Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.08.2017., 15:25   #31021
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Isto i na autocesti kao i na otvorenoj cesti. Osobno gasim duga kad sam u nekom selu na otvorenoj cesti, ako nije baš mrkli mrak bez uličnih lampi i pregledno je.
Staro 09.08.2017., 15:27   #31022
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
ja sam nekidan viđao jebene MAGLENKE u retrovizoru po A1....................
Staro 09.08.2017., 15:29   #31023
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Maglenke su obavezne po svuda
Staro 09.08.2017., 15:31   #31024
Šole
Premium
Moj komp

Šole's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Takoder duga dok nikoga nema.
Šole je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 15:32   #31025
Tvrdi
Sremium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2013
Sve je to krasno i bajno ali recimo na našim autocestama su često ograde prilično niske a u ljetne dane ima puno turista i putnika na tim autocestama pa definitivno u tom slučaju će duga svjetla smetati onima ispred pa i onima koji ti idu u susret. Poseban je problem mentalitet naših vozača koji u većem broju slučajeva ne gase ta duga svjetla kad netko nailazi ili ih gase prekasno. Jedno je teorija a drugo praksa i "tradicija" lokalnog naroda...Opet ako ti se po ljeti potrefi da je nešto rjeđi promet opet ga ima i moraš stalno gasit palit.
Inače vaša duga svjetla svaki će put sočno pozdraviti posebno vozači buseva, kamiona i kombija. Oni baš vole vaša duga svjetla.

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Maglenke su obavezne po svuda

U zadnje vrijeme mi ovi s novim autekima pale maglenke umjesto kratkih svjetala (iako kratka nisu obavezna kod nas po ljeti). Valjda da se bolje vide te lepe ledice i njihovi auteki.
Inače ja bi uveo obavezno paljenje kratkih svjetala i po ljeti jel nisu uvijek supersunčani uvjeti a osim toga bolje se auto uočava dok ima svjetla. Čak sam primjetio da dosta ljudi ima kratka upaljena i po ljeti. Bar po Zagrebu. Ima nas dosta koji imamo podzemnu garažu pa valjda neki i zaborave ugasiti haha

Zadnje izmijenjeno od: Tvrdi. 09.08.2017. u 15:38.
Tvrdi je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 15:37   #31026
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Bez brige, sudbina se nikad ne izaziva. Uvijek moraš zadržati sigurnu zonu.

Tako mi je kolega poginuo na Krku. Zato i postoji izreka "uvijek vozi kao da ti je netko upravo ispred tebe prolio kantu ulja u zavoju".
Noćna vožnja omogućuje neke detalje koje nemaš po dnevnoj - kontrasti, manji promet, bolje primjećivanje drugih vozila, no moraš uvijek imati rezervu - kao i na autocesti na kojoj ne možeš voziti 150 s kratkim svjetlima.
Upravo to razlikuje idiote koji samo znaju nabit brzinu i metnut glavu u torbu i ljude koji znaju vozit i pametno voze brzo minimizirajući rizik.

Na autocesti duga kad nikog nema, duga palim i kad ih onaj iz suprotnog smjera ne gasi. Obicno onda cesto skuze da su mi duga pošteno jaka pa oni gase svoja koja tinjaju. Isto tako treba jako paziti na kamione jer njima najvise smeta. Rijetke su visoke ograde kad se komotno mogu drzat duga a da drugom smjeru ne smeta.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 15:39   #31027
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Tvrdi Pregled postova
U zadnje vrijeme mi ovi s novim autekima pale maglenke umjesto kratkih svjetala (iako kratka nisu obavezna kod nas po ljeti). Valjda da se bolje vide te lepe ledice i njihovi auteki.
To je DRL, ne maglenka.
tech je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 15:42   #31028
Tvrdi
Sremium
Moj komp

Citiraj:
Autor tech Pregled postova
To je DRL, ne maglenka.
To je kao neka nova pozicija onda? Hebote svjetli ko blesavo....
Staro 09.08.2017., 15:43   #31029
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor Tvrdi Pregled postova
Inače ja bi uveo obavezno paljenje kratkih svjetala i po ljeti jel nisu uvijek supersunčani uvjeti a osim toga bolje se auto uočava dok ima svjetla. Čak sam primjetio da dosta ljudi ima kratka upaljena i po ljeti. Bar po Zagrebu. Ima nas dosta koji imamo podzemnu garažu pa valjda neki i zaborave ugasiti haha
Nisam ni znao da se mogu upaliti maglednke ako bar pozicije ili kratka nisu upaljena.
Osobno, uvijek imam upaljena kratka svjetla, auto je uočljiviji na cesti i ne moram razmišljati jesu li mi upaljena svjetla kad ulazim u garažu.
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
Evo, zadnjih tjedan dana se vozim kao zadnji seljak sa upaljenim maglenkama. Valjda od starosti mi se izlizao kontakt na prekidaču svjetala (na Passatu se maglenke pale tako da se okretni prekidač povuče prema sebi) i sad ne mogu izgasiti maglenke, čak su mi upaljene kad je u prekidač u poziciji za ugašena svjetla.
Naručio novi preko eBaya (jeftinije me dođe iz Irske original sa shippingom nego iz hrvatskog autootpada bez poštarine), a dok ne dođe, seljačenje na maksimum...
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 15:44   #31030
Tvrdi
Sremium
Moj komp

Citiraj:
Autor Garro Pregled postova
Nisam ni znao da se mogu upaliti maglednke ako bar pozicije ili kratka nisu upaljena.
Možeš ih palit s pozicijom...moj zajeb. Jel nisu malgenke bile u igri već DRL kak je tech rekao. Al svjetli ko blesavo.
Citiraj:
Autor Garro Pregled postova
Osobno, uvijek imam upaljena kratka svjetla, auto je uočljiviji na cesti i ne moram razmišljati jesu li mi upaljena svjetla kad ulazim u garažu.
Ne bi vjerovao ali ekipa to ne pali ne zbog lijenosti već štede žarulje...pitao sam par ljudi i to je bio odgovor...
Staro 09.08.2017., 15:52   #31031
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Kratka kad ima drugih, inače duga (kao što je i po zakonu. )
Oke, onda sve jasno. Ta kratka kad upalim bokte ko da crni zid izroni ispred mene brrr..

A ako izmedju traka autoputa ima kakti one visoke ograde ili nekih isprekidanih pregrada, sluzi li to vizualnom razdvajanju suprotnih traka pa da se moze voziti s dugima ili? Ne mogu se sad sjetiti nekih primjera, ali vidjao sam to na onom bosanskom komadicu autoputa zenica-sarajevi i mislim na ri-zg (mooozda?).
Staro 09.08.2017., 15:55   #31032
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor tech Pregled postova
To je DRL, ne maglenka.
Fora je ovo, dosta jako svijetli sto je plus po danu, ali minus je sto ako ekipa pali samo DRL primjetio sam da im odozada nikakva pozicija ne svijetli. U tom slucaju draze mi je kad ekipa vozi s oldschool kratkim svjetlima
Staro 09.08.2017., 15:56   #31033
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Oke, onda sve jasno. Ta kratka kad upalim bokte ko da crni zid izroni ispred mene brrr..

A ako izmedju traka autoputa ima kakti one visoke ograde ili nekih isprekidanih pregrada, sluzi li to vizualnom razdvajanju suprotnih traka pa da se moze voziti s dugima ili? Ne mogu se sad sjetiti nekih primjera, ali vidjao sam to na onom bosanskom komadicu autoputa zenica-sarajevi i mislim na ri-zg (mooozda?).
Ne pomaže baš jer dok donekle pomogne vozačima osobnih vozila, vozačima autobusa i kamiona beš i ne.
Staro 09.08.2017., 15:56   #31034
Dragster
Premium

Dragster's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Štede žarulje jer je vrlo vjerojatno zajebancija zamjeniti žarulju... ne znam postoji li auto novije generacije na kojem to nije posao od 3 sata prvi put, pola sata nakon par godina... iako mi kaže ovaj s posla da je njemu u Leonu to čas posla
Staro 09.08.2017., 15:57   #31035
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Dragster Pregled postova
Štede žarulje jer je vrlo vjerojatno zajebancija zamjeniti žarulju... ne znam postoji li auto novije generacije na kojem to nije posao od 3 sata prvi put, pola sata nakon par godina... iako mi kaže ovaj s posla da je njemu u Leonu to čas posla
Na Meganu III ne može biti jednostavnije.
Staro 09.08.2017., 16:02   #31036
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Fora je ovo, dosta jako svijetli sto je plus po danu, ali minus je sto ako ekipa pali samo DRL primjetio sam da im odozada nikakva pozicija ne svijetli. U tom slucaju draze mi je kad ekipa vozi s oldschool kratkim svjetlima
Ovo je meni ogroman propust kod DRL-a i ne mogu vjerovati da je to normalno/logično kod autiju opremljenih time. Da iza ne svijetli ništa dok kočnicu ne stisneš. Ekipa zaboravi upaliti kratka po noći i voze se DRL-om stalno, a kad padne mrak iza ništa ne svijetli.

Kod mene kratka uvijek upaljena, ljeto ili zima. Iako je auto crven, smatram da sam svima vidljiviji na taj način.
Staro 09.08.2017., 16:05   #31037
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ovo je meni ogroman propust kod DRL-a i ne mogu vjerovati da je to normalno/logično kod autiju opremljenih time. Da iza ne svijetli ništa dok kočnicu ne stisneš. Ekipa zaboravi upaliti kratka po noći i voze se DRL-om stalno, a kad padne mrak iza ništa ne svijetli.

Kod mene kratka uvijek upaljena, ljeto ili zima. Iako je auto crven, smatram da sam svima vidljiviji na taj način.
DRL nisu kratka, a po danu su zadnje pozicije besmislene.
Ne znam koja DRL su toliko jaka i usmjerena da mogu zamijeniti kratka svjetla.
Staro 09.08.2017., 16:10   #31038
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Meni su zadnje pozicije korisne kada se auto ispred mene ukljucio u promet ili tek razvija brzinu, ako je manje sunca ili oblacno, ako vozis kroz sumoviti kraj, debele hladovine i sl. Dogadjalo mi se da sa zakasnjenjem primjetim auto ispred. Slazem se da na suncanom vremenu ta zadnja pozicija se ne vidi pretjerano.
Staro 09.08.2017., 16:15   #31039
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Pa već duže vrijeme viđam ekipu u Zagrebu koja stalno vozi DRL po mraku.

Upravo zato i mislim da je loše što DRL gasi pozicije iza, baš radi takvih pacijenata.

Moje osobno mišljenje, da ipak ima koristi od pozicija čak i po danu (kakav god je, sunčan ili tmuran). Ako ništa drugo, da vidim jel auto upaljen ili stoji negdje parkiran pored ceste dok mu se približavam. Ne vidim razloga uštediti tih 10W.
Staro 09.08.2017., 16:15   #31040
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
osim punjenja proračuna, bezumlje gašenja svjetala u bilo koja doba mi neće biti nikad jasno.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 16:35   #31041
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
Bolje u retrovizoru nego ispred sebe.
Ekipa vjerojatno jedva čeka prvu kišu da krene isparavati cesta, pa da imaju razloga upaliti sve što isijava bilo koju vrstu svjetlosti

@Garro
Izvadi žarulje :P
Staro 09.08.2017., 16:37   #31042
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:

Upravo zato i mislim da je loše što DRL gasi pozicije iza, baš radi takvih pacijenata.

Moje osobno mišljenje, da ipak ima koristi od pozicija čak i po danu (kakav god je, sunčan ili tmuran). Ako ništa drugo, da vidim jel auto upaljen ili stoji negdje parkiran pored ceste dok mu se približavam. Ne vidim razloga uštediti tih 10W.

potpisujem ovo jos iz doba kad je drl postao popularan
Staro 09.08.2017., 16:46   #31043
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
Zato što im i instrument tabla svijetli i misle da su upaljena svjetla,a nisu.
Ili ne znaju simbole za upaljene kratka svjetla i DRL ili pozicije.

Tak sam pretprosli vikend kad sam se vraco sa mora poslje Karlovca na AC zenska u C3-u je u debeli sumrak vozila samo sa upaljenim pozicijama, zadnje lampe nisu svijetlile i trubim joj i pokazujem al ne kuzi ona.
zgmmax je online   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 16:51   #31044
Tvrdi
Sremium
Moj komp

Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Zato što im i instrument tabla svijetli i misle da su upaljena svjetla,a nisu.
Ili ne znaju simbole za upaljene kratka svjetla i DRL ili pozicije.

Tak sam pretprosli vikend kad sam se vraco sa mora poslje Karlovca na AC zenska u C3-u je u debeli sumrak vozila samo sa upaljenim pozicijama, zadnje lampe nisu svijetlile i trubim joj i pokazujem al ne kuzi ona.
Vjerojatno je mislila da si sexualni manijak.
Staro 09.08.2017., 17:08   #31045
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Možda smo obilazili na istom mjestu . Ja sam izdržao strpljivo do pravca na istarskom ipsilonu prije Pazina. Nekakvo jezero je uz cestu i vidiš do Italije da nema nikog naprijed, ali ne. Oni ne obilaze. Imao sam ih vremena proučavati i svi su stranci iz različitih država, a svaki auto skuplji od moje kuće s kreditom uračunatim .
Vjerojatno jesmo, bila je neka vodurina sa strane iako ne bih išao preticati da je ta Nisan Micra konstantno vozila dozvoljenih 90 km/h, ali ne, svakih par stotina metara bi nabrala 90 km/h pa usporavala do 70 km/h pa ponovno na 90 i tako par kilometara... nešto suludo... inače, iako sam putovao nedjeljom cesta je bila poluprazna tak oda je bilo milina za voziti... e da, natankao sam 40 litara prije odlaska na more i prekjučer nakon što se upalila rezerva natankao do čepa, stalo je 39 litara, a napravio sam 810 km... dobra stara PD čađara s

Što se pak tiče vožnje sa svjetlima, vozim sa upaljenima od kad sam kupio auto jer je sive boje (bajkal siva) i realno me drugi iz daljine ne vide ako je sunce nisko jer se boja auta stopi sa bojom asfalta... ovo za čuvanje žarulja sam čuo i ja iako sam do sad (za 13 godina) promijenio jednu poziciju lijevo naprijed, jednu žarulju za zadnju poziciju (vanjsku desno koja je i stop svjetlo) i dvije D1S naprijed desno... em ti troška za 13 godina
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 18:19   #31046
HONDA type R
Premium
Moj komp

HONDA type R's Avatar

Datum registracije: May 2006
Kolega je napravio pizdariju, na neobičan način je u tek izmjenjeno ulje u motoru dospjelo cca 1 decilitar dizela (inace masina dizelska). Dali je sada 6 litara castrola edge spremno za baciti i kupovinu novih 6 litara ili ne bi trebali biti ništa?

Google ne pomaže baš, ugl baca linkove na greske u motoru gsje se mjesaju ulje i gorivo.(
HONDA type R je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 18:34   #31047
Sanjo00
Registered User

Datum registracije: Mar 2013
Bok ljudi, trebam savjet, evo ovako:

Dakle tražim prvenstveno gradski auto, ali da bude sposoban i za nekakav put pošto radim dosta tih ruta naprijed nazad 200 km vikendom na more dok je ljeto a po zimi će manje toga biti. Godišnje ne prelazim više od 10 000 km tako da isključivo benzinac dolazi u obzir.

Htio bih da imam nešto gepeka tako da otpadaju Twingo, WW Up i slični...
Uvjeti su da auto mora biti minimum 2013 godište pa do 2015 ako se uspije naći za tu cijenu, htio bih isključivo 1.2 motor radi manje potrošnje i ekonomičnosti te što je najvažniji uvjet troškovi održavanja, dakle nikakvi dodatci turbine itd... Uvjet je također da auto ima 4 vrata pošto mi je to potrebno.

Ja sam gledao prvenstveno Kiu Rio 1.25 ali ne mogu je naći za te novce odnosno bio sam pred kapariranjem jedne, ali vlasnik je žešći idiot te sam ga mjesec dana ganjao da proda auto, a auto mu stoji u oglasu pa sam na kraju odustao pošto očito da čovjek stavlja oglas a auto ne misli prodati te zavlači...

Uz Kiu Rio gledao sam i Puga 208 1.2 VTI koji je tu negdje po specifikacijama ali brine me malo 3 cilindra iako nemam neki razlog...

Ford Fiesta te Renault Clio 1.2 16 V ali mislim da ti auti dosta više troše od prva dva navedena, imao mi frend Fiestu pa kaže gradske vožnje oko 9 litara dok ljudi koji imaju Pug 208 gradska potrošnja 6.5

Ok sve to ovisi o gradu i režimu vožnje pojedinaca ali ne bih također volio za te prčeve od auta koje ja gledam da mi troši po 9-10 litara a ne ide ništa, mislim kad ih ima do 6-7 može se izvući.

Imate li vi još neki prijedlog, savjet iako mislim da za te uvjete i tu cijenu nema puno izbora, ponavljam ne bih dizele niti turbobenzince. Hvala
Sanjo00 je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 18:46   #31048
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor HONDA type R Pregled postova
Kolega je napravio pizdariju, na neobičan način je u tek izmjenjeno ulje u motoru dospjelo cca 1 decilitar dizela (inace masina dizelska). Dali je sada 6 litara castrola edge spremno za baciti i kupovinu novih 6 litara ili ne bi trebali biti ništa?

Google ne pomaže baš, ugl baca linkove na greske u motoru gsje se mjesaju ulje i gorivo.(
Inače s naftom se ispiru zamaščeni dijelovi. Ok, nije puno 1 deci na to ulje, al ja bih osobno to mijenjao.

Svi ti mali benzinci po gradu troše relativno dosta. Osobno bi Fiestu od navedenih, iako i Clio nije loš. A što ne neki i30 godinu stariji od navedenih, možda Focus
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 18:49   #31049
triki555
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Sanjo00 Pregled postova
Bok ljudi, trebam savjet, evo ovako:

Dakle tražim prvenstveno gradski auto, ali da bude sposoban i za nekakav put pošto radim dosta tih ruta naprijed nazad 200 km vikendom na more dok je ljeto a po zimi će manje toga biti. Godišnje ne prelazim više od 10 000 km tako da isključivo benzinac dolazi u obzir.

Htio bih da imam nešto gepeka tako da otpadaju Twingo, WW Up i slični...
Uvjeti su da auto mora biti minimum 2013 godište pa do 2015 ako se uspije naći za tu cijenu, htio bih isključivo 1.2 motor radi manje potrošnje i ekonomičnosti te što je najvažniji uvjet troškovi održavanja, dakle nikakvi dodatci turbine itd... Uvjet je također da auto ima 4 vrata pošto mi je to potrebno.

Ja sam gledao prvenstveno Kiu Rio 1.25 ali ne mogu je naći za te novce odnosno bio sam pred kapariranjem jedne, ali vlasnik je žešći idiot te sam ga mjesec dana ganjao da proda auto, a auto mu stoji u oglasu pa sam na kraju odustao pošto očito da čovjek stavlja oglas a auto ne misli prodati te zavlači...

Uz Kiu Rio gledao sam i Puga 208 1.2 VTI koji je tu negdje po specifikacijama ali brine me malo 3 cilindra iako nemam neki razlog...

Ford Fiesta te Renault Clio 1.2 16 V ali mislim da ti auti dosta više troše od prva dva navedena, imao mi frend Fiestu pa kaže gradske vožnje oko 9 litara dok ljudi koji imaju Pug 208 gradska potrošnja 6.5

Ok sve to ovisi o gradu i režimu vožnje pojedinaca ali ne bih također volio za te prčeve od auta koje ja gledam da mi troši po 9-10 litara a ne ide ništa, mislim kad ih ima do 6-7 može se izvući.

Imate li vi još neki prijedlog, savjet iako mislim da za te uvjete i tu cijenu nema puno izbora, ponavljam ne bih dizele niti turbobenzince. Hvala
fabia trece generacije? 1.0 75 ks

Poslano sa mog WAS-LX1 koristeći Tapatalk
triki555 je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2017., 18:49   #31050
Sanjo00
Registered User

Datum registracije: Mar 2013
Zašto biš Fiestu a zašto Clio obrazloži malo?

Focus nema šta ili 1.4 ili 1.6 to troši enormno a i treba mi manji auto naveo sam iz praktičnih razloga...
Sanjo00 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na