|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
(riješeno) Pregrijavanje AM2 4400+
AMD socket AM2 4400 na 2100GHz neko vrijeme nije baš radio (često). Sad nedavno dok sam ga upregnuo počeo se pregrijavati. S učitanih 5-6 tabova u chromeu nakon cca pol sata dostigne 90 stupnjeva i ugasi se. Očistio sam pastu,stavio novu i ista stvar... Cooler je stock, pasta je bila originalna i nije bila ni suha ni niš, izgledala je sasvim dobro. Ali sve zajedno je staro cca 5 godina. Jel moguće da sam krivo namazao nanovo pastu ili proc rikava? U ovih 20g mi jos nijedan proc nije riknul, a ni pastu još nisam nijednom krivo namazal ![]() Proc je star, ali nije se nešto naradio u životu i ne vrerujem da je ikad dosad bio na 90 stupnjeva... Any ideas? Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Ili si stavio previše paste ili ti hladnjak ne sjedi dobro... A i 60 gradi u idleu je puno previše. Veliš da komp nije radio neko vrijeme - pusti ga da pokupi sva ažuriranja za windows i ostale programe koje imaš.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Hm, ocistio sam pastu, stavio drugu, skroz tanki sloj. Nakon 5 min komp se gasi... Ucitao sam nekoliko stranica na chromeu. Ali temp nije u tih 5 min prelazila 65. Imao sam upaljen "openHardwareMonitor" cijelo vrijeme i gledao u njega... Napajanje je zamijenjeno jucer zbog istih simptoma. Event viewer samo zabilježi unexpected shutdown... Kondenzatori na matičnoj izgledaju ok... Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
Datum registracije: Feb 2016
|
moguce je da je termalna pasta slaboga kvaliteta: Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
inace se sjecam da se radilo o Gigabyte maticnoj, ali sam ostao u smijehu jer mi lik donese komp. nece da se upali, jel, crna slika itd....... testiram napajanje - ok. testiram ram - ok. povadim sve van (jer nisam imao drugu plocu), svira kada je bez rama, bez procesora itd....... stavim drugi svoj single core AM2 cpu - slika. ali chipset se grije....... ali ono, grije ko' sasav. a neka drljotina, vulgaris ploca, mislim 6150 nvidija. u svakom slucaju je ploca zbog ogromnog grijanja chipseta davala prepreveliki napon cpu-u i ubila ga. rjesenje -stavio puno veci komad aluminijske kocke na chipset, plasticne vezice i fiksirao na njega 60mm ventilator, eno komp i dalje radi.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Ma najbolje natiskat jedno 10 cm paste na procesor, hladnjak u tom slučaju ni ne treba! Nije mi jasna ta fascinacija pastama. Bolje si provjeri napone i vidi jel ti ploča možda savinuta. Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Kao što je kolega već rekao : Provjeri na dodir grije li se aluminij ili još bolje, uzmi termometar i izmjeri temperaturu aluminija i sve ćeš odmah znati Nije nemoguće da je procesor defektan, ali ja malo vjerojatno. Jednom sam imao takav slučaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Nije proc prevruć. Pošto je to sad već dosta staro, skinuo sam hladnjake s chipseta, da nanesem novi sloj paste. Ali vidim da gore nema paste nego termo gumica. Jel bu dobro ako umjesto toga stavim pastu ili bas mora biti folija? Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Tim AM2 procesorima se zna iskriviti heatspreader iz nekog razloga i onda ne prijanja vise dobro na cooler. Pregledaj ga metodom žileta i svijetla, pa ga probaj poravnati i ispolirati. Meni ni to dva puta nije upalilo pa sam mijenjao CPU. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Evo meni u ruke došao jedan 6000+ sa Brisbane jezgrom, ista stvar, ode nakon 10 minuta rada u Windowsima temperatura na 100 stupnjeva, a na dodir i hladnjak hladan, probao sam odmah skinuti hladnjak nakon gašenja da opipam i sami proc - i on mlak. Kontam da su senzori poblesavili, no samo ne vidim rješenja tome... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Al meni temp ne ode sad preko 70 stupnjeva, a komp se ugasi. A napajanje zamijenjeno jer mi je bila prva sumnja... Event log samo zabiljezi unexpected shutdown,kondenzatori izgledaju super... Eventualno ako sam kupio pokvareno napajanje... Znaci komo radi cca 10-15 min i jednostavno se ugasi... Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
I još me jedna stvar muči, stock pasta se tokom godina otopila i došla do podnožja procesora. A pošto je pasta neka srebrna mogla bi provoditi struju? Očistio sam je s nožica, al se bojim da je došla između pločice na kojoj je zalemljen procesor i heatspreadera. Jel ima tamo kakve elektronike ispod pa mi radi sr****? Jer sad mi je komp dosta usporen, ni windowse više ne diže. Live CD s winXp radi, ali win7 ne. Možda je do diska, jer je prije bio duall boot, sad je samo w7. A ne petlja mi se previše po particijama pa sam u nabavci nekog diska... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Pasta ne provodi struju, odnosno ne bi smjela, tako da se ne moraš brinuti oko toga. Umjesto diska, nabavi si SSD, ta starija konfiguracija će prodisati i sve će ti puno bolje raditi. Vidim da imaš i starije šrot napajanje - Codegen. Imao sam par iskustava gdje se u starijim napajanjima napuhnu kondenzatori, naponi počnu divljati pa cijeli PC radi nestabilno. Otvori ga i barem vizualno provjeri kondenzatore |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Imam sad laptop, uglavnom sam na njemu pa sam u njega stavio SSD. Jedino mi je tu grafika slabija, točno se vidi razlika dok učitam nekoliko stranica kolko je grafička lošija na laptopu. Još dok spojim 22" monitor gore, vuče se ko da je na samrti edit: instalirao sam na neki prastari HDD win 7 i zasad komp radi,ne gasi se prilikom surfanja, ali.... Testirao sam s OCCT, mislim da mi nije pasta dobra (ili dobro namazana) ili je proc spigan kaj mi je vjerojatnije ![]() Nakon 3 min opterećenja imao sam temperaturu preko 80 stupnjeva na jezgri. Ali temp je u 2 sekunde (podjela je 5s) pala na 60 stupnjeva, vidljivo na grafu što bi moglo značiti da je loš hladnjak?? Još me muči jedan napon, nisam sad siguran dal je krivo očitanje ili je napon prenizak. Naime kod +12V mi prikazuje 8,98 i nimalo se ne mijenja. Jel bi komp uopće radio da imam umjesto 12v 9V? Inače naponi su skroz stabilni Evo screenshota: ![]() Zadnje izmijenjeno od: vlovrec. 14.08.2016. u 10:34. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
tiki
|
Što se tiče temperature, probaj ju pratiti s drugim programom. Možeš čak i sa AMD OverDrive probati. Ako ćeš biti siguran da se pregrijava, najbolje je probati prst metodom hladnjak što bliže CPU-u pa ćeš onda moći procijeniti lažu li programi/senzori ili se stvarno zagrijava. Što se napona tiče, ne bi radilo da imaš 9V umjesto 12V. To očitavanje napona preko ploče skoro nikad ne radi kako treba. Ako hoćeš znati stvarni napon, najbolje je testirati multimetrom |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Program mislim da je ok, jer i alarm u BIOS-u svira dok prođe 80 stupnjeva... Sad ponovo mažem pastu, mrvicu na deblje jer imam dojam da su rubovi procesora malo viši. I stavil budem termometar (poprilično precizan, senzor na žici i display) na podnožje hladnjaka, na vanjsku stranu ispod proreza budem ga nečim učvrstio. Jel tko mjerio tak nekaj, koja bi bila razlika temperature između vanjske strane i jezgre? Update: opet isto... Sad sam namazao pastu na proc i na hladnjak. Zalijepio senzor cca 5mm iznad dna hladnjaka. Dok je proc bio na 85 senzor je pokazivao 45.... Sad ili ga smeta kaj je proc malo udubljen,pa hladnjak nemoze odstraniti tolko temperature ili senzor krivo pokazuje... Zadnje izmijenjeno od: vlovrec. 15.08.2016. u 13:23. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
Senzor je vjerojatno ok, jer mb ima isto senzor temperature procesora i tu su negdje. Naponi prema ocitanju ploce su ok. Ili je proc spigani ili je do loše paste... Nije više najnovija pa bi mogao to biti uzrok. 4 puta sam ju nanovo mazao, ne vjerujem da sam sad najednom to zaboravio,a to mi je barem 100-ti put... Budem probao kupiti novu, kvalitetniju pastu.. E, a a kolko se cpufan vrti? Max mi je 3125,neide to na 5000? Stock ventilator je koji je došao s procesorom... Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
tiki
|
Zbilja mi ne pada na pamet zašto su tolike temperature, moguće da ti senzori lažu (ne bi bilo prvi put) - a i hladnjak ti je mlak. Što se tiče ventilatora - zbilja ne znam. Prošlo je dosta vremena kako sam imao AM2, i to isti taj procesor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
evo pa usporedi: http://i.imgur.com/YeFeb0o.jpg procesor je Athlon64 x2 5000+ ...vidi mu vcore napon ![]() brzina ventilatora kućišta je zapravo ventilator na pasivnom hladnjaku od grafe ps: trenutno u prostoriji je 32'C .... huh ![]() Zadnje izmijenjeno od: D/G. 16.08.2016. u 15:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Da to je bez opterećenja i ovako na ovom naponu ni pri opterečenju ne prelazi 70'C Inače u biosu je napon podešen na 1.200 V ali u HWinfo64 kaže 1.264 V a AMD kaže za moj Athlon64 x2 5000+ BE da mora biti između 1.3 - 1.35 V ![]() ![]() evo jedna zgodna tabela : http://img.techpowerup.org/120407/Capture004979.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Evo, našao sam problem: Pobrusio sam procesor i stavio sam malo bolju pastu. Čini mi se da je sad bolje. Prije mi je na OCCT jedva izdržao 3 minute, sad gam ga upregnuo cca 10 min došlo je do nekih 72-73 stupnja i prekinuo sam ga. A i prije ga je chrome (dok sam učitao 6-7 tabova) zagrijao preko 80... sad ga zgrije do oko 65, ne više... Tako da mislim da je u tome problem. Probao budem još poravnati procesor, imao sam samo jedan brusni papir i brzo se potrošio... Trebao bi samo preporuku neke jako dobre paste, da tu čim više dobijem, tolko da mi ga OCCT ne zagrije preko 75 i to bude onda nadam se to... evo slika prije/poslije: ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
tiki
|
A možda da uložiš 100kn u novi cooler? LC-CC-95 je best buy za te pare, ti stock i nisu neka sreća. Tubu dobre paste ćeš platiti 30-40kn više a spustit će temperaturu za 6 stupnjeva, a ovako imaš dobar cooler koji kasnije možeš staviti i u noviju konfiguraciju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Još da ga nađem negdje u Čk za kupiti bilo bi idealno ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
u Čk potraži u Maximus servisu ili PC Pro (međimurka). No preporuka je da odeš do Linksa Varaždin i uzmeš MX2 (ili 4) i s njima si miran. Samo pobrusi proc do kraja (imaju brusnog papira u Grami ili u BAT-u), pa to riješi kako spada. Temperature će sigurno još pasti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Sent from my SM-A500FU using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |