|
![]() |
#22951 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Jednako kao i druge kandidate koji nisu imali povlasticu ići kod mog instruktora... znači službeno sam platio 30 ili 35 sati vožnje (platil istarci), a ostali sati su odrađeni ili autom auto škole badava (instruktor je imao taj auto na 24-satnom korištenju) ili nešto i autom mog starog... znam da izgleda nemoguće no tad je još bila juga i moglo se svašta (i AŠ su bile državne). Zadnje izmijenjeno od: bertone. 01.08.2016. u 13:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22952 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
Ako montirate samo dvije nove gume, bez obzira da li su ljetne, zimske ili gume za sve sezone, istraživanja su pokazala da je najsigurnije staviti ih na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju bočnu kontrolu posebno u zavojima. Ove činjenice su se pokazale točnim za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri kotača . Logično, možete pomisliti da je najbolje staviti ih na prednje kotače na vozilu sa prednjom vučom, ali to nije slučaj, pošto je sigurnije imati bolje bočno prijanjanje nazad. Obično možete povratiti kontrolu nad prednjim gumama kad prokližu otpuštanjem papučice gasa, ali ako se zadnji kraj zanese možete se okrenuti, možda čak i sudariti. Zadnje gume svakog vozila moraju imati istu ili bolju vuču od prednjih guma da bi pokretljivost i kontrola nad vozilom bila optimalna, posebno pri iznenadnim manevrima. Većina vozača stavlja dvije nove gume naprijed i vrlo teško im je dokazati da je bolje staviti ih na zadnju osovinu. Ako ne vjerujete nama, možda ćete povjerovati najvećim svjetskim proizvođačima guma: Michelin u svom priručniku Vodič za profesionalce kaže: “Kada se mjenjaju dva pneumatika, preporučuje se da se novi pneumatici ili oni manje istrošeni montiraju na zadnju osovinu”. GoodYear: “Kada izaberete par guma za zamjenu iste veličine i konstrukcije kao one koje imate na automobilu, preporučujemo vam da ih stavite na zadnju osovinu. Jedna nova guma trebala bi se upariti na zadnjoj osovini s gumom koja ima najveću dubinu šare od ostale tri gume.” Eto to sam ja zakljucio i dobio za informaciju na pitanje o zamjeni samo dvaju pneumatika
![]() |
#22953 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Za kretanje po snijegu koji je jedini slučaj u cijeloj ovoj priči da se nove zimske stavljaju na pogonske kotače. To će te pokrenuti, no vožnja dalje je opasna u svakom slučaju ako imaš na drugim kotačima istrošene gume (zimske ili nedaj bože ljetne). U tom posebnom slučaju je potrebno kupiti sve 4 nove adekvatne gume.
![]() |
#22955 | |
FC Bayern <3
Datum registracije: Mar 2015
|
Citiraj:
Puno je gore dok ti stražnji kraj izleti, nego kad prokližeš preko nosa. Malo više pratiti emisije o autima općenito, malo manje se baviti gnojfovima. Još je to davnih 2000-tih, Tim Schrick objasnio na nekadašnjem DSF-u, u Motorvisionu. Bahatio si se posjedovanjem vozačke od ne znam kad, al eto, imaš velikih rupa u znanju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22957 |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
![]() |
#22959 |
Guest
|
ja imam na 3 i 2 godine starim gumama jedno 6 krpanja i sve drze Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
#22960 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Dakako. Samo mi je žao što nije bilo kontakta između mene i idiota zbog kojeg sam izletio. Ovako svi troškovi na mene pali... BTW Gume su bile nove. Sava Eskimo HP. To je i poslednji put da sam kupio Eskimo. Ne kažem da bi me neke druge gume spasile, samo kažem da je Eskimo HP krš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22961 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22963 | |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
Imaš veliku rupu u znanju i mišljenju. Ustvari prevelike predrasude. Od stojadina na kerozin , golf jedinice na downhill na Gorancima i Vrde. Probaj snaći kad ostaneš bez kočnica pa javi. Još uphill i downhill na Sljeme. Više sam puta proklizao i znam kontrolirati. Mjenjam pločice dva put godišnje Manje se hvali sa ecoboostom ![]() Poslano s kompjutera iz kreveta preko interneta
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22964 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
U subotu sam se vraćao s mora i naletio na kolonu prije Učke od cca 2 km... od tri auta koji su zakuhali na tom blagom stani-kreni usponu, tri su bilii Lagune dci ... da li je to normalno, tj. da li Renault ima problema s hlađenjem motora? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22969 | ||
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Neću nikad zaboravit ćaćin izraz lica kad smo 99e kupili na 306icu sa sto i kusur ks, sve 4 ganc nove save rapidex (naravno sa vrlo friškim dot-om), a one nakon 10.000km poluslick -.-
![]() |
![]() |
#22970 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#22972 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22976 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Niš, kupujem Ladu Nivu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22977 |
Guest
|
kod mog auta ne postoji prokizavanje straznjeg kraja, ali sam svejedno nove gume montorao odostraga ![]() Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
#22978 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Pred dosta god sam sredio prednji branik na Miceku, skoro 2000kn i isti dan mi ga je razbila baba pred velesajmom. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 02.08.2016. u 01:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22979 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Super je ova ideja s gumama, ali treba uzeti u obzir i raspodjelu mase na prednjem i stražnjem ovjesu. Prednjeg stišće, bubnut ću, 2/3 mase vozila, čak i više (vozač i suvozač, motor, skalamerija), dok zadnjeg stišće rezervar, kotač i nešto limarije. Znači zadnje gume ne prianjanju ni blizu dobro kao prednje. Treba li zato baš imati iza nove, a naprijed stare, ili možda staviti nove naprijed, pa ako i prokližeš, lakše se iščupaš... U konačnici, bespotrebno komentiram kad ću ionako kupiti sve 4 nove, guma glavu čuva. btw Icy koji bog, kaj si zacopran? I čuvaj se Italije, nisu normalni s onim svojim skuterčićima i inim piydarijama koje voze, kao vozači su grozni i ne pitaju.
![]() |
#22980 | |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
![]() Najbolje da ne mos probusit gumu na saraf :dooh: Sto nes sve procitat u ovoj temi jao |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|