|
![]() |
#23223 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23224 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Inače se ne slažem često sa Željkom Marušićem, ali ovo što je rekao u zadnjem paragrafu mi itekako ima smisla. Jedino mi ovaj prvi dio ne leži u svezi "kažnjava" prilikom kupnje rabljenog auta. Tu je situacija jasna, pogotovo kod nas. Mislim, ljudi s razlogom kod nas kupuju rabljeno, ovdje konkretno pričam o onima koji nisu dobrostojeći po pitanju financija, ljudi jedva skupe tih 3-4-5k € i kupe nekakvo prijevozno sredstvo, pa idemo sad na tu cifru još lupati dodatne trošarine i davanja. Drugi par čarapa je kada netko kupi 2-3-4-5 godina stari auto zato jer ne želi, odnosno zna da mu novi auto nema previše smisla jer gubi na vrijednosti. Mislim, sve se to da regulirati na logičan način, samo nema volje, želje i struke u tom segmentu politike da se to odradi kako se spada. Kod nas je uvijek sve obrnuto i naopako, em nam kupovna moć nikakva (većine ljudi), em imamo najveća davanja na što god da takneš, a tu je i kompleks "moram imati svoje" (dobro, ovo se konkretno više dotiče nekretnina), a sve je to idealna kombinacija za prekomjerno zaduživanje kada u formulu ubacite kakvo nam je podneblje po pitanju poslodavaca, isplate plaće, nemogućnost zapošljavanja i svega ostalog _ubaciRazlog_, zato smo i tu gdje jesmo. Ovo je samo kap u moru problema, ali je definitivno jedna od domino kockica koja također nosi svoje "nevidljive" posljedice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23225 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#23227 |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Da ekologija nije biznis onda bi država mogla subvencionirati da se uno,golf duja i ostala starudija koja nije auto od povijesnog značaja makne sa ceste.Stari busevi također.Tamići.Fapovi... Ali država subvencionira nova hibridna vozila. ![]()
![]() |
#23228 | ||||||||
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Eh, nisam planirao odgovarat na sve ovo ali neda mi vrag mira. Citiraj:
Dobar dio PPMV čini dio o ekologiji. Čak više nego što vrednuju "vrijednostni kriterij" iltiga skupoću/luksuz auta. Evo tablice. Tako govore svi dok ne zarade neke novce pa skuže koliko od svojeg rada izdvajaju za druge (pogotovo kod nas - tu ne mislim na socijalno izdvajanje kojeg uvijek mora biti) ili dok ne nauče kako sistem zapravo funkcionira. Nisam govorio o super bogatima ili super siromašnima - o te dvije krajnosti. Etoga sjetio sam se jednog posta jer mi se neda piskarati. Nećemo dalje od nogmeta, a? Pa kod nas je dovoljno imat 10k kuna brutto2 da ti uzmu 50%, a ne 10mil EUR ko nogometaš. Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Reci na kojoj zebri da stisnem gas pa da budem pravi tatin sin. To si želim cijeli život. "Jel znate vi tko je moj tata?" liniju vježbam već mjesecima. Citiraj:
Eh, nisam napisao ni 2% onoga što mislim, ali bolje. Nije ovo ni tema ni mjesto za takve diskusije. Niti mi se sudjeluje u raspravi kad vidim određenene argumente. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 12.08.2016. u 13:18. |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#23229 | |
E Pluribus UNIX
|
Mislis tatin? Citiraj:
Nemam ja nista protiv cijele price, ali stav ti je poprilicno kurčevit obzirom na sve, jel...
![]() |
![]() |
![]() |
#23230 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Ne možeš ti natjerat balkanca da kupi novi auto gradske klase kad za iste pare može susjedima pokazat 10 godina staru njemačku "premium" čađaru sa 200k km za iste pare ![]() Sad je pitanje kako oporezovat takve individue.
![]() |
#23231 | |
Premium
|
Citiraj:
Uf... Ispalo je kao prijetnja tebi a nisam tako mislio. Koliko sam naučio iz nedavnih zbivanja na cesti i po crnoj kronici, tatini sinovi ne gađaju muškarce u naponu snage. Držiš malo veći grudge prema tada 15-godišnjaku (istovremeno priznajem i većem teen bedaku) koji je trošio "tatine" pare u naivnoj nadi da će možda moći držati free image hosting za ostale. Umjesto da ode van i zapije se ili štogod današnja mladež radi. Slabo se i sjećam svega (a ni nemam kontekst jer sam tada bio druga osoba), al kasnije sam se i nakratko zaposlio na HrHostingu... A i sudjelovao na razvoju MMH skripte koja je kasnije ostala meni i nažalost propala. No, nevažno. Kad pročitam tadašnje postove, sve mi je jasnije. Pogotovo moja glupost. Pa čak kad pročitam i ovaj jučerašnji o oporezivanju starijih autiju, jasno mi je kako se ovisno o krivom kontekstu može pogrešno shvatiti. Djelomično zbog načina na koji pišem i polovično iskazujem stav, djelomično zbog raspoloženja zadnjih dana, djelomično zbog nekih drugih okolnosti. Jednom kad uhvatim vremena, vrlo rado bih na normalan način mogao argumentirati svoja mišljenja i objasniti stav. Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 12.08.2016. u 14:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23232 |
E Pluribus UNIX
|
Pa tocno tako si napisao, nisam se ja nesto prepao; da me i pogazis, bolje da imas kasko, jer mozes racunati na totalnu stetu, ima me... ![]() Ma sve pet, ponavljam, nemam ja nista protiv, nema nikakve drame da nemas *svoj* auto (odnosno vozis tudji - obiteljski), ali malo su ti stavovi preautoritativni, a ne radi se bas o trivijalnoj stvari.
![]() |
![]() |
#23233 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
![]() Država ne diktira stanje na tržištu, ne može se donijeti zakon kojim ćeš oporezivat narod na osnovi 1000 zatucanih budala koji će radije kupit A4/ili golf 4 dizel s početka stoljeća nego neki 6-8 godina noviji reno/citroen/ford/štogod. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23234 | ||
Into my head it goes
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
...help me understand the best I can... Zadnje izmijenjeno od: Flood. 12.08.2016. u 15:12. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#23235 | |
Registered User
Datum registracije: Dec 2013
|
Citiraj:
Postoji 100 razloga zašto bi netko kupio određeni auto, ja recimo te francuske nakarade (a i masu drugih) ne bi uzeo ni džabe i uvijek bi radije uzeo 8 godina starijeg njemca. Moj ukus, moj izbor.
... Zadnje izmijenjeno od: wooden. 12.08.2016. u 15:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23236 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Da, neka svako ima izbor sta ce uzeti. Ali nek porez bude velik da ih odvrati. Dakle ako je auto vece kubikaze od 1800 ccm (to mora zbog cuvenog 1.9TDI) i ako je starije od 12 godina, udari pet puta veci porez. I jos vise ako je dizel. Opet karikiram ali jasno vam je na sta ciljam. Sent from my LG-D855 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#23237 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
90% ljudi koji dodju kupit auto su oprostite mi na izrazu jako glupi. Neznaju sta kupuju i gledaju totalno krive stvari. Kad sam radio u prodaji nisu htjeli slusat moje savjete i uzet dobar auto nego su se drzali svojih ciljeva i radije uzeli losiji auto jer je to ono sta su oni htjeli. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23238 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
![]() |
#23239 | |||
Premium
|
Citiraj:
![]() Imam sreće da je Laguna moja. I sreće da je koštala 40k kn, pa je praktički pola otplatio stari Megane, ja sam dodao koliko sam imao i imam sreće da mi je netko od roditelja pomogao s ostatkom. Ne znam zakaj ovo tipkam, al ajde. Danas nasjedam na udice. ![]() Kužim zašto su stavovi preautoritativni, ali na početku sam se pogrešno izrazio. Nije nimalo trivijalna stvar. Ali ovako na temelju brzog razmišljanja (koje ne mora biti ispravno) smanjenjem PPMV i općenito davanja na kupnju novog (zaboga, cijena benge nam je viša nego u Austriji i na razini Njemačke, a kamoli tek raznorazna dodatna davanja i porezi prilikom kupnje, registracije...) dovele bi se cijene novog u normalnije gabarite (koliko god cijena auta kao u DE, ali s hrvatskom kupovnom moći može biti "normalno"), a tako i cijene rabljenog. Tek onda bi se otvorilo prostora za strože oporezivanje većih zagađivača (stari dizeli, stari jači benzinci), a time i izmjenu logike u glavama određenih kupaca. Kao što smo nedavno imali raspravu nova Dacia vs. import starog dojčera. ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#23240 |
Guest
|
Zašto bi se čovjeka trebalo posebno teško oporezivati zbog uvoza nekog EURO 3 auta, dok nema nikakvog posebnog poreza na preprodaju stare domaće čađare kojoj bi trebalo zabraniti prometovanje i oko Černobila? ![]() |
![]() |
![]() |
#23243 |
N0teb00k n00b
Datum registracije: Jan 2005
|
![]() |
#23244 |
Premium
|
Zasto mislis da vozim nekog cadjavog dizelasa? Vozio benzinca 1.2 16V Punta Mk2, a iduci auto i ako bude dizel, to ce biti neki EURO 5 motor. Necu sigurno kupit Audija iz 2005. za lovu za koju mogu dobiti C4 iz 2011. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23245 | ||
Into my head it goes
|
Nekom je novi mali gradski auto premali,pa kupuje polovni par brojeva veći Citiraj:
![]() Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#23246 | |
Premium
|
Citiraj:
Sent from my LG-D855 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23247 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
![]() |
#23249 | ||
Into my head it goes
|
Citiraj:
![]() Izvadi mu ekološke iznutrice da mu smanjiš normu,bolje ćeš da ideš ![]() Citiraj:
![]() Samo gasssss ![]()
![]() |
![]() |
#23250 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
1.4 Zetec benzinac ![]() Kupljen star 10 god. u 1. vlasnika za 3000E (priša 99000km) - sad mu je već 14-ta i ima 148000km Samo pumpa vode otišla, ali brate benge pije više nego gazda alkohola (u papirima mu stoji 9.5L gradske ![]() Teška radna cokula sa metalnom kuglom je na gasu - u 5 god. vožnje Mečke jedna kazna = presretač me uvatija u prekoračenju brzine ![]() S Fordom umjereno i bez ikakve kazne ![]()
![]() |
|
|