|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
Horor; iliti dvije različite platforme isto sra*e - ptičja gripa možda?
U subotu popodne išao sam nekaj brljati u DOS-u i između ostalog bacio sam pogled na par starih disketa.... a neke od njih sam htio i formatirati onak više iz fore u DOS-u (>C:\format a:...enter Y/N....) no jedna se nije dala formatirati ni nakon višestrukih pokušaja.... Ali nije u tome stvar. Odjednom mi se komp zablokirao i neće dalje... Ja restartam, a komp samo prođe boot i stane, ponovno ja restartam, opet isto, opet ja restartam, a sad više neće ni boot??? Stišćem ja restart kao manijak a komp samo napravi bip i ne diže se uopće ćak mi i ledica na monitoru blinka kao kad je komp ugašen. Obrisao ja CMOS, vadio bateriju, zamjenio sam grafičku, napajanje, memoriju, probao bez HDD, bez floppy-a, bez DVD-a, bez modema, selio na drugi monitor, ali komp samo pokrene napajanje i ostane mrtav. Rekoh riknula matična???...... Kako sam trebao podatke s tog HDD, izvadim iz kompa matičnu i proc (AMD) i stavim drugu matičnu i proc (Intel) popikam memoriju, HDD, grafičku, floppy; kažem fucking AMD i veselo stisnem power botun, a kompjuter mrtav kao i onaj prvi??? Nemrem vjerovet????? Dakle bez obzira na kojoj platformi pokušavao nekaj se gadno shebalo???? Kako je moguče da se neki takav zajeb s jedne platforme prenese na drugu? Sad radim na trečoj konfiguraciji koja s one prve dvije nije imala nikakvih fizičkih doticaja. Sječam se da je tamo polovicom devedesetih postojao nekakav virus kaj se uvaljivao u boot sektore i memorije(mislim da se zvao Mageljan???) jel moguče da mi je nekaj bilo na tim prastarim disketama i da se uvaljalo i sjebalo dvije različite konfiguracije? Zapravo problem je kako natjerati matičnu da boota pa da pokrenem neki DOS antivirus da mi to očisti? Ajde ljudi tko mi to zna rješiti! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||||||||||
Premium
|
vidin da si minja sve osim napajanja ili barem to nisi napomenija sto se ostalog tice stavi samo maticnu, proc, memoriju, graficku i napajanje pa probaj onda. ako nece mijenjaj jednu po jednu od tih komponenti sto se virusa tice boot virusa bilo je puno: michelangelo, yoshi, ripper ... oni ti mogu samo sjebat podatke na disku sto znaci da, ako se to i dogodilo, boot proces mora bi doc do ucitavanja os-a. prije toga ti virusi ne mogu nista sjebat
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Bilo je virusa koji ti sjebu cijeli BIOS. Ja sam se osobno susreo s jednim takvim.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||||||||||
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Probao sam i s drugim napajanjem..... isti rezultat Kako se rješiti tog virusa za BIOS? Vjerojatno nikako??? Na koji način on funkcionira? Kako se prebacio na drugu matičnu? ![]() Otišle su mi dvije matične, nije to za bacit samo tako ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||||||||||
Premium
|
Citiraj:
bili su aktualni neko vrime i onda su nestali tako da vjerovatno svoj posa nisu obavljali
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
|
Ja sam ga se riješio (bio je na jednom kompu što mi je došo na servis) hrpama programa za čišćenje, AV-ova, antispywarea, ma ne znam šta sve nisam uzeo. Na kraju je išlo flešanje novog BIOS-a i onda je skroz nestao.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Meni se niti jedna ploča neće ni "upaliti". Prijedlozi???? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Pa kaj nitko nema neko rješenje??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
ako si stvarno popušio neko sranje u BIOS možeš odnjet ploče u servis....i reč im da pogledaju dali su EPROM-i živi pa ako jesu da ih reprogramiraju ako se dobro sječam u M-sanu je bilo cca 70 kn.......ako je EPROM krepo od nečeg.....nađeš neispravnu ploču pa izvadiš EPROM i prebaciš na svoju nakon svega što si probo neznam šta drugo BTW kad si isprobavao bez HDD-a i ostalih gluposti si raskopčao i IDE kablove ili samo molekse ......?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Ma čupao sam van i IDE kablove, ali ne trza. Morati ću dakle flešat BIOS ne programator ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
ja iskreno neznam šta drugo....eventalno ako ti netko od frndova ima istu ploču kao i ti pa da prvo probate zamjenit eprome i vidjet.....mislim ako si sve živo izmjenjao:confused:
![]() |
#14 |
Premium
|
ŠTO JE NOVO!
Najnovija saznanja!!!! Nakon prijedloga koji je predložio Tor jedna ploča je na trenutak proradila..... ubacio sam opet proc i samo jedan keks memorije bez HDD, FDD, i VGA kartice, nego sam monitor prištekao na integriranu grafičku na ploči i uključio, nakon što je ploča počela butati i ispisala prvih nekoliko naredbenih linija, iz sistemskog zvučnika se javio neprekidan jednoličan ton, a na monitoru su se počele mješati boje i razni ASSCI kodovi po cijelom monitoru.... Kako je grafička integrirana na ploči pa se zajednička memorija dijeli za rad grafičke i za ostalo, sve sam više u uvjerenju da je posrijedi ipak neki virus koji se uvali u memoriju ![]() ![]() Odmah sam isključio komp i isprobao ostale memorije koja imam, ali se ponovila stara greška - komp uopče ne boot-a. Bios je AMI.... KAKO DALJE?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Ja bih se ipak okladio na probleme s BIOS-om. Naime, jednom mi je sjebani HDD napravio isto sranje na par ploča. Jednostavno, HDD je bio tako sjeban da je svaki puta kada se priključi na bilo koju ploču uzrokovao potpunu korupciju BIOS-a. Dok sam skužio da zajebava hard, izgubio sam sve živce ovoga svijeta. A što je najbolje, hard je samo "ponekad" bio neispravan. Kada sam to riješio, zainatio sam se i priključio ga na jednu staru ploču, tek toliko da vidim jel to to. I bio le to, i ta ploča je na isti način dobila popizditis. Na kraju sam uspio natjerati da taj hard proradi na toj ploči (mjenjanje kanala, jumpera u svim mogučim i nemogučim kombinacijama), počupao sam podatke s njega i bacio ga u smeče. I da, da nebi svaki puta čekao cijelu noć da ti se ploča "oporavi", kratko spoji kontakte u ležištu od baterije, ali pazi da to ne bude na više od sekundu-dvije. Tako se BIOS stvarno "isprazni". Barem je kod mene to palilo na takav način. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Poznanik od jednog mog frenda ima Willem programator, ali nije baš nekaj puno radio na njemu.... programirao cca 30 EPROM-a i sad mu stoji.... Posudio sam od njega, skinuo software za programiranje, i "uspio" pročitati bios (program je izbacio da su u čipu same 04 ili 06 "vrijednosti"), a kad ja hoću isprogramirati javlja neki Error??? OK vjerojatno nekaj ne radim dobro, ali ako netko zna delat s tim i ima se volju zahebavati, vrlo rado ću mu kupiti gajbu ![]() Ja donesem programator i čipove (i gajbu ![]() Ma na večeru idemo ako upisivanje i nebude uspješno.... Barem se čovjek potrudio.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
mislim da ti mc_fish ima iskutsva s time...pitaj ga...a možda samo s powerstripom... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
the luda ribetna
Datum registracije: Aug 2004
|
ah taj sladak miris hexadecimalnog koda u zraku(daj fuj, stari moj mrzim biose ![]() uglavnom da kao sto ej to tor rekao...i ja sumnjam na bios ili tocnije na sam hard--> same problem prije par mj, daklem posalao sam ti pm...al sam aboravio navest da mi napise koje su ploce ![]() mislim da se da pomoc...tj siher se da pomoc...al dal cu ja moch...to je upitno, meni je to rak prva 2 puta radio i od onda sma ja to radio apr put...i uspijelo(daklem nisam neki teska iskusnjara)...pokusat mogu-ne garantiram nista, a oko samog problema...pri butanju se naravno mora povezat cijeli komp a to radi sam bios...eh i kad dode na koruptiran bios od harda(da da hard ima bios) se shebe,cak i moze spalit sam chip...pa ak imas taj hard trenutno na kompu...prabaci podatke i flesaj bios prvo na njemu(jer je najverojatniej rom-dio samog biosa koruptiran) |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Hard ima firmware. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
the luda ribetna
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Pa kakva je ovo zahebancija..... Odnio sam ploču kod frenda (njegova je p2xbl sa intel čipsetom, a moja pa61 na VIA) i napravimo mi vruči flash (ono s uključenom matičnom..) Naravno bilo je malo igre.... ali i njegov i moj BIOS čip uspjeli smo flash-ati na njegov noviji BIOS (dakle moj čip je ispravan i sad dela na njegovoj matičnoj...), ali kad stavimo da se flash-a novi bios za moju ploču, program za flashanje se zablokira i neće dalje.... Vratim se doma i ubacim čip s biosom od frendove matične na svoju, i ploča se pokrene, ali odmah se aktivira beskonačni BIP (memorija neispravna). Bez obzira koju memoriju upiknuo u koji slot uvijek isto... Ista ta mema radila je na kompićevoj ploči bez grede. Ima li tko malo veći čekić pa da sve to lijepo zdrobim i prekrižim za vijeke vjekova? BTW ili netko ima bolju ideju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Moraš naći ploču s istim čipsetom. Ova kombinacija flashanja BIOSa za Intel chipset, a na VIA ploči ti stvara probleme i nije čudo što ne radi. Koji ti je chipset na toj p2xbl ?
![]() |
#23 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
ako sam dobro shvatio, na oba cipa ste stavili isti bios(bios za p2xbl) i to je bio dobar nacin da se utvrdi ispravnost cipa. no nemozes ocekivati da ce tvoj MBO raditi s biosom za drugu platformu. dakle nadji nekoga s identicnim MBO ili puno bolje bios programator i peri ![]() cini mi se da je neko spominjao flashanje biosa za 70kn, samo neznam koja je firma bila u pitanju.
![]() |
#24 |
the luda ribetna
|
trebas svoj stavit! nema tu puno pomoci...jednostavno mora tovj bios gore ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Ma kužim ja..... Ovo sa biosom od jedne ploče na drugu je bio čisti pokušaj očajnika.... Više nisam znao kako bih to upucao, pa rekoh - obzirom da su ploče fizički "iste" (mislim ono - vrlo slične) ![]() Ali nikaj..... mc_fish - kako da flešam bios na prazno?:confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
the luda ribetna
|
imas toolove kojima iz dosa mos napravit tvornicki restart...daklem pobrises rom dio biosa i onda jednostavno da ostavis bez struje,taj ocajnicki pokusaj je bio na pravom mijestu al krivo isplaniran ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Premium
|
Ma to sam i uspio is DOS-a... s Awardflash-om verzija F741??? A on se zablokira kad treba započrti flashanje mog biosa na ploči od frenda..... Citiraj:
Ima li nekaj drugo??? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|