|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2020
|
Asus TUF RX 5700XT nizak gpu util.
Poz ekipa, Gledao sam nedavno performance u igricama, GTAV u ovom primjeru, i primjetih da je gpu util. nizak, ~60-70% i nikada ne dolazi do onih željenih 98-99%. Sve moguće i nemoguće stavljeno je na very high/ultra, ali nikada ne prelazi, jedino u rijetkim slučajevima, 80%. Vrti se igra u tih nekih 110fpsa (u GTA online ~90), ali neiskorišćenost ostalih 40% bode me u oči. Bio sam radio i test u Minecraftu sa BSL shaderima (poboljšavaju izgled igre, ali i stavljaju više stresa na grafičku) i isti problem samo što je sad fps u rangu 60-70, ali gpu util. i dalje ne prelazi 70%. Nisam gledao performanse u nekim drugim igricama jer nemam keš monej za njih, ali ako netko zna neki dobar program za testiranje performansi grafičke, rado bih probao i javio rezultate. Znači li to da je grafička jednostavno dovoljno snažna pa joj ne treba 100% ili uistinu postoji neki problem? Tako da, nisam siguran do čega je, ali ako netko zna bio bih mu v r l o zahvalan. Pozz Zadnje izmijenjeno od: Nolyfr. 17.07.2020. u 16:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Više razloga; DX11, star engine, CPU bi trebao biti na više mhza za tjeranje viših fpsova, koji bi onda jače opteretili grafu na tako maloj full hd rezoluciji. Kupi 1440p monitor, maksaj grafiku i trebala bi biti puno jače iskorištena. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Uskoro ću uzimati neki cooler za CPU pa ću ga onda OC, nema mi smisla pod stock coolerom, nemam ga baš volju spržiti. Postoji li ikakav način da se riješi "problem" s DirectX-om jer sam relativno nov u PC svijetu i još sam nisam educiran toliko? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Nema pomoći, nabolje bi ti bilo deinstalrati monitoring alate i igrati igru, to kaj grafa nije na 100% a igra radi glatko nije nikakav problem. Barem se manje grije i tiše radi. Ako ti je baš GTA V toliko bitan naslov, da si ovaj komp najviše kupio zbog te igre, pa te sad ždere kaj skupa grafa nije do kraja iskorištena...hebiga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Nemam nikakav monitoring softver, koristim "built-in", uključujem ga prek AMD softvera. Ma nije mi toliko bitan naslov, nego me samo zanimalo, U svakom slučaju, fala. P.S: I dalje primam prijedloge, pa ako netko ima koji, može ih staviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Ukljuci VSR i stavi 4k rezoluciju. Done, you're welcome ![]()
![]() |
#7 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja bih prvo išao istraživat što je sve Asus sfušao na konkretnom modelu, jerbo su poznati po tome da im je AMD strana priče totalno falš što se tiče grafičkih. Ne znam koji je zadnji model koji su "pogodili". S RX5700 je problem uglavnom loše hlađenje i memorijski čipovi koji se peku na +100°C. Zadnje izmijenjeno od: stef. 17.07.2020. u 18:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Gledao sam i temperaturu, GPU temp oko 55-60C, a GPU junction mrvicu vise, stoga što se toga tiče, sve bi trebalo biti oke. Ali da, vidio sam i ja to, no mislim da je moja "EVO" edition - popravljena verzija. Vidjet ću kad nađem vremena reinstalirati drivere (DDU) pa ako se išta bude popravilo, javim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
Na kolko % je cpu u tim situacijama? Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ako googlaš konretno tvoj problem, svi se žale na AMD drivere. Probao update BIOS-a? Chipset drivere update-ati? Koji su ti trenutni AMD driveri? Ali da, 1080p bi mogao biti problem u svemu tome (da je sve u redu, ne bi ni to trebao biti problem). CPU nije problem, ali 1080p reza bi mogla biti, mada ja s 1080Ti nemam tih problema i kada sam imao RX5700XT, ne sjećam se tih problema (u moru problema kojih sam imao). U igrama, VSYNC stavljaš on ili off? Uglavnom, gotovo sam siguran da je do AMD-a i njihovih drivera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Registered User
|
Citiraj:
VSYNC stavljam na ON, koliko sam cuo da se preporuca, no mozda se i varam. PS: U GTA online, fps fluctuata, na nekim mjestima je na 100 regularno, ali onda negdje padne na 80-90, a gpu util, opet, na nekih 50-60-70%. Mozda da probam ukljuciti FXAA ili nesto u settingsima da promijenim? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
S cim se sve danasnja omladina zamara.... Jel radi? Radi. Jel trokira? Ne. Onda je problem di? Jel bitnije da uzivas u igri koja fluidno radi ili da ti raste e-pimpek radi velikih brojka na ekranu? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Očito postoji razlog za to, i treba vidjeti zašto je tako. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Sumnjam, ne dolazi mi ni blizu VSYNC capa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Omašio si futbal. Ako je čovjek kupio tu grafu, valjda očekuje veći fps. I ovdje uopće nema priče o FPS-u niti o fluidnosti, već o očiglednom problemu koji čovjek želi riješiti. Da je želio 30 FPS-a ne bi dao 4000kn za grafu. Sada kad je dao, očekuje više. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 20.07.2020. u 19:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() U svakom slučaju ću reinstalirati drivere, pa ako se bude popravilo, bude, ako ne, bumo vidli. Bilo kako bilo, ovaj post ostaje otvoren za bilo kakvu vrstu prijedloga. No, kako je grafa još uvijek pod debelom garancijom (kupljena prije max 2 tjedna), i ako ne uspijemo riješiti problem, lako ju je vratiti futuri da se oni o tome pobrinu. Ne bih bio ni prvi ni zadnji koji je to učinio, a uzevši u obzir da je to futura, mislim da bu ni problem. U svakom slučaju, hvala bilo kome tko je uzeo nekoliko minuta iz svoga dana i ostavio nekakav komentar. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
|
Svjestan sam da nije razlog, ali koliko sam čuo da ekipa izlazi ususret. Bolje probati i ne uspjeti nego ne probati i ostati u neznanju. Probat ću sam doma najviše što mogu, ako ne bude radilo, koristit ću to kao zadnji life-line. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Jedino sam zelio reci da je ovo jedna od najgorih verzija 5700XT kartica. VRM se neopisivo pregrijava ali sumnjam da je to razlog tvog problema posto je u pitanju niska utilizacija GPU-a. I dalje je vise vjerojatno da vsync ima neki max broj fps-a koji je cilj postignuti. Probaj okaciti neki GPU stress test i vidi ako i tamo zeza GPU.
![]() |
#25 |
Dobro je sve.
Datum registracije: Sep 2012
|
Ova cijeli topic mi nije jasan. I ovoga mommija sa besmislenim komentarima. Mislim da ispada da se ipak kajes stasi dao toliko love za gpu,nevezano za iskoristivost gpu. Da iskoristivo nije na 100% je super ako na 70% iskoristivosti imas dovoljno fps 60hz/60fps,75hz/75fps... Igraj na 4k da je zakuca na 40 fps to je idealno glavno da je iskoristivost gpu na 100% to je ipak najbitnije. Koji je ekran koliko hz? Msi afterburner koristi za fps pracenje amd utility zna trokirat igre. Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk Zadnje izmijenjeno od: Tajl3r. 20.07.2020. u 22:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Registered User
|
52 Citiraj:
Nov sam u svemu ovome pa me i zadnja, čak najmanja stvar zanima i osobno ne vidim ništa loše u tome, a ti ako ti vidiš...oprosti, valjda, što da ti kažem. Nema potrebe ni za kakvom pasivnom agresivnošću, ako ti se nije svidjelo, mogao si samo preći preko topica i uštedjeti si truda i vremena. Ne kajem se zbog kupnje grafičke, a na svoj si zaključak došao točno, kako? "Mommijevi" komentari nisu besmisleni, čak naprotiv. Nije da ga branim, ali ako ti nije ništa zgrješio, čemu odmah nekakvo napadanje. Ako imaš nešto protiv njega, to riješi s njim u "4 oka", nemoj u topic uvoditi bespotrebnu raspravu. Monitor je AOC 24G2U, IPS panel, 144hz, FreeSync monitor, 178 stupnjeva viewing angle spojen s grafičkom preko HDMI kabla. Koristio sam i MSI afterburner i dobio iste rezultate. Zadnje izmijenjeno od: Nolyfr. 20.07.2020. u 23:21. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
@Nolyfr Sync te limitira, to što grafa radi na manje od 100% util znaci jedino da se manje grije, manje troši struje i da imaš rezerve za buducnost. Buduci da si nov i da si potrošio nemale novce na konfiguraciju(pogotovo grafu), ne bi bilo loše da malo proguglaš i informiraš se o opcijama unutar drivera, dosta nedoumica ces si riješiti i vjerojatno dodatno poštelati/pobopjšati kvalitetu slike. Za pocetak si upali free sync i stavi limit koliki ti je refresh rate monitora. Radeon chill isto nije loše koristiti(ovisno o tome kakvo oko imaš) ali nesto izmedju 100 kao donja i 144hz kao gornja granica zs pocetak, pa pomici slider donje granice kako ti paše. Image sharpenining isto isprobaj, ma ubiti najbolje ti je guglati ili pogledati po YT neki walktrough jer imas stvarno veliki br.opcija u adrenalin paketu drivera. To što ti je grafa ispod 100% util je dobra stvar ![]()
![]() Zadnje izmijenjeno od: Gigi1. 20.07.2020. u 23:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Registered User
|
Bio sam gledao, ali definitivno se trebam i hoću se educirati po tom pitanju. Nisam siguran koliko me sync limitira jer i kad sam ga isključio bile su iste performanse, ali ću potražiti jer, ko zna? Google zna. Razlog što sam došao ovdje je jer mi je lakša komunikacija ovako s "pravim ljudima" nego čitanje nekoliko mjeseci starih foruma. Ne kažem da se to ne treba raditi i da je besmisleno, već ovako mogu pokupiti možda nekakvu informaciju koju inače ne bih saznao. No da, hvala ti kaj si komentirao, proučit ću to. Edit: sad sam vidio edit, hoću, fala još jednom. Vjerujem da sam overreactao, ali kad daš tri ipo tisuće kuna za grafu, valjda je normalno da pitam ako mi je nešto nejasno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Citiraj:
@Nolyfr Jesi probao pogledati usage u više igara? Naravno bez vsynca ili nečeg drugog što limitira fps, te visokim ili najvišim detaljima |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|