|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Mikrotik DHCP client
Imam problem sa doticnim mikotikom: http://routerboard.com/RB941-2nD-TC ISP je B.net i na kabelskom modemu sam odradio bridgeing. Problem je u tome što Mikrotik nikako ne može dobiti javnu IP adresu(i ostale postavke - NTP, DNS) od B.net modema, odnosno DHCP Client na Mikrotiku stoji u statusu SEARCHING. Probao sam paliti i gasiti oba, prebaciti WAN port na neki drugi port. U pocetku MikroTik dobije trenutnu IP adresu 192.168.100.10, koja se nakon 10-tak sekundi makne i tad treba dobiti "pravu" javnu adresu, ali se to ne dogadja. Firmware na Mikrotiku je 6.30.4 mislim. S B.net-ove strane je sve ok, jer upravo pisem sa racunala koje je dobilo javnu IP adresu. I to sam probao na svim portovima. Molim pomoc ili bar ideju što jos mogu probati je polako gubim zivce. Hvala! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Winbox ili browserom mu pristupaš? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
CNE @ Verne global DC
Datum registracije: Feb 2015
|
mss si podesio ? ( u pravilu neka stvar je krivo podesena, jer Mtik radi onako kako mu kazes, ako mu kazes krivo, jbg radit ce krivo, posto nije cisti pnp device ko vecina "dumb" routera ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Ako je modem u bridge Onda ti treba mtik pozvat net Pppoe vezu Nikakav dhcp client crni sine To bi bilo da je modem u modem modu pa mu njegov dhcp dade ip adresu i vozi onda duble nat Dakle pppoe i user te pass |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Nisam siguran za bnet, ali ako radi kao Telemach kod nas u BiH (također kabelski operater), nema tu PPPoE-a, nego treba dobiti upravo javnu IP adresu putem DHCP clienta. Provjeri sa bnetom da li postoji neka vrsta mac autorizacije kod njih. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2016. u 09:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Znam, to sam i ja mislio. ALI iz B.net korisničke službe su mi 5 puta rekli da PPPoE nije tehnologija koju koriste nego DOCSIS i da nemaju PPPoE postavke za moj kabelski modem, odnosno moj račun. @ WraGG I meni tu nešto smrdi sa MAC-om. Jer sam sve druge kombinacije isprobao. Sad sam jos flashnuo firmware na zadnji, pa kad navecer dodjem doma budem vidio kaj se dogadja. Jer vise nemam ideju sta i kako. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2016. u 09:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
Taj problem ti i ja imam, ali ne sa Mikrotik-om već sa Asusom, ne dobije mi IP od Bnet modema. Jedino rješenje mi je par puta resetiranje Bnet modema. Bnet modem se spoji na svoj server i on treba raditi routanje na tvoj router ili jedno računalo, kada jednom da IP adresu on je ne otpušta do reseta modema. Bar tako to radi kod nas |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Sad tek vidim da, ako spojis direktno na racunalo, dobijes javnu IP adresu. Ako znas raditi sa winboxom, daj izvuci konfiguraciju Mikrotika da vidim gdje zapinje. Ovako na pamet mi je tesko reci gdje bi mogao biti problem. Mikrotik zna imati problema sa CMTS-om kod kabelskih providera, ali modem bi to trebao ispeglati. U globalu, treba ti DHCP client na WAN-u, DHCP server na LAN-u, srcnat između sa masq. i to je to. U DNS obavezno stavi allow remote request. To bi tako trebalo raditi. Zadnje izmijenjeno od: WraGG. 23.03.2016. u 09:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A zo dakle, najprecizniji odg. je dao WraGG + napomena od Alister - a. Najbrže rješenje pod uvjetom da je router (Mikrotik ili neki drugi uredno podešen), je da cab. modem zadnjeg upali. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Sa MikroTikom sam se prvi put susreo jucer, tako da nista ne znam ![]() Mislim da je sve tako posloženo, osim ovaj checkbox DNS Allow remote request. Provjerim danas navecer kad dodjem doma pa usput i postam running konfu. Hvala! @Nikky Probat cu i tu foru sa redoslijedom paljenja uređaja. Hvala na ideji! Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2016. u 10:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
OK, ako si od jučer prvi put u kontaktu sa Mikrotikom dobio si ispričnicu ![]() Malo je zeznuto / konfuzno u početku dok pohvataš di, šta, kako a procedure nisu automatizirane kao kod klasičnih routera. Provjeri jeli definiran DNS. Evo jedan poduži video sa svim početnim podešavanjima i štosevima (nebitno šta je u primjeru drugi uređaj) > https://www.youtube.com/watch?v=ulDefmf1ces Redoslijed paljenja je stari štos, bitan je kada mijenjaš šta je spojeno "iza" cab. modema jer isti pamti klijenta po mac adresi. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2016. u 12:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Hvala Nikky, budem proučio link čim stignem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Majstori, hvala jos jednom svima. Prevencije radi sa flashnuo firmware i ukljucio mrezne uredjaje kako je Nikky rekao. Radi iz prve. Sad treba sloziti OpenVPN, firewall i WOL ![]() Uglavnom interesantna igračka za 180 kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Sorry na bumpanju teme koja nema bas veze sa mojim postom, ali me zanima konfiguracija firewalla: Da li sam nesto previse fulao? /ip firewall address-list add address=192.168.0.0/24 list=LAN /ip firewall filter add chain=input comment="ALLOW VPN PPTP 1723 INPUT" protocol=tcp add chain=input comment="ALLOW VPN GRE 47 INPUT" protocol=gre add chain=input comment="Allow traffic from LAN to the router INPUT" src-address-list=LAN add chain=input comment="ALLOW ESTABLISHED and RELATED connections to the router" connection-state=established,related add action=reject chain=input comment="REJECT all other incoming connection (TCP) INPUT" protocol=tcp reject-with=tcp-reset add action=drop chain=input comment="Reject all other traffic to the router"add action=drop chain=forward comment="DROP INVALID connections FORWARD" connection-state=invalid add chain=forward comment="Allow NEW, RELATED and ESTABLISHED connections LAN FORWARD" connection-state=established,related,new in-interface=LAN add action=drop chain=forward comment="REJECT all other connections FORWARD" in-interface=LAN /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat out-interface=WAN /ip firewall service-port set ftp disabled=yes set tftp disabled=yes set irc disabled=yes set h323 disabled=yes set sip disabled=yes Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|