|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2017
|
Kako spojiti dva repeatera da rade?
Prvo pozdrav svima ![]() Da dodam da obadva repeatera imaju WPS tipku.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Sve je to fino i ja sam to pregledo al nije mi nista vise pomoglo, ja sam jos uvijek na istom ![]() ima li jos kakvih prijedloga ? Edit: Hade da usput da upitam za savjet, dole mi je ruter i sve radi okey nemam problema, gore na spratu sam stavio ovaj repeater i sto se tice wifija radi dobro nemam problem, e sad gore bi hteli da gledamo tv preko stb-a e sad mislio sam kupiti neki bolji homeline repeater kao sto je tp ili devolo jer koliko sam citajuci pokupio oni mogu to da odrade, ubodes mrezni kabel u stb i mozes gledati tv, samo je problem sto nam je struja trofazna i ove uticnice dole se ne slazu sa onima gore na spratu tako da odaj tp04220 nece raditi dok za devolo imam sumnju jer neki kazu da radi na svim uticnicama i da nema veze koju strujno kolo imas dok drugi kazu da i tu moraju uticnice da se slazu, tako da ne znam sam sta mi je ovde rjesenje, zamolio bi vas za prijedloge !!!! Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 06.08.2017. u 20:46. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Hm, kako misliš dobiti suvisli / detaljniji odgovor kad fali x potrebnih podataka: - koji je gl. router i još važnije na kojoj je IP adresi - ti repeteri koji model i koja im je default IP adresa - jeli imaju Lan port na sebi kako bi se pristupilo njegovom web konfigu U principu treba ti lap ili komp sa WiFi karticom ako nemaju Lan port, a ako imaju onda se trebaš spojiti Lan kabelom na svakog posebno. Treba im prilagoditi IP, Subnet, Gateway da odgovara ostatku mreže, a zatim podesiti WiFi link prema gl. routeru. Da si dao gornje podatke dobio bi prijedlog postavki. Ako u "origigi" uputi spominju WPS to često ne funkcionira jer se ta funkcija gasi iz sigurnosnih razloga. Šta se tiče STB / IpTv - a ideja sa PowerLine (kako se zove) nije loša, više imaš u PowerLine temi. Problem različitih faza se može riješiti ako nabaviš onaj "coupler", ima link u temi. Jeftinija varijanta ali zato sa većom gnjavažom je da provučeš 1 - 2 Lan kabela između katova ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Hvala na brzom reagiranju Nikky!!! Router je Experia v8 IP Address: 192.168.2.254 Ovaj repeater mi je gore na spratu https://nl.aliexpress.com/item/Origi...311.0.0.fUAiUX A ovaj je u ladici ne mogu da ga spojim:https://nl.aliexpress.com/item/Mini-...311.0.0.SOYnkZ Default IP adresa na obadva repeatera je 192.168.10.1 A u vezi ovih power linea ,citam zadnjih dana svaki dan edukujem se i sve me vise zanimaju..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Kažeš da ti taj 1. repeter sada radi pa ga preskoči za sada, a sa ovim 2. probaj odraditi: - factory reset - spoji lap / komp direktno Lan kabel na repeter i probaj ozvoriti web konfig na kako kažeš 192.168.10.1 - ako treba privremeno postavi manualne postavke na mrežnoj: IP=192.168.10.10 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.10.1 - trebaš ga prebaciti u Repeter mode rada - pod Network / Lan mu postavi: IP=192.168.2.10 (mora biti slobodna) Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.2.254 - reboot - sada prilagodi manualne postavke mrežne na: IP=192.168.2.100 (mora biti slobodna) Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.2.10 - ponovo otvoriš web konfig na novoj adresi (192.168.2.10) - sada podesiš igrokaz oko WiFi na repeteru tj. na koju mrežu će se spajati + pass - eventualno po potrebi i ako ima pod Lan treba ugasiti njegov DHCP Server, DNS1=192.168.1.254, DNS2=8.8.8.8 Tako podešen bi trebao raditi šta želiš. Na lapu / kompu vrati mrežme postavke kako su bile. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Probo sam Nikky kako si reko ali nesto me nece neznam gdje grijesim, ali moze li misljenje za ovo ? Dole mi je znaci router pa nesto razmisljam treba mi otprilike 20M utp kabla i mogo bi bez nekih poteskoca na gornji sprat da razvucem kabl, e sta mi je onda najbolje da uzmem za gore ? AP ii drugi neki router ili svich ili hub, ako moze odgovor na ovo bio bi veoma zahvalan!!! Sta preporucujete za ovu soluciju. Mislio sam ovako:kabl odozdo iz glavnog routera razvuci do jedne sobe na spratu Htjeo bi odatle razvuci drugi kabl za drugu sobu Hajte Majstori sta mi je najbolje rjesenje ? Sta da uzmem gore za spajanje? Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 07.08.2017. u 20:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
To je bar lako, dovučeš Lan kabel gore i staviš neki AP / Router koji ima više Lan portova, recimo TL-WR841/842/843, konfiguriraš ga kao AP vulgaris ... Međutim spominjao si da bi htio dovuči i IpTv za Set-Tob Box, za njega riješiti bi trebao dovući dodatni Lan kabel (ukupno 2) ili da ovog jednog "podijeliš" na dva 100 Mb linka ... Pričali smo o tome više puta pa potraži, u osnovi 1. Lan kabel je po standardu 1-2 i 3-6 sa odg. bojama / paricama a 2. preostale parice krimpaš u drugi konektor isto 1-2 i 3-6. Samo obratiš pažnju po kojim paricama si šta "poslao" prilikom spajanja. Set-Tob Box obično traži direktni spoj na gl. router na Lan3 ili Lan4. That's it ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Nikky evo sta sam skonto pa molim te reci mi valja li mi ova solucija,ovalo : RJ45 netwerkkabel CAT 6 U/UTP 20 metara (2x) TP-LINK TL-SG1005D Netwerk switch RJ45 5 poorten 1 Gbit/s Znaci prvi kabl razvuci do gore u sobu broj1 i odozdo sa routera tu prikljuciti u ovaj tp-svitch , iz tog svitcha drugi drugi kabl provuci u drugu sobu i to je to mislim , izaslo bi me ovi kablovi i ovaj switch zajedno oko 40 eura ,mislim da mi je ovo bolja varijanta nego da kupujem ove powerline koji kostaju 80 ili 130 eura ...... Zadnje izmijenjeno od: Beno. 07.08.2017. u 22:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Hm, ideja nije loša ali fali podataka koje moramo potvrditi / provjeriti: - nisi naveo kakva je konekcija prema ISP - u, jeli to xDSL ili preko WAN porta na tom Experia Box V8 ? - ako se radi o xDSL - u onda ideja sa TL-WR1043ND pada u vodu jer on nema DSL modem u sebi - ako "stvar" radi preko WAN porta onda TL-WR1043ND "ima šanse" ali bi morao saznati dodatne podatke vezano uz Internet i IpTv konekciju ako je imaš / koristiš - šta je sa telefonom, jeli on preko xDSL spllitera ili je VoIp (čitaj izlazi iz Experia Box V8 routera ? Ako je u igri / upotrebi IpTv + telefon preko VoIp - a onda stavljanje u funkciju alt. routera zna biti nemoguća misija. Ako je podatak koji sam našao točan, ta Experia Box V8 ima GB Lan portove + WiFi N 2x2. Jednostavnije ti je (nebi bila tragedija) da gore staviš TL-WR1043ND u funkciju kao switch + AP. Nisi odgovorio šta je sa IpTv / Set-Tob Box - om ? Jeli i njega "seliš" gore ili ostaje dole ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
Nikky evo ovako : konekcija ide preko wan porta u experia box /200mb brzina ili kako se vec pise.. iptv ne koristim nego je to domaci paket (NL) koji ide preko boxa a i on ide u lan tako da to nije problem,dole u prizemlju je razvedeno u 2 sobe uticnica za lan konekciju i tel., experia router v8 je u hodniku ili preciznije u ormaru za struju ....sto se tice za tv gore gledati za to se nesikiram jer znam da funkcionise , provjereno ![]() Reci koju bi ti varijantu napravio ,danas razmisljam dole u sobu kraj basce da isto stavim router pa da ga koristim kao AP ili swich pa da mi u basti isto dobar wifi prijem , uzeo bi onda i ovaj router : https://www.conrad.nl/nl/tp-link-tl-...ts-399734.html https://www.conrad.nl/nl/tp-link-tl-...s-1433381.html Pa bi recimo ovaj od giga brzine dole ukopco u vec postojeci utp(Lan) ulaz posto dole direktno iz experie imam 200 i nesto prijem brzine a ovaj od 1oo mb bi onda gore stavio sa razvucenim kablom ,takvo mi je razmisljanje eee sad nisam tako strucan pa bi dobar savjet dobro doso .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
OcKe Ja bih za početak uzeo (za svoje vrijeme) čuveni TL-WR1043ND, u njega prepisao šta treba vezano za WAN PPPoE konekciju i potvrdio da to uredno radi. Alternativna trgovina > http://www.mediamarkt.nl/nl/product/...r-1182295.html Ako to radi OK onda se Experia Box V8 seli "gore" uz korekciju odg. parametara, Lan kabel koji "dolazi u njega" spajaš na Lan1. Ako zapneš pitaj. Za ove dodatne malce možeš uzeti neki od jeftinih a dobrih: - Asus RT-N12E (antene nisu skidljive) - Edimax BR-6428nC (ima 2 velike 9dBi antene) - kod onih 841/842/843 dobro bi bilo da nađeš 842ND ili 843ND jer su im antene na konektor pa lako zavidaš veću Za sada toliko. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|