|
![]() |
#4261 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Taj "oil painting" efekt je karakterističan za smanjivanje nois-a. Kad sam uspoređivao slike P40 Pro, P30 Pro i iPhone 11 Pro na gsmareni baš se kužilo da Huawei ima jako agresivne postavke za uklanjanje nois-a, tako da mi se čini da je taj efekt baš karakterističan za Huawei mobitele. Iskreno, meni se više sviđa kako iPhone tretira slika - možda su slike zrnatije, ali mi djeluju prirodnije. ![]()
![]() |
#4262 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
E vidiš, to mi smeta kod proizvođača dok softverski "priguši" NR, malo ko obrati pozornost na to ![]() Ne znam jel uopće Huawei poduzeo što po tom pitanju, nadam se da će na P40 seriji bit manje to izraženo, moram vidit kak pixel 4 stoji po tom pitanju ![]() Uglavnom taj oil painting mi je koma, prirodni šum mi daleko prihvatljiviji nego ovo. Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 13.04.2020. u 13:33. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4263 |
Premium
|
![]() Po ovome je oli painting efekt izraženiji na S10+ nego na huaweiu. Iphone je zrnat ali uspijeva zadržati detalje. Sad, tko zna koje je to bila verzija softvera kad su radili usporedbu. Tu je nova usporedba kamera kog zanima: https://www.gsmarena.com/huawei_p40_...news-42272.php P40P vs S20Ultra vs P30P vs Iphone11P |
![]() |
![]() |
![]() |
#4264 |
Premium
|
Kad već proizvođači imaju fetiš na tvikanje softvera, bilo bi dobro dok bi ubacili opciju za redukciju šuma, pa nek korisnik odluči dalje, a dok ovo vidim, pada mi mrak na oči, a još dok vidim kombinaciju oversharpeninga i oil paintinga ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4265 | |
Premium
|
Citiraj:
Imaš pro mode, u njemu bi ti "napredni" algoritmi trebali biti isključeni. Ali sa tim se malo koji korisnik ide na mobitelu zajebavati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4266 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
da, trebalo mi je dosta vrimena dok sam se naučija na Pro mode slikavati. A ono što me živcira (na Mate 20 Pro) jest što se ne može namjestiti da pali Pro mode po defaultu, već uvijek ide na default.
![]() |
#4267 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4269 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
@Zvonac - to s oil painting efektom je bilo masu izraženo na mom bivšem M20p i zato sam ga proda. Na Samsungu je u stvarnosti to dosta prirodnije uz nešto više šuma. Pro mod na modernim telefonima nema smisla jer uz dobar software RAW jednostavno ne može konkurirati pošto DSP u telefonu provari 10ak jpegova u djeliću sekunde i napravi kompozitnu sliku s kojom se niti kakva obrada RAW-a ne može mjeriti. To je imalo smisla recimo na Nokiji 1020, ali danas slikajem isljučivo auto i jpeg (uz eventualno kompenzaciju ekspozicije ili pro mod bez RAW-a kad fula AWB ili želim sporiji ili brži shutter). Huawei laže i maže (noise reduction vodene bojice) na svakom koraku. Pogledaj recimo one slike prilikom launcha Mate i P telefona - svi slikaju arhitekturu (nema finih detalja) i to su dobro osvjetljeni objekti, ljudska lica i trava u tom slučaju izgledaju kao da si valjkom preša preko njih.
![]() |
#4270 |
Premium
|
Nije to problem samo sa Huawei-om, svi lažu i mažu... bez obzira na sve kamera P40 Pro radi odlične slike. A ovaj algoritam je super za one koji ne znaju koristiti Lightroom.
![]() |
#4271 |
Premium
|
Da, kod Huaweija mi se to ne sviđa, kolko god većina favorizira njegove slike, meni osobno nisu nekaj ekstra, doduše ovisi o uvjetima, al onaj oil painting me baš bode u oči, kao i oversharpening, neznaš kaj je gore od tog dvoje. Ali, gledam fotke koje radi P40P, onak na prvu, izgledaju jaaaako dobre, uzmimo u obzir da će se to još popravljat softverski kroz updejte.. @Mar, ak govorimo o samsungu kojeg imaš, 10e, vjerojatno su fiksali veće neke propuste pa je kamera ipak bolja, za ostale modele ne znam, generalno gledajući, samsung ima onak, ok fotke, ujednačene kvalitete, ne ističu se iznad drugih, softver im je ok, njega nisam uzimao u obzir za fotkanje.. Huawei s novopridošlicama samo daju do znanja da su opasni igrači a i s kamerama su se razmahali, još samo da taj softver za kameru srede pa da bude na nivou najjačih (google, ajfon). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4272 |
Premium
|
Te kamere rade fotografije 10-12 mpixa, jasno da će bit "oil paintinga" kad se dovoljno zumira ![]() Nego, u kakvim uvjetima bi se taj oversharpening i oil painting trebao najjasnije pojaviti? Low light i vegetacija, tipa trava,drveće i sl? Mislio sam malo probati kroz različite foto modove pa da vidimo razliku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4273 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2018
|
Citiraj:
Sto je tu cudno, shutter speed je na 4 sec!!!...normalno da ne mozes zamrznuti pokret. Sto se ostalog tice, bas sam na bug forumu postao link na svoju flickr galeriju sa hrpom nocnih slika sa Mate 20 PRO gdje si mogao vidjeti da to nije bas tako kako tvrdis. Znas i sam moje stavove oko toga, ali ja sam se bas vratio na Mate jer nema tu agresivnu redukciju suma osim ako se ne koristi AI i sl. modovi. Glavna kamera na automatici je skroz korektna, a na PRO mode i RAW se u Lightroom mogu izvuci nevjerojatne stvari. Imao sam i Samsung Galaxy Note 9 i to nije ta razina, to je mali 1/2.3 senzor i tu nema pomoci. 1:1 su slike odlicne, ali nema tako detaljne slike kao noviji modeli sa vecim senzorima...jednostavno nikada nebi isao vise na tako nesto. Imao sam i P30 PRO, ali on mi nije odgovarao zbog rasporeda fokala, a upravo mi iz istog razloga ne odgovara ni P40 PRO gdje je ta "rupa" jos i veca jer je sada glavna kamera 23mm (prije 27mm) i do TELE kamere od 125mm je prevelika praznina. Glavna kamera je presiroka za moj ukus, a ova od 125mm je za 90% situacija preuska. Mate 20 PRO ima daleko bolje poslozene fokale, 27mm i 80mm pa je i tele kamera upotrebljivija. Jos bolje je sve skupa rijesio Xiaomi na Mi Note 10 sa rasporedom 13mm, 25mm, 50mm i 94mm... Da se vratim na ono zbog cega i pisem ovaj post, evo primjer pa posteno reci dali je ovo "oil painting"? https://flic.kr/p/2iQ5iiC Cak sam izvukao i CROP lica...sasvim normalan šum. Fotkano sa Mate 20 PRO, nocni uvjeti, auto mode bez AI, znaci cisti P&S, a exif glasi ovako: ISO 160 1/100 sec f/1.8 ili ova: https://flic.kr/p/2iNTb61 ISO 400 1/33 sec f/1.8 Od svega sto sam probao u zadnje vrijeme, a bio je tu i iPhone i Samsung, Pixel i Xiaomi najpouzdaniji mi se pokazao upravo Mate 20 PRO, a mob sa mozda ponajboljim IQ opcenito Xiaomi Mi Note 10 koji me nije zadovolji u nekim drugim segmentima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4274 |
¯\_(ツ)_/¯
Datum registracije: Sep 2016
|
Možda sad ispadnem bedast ali koji to mobitel nema te vodene bojice efekt kad dovoljno zumiraš? Na svakom sam to primjetio kojeg sam do sada imao (nokia l930, iphone 7, s7, s9 i sad p30) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4275 |
Premium
|
Pa evo... post prije tvog - Mate 20 PRO, odlične slike, samo ne znam da li su automatske postavke ili RAW i Lightroom. Napredovale su dosta kamere od zadnjih godinu dana.
![]() |
#4276 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kao sto sam i napisao, auto mode bez AI. Ni traga vodenim bojicama. Citam zadnje dvije strane i sve gledam datume postova misleci da mozda nisam na krivoj stranici, da nisu mozda postovi iz 2018. Pise se o tome, a ja to ne vidim pa sam bas stavio slike da ne ispadne da samo pisem. Ako netko ima suprotan primjer (znaci bez AI, samo auto mode) neka stavi jer ovo tekstualno mi ne znaci previse. I naravno, ne primjere kada je mob tek izasao vec sada kada je SW dosta napredovao. Evo jos jedan primjer, takodjer dosta lose svjetlo pa obratite paznju na teksturu kože. Nema peglanja detalja vec ima odredjenu kolicinu šuma sto je po meni OK. https://flic.kr/p/2iP7qcV ISO 640, takodjer AUTO mode... Ja sam zbilja sitnicav po pitanju kamere i ja se sigurno nebi 2X vracao na ovaj mob da me nije zadovoljio. Zadnje izmijenjeno od: Haywire77. 14.04.2020. u 09:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4277 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Koji sw u pitanju? Отправлено через iPhone
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4278 |
Registered User
|
Dosta ovih slika je od prije 3-4 mjeseca, a SW kamere se vec duze vrijeme nije mijenjao...sada sam na 10.0.0.196. Kada govorimo o vodenim bojicama, evo ovo bi bio primjer za to: https://www.flickr.com/photos/623357.../shares/Z3A0Z0 Samsung Galaxy S20 Ultra. Uvjeti slicni kao ove moje fotke, EXIF kaze da je sa glavnom kamerom i da je ISO500, shutter speed 1/40 sec sto je dovoljno za zamrznuti pokret. Ovdje se moze procitati kako Huawei radi vodene bojice, a Samsung ima "OK" software...mislim da stvari ipak nisu tako crno bijele. Ovo je vjerojatno neka rana verzija SW na Ultri pa je slika zbilja grozna kod uvecanja, a imao je i Mate 20 PRO u ranim verzijama SW takvih primjera tako da je pozivanje na vodene bojice u 2020 nakon svih nadogradnji potpuno deplasirano. Samsung ce ovo rijesiti ili je vec rijesio na Ultri pa ce to kasnije vjerojatno biti OK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4279 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
"When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story." - Barney Stinson Zadnje izmijenjeno od: Mar. 14.04.2020. u 10:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4280 |
Registered User
|
Jasno je meni da se svaki mobitel moze prikazati u losem svjetlu, mogao bih ja sada iskopati i neki svoj primjer sa Mate-om gdje cu dobiti neke lose detalje ili fulan WB, ali generalno ne mogu reci da je kamera losa kada to nije. Stavio sam primjere, a imate na tim linkovima i ostale moje fotke pa mozete vidjeti jos neke primjere. CROP je zeznut za sve kamere koje imaju senzor manji od barem 1 incha i ne mogu se tu ocekivati neka cuda, ali ipak se neki pokazu u malo boljem svjetlu. Ja sam se samo javio jer citam generaliziranje i neke stereotipe tipa "Samsung ima OK SW", "Huawei ima vodene bojice"...ljudi pisu svasta, a vecinom nisu imali dovoljan broj mobitela da bi mogli pisati iz nekog iskustva. Ja sam samo u zadnjih 2 godine imao cca 10-tak mobitela i sa svakim proveo neko vrijeme tako da izbjegavam generaliziranja. Ono sto je sasvim jasno je da 1/2.3 senzori su proslost, dobri su za video (donekle) iako se i tu vidi napredak jer sve sto snimamo sa tako malim senzorom izgleda plošno pa tako i video..kao i slike. Do nedavno sam imao Mi Note 10 sa senzorom velicine kakav je u Ultri i na videu se vidi DOF i to zaista lijepo izgleda. 1/2.3 je ok za zabiljeziti nesto, pogledati slike u 1:1 i vecinu ce i to zadovoljiti, ali veci senzori ipak imaju niz benefita poput vece kolicine detalja, vec spomenutog DOF-a... Mate 20 PRO i P30 PRO imaju cca 40% veci senzor od Notea 9 koji sam imao nekoliko mjeseci i vec tu je razlika vidljiva. Ovi novi koji dolaze imaju jos vece senzore tako da ce se ta razlika samo jos vise povecavati. Ono sto znam za sebe je to da se na 1/2.3 vise ne vracam, podvukao sam crtu sa Mate 20 PRO i to mi je sada donja granica ispod koje vise nebi isao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4281 |
Extrema Thule
|
@Haywire77 Puno toga da Samsung ima posla sa S20 Ultrom. Nisu još sve sredili kako spada. Najavili su fixeve samo autofokus, ali još je spor i blesavo fokusira - dogodi se da bez razloga 3 puta fokusira. Zbog toga nisam ulovio pticu i može se reći nedovršen proizvod jer iza sebe ima brdo sw bugova. Nekad Ultra jednako ispadne kao S20+ bez zooma. Ali koliko vidim, na nekima reviewima ispadaju dobro/lošije. Bilo je članaka o tome da su pogođeni koronovirusom (neki spominjaju da se izvlače), slabi prodajni rezultati i sporosti ažuriranja ostalih modela(sa sobom povlači još bugova). Samsung member moderatori na lijevu nogu brišu sve negativne postove i ponašaju kao da nije ništa desilo. Отправлено через iPhone
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4282 | |
Registered User
|
Citiraj:
Rano je jos, mob je izasao prije koliko...2 mjeseca. Uz to jos i ova situacija u svijetu ne doprinosi da stvari idu svojim tokom, vidjet cemo u narednom periodu. Mob ima potencijal i vjerujem da ce Samsung iz njega izvuci jos vise. Mene je Mi Note 10 iznenadio jer je kamera jako dobra, nisam nasao nekih zamjerki osim takodjer ponekad cudnog AF. Zanimljivo, sa Gcam je AF puno bolji na glavnoj kameri. Ono sto ostaje kao problem je SD730 koji je OK proc za svakodnevicu, ali malo prespor za takvu kameru. Bas zato mislim da je Mi10 PRO pun pogodak sa tim setom kamera i SD865. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4284 | |||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Neam niš protiv huawei, čak naprotiv, al eto to "ulje na platnu" je baš vidljivo kod nekih modela, al očito ovisi o situaciji a i naravno koji je softver, na kraju krajeva, pitanje je kolko si proizvođač da truda da to riješi. Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Svak od nas očekuje da radi onak kak je zamišljeno, a pogotovo dok iskrcaš lovu i onda si čovjek misli: "sad sam miran neko vrijeme" kad ono, banana, to je tak. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4285 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Dakle psujem matere. Riječ je o Mate 9 uređaju. Držao ga na android osmici dok nedavno nisam vidio da su dostupne tamne teme za njega. Ok, skinuo android devetku. Sve štima osim jedne stvari koja me iznimno živcira. Kad je uključena autorotacija sve aplikacije se normalno rotiraju. No ne rotira se home screen. Duži pritisak na home screen, settings i tu bi trebalo bit enable auto rotation of home screen. No debili su to s apdejtom odlučili maknut. Dakle debili...
![]() |
#4287 |
Registered User
|
Evo mala usporedba 1/2.55 senzora iz Pixela 2XL sa Gcam (u ovom slucaju Mi8) i Mate 20 PRO na auto postavkama...radi se o CROP-u. Razlika u velicini senzora je ocigledna i jednako bi prosao svaki mob sa takvim senzorom. Za gledanje slika 1:1 i bez uvecavanja potpuno irelevantno, ali cisto kao pokazatelj sto znaci imati veci senzor. https://flic.kr/p/2iQnjvz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4288 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Ma fakat ne znam što im je ovo trebalo. Ja sam inače generalno prezadovoljan kako telefon radi iako je ušao već u treću godinu. I od onih sam koji žele da mob radi kak spada out of the box. I iskustva s huaweijem su baš takva, sve radi kak spada. S xiaomijem sam se rastao kroz par dana baš zato što stvari ne rade kak treba kad mob izvadiš iz kutije. I onda im se dogodi ovo. Dakle kaj, sad ću morat mjenjat launcher?
![]() |
#4289 |
Registered User
|
Ako mijenjas launcher, preporucam Nova Launcher...ja sam ga kupio prije par godina i svaki Huawei koristim s njim. Doslovno si svaku sitnicu mozes personalizirati i sve ti onda radi kako zelis. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4290 | |
Extrema Thule
|
Citiraj:
Отправлено через SM-N960F
__________________ |
|
![]() |