem. Stavljen je TT bakreni hladnjak za GF4, s tišim ventom. Na memoriji sam se opekao prilikom testova, tako da su stavljeni dupli ježići na TSOP čipove (Samsung 4ns). Mislim da je ovo fajn skinulo temperature, sad budu topli do mlaki. Testovi: ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5428 | |
Guest
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#5429 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
@stef Uz taj cooler dolazi CD s RivaTunerom? ![]() J201 nema 12v da vent spojis na grafu? Kolko vidim fale komponente za to na straznjoj strani PCB-a, mogle bi se dodati s kakve neispravne grafe ili samo jumpati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5430 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
@Trekkie Taj backplate je smeće. Bakreno ofarbani alu-špleh koji se piga od push-pinova i slabo naliježe na mem. čipove. Vjerojatno bi tanji termalni padovi riješili problem nalijeganja. No, morao sam skinuti prednju stranu jer venta nije bilo. @Overclock Ima 3-pin konektor na PCB-u u kojeg sam originalno pokušao uvaliti ovaj vent, no pinovi su skroz tanki pa kabel ispada iz njega. Morao bih hot-gluat to. Ovak sam ga spojio na potenciometar, s 9V adapterom između. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|