|
![]() |
#22981 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Ljudi koja je procedura kod kupnje novog auta ? Kad stigne u salon, plati se I sta onda ? Tehnicki I probne jel ? Ili ? Nakon toga osiguranje pa tablice u mjestu prebivalista ? Hvala. Sent from my ALE-L21 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#22982 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Zadnje gume će proklizati ako su lošije na kiši ako voziš luđački po okukama a šta je sa svim ostalim situacijama koje se dešavaju češće tipa kočenje i upravljanje te koliki je odnos sile kočenja naprijed-nazad i gdje će prije proklizati? Ja uvijek nove naprijed a ove sprijeda nazad i tako svake godine po jedan par... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22983 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Daj mi recite ima li netko najgluplju dimenziju na planeti, 195 50 15 cola i koje zimske uzet a da su vrh ? I di ima za uzet celicnih felgi, vidim da svi zivi to klasificiraju po modelu auta, marki itd. Izgubi se covjek Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#22984 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Imam ja. Za zimske ne znam. Po zimi su gore čelične 14".
![]() |
#22985 |
Premium
|
Automobili
Ma ljetne su 16 cola a za zimu bi iskombinirao celicane u dimenziji 15 cola da bude jeftinija guma a i da sacuvam aluminijske felge od soli ... Al opet trosak celicnih felgi i jos TPMS senzora koje mi netko mora programirat. Mozda se ni nije financijski pametno zezat s tim. Neki savjet, anybody ? Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() Zadnje izmijenjeno od: Hrconja. 02.08.2016. u 13:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22987 |
Premium
|
U dimenziji 15 da, gume su 500 kn sto je super. Ali u dimenziji 16 (s tim mi dodje auto) su gume po 800-900 kn komad ![]() A da bi presao na zimsku dimenziju 15 moram pljunut za celicane, dodatne TPMS ventile i da mi to netko isprogramira usput. Je li se netko susreo s time ? Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#22988 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
Prošla zima: loše save s nekih 4mm profila naprijed, iza s nekih 6 i nešto novije. Jednom sam bio u situaciji gdje je bio problem krenut, no malo pažljivije s gasom i sve pet. Nikakvih problema. Ova zima: iste gume, isti auto, samo lošije na zadnjoj osovini, novije naprijed. Popriličan broj oh shit situacija gdje je zadnji kraj pri kočenju, ili još gore u zavojima/skretanjima/odvojenjima volio malo pobjeć s putanje i zanijet cijeli auto. I to normalne vožnje, divljanjem/brze vožnje su stvari bile u najmanju ruku smiješne, zadnji kraj je bio svuda po cesti na najmanji spomen liftoffa. fwd drift car ![]() Naravno i prednje gume su pokazivale da su za smeće količinom understeera, ali normalne gradske vožnje neprimjetno. Stvar je jako jednostavna, ubrzavaš, auto se propinje iza(sva težina ide iza), kočiš, velik dio te težine ide na prednju osovinu, zadnje gume sad manje prijanjaju. Kak god okreneš u obje situacije ne želiš biti iza bez gripa jer te zadnji kraj prestigne. Sve ovo gore sam si potvrdio tak da sad stavljam zimske bolje iza a lošije naprijed. Jebeš ti onu jednu situaciju gdje mi je bilo teže krenut vs. hrpa situacija di sam jedva stao, skrenuo i slično. @Hrconja koji auto? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22989 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
To nije najgluplja dimenzija. Tu dimenziju blagoslivljam jer je brutalno jeftina. Odeš li jedan korak dalje (195/55/15) cijene rastu 30ak posto, negdje i više. Uvijek sam uzimao Save, ali mislim da je Goodyear lijepo pokrivao tu dimenziju (Ultragrip serije koje su bolesno dobre).
![]() |
#22992 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Gdje ideš po novi auto? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22993 |
Premium
|
Ljudi nemojte se zahebavat, kontrolirajte stanje guma, i nemojte biti naivni i oslanjati se na TPMS jer on kad se javi guma je vec dobrano ispod sigurnog limita. Guma glavu cuva koliko god vam se to cinilo otrcana fraza, govorim iz svog iskustva za volanom i neznam ni sam koliko km. Mjenjat treba sve 4 gume ako je to ikako moguce. Ako ne onda svakako novi par nazad a stari na prednju osovinu bez obzira jel auto FWD/RWD/AWD. Obicno mjenjam gume van HR ali ove godine sam to ucinio doma u Rijeci i sjecam se pogleda vulkanizera kad sam mu rekao da stare ljetne gume u smece da. Gotovo sam siguran da ih je stavio sa strane...kao pa imaju jos 4 mm sve cetiri...a tri sezone samo... Inace znam bacit tu i tamo pogled na gume dok se secem na parkingu rivi ili delti (oni koji su iz Ri znat ce o cem pricam) I svaki put se sablaznim kakvih sve guma vidim. To je strasno i samo se toga sjetim kad se vozim u Rijeci po kisici kad padne prva nakon duljeg vremena. Gledam sa svih strana ko ce me pogodit. Za primjer, ove godine dakle 4 nove goodyear eagle F1 Assym 2 225/45 R17 91Y sam platio 280 EUR bez PDV. Dovoljno je samo da jednom proklizem lagano i recimo kvrcnem prednji far. Trosak bi bio vjerojatno preko 1000 EUR, mozda i vise (bixenon) Naravno sve to podrazumijeva da se normalno vozi...ono sto se veli pamet u glavu, a dobra guma je tu samo da pomogne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22994 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Imao sam baš takve gume u toj dimenziji (jedino nisam 100% siguran jesu li Assym ili Assym 2, mislim da su dvojke). Bježi od njih, popucale sve 4 na spoju bočne stranice i gazne površine nakon druge sezone. Uredno su pumpane i kontrolirane, nije se na njima divljalo. Imam negdje još slike, svaki put kad ih vidim se sjetim zašto GY neće nikada više na moj auto (a imao sam ljetne i zimske od njih sigurno 10-ak godina). A inače potpis na tvoj post. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22995 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ajde nauči čitati s razumijevanjem za početak, onda možemo raspravljati. S obzirom na sve više šarafa, na isti način pronađenih u gumama, kažem da je minimalna vjerojatnost da su se svi slučajno zabili na isti način u gumu, nikad kroz ripne i nikad pod nekim oštrijim kutem. Možeš uvijek pokupiti zalutali čavao, ali ne možeš pokupiti torx šaraf s pločicom na ovakav način.
![]() |
#22996 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22997 | |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
jel ti znas koliko sile treba i vremena da usarafis rukom saraf u gumu. Aj probaj pa javi. teoretiziras o kutu ulaska sarafa u gumu i slicno ![]() a ne pada ti na pamet sama tezina auta, kut, podloga, itd itd gdje taj saraf vrlo lako udje u gumu. Mogu i daleko veci komadi se zabiti u gumu a ne jedan saraf. Ono, valjda najucestaliji razlog supljih guma su upravo sarafi. valjda je ljudima spica ici okolo i sarafiti sarafe u gume ljudima. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22998 |
The mighty pirate
|
Daj mi ti onda objasni šarafe koje ćeš teško uživo naći, koji su ušarafljeni na dio gume koji viri van auta na parkingu. I ušarafljeni su savršeno pravilno. Kažem ti da vidim takve slučajeve pred zgradom, preko noći se stvore. Dakle, postoji netko tko svršava na to. Osim ako imaš teoriju da negdje rastu kao gljive... U preko 700 000 odrađenih km nemam ni jednu šuplju gumu, nikakav šaraf ili ikakav predmet u gumi. Da ga nađem, prvo bi posumnjao na idiota koji ordinira po kvartu. A onda bih ga pronašao...
![]() |
#22999 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23000 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Imao si srece. Evo meni jutros na pickupu guma napola prazna, moram ic vulkanizeru. Ja sam lani kupio 4 nove potenze, 2 tjedna nakon isao u toronto na neki sastanak, idem nazad cujem neko lupkanje. stajem sa strane i vidim saraf u gumi. Skoro su mislili da se nece moci spasiti. Dva puta je krpali, i sada vise ne pusta zrak. Poludio sam. godinu prije ista prica, drugi auto, druga lokacija. zabrijavas opasno. Da, postoji sansa da MOZDA u nekom kvartu netko zaista to i radi, ali nemoj generalizirati. 99% slucajeva je sigurno pobrano po cesti. I ja sam napravio zilion kilometara po svim mogucim cestama a i vozim 20 godina vec.. a sto se tice torxa sa podloznom plocicom, takve koriste svi auti iz VAG grupacije za drzanje branika, plastika, itd itd. Ljudi voze smece, kamioni, gradilista, mahenicarske radnje, limarije, itd itd, pa sarafa imas more posvuda. Malo se prosetaj pjesice pa ces vidjeti kakvih sranja lezi po cesti i uz cestu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23002 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja sam bas iznimno bio zadovoljan sa tom gumom pa sam uzeo opet Assym 2 a ne novu 3 jer 2 ima veci "rim protector" a ostalo manje vise je tu negdje sa Assym 3. Performanse,buka,trosenje sve 5 sa tom gumom. Zimske imam Michelin Alpin 4 i u zavojima na suhom kad se moze malo brze vozit tocno osjetim koliko ove Goodyear imaju bolji odziv odnosno tvrdji sidewall. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23003 |
Premium
|
Garažiran auto, garažirane gume tijekom zime, zaštićene Sonax sredstvom, normalna voznja (dapače skoro penzionerska), zanimljivo je da su sve 4 popucale sa unutrašnje strane. GY je priznao grešku i nudili su djelomičan povrat love, ali kao za peh taj račun za gume se zagubio. Inače i sam imam Alpin 4/5 kombinaciju (jedna 4-rka je dobila bubreg pa zamijenio par sa 5-icom), odlične i udobne gume, ali totalno neusporedive sa ljetnom gumom u zavojima. Sad sam na Michelin Pilot Sport 3/4 kombinaciji (prije tri mjeseca naletio na udarnu rupu pa morao mijenjati dvije PS3 sa PS4) i to su mi bolje gume od svih GY Eagle F1 (imao sam tri generacije, još od one prve sa V profilom). Jedino mi se čini da se brže troše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23005 |
Premium
|
Mislim da su ove moje bile iz Španjolske ili Njemačke. Imaš tu malo više o tom problemu: http://www.scoobynet.com/wheels-tyre...l-failure.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#23006 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Ma vjerojatno to vise nije bio problem 2013. kad sam prvi put stavio tu gumu za probu jer mi se nije vise davalo tolko love za Continental. Neznam, ali mislim da bi trebalo izolirati mozda ipak taj tvoj slucaj. Radilo se o ocito gumi/seriji sa greskom. Dakle ukoliko je guma ispravna za tu lovu koju placam dobijem meni zadovoljavajucu gumu. Neznam za PS3 i PS4 pa nemogu usporediti. Moguce da je bolja... btw na kojem autu si vozio good year i sad PS? Inace da i kod mene je auto garaziran,gume isto... srecom nije se nista raspalo ![]() Meni inace je dosta voznje autoceste pa mi je i potrosnja gume relativno bitna stavka, nebih htjeo da se guma potrosi za 20k km A Michelin je upravu tu uvijek bio jak sto se tice potrosnje gume, pa je imalo smisla dati i nesto vise novaca jer Michelin je uvijek u samom vrhu po cjeni... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23007 |
Premium
|
Nije samo moj slučaj, samo upiši "Goodyear F1 Assymetric inner wall failure" u Google. ![]() A inače, sve gume sam imao na Passatu 4motion iz 2001. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23008 |
Premium
|
ma da, mislio sam na seriju tu, ne konkretno samo na tvoje gume. No kao sto rekoh ja evo vec drugi set derem i sve 5 nema nikakvih znakova pucanja. RFT vise neidu na moj auto, ja visoko cjenim udubnost ![]() Al ono sto me veseli je cjena tih 225/45 17 guma. Sjecam se da sam placao po 150 EUR komad nekad a danas 80!! Jedini razlog je sto je to sad postala main stream dimenzija guma i ostao sam puf kad sam vidio najobicniji polo (ne GTI) sa 215/40 17 gumama ![]() Znaci koja je to matematika kad Polo 1.2 ima skoro istu dimenziju gume ko i moj e90 330xd ![]() Ocito su marketingasi poceli govorit koja dimenzija ide na auto a ne inzenjeri... no ja se ne bunim vozim "jeftinu" gumu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23009 | |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Citiraj:
Kupio čeline felge 14 cola za zimu, 1139 kn je bila cijena bez popusta u Auto Kreši, 11 mjesec prošle godine. Moje su bile 4 rupe, 108 mm razmak, za starog fokusa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23010 |
The mighty pirate
|
Ima li tko iskustva s BMW E61, 520i i 525i s plinskom instalacijom? Ne nalazim baš BMW-a novijih godišta s ugrađenim plinom... Na poslu mi je trenutno opcija da ili nastavim rent-a-car ugovor ili da si nabavim neki auto i čupam 2 kn/km, pa mi nakon par godina auto bude isplaćen i sve dalje je zarada za novi. S 3000-4000 km mjesečno, brzo bi mi se isplatio auto do cca. 12 000€, pogotovo na plin. Razmišljao sam i o dizelašu od cca.150 000 km, ali to je već vrijeme kad (ne)održavanje počne uzimati danak i turbina lako može reći baj baj. Takav trošao bih volio izbjeći. Pretpostavljam da bi benzinac bio definitivno dugotrajnija opcija. U obzir dolaze karavani više klase do 5-6 godina starosti. Tipa ovo... 1. http://ww3.autoscout24.de/classified...111?asrc=st|as 2. http://ww3.autoscout24.de/classified...451?asrc=st|as 3. http://ww3.autoscout24.de/classified...004?asrc=st|as 4. http://ww3.autoscout24.de/classified...222?asrc=st|as - osobni favorit, iako ga se teško iskopa ispod 15 000 s normalnom opremom, kod nas ispod 23 000 ništa. 5. ? VAG koncern i Mercedes bih preskočio...
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 02.08.2016. u 19:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|