|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
5.8ghz SXT + ostatak mreže
počeo sam radit na konkretnom načinu kako do sebe dofurat koliko-toliko brz i stabilan net i prestat kraduckat od kafića i javnih hotspotova. između mene i mojih staraca je manje od 1km zračne linije, ali je na nekih 200njak metara od mene neboder veći od moje kuće a link bi ravno gledao u njega. pa sam išao zaobilaznim putem i montirao sxt kod frenda na krov koji je 100njak metara u stranu. kod mojih staraca sam sxt stavio na terasu, i interni bandwidth test je pokazao oko 20mbita (s time da je terasa nisko i smeta mi zgrada ispred mene, kad namontiram na krov će bit dovoljno visoko da wifi preleti zgradu ispred i bit će gotovo-pa-los situacija), pa se nadam linku od preko 50mbita. ali to je do frenda. od frenda do mene je LOS od 200metara. u rezervi imam nekoliko AP-ova na 2.4ghz ali su svi 54mbit. imam i jedan mikrotik ali ima karticu od 54mbit. za nv2 ili nstream mi treba jos jedan mtk, nije da su skupi ali mi treba i kartica... i imam 2x siemens sx763 sa openwrt-om. direkcionalne antene nisu problem, imam ih. cilj mi je realnih 50tak mbita. siemensi imaju superG koji bi mi u teoriji trebao dat oko 50mbita ali ne mogu nać opciju na openwrt-u za superG. nudi mi samo običan g. šta i kako da napravim. već sam lakši s parama nakon sxt-ova, nebin htio kupovati još opreme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
drito kroz neboder |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
nisam :P pazi, ja sam u kući na kat, plus krov, plus recimo 2metra stup. 200m ispred neboder koji ima više stanova po katu, i mislim 7 ili 8 katova. kad potegnem pravac na karti, udara ravno u njega, ne malo lijevo ili desno, ne uz rub, nego drito. tako da ne - nisam. još. ako link i prođe, bit će neka bijeda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
tek sad sam isao fino na google earth street view, i zapravo neboder koji mi je smetao je PORED, a link ide preko male dvokatnice. to će radit bez beda. stvar je da znam di mi je zgrada, i ravno ispred nje je taj neboder, ali rub zgrade di je antenski stup je desno od tog nebodera tako da iako će neboder bit u fresnelovoj zoni, neće bit ravno na putu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Za ovo ostalo ti dobro kaže dadoremix. Ali možeš i Omnitik kod frenda, i po 2 SXT-a na krajevima. Malo jeftinije ispadne, jedan uređaj manje a brzina bi svejedno trebala biti ok |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
čekam bolje vrijeme, više sunca i manje vjetra. zgrada ima normalan krov koji je još i dosta strm... i trebam nabavit koljeno za cijev, da mogu na postojeću vertikalu pričvrstit još jedan stup pa da dignem sxt još kojih metar-dva više. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
samo pitanjce vezano za sxt, jer sam ga zabunom prebacio iz ap u client mod, a zaboravio sam frekvenciju kod vraćanja natrag. na clientu, osim u drop down listi frekvencija, moram i ručno upisati frekvenciju u "scan list" polju? još uvijek nisam izašao na kraj s njima, jedan je montiran i čeka (maknuo sam ga ća od frenda i sad je kod mene na krovu, šta me lagano plaši jer mi se sve čini da ništa od toga), a drugi i dalje čekam da prestane bit kaos od vremena. dignuo sam i AP na drugom mikrotiku, ali je lista wifi mreža toliko velika da neću ni pokušavat upalit superG. kartica podržava i 5ghz, pa bi mooožda mogao prebacit mikrotik na superA , šta me stavlja u situaciju da mi treba još samo jedan mikrotik. nv2 na superA bi trebao šta, realnih 50-60mbita izvuć? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Scan lista ti je frekva od do Ako si tog jednog izgubio a sad je opet u ap modu, probaj stavit default kak bi i trebalo bit ili frekvu 4100-6100 pa nek trazi (range koji dade, ovo sad pisem napamet al tu je negdje) Jer mozes scan range imat i po drzavama tj regijama pa nisu svugdje sve frekve dostupne Ja doma jednog vozim na 5540mhz i po defautu tu frekvu ne najde Ali imas tamo opciju frequency mode .. Superchanel i onda stetas po frekvi |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
drugi mikrotik sam spominjao jer sam montirao i njega, on će bacat net prema frendu, već kad se penjem po krovu da bude sve gore, svo kablovinje i adapteri i switchevi su na tavanu, da ne moram petljat po stanu. zato sam spominjao superA ili superG jer kartice u tom mikrotiku to podržavaju. ako frend ima nešto sa atheros chipsetom možda bi mogli superG isfurat, iako će me susjedstvo mrzit. sken nađe oko 50 mreža, i samo su mi kanali 12 i 13 slobodni. na nekim kanalima ima i po 15 mreža (prvenstveno na 1. i 6. ). if not, probat ću mu nać neki jeftini usb 802.11a stick pa da kompletno sve prebacim na 5ghz. antena nije dual band, ali na 200metara bi trebala radit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
ok, link nije prosao (ipak smetaju krovovi). probat cu na mojoj kuci prebacit sxt na drugi stup koji ne gleda ravno u kucu ispred nego u njen rub, pa bi signal mozda uspio proc pored. na mojoj zgradi smeta vrh krova. s obzirom da je link od mene do frenda bio relativno OK, ako budem morao link radit preko njega - šta mi je najbezbolnije za novčanik? imam mikrotik sa 2 wifi kartice (samo jedna je za 5ghz). mogu li napravit repeater za nv2? može li obična a kartica (koja ne podržava n standard) služiti kao repeater uz kakav-takav protok podataka? cilj mi je 50mbita. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() toliko od trazenja pomoci. link rjesen, ide preko frenda. |
|
![]() |
![]() |