|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Pitanje glede rekostrukcije LTE antene
Nabavio sam dvije ovakve LTE antene: ![]() ![]() Da bi izbjegao SMA konektore na kabelu, otvorio sam antenu da na nju direktno spojim/zalotam svoj kabel. Nakon otvaranja ugledao sam ovakvu, meni cudnu, konstrukciju: ![]() ![]() ![]() Sad mi se namece pitanje: zasto je izvedba tako "trbusato" izvedena? Jel postoji za to neki posebni razlog, kao prilagodba impedancje, odvajanje viseg frekvencijskog opsega (2600MHz) od nizeg (800MHZ)? Ili je razlog takvog trbusastog oblika vise prozaicne prirode; tj nije se kinezicima dalo skracivati dio antene na koji je zalotana masa kako bi uredno/paralelno stala oba kraka antene. Na detalju se vidi kako je to na kraju izvedeno: ![]() ![]() ![]() Jel da to sredim da budu paralelni krakovi, ili da ostavim ovako kako je? Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 24.10.2016. u 18:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A vrag će ga znati, kod tih HF igrokaza stvari / rezultat nije baš jednostavan. Na tvom mjestu ne bih ništa mijenjao šta se "mehanike" tiče. Kod tih frekvencija pomak / razlika od 1 mm utječe na neki parametar. Čisto sumljam da imaš mjerne opreme kojom bi mogao "viditi" promjene tj. rezultat. Prije nego budeš "kasapio" dobro provjeri šta sa čim ima ili nema direktan spoj, mislim na spoj koaksijalca u vrhu antene. Sa tom informacijom ćeš znati kako treba zalemiti novi coax kabel. Ovako po slikama (zadnja slika) izgleda da je srednja spojena samo na donju traku a izolirana od gornje na koju je spojen širm. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Da Nikky točno kao što si primjetio to je isto antena "log periodic" https://en.wikipedia.org/wiki/Log-periodic_antenna i na vrhu gdje se spaja koaks nesmije biti spoja između gornjeg aluminijskog nosača sa donjim na kojeg se spaja samo srednji vodič koaksa. Oplet koaksa se spaja na kraju gornjeg al. nosača (vjerovatno bi "zalemljeno" mjesto trebalo biti dobar spoj iako su morali naći način da bakar spoje sa aluminijem ). Počatak oba nosača (gdje su najduži elementi dipola) se spajaju međusobno na točno određenom mjestu .....to što su nosače razdvajali tom spužvastom gumom je vjerovatno radi perfomansi kao što je impedanca i pojačanje.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Tocno tako, analogno spajanju standardnih UHF log periodic antena: Sredisnji vodic je spojen na jednu traku, a oklop na drugu traku. Trake su na mjestu spojeva izolirane, tj ne dodiruju se. Spojene su na dnu antene gdje se nalazi mali reflektor. Zgodno izvedeno, jer je sve "odstancano" u jednom komadu i onda spojeno samo na reflektoru: ![]() Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 24.10.2016. u 21:01. Razlog: Dodana slika |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Da to trbušasto prvi put vidim jer se modifikacije koje sam viđao većinom rade razmicanjem početka nosača ......... a nikada na tom mjestu kod LPA nisam vidio reflektor jer sami elementi dipola imaju slijedeći duži element kao reflektor. Na tom sličnom principu antene radi i po meni najača prema veličini antena HB9CV koja sa samo dva elementa dipola pravilno napajana postiže dobit od 7dBd ( cca 9,5 dBi) što je dosta više od LPA. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|