|
![]() |
#24901 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Vidi treći post: https://www.bobistheoilguy.com/forum...erman_Castrol_) U principu Edge 5W40 Turbo Diesel bi trebao biti PAO + Ester. To je zlatna ambalaža sa Titanium oznakom.
![]() |
![]() |
#24902 | |
Premium
|
Citiraj:
A u forda samo došli po auto, dobili papire, otišli uplatit osiguranje i onda na tehnički bez tablica ikakvih (doduše tehnički je udaljen od forda 500 metara al aj) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24903 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 01.11.2016. u 14:21. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24904 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24905 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Koristio titanium dok sam imao 320d. Na PD-u prije sam koristio mobil 1 esp. Za motul i sam htjedoh navesti da su vrlo kratki intervali izmjene, cca 6000 km preporučeno. Koristim ga na motoru i taman toliko je prosjek sezone. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24906 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
http://www.autoexpress.co.uk/accesso...rices-compared Michelin Alpin 5 u ukupnom poretku zauzima 5. mjesto, ispred njega su Continental, Nokian, Pirelli i Goodyear. Vrlo je dobar na snijegu, no na suhom i mokrom zaostaje za najboljima. http://www.autoexpress.co.uk/accesso...alpin-5-review |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24907 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Iz posljednjeg linka je jedino šokantno koliko je ljetna guma lošija (Dunlop Blueresponse) u kočenju na mokrom od zimske. Čak bih rekao nevjerojatno...
![]() |
#24908 | |
Creeper
Datum registracije: May 2013
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#24909 | ||
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#24910 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Ono sto mene fascinira je kako su rezultati za 16, 17 i 18" potpuno oprecni. Random test sa 16" = najbolji Conti, ADAC na 17" = najbolji Dunlop, 18" = najbolji Michelin.
![]() |
#24911 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Treba pogledat više testova i onda prosudit jer je ovaj nešto sumnjiv pogotovo što su Conti i Michelin u drugim testovima bok uz bok, a i vjerujem da je A5 na mokrom odlična u najmanju ruku bolja od A4 koja je bila super. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24912 | |
Moderator
|
Baš 40% razlike, teško. Evo, ovako se rade testovi, sa svim podacima. http://navigator.medija.hu/files/371...mitesztENG.pdf 1,5°C je bila temperatura, a razlike su na strani ljetne gume što je i logično Citiraj:
Realno, sve je to unutar 10%. Netko će reći, tih 10% spašava živote, no ovo je testiranje na zatvorenoj stazi (na kraju krajeva, zato su i radili nekoliko puta isto testiranje pa uzeli prosjek), a varijabli u stvarnoj vožnji na koje se ne može utjecati je stotine.
![]() |
![]() |
#24913 | ||
Moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
BTW ovo mi je bila super stranica za nać testove na jednom mjestu. No nema ništa nakon 2014. No ima slično ovdje.
''Of all the things I've lost I miss my mind the most'' Mark Twain Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 01.11.2016. u 17:41. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24914 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Mislim da se može točno reči kakav tip gume rade vodeći proizvođači i da se kupac nađe u tome. Zbog toga su mi ti svi testovi teška smijurija ili da nebudem bahat, više cca mjera, a nikako ne apsolutni zakon. Goodyear kaj god napravi ispadne bučan, brža ili nešto brža potrošnja, ali dobar u svemu, mekan-ljuljkav, mala potrošnja goriva. Michellin traje koda je od mramora, ali unatoč tome all round isto dobar, skup. Conti najtiši, nerijetko i najbolje preformanse ali se brzo troši i i auto troši osjetno više. Bridgestone, možda nenadjebiv guma za suho što nije slučajon jer mu je npr za 205 širinu taj 205 samo gazna širina dok je kod goodyear cijela širina gume, upitan tradicionalno na vodenom itd. Osobno biram Goodyear ili Conti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24916 | |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
Citiraj:
BMW, čisto da napišem riječ on topic. Sent from my LG-H818 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24917 | |
Premium
|
Citiraj:
Začudio bi se koliko je bitna temperatura gume. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24918 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Ako sortiraš po tipu, sva full synthetic su 0W, a 5W su HC synthetic, uključujući i Turbo Diesel Edge. Dapače, kad staviš moj motor (1.9 TDI PD 96 kW AVF) uopće nema full sintetike kao preporuke, sva su 5W. edit: baš čitam thread koji si postao, mislim da su promijenili sastav u zadnjih pet godina, ali i ulje je pojeftinilo sa nekih 130-150 kn na 70-80 kn, tako da je lagano da su grupu IV/V zamijenili sa grupom III i ostavili isto ime. Zadnje izmijenjeno od: Garro. 01.11.2016. u 18:48. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24919 |
Premium
|
Za AVF ide Motul 8100 X-clean, baš gledam po selectoru. On je skuplji nego 8100 X-cess kojeg ja stavljam u Hondu... 5L 440 kuna. Naravno, nemam veze s Motulom, samo mi idu na živce muljaže s uljima i podvaljivanja HC ulja. Kod njih je bar priča jasna.
![]() |
#24921 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24923 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Ove s 3 dana nisu stare nego sucaktualne za neregistrirane automobile. One na kojima pise proba su za odjavljene registrirane aute i traju onolko kolko kakve autokuca uzme. Meni je to bilo 15 dana. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24924 | |
muimerP
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]() Mada me svrbi jer mi je izmjena uskoro, ionako ne ide sintetika u 20 godina staru mašinu..
![]() |
![]() |
#24925 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24926 |
Moderator
|
Bitna je, ali ne 40%, inače bi svi grijali doma gume kao u Formuli 1 prije izlaska na cestu. Našao sam na dva testa, jedan je gore gdje je bila 1.5°C i razlika kod 60kmh je bila ispod oko 10-15%, a drugi test gdje je razlika u kočenju pri 100kmh i 5°C oko 5 metara (65m vs 70m), a jedan Continental kaže da je razlika cca 10% na njihovim gumama kad padne ispod onih famoznih 7°C. Na -20°C bih još vjerovao, ali dokle god ne vidim takav jedan test - sumnjam u gore spomenutih 40%. Mada eto, ako imaš kakav članak, spreman sam biti razuvjeren ![]()
![]() |
#24927 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Sve razlike su u smjesi, vremenima kuhanja, pritisku i kavliteti kalupa. To su informacije koje nemam. Pirelli, Michelin, Goodyear, Continental, Hankook i još neki imaju vrlo slične strojeve, to jest, prese i TBM-ove. Osim kozmetike, strojevi su gotovo isti. Razlike su u pouzdanosti, dobavljačima dijelova i slično. Funkcija je svima ista. Uprogramiraj ciklus i zaboravi na presu. Jedina razlika je u navedenim parametrima. To što se proizvodi razlikuju po kvaliteti u različitim dimenzijama nije nimalo čudno. Ne može svaka smjesa biti dobra u svim dimenzijama. Očito se opredijele za određenu dimenziju, a ostali, ko vas j**e ![]() Guma ima toliko slojeva, materijala i uzoraka nanošenja da nije ni čudno da se razlikuju performanse po dimenzijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24928 |
Moderator
|
Viskozitet ulja nema baš neke veze s bazom i tipom ulja. Recimo meni je, uz Motul 300V, jedno od ponajboljih ester baziranih sintetičkih ulja Silkolene Pro S a dolazi u gradaciji 5w30, 5w40 i 10w50. http://www.opieoils.co.uk/p-1145-sil...e-engines.aspx
''Of all the things I've lost I miss my mind the most'' Mark Twain Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 01.11.2016. u 21:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24929 | |
Premium
|
Citiraj:
Probao bridgestone bt16, guma praktički niti ne treba zagrijavanje. Kad vidiš takvu razliku u istoj klasi shvatiš da ti ne trebaju članci s interneta koji će te nešto naučiti jer sve su to pusti članci ako nemaš kilometara ispod dupeta. I od auto guma sam ostao iznenađen uniroyalom koji je grebao po kiši gdje bi prethodne gume klizale tako da razlike mogu biti itekako velike. Ne bi bilo toliko nauke i marketinga oko guma da su sve slične premda i dalje ostaje neoboriva činjenica da vozač upravlja gumom a ne guma vozačem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|