|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
(riješeno) Nemoguće bootati PC bez iskapčanja iz 220 V mreže
Pozdrav eksperti, evo mene s novim problemom, ovaj put hardverske prirode. Radi se o mojoj konfiguraciji iz profila: i5-3570k @4.5GHz Intel Desktop Board Z77 8GB DDR3 Corsair TX650v2 itd. Problem se javlja pri pokušaju paljenja računala ukoliko prethodno nije bilo iskopčano iz STRUJNE mreže. Znači ugasim komp, ne vadim kabel iz mreže, pokušavam ga upaliti - ne ide. Čuju se tri kraća beepa i krene ciklus resetiranja u beskonačnost. Displejić na matičnoj javi grešku vezanu za RAM, što mi je jako čudno jer sam isprobao barem 3 para raznih (inače funkcionalnih) modula. Memtest nakon 6 sati testiranja ne javlja nikakve greške. Komp inače radi odlično, overclockano sve što je stavljeno na njega prethodne dvije godine, nikad nikakvih problema. Komp je na test benchu već duže, korišten za testiranje komponenti pa ga sad planiram umiroviti u kućište i pokloniti starom, ali ovo bi valjalo riješiti prije toga. Napajanje sam pokušao nabaviti ali nitko se ne nudi već mjesec dana ![]() Bilo kakav savjet ili mišljenje je dobro došlo, hvala! Zadnje izmijenjeno od: Dragster. 07.09.2016. u 12:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2012
|
Dali mreza LAN normalno funkcionira nakon paljenja i ponovnog prikapcanja? Te, kakve su postavke boota u BIOSu? Pogledaj tamo da nije nesto podeseno da prvo boota preko lana.... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
mislio na mrežu od struje iz zida, ne LAN, pardon ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za početak ako je išta klokano vrati na default / standard vrijednosti. Uz pretpostavku da je sama mrežna ispravna, a na osnovu gornjeg opisa izgleda kao da je nešto previše klokano pa zapne na ram - u i/ili na mrežnoj (malo si nejasno napisao). E da, šta je spomenio kolega, kakav je Boot raspored ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
da opet napomenem, ne radi se o LAN mreži nego o strujnoj mreži 220v ![]() boot raspored je prost, jedini HDD na #1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
3 kratka beepa daju naslutiti da je problem u RAM-u. Jesi pokušao staviti samo 1 keks rama?
![]() |
#7 |
Premium
|
jesam, iako sad kad razmislim koristio sam samo #1 i #2 socket po prioritetu... probat ću jedan keks u jedan od preostala dva ubacit, tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Imao sam slican slucaj. Kod mene je komp bio potpuno mrtav tj odbijao se upalit dok da ne ubijes na prekidacu na napajanju i ponovo ga ukljucis nakon 10-ak sekundi. Jednom kad bi se upalio, radio bi savrseno koliko god treba. U mom slucaju je bio problem u napajanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Možda ne bi bilo loše probati bootati i ugasiti komp na kojem je neki live Linux. Ako se sa Linuxom gasi bez problema, onda bi problem mogao biti softverski.
![]() |
#10 | |
Tehničar
Datum registracije: Dec 2011
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
haha, a da ova grafička poteže podosta iz potpuno krivih razloga ![]() uglavnom, na podsjetnik coconuta igrao sam se malo više s memorijom: 1. upalio bez memorije - identični beepovi i error na matičnoj - dobar znak! 2. isprobao sve kombinacije memorije, jedan/dva keksa na sve utore i ispada da jedan utor ima neki problem s naponom, moguće da je i od OC-a nešto ošlo u ocat. usput sam skužio da mi je i drugi slot potpuno krepan, što je također dobar znak jer imam manje drugih slotova za kombinirat ![]() 3. uglavnom, dobitna kombinacija je #1 i #3, prepoznaje sve rame, boota kako i treba bez vađenja iz zida i prolazi brzi memtest. eto, svašta, podsjetnik da je često stvar jednostavnija nego što mislite ![]() ... i možda lekcija da overclockanje zezne stvar na dugi rok ![]() Zadnje izmijenjeno od: Dragster. 07.09.2016. u 17:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Malo si nejasno pisao, vidi > https://downloadmirror.intel.com/209...ionGuide02.pdf obrati pažnju kako se "popunjava" za single a kako za dual - chanel, ako ti funkcionira samo u DIMM1 i DIMM3 slotovima, znači da funkcionira samo kanal A. Na kraju, bitno je da mašina radi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|