Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 13.05.2008., 13:50   #1
shinobi.kid
Registered User

Datum registracije: May 2008
laptop - problem s paljenjem

Molim vas za pomoć. jako mi je hitno!

u posljednjih tjedan dana laptop mi se počeo jako teško paliti. naime, kad ga idem upaliti (neovisno o tome da li ga palim preko baterije ili adaptera) lampica na botunu svijetli par sekundi i zatim se ugasi.... bez ikakvog efekta. niti se monitor ne upali, niti išta. upaliti ga mogu tek nakon cca pola sata punjenja baterije (neovisno o tome jeli puna) i to isključivo i jedino preko baterijskog napajanja.
po internetu sam čitao da valjda problem može biti u nekakvom zaostalom naponu u kompu koji onemogućava paljenje.

molim vas za pomoć kako riješiti ovaj iritantni problem jer ovo mi je jedini kompjuter, a na njemu radim važne stvari (projekte za fakultet, studiram arhitekturu, 4 godina) i trenutno za 2 tjedna predajem projekt i nemogu si priuštiti ni nabavku novog ni gubitak ovog. do sada me stvarno vjerno služio uz pad zdravlja baterije, što je i bilo očekivano nakon dvije godine.

moram napomenuti da mi je prije točno godinu dana crknuo original adapter, pa neznam možda moj komp još uvijek vuče od tada kakvu ozljedu.

još jednom, molim za pomoć. kako riješiti ovaj problem i normalno upaliti komp?

najljepša vam hvala na odogvorima.

pozdrav!
shinobi.kid je offline  
Staro 13.05.2008., 14:57   #2
Kizo
Premium
Moj komp

Kizo's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Napisi koji je model laptopa i koliko izdrzi sa punom baterijom kad ga uspijes upaliti.
Po ovom sto si napisao mi se cini da ti je baterija na izmaku snaga, pogotovo sto si spomenuo da ga imas dvije godine
Kizo je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.05.2008., 16:29   #3
shinobi.kid
Registered User

model je toshiba satellite m60-182. sa punom baterijom izdrzi cca 20 minuta do maksimalno pola sata tako da ga prakticki ni ne ostavljam vise da radi samo na bateriju, buduci je tada vrlo spor.

ima li kakvog rjesenja za normalno paljenje osim kupnje nove baterije? stvarno mi nije problem i raditi bez baterije jer gdjegod najcesce radim, uticnice su oko mene ali me onda zanima zasto nece da se pali samo na adapter?
uh huh. svakako, hvala.

EDIT: kad mi je crknuo adapter, mislim da se zdravlje baterije osjetno pogorsalo i to u malom vremenskom periodu.
shinobi.kid je offline  
Staro 13.05.2008., 16:38   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Zamjenski adapter je originalni, ili je neki univerzalni?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Staro 13.05.2008., 16:40   #5
Misek_Chipsy
Someone :D
Moj komp

Misek_Chipsy's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
jel si siguran da imas odgovarajuci adapter? si probao izvadit bateriju i samo napajanje ubost i probat upalit?
Staro 13.05.2008., 21:13   #6
shinobi.kid
Registered User

zamjenski adapter je univerzalni, neko zujalo iz chipoteke, naravno, podesen na odgovarajucu voltazu. nisam mogao cekati original zamjenski jer mi je adapter riknuo 3 dana prije predaje projekta pa je to bila groznicava potraga ulicama moga grada, te majske subote 2007.

bateriju sam vadio i pokusavao upalit samo na adapter i bez uspjeha. pokusao sam i drzati power botun pola minute da se restarta bios i opet nista. vadio sam i dodatnu memoriju i lagano otpuhivao prasinu sa svih mjesta i opet nista. sve kombinacije u odnosu baterija-adapter-komp mislim da sam isprobao i opet, pogodite - nista.

jednostavno nemogu natjerati komp da se upali odmah, nego taj ritual paljenja traje po pola sata minimalno. stvarno neznam u cemu je problem, jer poslije kad se konacno udostoji upaliti, radi najnormalnije satima i satima. evo bas sam jucer radio skoro 30ak sati u komadu i komp sve podnosi. kazem, dobro me sluzi, jedino mi je to paljenje problem.
prije par dana sam i naravio disc recovery, evo bas sam danas izvrsio update windowsa. mislio sam da je mozda do toga da se neki suvremeni program kolje sa starim drajverima sa recovery dvda, ali izgleda da nije.

help HELP
shinobi.kid je offline  
Staro 28.05.2008., 19:13   #7
shinobi.kid
Registered User

hej.
samo jos jedno pitanje.

naime, treba li laptopu baterija prilikom punjenja preko adaptera?
tojest, kad se laptop puni, dali struja prvo ide u bateriju pa iy nje u komp ili direktno u komp?

primijetio sam da se laptop vrlo tesko upali... nesto slicno kao auto kojem je akumulator vrlo los. ali na struju uopce nece da se pali. e sad, moze li rjesenje problema biti to da je baterija totalno crkla, R.I.P. do kraja, no da za rad preko adaptera ipak treba minimum baterije? tako da laptop nece da mi se pali osim kad izvucem neki minimum snage iz baterije dovoljan za paljenje.

sto vi mislite... molim vas ko boga, pomozite mi, jer nebi zelio baciti laptop misleci da je totalno riknuo, a ono bi se mozda dao popraviti.

pliz.
hvala.
shinobi.kid je offline  
Staro 29.05.2008., 07:10   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
To što adapter ima istu voltažu kao i originalni ne znači ništa jer u jednadžbu ulazi i struja koju adapter daje (mA). Moja je pretpostavka da ti zamjenski adapter daje premalo struje pa niti se baterija može napuniti do kraja niti laptop raditi kako treba. Uzmi originalni i zamjenski adapter i vidi šta piše na njima po pitanju struje. Kladim se da je zamjenski slabiji.
Staro 29.05.2008., 07:33   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da, vjerojatno je stvar do adaptera kako su ti i rekli. Nedavno sam imao sličan slučaj s jednim HP-om, na kraju ispalo da je riječ o zamjenskom punjaču.
tor je offline  
Staro 29.05.2008., 17:21   #10
shinobi.kid
Registered User

evo upravo pišem s laptopa, uspio sam ga nekako upaliti (možda zato šta je bio na suncu ) tako da sam siguran da nije problem u matičnoj ploči

e a recite mi što ako je problem u mA u adapteru? kako da to ispravim? trebam li kupovati novi adapter ili na neki način kompenzirati ovaj nedostatak?

hvala vam, kad pronađem original adapter javim što je.....
shinobi.kid je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.05.2008., 17:27   #11
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ne možeš to nikako kompenzirati. Ne gine ti novi adapter.
Staro 29.05.2008., 17:50   #12
shinobi.kid
Registered User

ali zašto se taj problem s paljenjem počeo pojavljivati odjednom? evo pogledao sam, nemam pojma gdje mi je original adapter, ali na naljepnici na dnu laptopa piše da je 19 volti na 3.95 ampera, što bi trebalo biti 75 watti, right?

e a na zamjenskom adapteru na 19 volti radi sa 8 ampera, što je malo previše (152 watta).

što mi je činiti?

EDIT:

može li ovaj biti novi zamjenski?

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=016.000.111

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 29.05.2008. u 20:24.
shinobi.kid je offline  
Staro 07.12.2016., 10:54   #13
tomo_ubica
Premium

tomo_ubica's Avatar

Datum registracije: Dec 2015
Poštovanje, imam 2 laptopa koja bi trebalo servisirati.

1. Prvi je Dell Latitude E6400 koji ima nekakve smetnje po ekranu ( artefakte ) . link za video na youtube-u
https://www.youtube.com/watch?v=IWTzCwKwDEQ
Kad ga spojim na eksterni monitor, sve normalno radi, pa pretpostavljam da nije riječ o grafičkoj kartici (integrirana je), već o monitoru ili inverteru ( kabelu ). Oznaka ekrana je LP141WX5 14.1" WXGA

2. Drugi je HP 625 i na njemu je ekran crn potpuno, laptop se upali, ali ne reagira na nikakve tipke osim na power tipku. Ništa se ne događa ni kad se spoji na eksterni monitor. To se dogodilo kad sam ukopčao punjač od mobitela za vrijeme dok se laptop pokretao.

Pa bih bio zahvalan ukoliko biste na osnovu ovih informacija mogli reći o čemu je riječ, odnosno što bi moglo biti kod jednog i drugog?
Cijena popravka, odnosno isplati li se uopće popravljat ukoliko je matična ploča ili ekran?
tomo_ubica je offline  
Staro 07.12.2016., 11:42   #14
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
prvi si dobro rekao, probaj naginjati ekran da vidiš da li se stanje mjenja, kao da otvaraš do kraja ili kao da sklapas. ako se mjenja vjerojatno je do kabla.

drugi je crkla grafička na matičnoj. ne može se mijenjati , moze se zapeci u rerni ali to je kratkotrajni popravak . ja bi ga prodao u dijelove

Poslano sa mog SM-G930F
buljaka je offline  
Staro 07.12.2016., 16:42   #15
tomo_ubica
Premium

tomo_ubica's Avatar

Pa i ne mijenja se baš kad pokrećem ekran, tako da je očito do ekrana. Ali svakako probat prije sa kabelom.
Veliš za drugi da nema spasa? Mijenjanje matične ploče neisplativ popravak?
tomo_ubica je offline  
Staro 09.12.2016., 18:37   #16
Busola29
Guest

Plaćati popravak se jednostavno ovdje ne isplati jer laptopi su to stari 5-8 godina kojima cijena na tržištu posve ispravnih je u vrh glave 500-700 kn , a svatko tko napravi dobar popravak npr. zamjena monitora mora naplatiti cijenu laptopa cca 500 kn (ruke, testovi + novi dio, tko radi ispod za npr. 200 kn je anđeo...)

Zato sam svoj majstor i polako , prvi laptop je ekran i to kontakt negdje popustila žica (e sada postavi si pitanje smeta li ti to puno ili ne , ako smeta ako imaš nekog znanja sam svoj majstor )rastaviti ekran i provjeriti sve...) ako ne nastavi sa nekim dodatnim ekranom...) - karakterističan kvar kod oštećenja kabla i na laptopima i na stolnim računalima (boje se izmjene pojave crtice...)

Drugi laptop pokazuje znakove otkazivanja ploče , procesora i moguće da je došlo do prenapona (laički...). Ipak postoji jedna sitna vrlo moguća stvar da je netko kombinacijom tipki ugasio monitor , pa to obavezno provjeri...

Pritiskom funkcijske tipke (FN obično piše ili znak windowsa...) + F1-F12 pali se wirelles , gasi , pali ekran mousepad... , baca komp u sleep mode... Pa obavezno provjeri da li možda nije samo slučajno ugašen ekran što mi se na desetke puta dogodilo da su mi ljudi to donijeli i govorili laptop mi ne radi...

Npr našao sam video za Toshibu slično je i za HP ako nisam zaboravio ... (u vraga i mozak... , kada treba zakaže )

https://www.youtube.com/watch?v=qjSDeoQUgOo

Sjetih se prijatelja koji drži veći , posjećen kafić , došao ja on u frci ne radi zvučna Busola , ja kažem pa prvo provjeri : izvadi te utakni ponovno kabel od zvučnika u PC zblesalo se nešto ... On sam ljut ma da , normalno posluša ispadne malo glup , a normalno ja kasnije ga malo malo zezao u lokalu...50% "kvarova " najmanje je ovakvih...

Zadnje izmijenjeno od: Busola29. 09.12.2016. u 18:44.

Staro 09.12.2016., 19:06   #17
buljaka
Premium

Citiraj:
Autor tomo_ubica Pregled postova
Pa i ne mijenja se baš kad pokrećem ekran, tako da je očito do ekrana. Ali svakako probat prije sa kabelom.
Veliš za drugi da nema spasa? Mijenjanje matične ploče neisplativ popravak?
ne isplati se nikako jer nećeš naći drugi kojem je ploča ispravna. a reballing košta. npr ima lik u brodu koji popravlja takve laptope ali traži 700 kn. bolje ovaj prodati u dijelove

Poslano sa mog SM-G930F
buljaka je offline  
Staro 09.12.2016., 19:42   #18
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor buljaka Pregled postova

drugi je crkla grafička na matičnoj. ne može se mijenjati

Poslano sa mog SM-G930F
Može.
Staro 09.12.2016., 21:18   #19
buljaka
Premium

Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova
Može.
teoretski. no ajde zamjeni mu onda ti

Poslano sa mog SM-G930F
buljaka je offline  
Staro 09.12.2016., 23:10   #20
veve
woot!!!
Moj komp

veve's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor tomo_ubica Pregled postova

2. Drugi je HP 625 i na njemu je ekran crn potpuno, laptop se upali, ali ne reagira na nikakve tipke osim na power tipku. Ništa se ne događa ni kad se spoji na eksterni monitor. To se dogodilo kad sam ukopčao punjač od mobitela za vrijeme dok se laptop pokretao.
Što kažu error kodovi?
http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/p...r_na-c01732674
veve je offline  
Staro 10.12.2016., 15:43   #21
tomo_ubica
Premium

tomo_ubica's Avatar

Uglavnom...
Dao sam ga na servis i na DELLu je otišao ekran, to ću sam zamjeniti.
Za drugog kaže da se ne isplati popravljat, otišla grafička, treba cijelu ploču mijenjat ( osim ako se može zalemiti nova grafička, a on nezna ).
Platio sam u biti 150kn, a nije mi ništa riješeno, odnosno samo dijagnostiku. No dobro, gledam to s pozitivne strane, platio sam 150kn za informaciju o mjestu kvara.
tomo_ubica je offline  
Staro 10.12.2016., 17:21   #22
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor buljaka Pregled postova
teoretski. no ajde zamjeni mu onda ti

Poslano sa mog SM-G930F
Netko sa znanjem i alatom to radi.
Npr. kolega Alvin sa forum u svom servisu.
Ima i tema http://forum.pcekspert.com/member.php?u=10129
Staro 10.12.2016., 21:22   #23
tomo_ubica
Premium

tomo_ubica's Avatar

Nisam ni pitao za cijenu ploče, ako je rekao neisplativo valjda je mislio na 700+kn. A što se tog laptopa tiče sve preko 300kn mi je neisplativo.
tomo_ubica je offline  
Staro 15.12.2016., 13:14   #24
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Svasta...

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno