|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2007
|
![]() Planiram uzeti ASUS H110S1 mini-STX matičnu i nigdje nemogu nači informaciju koju generaciju M.2 PCIe sučelja koristi za SSD. U službenim specifikacijama piše da podržava: "1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)" Socket 3 znači PCIe x4 ali nepiše koje generacije. Mislim ju upariti sa SSD-om koj koristi PCIe 3.0 x4 propusnost i NVMe 1.2 protokol (Samsung PM961; Read: 3000MB/s • Write: 1150MB/s) Nebi htio napraviti bottleneck na SSD-u koristeči sporije sučelje. Zadnje izmijenjeno od: Matija Š.. 26.10.2016. u 22:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Asshole
Datum registracije: May 2007
|
piser ovo With x4 PCI Express 2.0 bandwidth, M.2 supports up to 20Gbit/s data-transfer speeds. It is the perfect choice for an operating system or application drive, making your whole PC or professional apps work as fast as possible. znaci do 2.500 MBps |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Hvala, nisam znao da na početnoj stranici znaju staviti tako koristan podatak. Našo sam da Intelov chipset H110 podržava samo 6 PCIe linija generacije 2.0 Samo mi nije jasno kako su stavili 20Gbit/s (2500MB) za propusnost, ako je propusnost svake PCIe gen 2.0 linije 500MB što je 2000MB ako ih koristiš 4 (x4) Zadnje izmijenjeno od: Matija Š.. 26.10.2016. u 23:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Na tvojem mjestu se uopce ne bi zamarao sa tim teoretskim brojkama. Ako na toj ploci izvuces "real life" 1,000-1,500MB/s ... to je već solidna brzina. Ove maksimalne teoretske brojke sigurno neces vidjeti u stvarnom zivotu, pogotovo ne ove koje proizvodac ploce reklamira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Dobro, a dali je moguče koristiti M.2 PCIe gen 3.0 SSD na matočnoj koja ima PCIe 2.0 ? I dali je potrebno da matična isto podržava NVMe protokol ko i SSD, tj. dali če opče NVMe SSD raditi na matičnoj koja koristi AHCI protokol. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Naravno da ce raditi 3.0 na 2.0 ... u suprotnom bi to bio poprilican fail od proizvoda da ne radi. Kao npr. kada SATA 3.0 diskovi ne bi radili na 2.0 portovima ... takav proizvod bi u startu bio osudjen na propast. Iako me ne bi cudilo da je u proslosti bilo i takvih proizvoda ![]() Koliko vidim na Asusovoj stranici (page 3.) je navedeno da su testirali na toj maticnoj Samsungov M.2 950 Pro NVMe disk, tako da ne vidim razloga zasto ovaj 961 ne bi radio. Doduše uvijek postoji minimalna sansa da se dva komada hardvera "pokolju" zbog BIOS-a, drivera, OS-a ili neceg cetvrtog, ali to ionako nitko ne moze garantirati da ce u 100% slucajeva sve biti kao podmazano, kao sto to obicno zna biti slucaj sa novim i nedovoljno ispitanim proizvodima. Ukratko, sluzbeno bi moralo raditi bez vecih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Da, ima smisla da je PCIe 3.0 backward kompatibilan :> Vidiš, nisam ni mislil da bi pod "Memory/Device Support" mogao naiči na testove NVMe diskova ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2017
|
Matija Š.: Dali si uspjeo upariti Asus H110S1 i Samsung PM961? I sam mislim izgraditi ovakav sistem ![]() Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Oj! Da, sastavi sam sistem i uredno radi, samo moraš instalirati NVMe drivere sa samsungovih stranica, jer u suprotnom ti SSD neče raditi ponom brzinom. Poslao bi ti benchmark rezultate ali mi je matična pregorila... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|