Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.02.2016., 18:10   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
5.8ghz SXT + ostatak mreže

počeo sam radit na konkretnom načinu kako do sebe dofurat koliko-toliko brz i stabilan net i prestat kraduckat od kafića i javnih hotspotova.
između mene i mojih staraca je manje od 1km zračne linije, ali je na nekih 200njak metara od mene neboder veći od moje kuće a link bi ravno gledao u njega.

pa sam išao zaobilaznim putem i montirao sxt kod frenda na krov koji je 100njak metara u stranu. kod mojih staraca sam sxt stavio na terasu, i interni bandwidth test je pokazao oko 20mbita (s time da je terasa nisko i smeta mi zgrada ispred mene, kad namontiram na krov će bit dovoljno visoko da wifi preleti zgradu ispred i bit će gotovo-pa-los situacija), pa se nadam linku od preko 50mbita. ali to je do frenda.
od frenda do mene je LOS od 200metara.
u rezervi imam nekoliko AP-ova na 2.4ghz ali su svi 54mbit. imam i jedan mikrotik ali ima karticu od 54mbit. za nv2 ili nstream mi treba jos jedan mtk, nije da su skupi ali mi treba i kartica...
i imam 2x siemens sx763 sa openwrt-om.

direkcionalne antene nisu problem, imam ih.

cilj mi je realnih 50tak mbita. siemensi imaju superG koji bi mi u teoriji trebao dat oko 50mbita ali ne mogu nać opciju na openwrt-u za superG. nudi mi samo običan g.

šta i kako da napravim. već sam lakši s parama nakon sxt-ova, nebin htio kupovati još opreme.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2016., 18:32   #2
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
siemensi imaju superG koji bi mi u teoriji trebao dat oko 50mbita ali ne mogu nać opciju na openwrt-u za superG. nudi mi samo običan g.

To se placa, moras kupit licencu za svaki uredjaj posebno.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.02.2016., 18:56   #3
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
super
ddwrt perhaps?
Staro 28.02.2016., 19:18   #4
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
jeli, a kome?

@jp_rv nisi probao najzanimljiviji mogući scenarij?
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2016., 19:33   #5
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
jeli, a kome?

@jp_rv nisi probao najzanimljiviji mogući scenarij?
koji?
Staro 28.02.2016., 19:45   #6
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
drito kroz neboder
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2016., 19:55   #7
jp_rv
Premium

nisam :P

pazi, ja sam u kući na kat, plus krov, plus recimo 2metra stup. 200m ispred neboder koji ima više stanova po katu, i mislim 7 ili 8 katova. kad potegnem pravac na karti, udara ravno u njega, ne malo lijevo ili desno, ne uz rub, nego drito.
tako da ne - nisam. još.

ako link i prođe, bit će neka bijeda.
Staro 28.02.2016., 20:16   #8
jp_rv
Premium

Citiraj:
nisam :P

pazi, ja sam u kući na kat, plus krov, plus recimo 2metra stup. 200m ispred neboder koji ima više stanova po katu, i mislim 7 ili 8 katova. kad potegnem pravac na karti, udara ravno u njega, ne malo lijevo ili desno, ne uz rub, nego drito.
tako da ne - nisam. još.

ako link i prođe, bit će neka bijeda.
glup sam. zanemarimo temu.
tek sad sam isao fino na google earth street view, i zapravo neboder koji mi je smetao je PORED, a link ide preko male dvokatnice. to će radit bez beda.

stvar je da znam di mi je zgrada, i ravno ispred nje je taj neboder, ali rub zgrade di je antenski stup je desno od tog nebodera tako da iako će neboder bit u fresnelovoj zoni, neće bit ravno na putu.
Staro 28.02.2016., 23:44   #9
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Ako oces kvalitetni job... Sxt >>>sxt=sxt>>>sxt i tocka
Ili probaj direkt doma do sebe
Sve ostalo sto si naveo od opreme, pojest ce ti zivce
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 29.02.2016., 07:39   #10
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Za ovo ostalo ti dobro kaže dadoremix. Ali možeš i Omnitik kod frenda, i po 2 SXT-a na krajevima. Malo jeftinije ispadne, jedan uređaj manje a brzina bi svejedno trebala biti ok
Dac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.02.2016., 15:50   #11
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Za ovo ostalo ti dobro kaže dadoremix. Ali možeš i Omnitik kod frenda, i po 2 SXT-a na krajevima. Malo jeftinije ispadne, jedan uređaj manje a brzina bi svejedno trebala biti ok
ću ić direktno i amen. a onda će frend od mene vuć net, a za to mi je dosta da stavim na prozor AP, on će ulovit signal sa svojim stickom.

čekam bolje vrijeme, više sunca i manje vjetra. zgrada ima normalan krov koji je još i dosta strm... i trebam nabavit koljeno za cijev, da mogu na postojeću vertikalu pričvrstit još jedan stup pa da dignem sxt još kojih metar-dva više.
Staro 12.03.2016., 20:18   #12
jp_rv
Premium

samo pitanjce vezano za sxt, jer sam ga zabunom prebacio iz ap u client mod, a zaboravio sam frekvenciju kod vraćanja natrag.
na clientu, osim u drop down listi frekvencija, moram i ručno upisati frekvenciju u "scan list" polju?

još uvijek nisam izašao na kraj s njima, jedan je montiran i čeka (maknuo sam ga ća od frenda i sad je kod mene na krovu, šta me lagano plaši jer mi se sve čini da ništa od toga), a drugi i dalje čekam da prestane bit kaos od vremena.

dignuo sam i AP na drugom mikrotiku, ali je lista wifi mreža toliko velika da neću ni pokušavat upalit superG. kartica podržava i 5ghz, pa bi mooožda mogao prebacit mikrotik na superA , šta me stavlja u situaciju da mi treba još samo jedan mikrotik. nv2 na superA bi trebao šta, realnih 50-60mbita izvuć?
Staro 12.03.2016., 22:32   #13
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Scan lista ti je frekva od do
Ako si tog jednog izgubio a sad je opet u ap modu, probaj stavit default kak bi i trebalo bit ili frekvu 4100-6100 pa nek trazi (range koji dade, ovo sad pisem napamet al tu je negdje)
Jer mozes scan range imat i po drzavama tj regijama pa nisu svugdje sve frekve dostupne
Ja doma jednog vozim na 5540mhz i po defautu tu frekvu ne najde
Ali imas tamo opciju frequency mode .. Superchanel i onda stetas po frekvi
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2016., 11:15   #14
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
Scan lista ti je frekva od do
Ako si tog jednog izgubio a sad je opet u ap modu, probaj stavit default kak bi i trebalo bit ili frekvu 4100-6100 pa nek trazi (range koji dade, ovo sad pisem napamet al tu je negdje)
Jer mozes scan range imat i po drzavama tj regijama pa nisu svugdje sve frekve dostupne
Ja doma jednog vozim na 5540mhz i po defautu tu frekvu ne najde
Ali imas tamo opciju frequency mode .. Superchanel i onda stetas po frekvi
meni treba scan samo jedne frekvencije jer je ap na fiksnoj. ali je ok, samo sam upisao u polje i je OK. danas sam uzeo drugi sxt do kuce i cim sam ga upalio nakon 3 sekunde se spojio na ap. signal u kuci (sxt ap je na krovu) je vise nego dobar, upale se 4 ledice. vidjet ću dali će se uopće htjet spojit kad ga montiram na drugoj kući. danas sam htio ali puše buretina i baca na kišu. opet.

drugi mikrotik sam spominjao jer sam montirao i njega, on će bacat net prema frendu, već kad se penjem po krovu da bude sve gore, svo kablovinje i adapteri i switchevi su na tavanu, da ne moram petljat po stanu. zato sam spominjao superA ili superG jer kartice u tom mikrotiku to podržavaju. ako frend ima nešto sa atheros chipsetom možda bi mogli superG isfurat, iako će me susjedstvo mrzit. sken nađe oko 50 mreža, i samo su mi kanali 12 i 13 slobodni. na nekim kanalima ima i po 15 mreža (prvenstveno na 1. i 6. ).
if not, probat ću mu nać neki jeftini usb 802.11a stick pa da kompletno sve prebacim na 5ghz. antena nije dual band, ali na 200metara bi trebala radit.
Staro 20.03.2016., 14:01   #15
jp_rv
Premium

ok, link nije prosao (ipak smetaju krovovi). probat cu na mojoj kuci prebacit sxt na drugi stup koji ne gleda ravno u kucu ispred nego u njen rub, pa bi signal mozda uspio proc pored. na mojoj zgradi smeta vrh krova.

s obzirom da je link od mene do frenda bio relativno OK, ako budem morao link radit preko njega - šta mi je najbezbolnije za novčanik?

imam mikrotik sa 2 wifi kartice (samo jedna je za 5ghz). mogu li napravit repeater za nv2? može li obična a kartica (koja ne podržava n standard) služiti kao repeater uz kakav-takav protok podataka? cilj mi je 50mbita.
Staro 26.03.2016., 21:14   #16
jp_rv
Premium

Citiraj:
ok, link nije prosao (ipak smetaju krovovi). probat cu na mojoj kuci prebacit sxt na drugi stup koji ne gleda ravno u kucu ispred nego u njen rub, pa bi signal mozda uspio proc pored. na mojoj zgradi smeta vrh krova.

s obzirom da je link od mene do frenda bio relativno OK, ako budem morao link radit preko njega - šta mi je najbezbolnije za novčanik?

imam mikrotik sa 2 wifi kartice (samo jedna je za 5ghz). mogu li napravit repeater za nv2? može li obična a kartica (koja ne podržava n standard) služiti kao repeater uz kakav-takav protok podataka? cilj mi je 50mbita.

toliko od trazenja pomoci.
link rjesen, ide preko frenda.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke