|
|||||||||||
|
|
#30781 | |
|
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Citiraj:
|
|
|
|
#30782 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
|
|
|
|
|
|
#30783 | |
|
Guest
|
Citiraj:
Sent from my MHA-L29 using Tapatalk |
|
|
|
|
#30784 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Tako je, najljepsi auti na svijetu se biraju po izgledu interijera. Akde sjasite vise s tom da se auto samo vozi. Ko da ga ne vidim svaki put kad dodem do njega. I zelim da je meni lijep. Boli me k. za susjeda. I zene birate samo po kvaluteti kuhanja ili prema tome da ide u crkvu svaku nedjelju? |
|
|
|
|
|
#30785 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() Btw, računali su da struju za aute dobivaju samo iz ugljena, ukupno zagađenje je manje nego za ICE aute (pričamo od proizvodnje, exploatacije do reciklaže) |
|
|
|
|
|
|
#30786 | |
|
Guest
|
Citiraj:
Sent from my MHA-L29 using Tapatalk |
|
|
|
|
#30787 | |
|
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Tebi možda unutrašnjost nije važna, njemu je. Tebi je možda nešto ružno, njemu nije. I što sad? A sad dio u kojem bi se čovjek spustio na tvoju razinu, kako bi rekao drug syss - koliko imaš godina, tlinajest?
|
|
|
|
#30788 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
O ukusima se ne raspravlja. Tako sam se skoro posvađao s frendom koji je tvrdi da škoda octavia ima bolju unutrašnjost od DS5. Na tu izjavu, prvo sam mislio da se zaj... ali kad sam skužio da je ozbiljan, rekao sam mu da ga pretjera, jer je sjedio u oba kao i ja. Kaže on meni, ne samo da ima bolju unutrašnjost octavia od DS5 nego ima i od mog megana r.s. u kojem smo sjedili. Vidim, ide to na neku težu raspravu, reko ok ajmo argumentirano, krenuvši od materijala, ergonomije itd. Na svako pitanje što sam ga pitao pojedinačno, rekao mi je "što će ti to?" ili "meni to ne treba". Znači pitaš ga za kožu na sjedalima ili koliko je mekana plastika naprijed ili je li klima automatska manualna itd... na sve je odgovorio: to mene ne zanima i to mi ne treba, ili što će ti to. Ali je spomenuo to kako se bolje čuje klik na suvozačkom mjestu u pretincu za stvari i te kako je to njemu najbitnije da "sjedne" fino. Uz to što sam bio na rubu živaca pomalo, naučio sam lekciju da se o ukusima ne raspravlja, ma koliko bilo nešto ovako i onako. Auto i žena imaju jednu zajedničku stvar, a ta je da se ne posuđuju nikome, barem in my book ![]() |
|
|
|
|
|
#30789 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Primjerice Peking, s obzirom da ima 5 milijuna ICE automobila, napravili su usporedbu da jedan dan proveden tamo je kao da popusis 2 kutije cigareta dnevno...pa sad dalje ici objasnjavati benefite elektricnih automobila je stvarno suludo i ne bih se spustao na tu razinu. To nema nikakve veze s tim da smo mi kramp od zemlje di si 60 % ljudi nemoze priustiti ljetovanje na obali a kamoli ovakav auto/gadget. Usporedbe s bilo kojim ICe autom isto nemaju nikakvog smisla. Nadalje, prica se o zagađenju u proizvodnom procesu, pa naravno da ima zagađenja ali kako ce vrijeme odmicat tako ce i to ici dole. S tim da ne spominjem da nema otpada u vidu ulja, filtera zraka/goriva....Ni meni se ne sviđa unutrašnjost ali who gives a shit..daljnjim razvojem ce se sigurno mijenjati unutrašnjost. Ovo me podsjeca kad je među prvima HTC desire izašao, pa ga je ekipa pljuvala, em ima malu memoriju, em ovo, em ono...A to je bio tek pocetak...pa vidite koje strojeve danas imamo a cak nisu ni flagshipovi Tako da ovu teslu treba shvatiti kao pocetak komercijalizacije el. auteka jer to stvarno i je....i to je po meni velika stvar, naravno pozitivna... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#30790 |
|
Guest
|
|
|
|
|
#30791 |
|
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Super kak većina zagovornika uzima sljedeće stvari ko cinjenice: - prosječan vozač dnevno vozi 400+km - cijena baterije neće padat niti će se razvijat dodatno - doseg neće rasti Po meni, čak i ako je ukupno zagađenje od izrade i "goriva" isto (a nije čak ni ako 100% el energije dolazi iz elektrana na ugljen), to zagađenje će biti barem izvan naseljenih mjesta i gradovi će biti manje zagađeni i bučni. Skoro svaki dan se vozim s autom i svaki dan se nadišem tih sranja u gradskoj guzvi. Čak i kad idem biciklom se nadišem ispušnih plinova, tak da ono, jedva čekam da se neki iskorak ti napravi. U nekim gradovima se više niti ne može ući u centar s dizlom, a uskoro se neće moći niti s benzincem. Isto tako, mnogi veći proizvođači se okrecu autima na el. pogon. Npr, Volvo od 2019 neće više izdavati niti jedan auto bez elektromotora (hibridi i čisti električni), a porsche, audi i mercedes, firme koje su jake u motorsportu se okreću formuli e i povlače se iz nekih natjecanja (le mans, dtm..) Zadnje izmijenjeno od: nub. 02.08.2017. u 13:50. |
|
|
|
|
|
#30792 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Citiraj:
Sa subvencijama auto ispadne oko 30.000 dolara u osnovnoj verziji (u Americi). Nema godišnjeg redovnog servisa ulja i filtera. Ne smrdiš, ne bučiš i ne vibriraš. Što ti još treba, osim tog problema sa punjenjem? Danas mobitele punimo svaku večer, pa gdje je problem jednom u 5-7 dana staviti auto na punjenje? Ili ti radiš dnevno 200 kilometara, u tom slučaju češ morati pričekati još učinkovitije i jače baterije. Za pola milijuna trenutno ljudi, ovo što Tesla 3 nudi je dovoljno, zato su ju i naručili. Osobno da imam kuću, nebi imao niti jednu negativnu točku protiv Tesle 3 ili nekog drugog takvog auta na struju. Osim naravno naših mizernih plaća zbog kojih mogu zaboraviti na takav auto u odnosu na druge zemlje gdje Tesli ima u puno većem broju. A ovo da će kod nas koštati masu eura, pa neka, EU smo, lako se kupi u drugoj EU državi po nižoj cijeni, iako mislim da Tesla to tako ne prodaje tj. nema generalne zastupnike po državama, nego sve ide direktno preko njihovih salona ili weba, kako god. A da će naša vlada nabiti neke posebne poreze, jer je to EV, gdje je tu logika? Popljuvala bi ih Europska komisija i zdrav razum. Sve naprednije zemlje se okreću vozilima na struju, tako da oni kojima se ne sviđa takva budućnost, nažalost će se morati prilagoditi ![]() Btw. ne znam da li ste vidjeli, ali Elon Musk je na mapi Amerike pokazao malu točkicu odnosno područje gdje bi postavio solarne kolektore i čovjek kaže da bi to bilo dovoljno da pokrije cijelokupnu potrebu električne energije USA...sad da li je on lud ili ne, to neka procijene oni koji znaju nešto više o tome... http://www.businessinsider.com/elon-...ower-us-2017-7 |
|
|
|
|
|
|
#30793 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Malo ih vozi 200 km dnevno, no onima koji voze toliko (ili bitno više) je to neupotrebljivo. Čekanje na bolje baterije i je problem - oni koji trebaju vozila mogu i više investirati, ali imaju i manju upotrebljivost EV. Pola milijuna vozila se čini puno, no to je manje nego, recimo, vozila u Zagrebu, što ne spada ni u domenu statističke greške na globalnom nivou. Ja i da imam kuću (imam garažu, no nedovoljan priključak) ne bih još išao na EV, još uvijek je od daleko prikladnog za bilo kakve ozbiljnije upotrebe osim povremene po gradu.
|
|
|
|
#30794 |
|
Premium
|
A koliko košta upgrade utičnice za auto u kući tj. garaži? https://www.tesla.com/support/home-c...g-installation Tu mi se ništa ne čini problematično, čak i sa ovim osnovnim adapterom i punjačem...kaže do 29 milja u sat vremena punjenja. |
|
|
|
|
|
#30795 |
|
Premium
|
Koliko košta? Enormno, puno više od "unajmi električara" kako oni preporučuju. ![]() ![]() ![]() Blokovi garaža, 7 x 8 garaža, spojeno na GRO zgrade. Svaki blok 1 x 16A vod, dovoljno za svjetlo, e. vrata i slično. Napajanje vozila? Na to zaboravi, posebno uz zahtjeve reda veličine 30 - 50A. Prvo, novi vodovi za garažu, novi razvodni ormari, nova brojila, novi priključci (zakup), vjerojatno novi vod do trafostanice. Kako ih je npr. po Zagrebu većina podosta opeterćena, često bi trebale i nove trafostanice. Sama elektrodistribucija sad nije spremna za to, treba vidjeti tko će to platiti i kako. Obzirom da se ne radi o elementarnoj usluzi plus opterećenju koje bi moglo biti problematično (kad se nakupi ozbiljniji broj vozila), uopće ne vidim optimizam (o dužim putovanjima da ne govorim).
|
|
|
#30797 |
|
Premium
|
|
|
|
#30798 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Čitao sam da nedavno (bum probao naći link) o nekim novim solarnim panelima koji uskoro kreću u prodaju i tom prilikom su ljudi iz te tvornice/kompanije rekli da već imaju 70% proizvodnje u iduće dvije godine prodano za nekoliko trgovačkih lanaca... kasnije, u tom članku je bila i poveznica/link na razgovor sa jednim od likova iz jednog od tih trgovačkih centara i po njegovim riječima oni planiraju u idućih pet godina 90% parkirališnih mjesta oko svojih TC pokriti priključcima za punjenje e-vozila koji bi se napajali upravo iz solarnih panela. Tim potezom smatraju da će barem udvostručiti broj svojih kupaca i ako gledate u tom smjeru onda svakodnevno dopunjavanje baterija i nije neki problem. |
|
|
|
|
|
#30799 | |
|
Premium
|
Citiraj:
|
|
|
|
#30800 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Vozim plugin hibrida i nije ga nikakav problem puniti svaki dan - jer zivim u kuci i punim ga u garazi. Prosjecno dnevno za posao napravim 15km i to odradim samo na struju. Da zivim u zgradi, ne znam gdje i kada bi ga punio - vjerojatno nikad, vec samo sto se sam napuni od regeneracije u voznji. Ili da ga punim s benzinskim motorom, ali to nema puno smisla. |
|
|
|
|
|
#30801 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Nemam pojma o struji, baterijama i sl., ali ako se dobro sjećam pisalo se o principu gdje bi paneli punili kondenzatore, a potom bi spremljena struja iz kondenzatora punaila baterije e-vozila... e sad, da li je to moguće i kako bi to točno radilo će znati netko tko se kuži u to, ja sam samo napisao što sam pročitao. Zadnje izmijenjeno od: bertone. 02.08.2017. u 15:21. |
|
|
|
|
|
#30802 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Samo neka se to kreće i napreduje, i dalje tvrdim da će svi ovi postovi biti zabavni za 10 godina kada se osvrnemo na njih. |
|
|
|
|
|
|
#30803 | |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Pa naci ce nekog novog roĐu koji ce to popravit ![]() Citiraj:
A baterije su najskuplji element sustava. |
|
|
|
|
|
|
#30804 |
|
Creeper
Datum registracije: May 2013
|
Kod solarnih panela je problem ekološko zbrinjavanje koje uopće nije jeftino, a to nitko ne stavlja u računicu. I paneli imaju svoj vijek trajanja.
|
|
|
#30805 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Meni je EV jako zgodan, ono što sam vozikao bih odmah dao ženi, ali ne sebi (i definitivno ne po tim cijenama, moraju ih smanjiti dva do tri puta). Ja osobno uopće ne mislim da je sadašnji princip izvediv, mislim da ćemo se prije prebaciti na financiranje poolova, a ne vlastitih vozila. Pa će za po gradu voziti brdo malih kantica, a za međugradske udaljenosti nekakvi oblici kombija za obitelji ili dvosjeda s brdom baterija za poslovne potrebe. Uzmeš što ti treba i platiš po km. Dok jednom svi ne stanemo na cesti. ![]() ![]() ![]() Ima tu dosta problema. Kako kreneš s jednim, otvore se dva druga. I projektno i izvedbeno i operativno i postoperativno.
|
|
|
|
#30806 |
|
PREMIUM
Datum registracije: Dec 2014
|
Nekoc u gradovima nije bilo ni približne potražnje za el energijom ko danas i mnogi gradovi su bili manji, pa se svejedno uložilo u mrežu i proizvodne kapacitete i prilagodilo potraznji. Sigurno je i tada bilo onih koji su zagovarali agregate na loz ulje. Postoje mnoge prepreke, ali ako potražnja bude dovoljno velika, naći će se nekakvo rješenje. Nitko ne kaže da će preko noći svi prec s ICE na EV i napravit udar na mrežu neviđenih razmjera. |
|
|
|
|
|
#30807 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ako se prelazi na EV, bolje je napraviti planski, s ozbiljnim kalkulacijama nego "malo pomalo". To niti ide niti može ići tako, posebno kad se radi o potencijalno većem povećanju potrošnje (i do 15% u odnosu na danas) i situacijama koje smo do sada smatrali "samoodrživim", tj. "netko će". A ono što je problem je da i izvora fali i financija za investicije.
|
|
|
|
#30808 |
|
Premium
|
Bit ce financija iz EU fondova. Ako su u igri njemacka, norveska i takve zemlje koje zagovaraju prelazak na struju i zabranjuju kroz par desetljeca prodaju benzinaca i dizelasa, mozemo ocekivati da ce iste poticati ulaganja u elektricnu mrezu, a zato i jesmo u EU, za dobrobit svih ![]() Uzmimo u obzir da njemacka 2040. zabrani prodaju benzinaca i dizelasa, zar mislite da do tada nece vec postojati rjesenje kako i gdje nabaviti struju za veliki broj vozila plus sve sto se danas napaja...druga stvar je koliko su nasi birokrati sposobni i voljni iskoristiti EU novce kojih ce sigurno biti za takve projekte. Prije 10 godina nitko u vecoj mjeri nije pricao o nekakvoj Tesli, a evo kako to danas gazi naprijed. Tehnologija se s vremenom sve brze i brze razvija, a da se rodi jos jedan Tesla, gdje bi tek onda bio kraj. Musk ce poduplati broj superchargera do kraja 2018. a i prelaze na ugradnju solarnih kolektora na svim superchargerima. |
|
|
|
|
|
#30809 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Da se napravi stotinjak puta više chargera, tj. da teoretski svako parkirno mjesto opskrbiš chargerom, opet imaš probleme opskrbe, proizvodnje, trajanja itd. Tesla ništa posebno nije doveo u igru osim što je postalo glasnije. Na stranu što postoje i veći proizvođači, sama Tesla mi je osobno i dalje neupotrebljiva (kao i sam kocept EV-a). A EV može zaživjeti kad postane realna opcija tebi i meni, ne pojedincima. Znači, ne kao treće ili možda drugo vozilo već i kao jedino. A to još ne vidim.
|
|
|
|
#30810 |
|
Premium
|
Meni se cini da vi koji kritizirate i niste zadovoljni sadasnjim razvojem i stanjem elektricnih vozila bi htjeli da se odjednom preko noci sve preokrene i da struje ima na bacanje, da su EV 20.000 eura sa dometom od 600 km i da se napune u 15-20 minuta i tek onda bi rekli E to je to, daj mi jednog. Ovdje se radi za dobrobit svih (nadam se da nema nekih skrivenih namjera i lobija koji ce izgmizati zbog povecanja kolicine trazene struje) i svatko zdravog razmisljanja bi pozdravio bilo kakve napore koji vode u ovom smjeru. Sve sto kazes i ukazujes na sadasnje probleme drzi vodu i nama je 99,99% hrvata EV nedostizan, ali ionako nam je puno toga drugoga nedostizno sto je u boljim zemljama normalno i cemu se tezi, zato dok svi drugi odrade prljav posao oko ovih EV, tek onda cemo i mi doci na red. Ne vidis sad, ali budes 2030. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|