|
![]() |
#1 |
AKA Vitez
Datum registracije: Jan 2006
|
Problem sa Radeon 9800 i igrama...
MBO: Gigabyte 7N400S-L RAM: SuperKINGMAX 512 DDR 400MHz PROC: AMD Athlon 2000+ GPU: Atlantis ATI Radeon 9800 Pro (256bit, 128Mb DDR) Windows XP Corp. SP1 Problem je sljedeci: kad igram Far Cry nakon neodredjenog vremena (danas 1h, neki dan 30min...) igra se smrzne, VPU Recover resetira rezoluciju u Windozima (stavi na 1024*768, inace je 1152*864), igra nastavi. Opet se smrzne nakon 5-10min, reza se opet resetira, ekran je black (igra sljaka u pozadini, cujem zvuk) i sa Ctrl+Alt+Del mogu natrag u Windoze zgasit Far Cry i vratit rezu. Jednom mi se cinilo da cooler od grafulje malo stekece kad se igra smrzne,ali vise nisam to primijetio. Bez VPU Recovera mogu samo hard reset,jer na nista drugo komp ne reagira. VPU izbaci error tipa "The graphic card has stopped responding to driver commands." Dobijem "crash" file za poslati ATIju (vec jesam), ali pojma nemam kak da ga otvorim (tj. s cime). Graficka je na AGP 8x, 64Mb Aperture size, nista nije clockano, Fast Write je ugasen, sama je na svom kabelu od napajanja (novi Chieftec 410W). Na kompu su: DirectX 9.0c, najnoviji driveri za maticnu (5.10), Catalyst 5.13 za graficku (sad skidam Omega, iako sumnjam da ce raditi). Nije problem u pregrijavanju, stavio sam na nju jos vent od kucista tak da je full mlaka, sa ATI Tray Tools joj dignem core frekvu sa 378 na 400MHz (tu je prvi artifact) i ne smrzne se. U 3D Mark05 imam 2770 bodova, radi svih 8 pipeline-ova. Probao sam staviti AGP na 4x, ne pomaze. Pagefile mi je 2Gb na C: i 1Gb na D: . NFS:MW radi bez beda,no isto se zna smrznuti kad mu puhne (ponekad nakon 2h igranja, ponekad nakon 20min, ponekad se ne rusi), no puno rjedje od Far Crya. U Far Cryu Anti-Aliasing mi je iskljucen, svi detalji su na Medium (voda je na Very High), reza na 1024*768. Nacitao sam se o tom problemu na forumima,nitko nema pametan prijedlog. Jedino sto kazu da radi su Catalyst driveri v3.7 koje pojma nemam di da nadjem (a i to bi bio downgrade). Nadam se da tu netko ima koju pametnu za dobaciti.... Thnx svima!
![]() |
#2 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
Evo ti adresa za Catalyste 3.7 http://downloads.guru3d.com/download.php?id=18
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
m@tthew da li je masina OC-ana Procesor i ram prvenstveno mislim?! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
AKA Vitez
|
@zippo61 - link bas ne sljaka, routa me na ATIjev sajt, tamo ne nadjoh stare drivere. @flajpan - probao sam prije sa 5.12 driverima, mogu probat opet... @GORKI - nope, sve Default, temp kucista je 29-33, proca 57-63. Malo puno, ali nije do proca, oko toga sam se zezao tjedan ranije. A i Gigabyte ima zeznuti senzor,kaze ekipa da ne pokazuje tocno temp proca...
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
potrazi driver cleaner, sa njime ocistish stare drievere i stavi nanovo. eto, probaj recimo sa omegom. ja sam uvijek (prije sam imao ati ![]() ![]()
![]() |
#7 |
herr Flick
Datum registracije: Oct 2005
|
Cudno, link ti ne sljaka? Nije bitno, idi na guru 3d stranicu i pod download nadji dio sa ATI driverima i doci ces na to sto sam stavio ![]()
![]() |
#8 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Catalyst 4.3 (po meni jos bolji) http://dl.techpowerup.com/softmod/so...4m-013831c.exe Meni je isto na 9800pro dolazio vpu recover svakih 15-20 min pa mi je ovaj driver rijesio problem. Probaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
m@tthew Iz iskutva svoga i tudega znam da je to isto malo puno vruce za proc posebno za athlona... Imaj na umu da procesor steka kad pride vise od 60°C i ne racuna vise matematicke operacije kako treba! Stoga bi ti svejedno savjetovao da se pozabavis s time. A to sta je mozda senzor uvrnut...hmm..pa ne znam! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
@GORKI to je normalna temperatura za athlona na socketu A....a vec je covjek rekao da ima novog chiefteca od 410W!! probaj s catalystima 4.3, oni su meni rjesavali sve probleme... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
9600Pro ima isti problem
Imam radeon9600Pro 128/128 i ima isti problem s CIV4. Uz konf: AMD-B2500/3200; kingmax 1G(2x512); OmegaDriveri isti. Probati ću ove nove Omega 3.8.205, a ako ne pokušati ću s predloženim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
dobro, 60st. je malo previse, ali znam is iskutsva kad mi je frend donio na servis svoj komp....barton 2500+, nije imao nikakvih venotva u kucistu, a na cpu je imao neki cooler od 3,5k rpm-a.....nakon ciscenja coolera i stavljanja AS5, temp je nakon samo 2min prime-a isla do 57st!!! (prije ciscenja nisam ni htio gledat temperature ) dalje ga nisam ni vrtio, jer mi je bilo zao procesora, samo sam mu stavio vent odozada... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
AKA Vitez
|
@atha - Omega drivere sam skinuo, ali traze SP2, pa se jos s tim nisam spreman zezati (rusit Windoze & shitt...). Driver Cleaner skinuh jucer... @Bruno_Rv - upravo skidam, thnx za link. @GORKI - proc mi je isao do 70 stupnjeva i tad se rusio (losa pasta). Sad je gore Arctic Silver 5 i sljaka na 58 u Windozima, u igrama ode do max 63. Na procu je CoolMaster Alps HHC-L61. Netko je tu na forumu bio rekao da mu je Athlon 2500+ radio 2,5g na temp 64-77 bez problema, pa zakljucih da nije greda. Sto me senzora tice, kaze ekipa ovako: "You'll notice that in the more recent BIOS revisions (after August 2003) your CPU temperature will be significantly higher than with earlier BIOS revisions. It appears that the Gigabyte motherboards run their processors hotter than other motherboards due to BIOS changes. The temperature reported is most likely correct (contrary to what was previously believed). In most cases the CPU temperature reported is 10c higher than other nForce2-based motherboards. In actuality, the CPU does appear to be running that much hotter. Enabling USB 2.0 support in the BIOS will often lead to a 5c increase over USB 1.1 only being set. As well, CPU interface settings also appear to affect the CPU temperature." Za napone ti nemrem reci jer ne znam kak mislis da opteretim masinu do max? Trenutacno su: +3.3 - 3,31V -5 - 0,00V +5 - 2,83V Core 0 - 1,77V Core 1 - 2,70V -12 - -2,24V +12 - 11,67V O naponima stvarno ne znam nista (osim da nisam kompatibilan sa strujom), tak da ces mi morati pojasniti ak hoces da nesto isprobam. - Veceras idem do frenda provjeriti grafulju, RAMe i proc, pa cu valjda tada biti pametniji. Puno vam hvala svima na pomoci, javim kad isprobam sve predlozeno...
![]() |
#16 |
Premium
|
nicko_029 AS5 treba vise vremena da se "smjesti" i pocne davati prave rezultate za razliku od drugih pasta... A prime nakon par min nece nista pokazat kako bi ti tija stoga ga triba par dan malo opterecivat dok se twmperature i sama pasta na stabilizira u najsitnijim supljinam hladnjaka i ostvaris sto bolji kontakt! ![]() m@tthew Alps je dobar bakreni hladnjak koji ima vise nego performanse solidne s obzirom na malu cijenu! Ali vozit proc na tako bolesnim temp je INSANE , to je kao da ti ja zabijem noz u svaki list tvoje noge i recem ti da trcis??! Kako bi ti trca?! Ha?! Strogo se protivim takvomu forsiranju a to sta ti neko kaze...to su price...mucni svojon glavon! Proc Amd sck A serija skoro svaki ima >85°C max temp priko toga krepaje => metak u celo i bacis ga u kantu! Dakle normalno je da radi PRAVILNO do 60% max 70% od maksimalne temperature opterecenja! tj do 60°C s tim da poslje ulazi u rezim nepravilnog rada (zabijes mu noze u noge i reces mu trci!!!). Dalje sta se tice biosa ako je vec tako bugovit gledaj pomoc procesuru time da radi na sto jemoguce nizoj temperaturi! Za napone...to je nista moras napravit test sa MBM i vidjet u logu kako se naponi drze prije samog zamrzavanja... jer postoje pravila! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Guest
|
da, pasta se mora malo uhodat, to i sam znam, ali sigurno nece bit razlika 10st!!! eventualno 2-3st max... a posto s. A radi na 1.65V naponu, po mojem bez problema moze izdrzat 65 ako ne i 70st!! jer kao sto kazes, na 85 se kuri.... i nije mi jasno zasto govoris da ne bi stabilno radio na 60st??? sve ovisi o stepingu proca, koliku temp on moze podnijet, ali svaki s. A sigurno radi na 60st stabilno!!! edit: i ako se proc previse zagrije (ne mislim da radi sad na 100st, nego na recimo 75-80st), on ce opet radit stabilno, samo poprilicno usporeno... pricam o default frekvenciji i naponu.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
Naravno da sve ovisi od pojedinog primjerka ali sigurno je da ublizini i nakon 60°C performanse opadaju to sam siguran inace nebi dabe OC sck A proc priko 3GHz i hladili ih tzv. Phase change metodom (Vaporchilom ili Prometeom mach) ili da im temperatura bude sta niza i da sta manje proc pati ali! Ako ti mislis da je to ok onda upri !!! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Guest
|
1) nemam socket A ![]() 2) ne mislim da je to ok, ali kazem da moze ici. ja nikad ne bi svoga drzao na tako visokoj temp. 3) ne ubija procesor samo temp. (iako je ona jedan od glavnih razloga) nego i voltaza... naravno da je bolje imat sto nizu temp ali sad kupovat takva hladenja od 800 i vise ojra....cemu?? imas venice koji radi na 3ghz na zraku.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Premium
|
1. ![]() 2. Citiraj:
![]() 3. Citiraj:
Ovde govorimo o sck A i njegovom problemu ,...Upoznat san sa Venicom i njegovim mogucnostima(i nemoguce ga je usporedivat s sck A po tom pitanju => temperature i radnog napona)! Usporedbu san dodao samo da docaran koliko su ta dva pojma upravo vazna...i sam vec znas koliko! ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Guest
|
da zavrsimo ovo, nisam mu preporucio da ga gazi, nego sam reko da je ok ako mu se temp u igricama max popne na 63st.....da bi moglo bit bolje, moglo bi...ali sto ces, za tih par sati igranja, procu nece nista bit....i sam je covjek rekao da vjerojatno maticna laze.... pozdrav ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Bas tako! : cheers2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Temp. ovdje 99% nije problem. Ak je moj bivši Barton klokan na 2.5 GHz mogo radit na 70-75°C onda može i ovaj na 60°C. Eventualno možeš prstom provjerit jel cooler topao i koliko. Zašto proc radi na 1.77 V? m@tthew, daj probaj stavit Catalyste 4.9, ja sam isto imao takva sranja u Far Cryu na Radeonu 9700 i jedino sam s tim driverima igrao kak treba. Nemoj ništa klokat, sve stavi na default. Napravi neke testove za stabilnost kao što je Prime95, SuperPI, 3DMark, memtest86+, OCCT,... Gledaj temperature dok testiraš. Pređi i disk pomoću HD Tunea da i to eliminiraš.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
AKA Vitez
|
Eto da zakljucim ovu temu i mozda pomognem svima koji imaju isti problem... Na kraju sam kod frenda isprobao RAMe i grafulju na Far Cry-ju, isto se srusilo, ali samo jednom. Dalje mu je igra normalno radila (napravili smo sve uvjete kao na mom kompu, smanjili brzinu RAMa, smanjili hladjenje...). Jedina je bila razlika sto on nije imao Catalyst Control Centar od ATIja. Tako da sam sebi maknuo CCC i isto se igra srusila jednom na pocetku, ali onda Ctrl+Alt+Del, u Windoze, pa natrag u igru (bez obzira sto pise "Not responding"). I dalje se nije rusila (octio je bio problem u VPU Recover). Sad sam instalirao najnovije Catalyst 6.1 drivere (prvo maknuo stare sa Driver Cleanerom), i nije se srusila niti jednom. NFS:MW takodjer, isprobano i u LANu (trza dosta u odnosu na sigle-player, ali se ne rusi). Jos jednom hvala svima na pomoci. ![]() BTW, proc mi sad radi na 65 max, jer sam zatvorio kuciste, i iako sam stavio 120mm vent na upuh svejedno se vise grije. No bar je sve stabilno...
![]() |
#25 |
Premium
|
: goood : |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
imao isti problem sa FarCry i 9800pro. sa katalistima 6.1 fakat ide bez greske. :clap: |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|