Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.04.2016., 12:50   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Routeri i bridge mode ?

Čisto da pitam jer nisam siguran da sam dobro shvatio.

Znači hipotetska situacija, imam 1 router koji sve obavlja, DHCP server je, u njega je spojeno nekoliko računala LAN kabelom, ima i Wifi, itd.

Međutim, njegov problem je šta je limitiran na 10 IP adresa u DHCP-u, i te su postavke zaključane.

Postavke se ne mogu otključat, niti mijenjat, niti se router može mijenjat jer je specifičan i specifična je situacija.

Drugi problem je, kada se na njega spoji deseto računalo, počme blokirat iz nekog razloga.

Da li taj problem mogu zaobići tako da njemu disableam DHCP, na njega spojim neki drugi (novi) router i stavim ga u bridge mode sa upaljenim DHCP-om, te na njega spajam sve ?

Praktički onda ovaj problematični samo "prosljeđuje" internet na ovog novog?

To znači da ovaj novi mora imat WAN port, jel da?
Samo provučem kabel iz problematičnovog LAN porta u njegov WAN port i to je to ?
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2016., 13:33   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Fali bitnih podataka, prvo kakva je mreža i jeli ima specifičan razlog za tih 10 adresa na DHCP - u ili je samo "biser" onoga tko je to postavljao.

Jedan način je da ograničenje zaobiđeš na način da klijentima postaviš fiksne mrežne postavke i to sa adresama koje su van (tog definiranog) DHCP Poola, sve pod uvjetom da to smiješ odnosno da su te adrese slobodne.

Sa drugim routerom to možeš riješiti na dva načina:
a) za slučaj da su adrese slobodne i radi se samo o "biseru" kako je gl. router podešen
drugi router sa ugašenim Routingom (NAT) i firewall -om, ali sa upaljenim DHCP Serverom,
obično se ni ne spaja preko WAN porta nego preko jednog od Lan portova,
tada definiraš da je njegov DHCP Server odnosno DHCP Pool van onog prvog.
U primjeru bi to bilo ako je na prvom Pool 192.168.1.10 - 192.168.1.20, na drugom ide 192.168.1.21 - 192.168.1.100 (recimo) i Gateway = ip prvog routera.

b) za slučaj da adrese nisu slobodne
drugi router (jasno da je WAN na ulazu) u Route modu (NAT) funkciji, na WAN portu postaviš DHCP Client (znači da "njemu ulaznu" ip adresu dodjeli prvi router) ili postaviš slobodnu fiksnu ip adresu,
na LAN strani postaviš da je u drugom mrežnom segmentu (npr. 192.168.2.1),
njegov DHCP Server postaviš po želji, ako baš hoćeš Pool može biti 192.168.2.10 - 192.168.2.200.
Na taj način svi klijenti drugog routera dijele jednu ip adresu na Lan strani prvog routera.

Drugo (b) rješenje ima za posljedicu da tada imaš dupli NAT, odnosno može biti problema ako trebaš napraviti PortForward.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.04.2016., 13:50   #3
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mah, takvu mi je situaciju opisao prijatelj kojem treba pomoć, i sad ga zovem da još jednom provjerim, pa kaže da ipak može otvoriti dodatne adrese i da nije zaključan router. Brljav je, dovodi me do ludila. Hvala svejedno i sorry.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 28.04.2016., 14:18   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sve OK, informacija nekome može poslužiti / pomoći.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno