|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2005
|
![]() Trebam malu pomoć....... Imam spojeno ONT->ZTE->ASUS RT-N66U i sve kompove, mobove spojene preko Asusa. Kompovi koji su žicom spojeni normalno rade ali ne mogu spojiti mobove ili laptop s netom. Kad hoću otvoriti web stranicu, otvara mi stranicu od rutera. ZTE sam stavio 192.168.1.1 i Asus 192.168.1.2 .........Na mrežu se mob normalno spoji (s passom) ali čim hoću stranicu otvoriti, spaja me na stranicu rutera - bez obzira da li koristim 2.4 ili 5G mrežu...... Prije mi je radilo dok nije došao jedan mob koji se nije mogao spojiti - na kraju sam sve zmrdo tako da sad ne mogu s nijednim na net preko wifija - a nije mi jasno jer ne mjenjam previše postavki za wi-fi (ime mreže, pass i kanal).... Na oba rutera je dhcp (ali to ne bi trebalo imati veze).... pomoooooć ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prebacio sam u posebnu temu uz odg. naslov ![]() Mislim da sve skupa treba složiti / konfigurirati kako treba. Po meni trebaš ovim redom: - vidi / zapiši kako u ZTE pristupiti kao administrator - privremeno spoji komp / lap žicom na ZTE - na komp spremiti trenutne postavke (Backup), da imaš ako šta zbrčkaš - ugasiti WiFi i DHCP Server - ako već prije nisi negdje zapiši user / pass za Internet konekciju - sada bi trebao prekonfigurirati Internet konekciju da postane Bridge mode, svakako obrati pažnju ako se negdje spominje Vlan (100), treba ostati aktivan i u Bridge konekciji - alternativa ovom poviše bi bila da uključiš PPPoE Pass-Trough opciju ako je ima i da "makneš" user / pass da se ne spaja sam ili prebacit trigger na Manual - sada se prebaci na Asusa, prvo mu Lan stranu prebaci u drugi mrežni segment tako da mu postaviš IP=192.168.0.1 ili 192.168.2.1 - na WAN strani ide standardna PPPoE konekcija, tu ide ranije zapisani user / pass Internet konekcije - ostale stvari na Lan strani idu standardno, od DHCP Servera pa dalje Kad odradiš sve ovo gore možemo viditi šta se dešava sa wireless - om. Probaj za oba banda postaviti WPA-Auto-Personal i TKIP+AES, tako ćeš imati bolju univerzalnost spajanja bežičnih klijenata. Objašnjavali smo već xy puta pa potraži kako skenirati band i naći slobodan kanal ili onaj na kojem je signal susjeda najslabiji. Otktiveni postaviš fiksno a ne da je na automatici. Ovo prvenstveno igra za 2.4 Ghz gdje je veća gužva. Eto malo posla, kad odradiš prijavi rezultat. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Trebao sam ugasiti DHCP na Asusu i onda mi je i wifi proradio na svim mobovima.... Najgluplje je to što nekim mobovima to očito smeta i ne mogu se spojiti, a neki se spoje. Tako mi je i frend rekao da ima na oba rutera dhcp i da se on nekim čudom može spojiti na net s mobom, dok druga osoba s mobom ne može..... Uglavnom, čudna situacija..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Citiraj:
![]() Kad iz nekog razloga treba u nekoj takvoj mrezi biti aktivna dva DHCP servera, onda je nuzno (naravno uz ispravne ostale parametre routera) da se ispravno konfiguriraju, tj ne smiju se preklapat IP adrese koje oni dodjeljuju. Dakle na prvom uredjaju DHCP pokriva IP adrese od recimo 192.168.1.80 do 192.168.1.140, a na drugom od 192.168.1.141 do 192.168.1.210. Na taj nacin sve uredno radi i ostaje dosta mjesta zauredjaje s fiksnim IP adresama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Da li uopće ima svrhe raditi dhcp na dva rutera? Pitam čisto tak .... odn. da li ima razlike da li je na jednom (na kojem su spojeni svi kompovi) ili drugom (koji je samo bridge)? Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.12.2015. u 21:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa pročitaj gornju uputu. Jesi to odradio ? DHCP Server ima svrhu na gl. routeru tj. onom koji se brine za sve klijente u mreži, ako je prvi uređaj "samo Bridge" nema svrhe / potrebe da je na njemu uključen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
ZTE prebaci u bridge mode i ugasi wireless na njemu, N66U konfiguriraj u PPPoE mode da on drzi vezu ZTE nemoze biti ni sluga Asus RT-N66U routeru po mogucnostima (broj istovremenih konekcija i slicno), VPN, QOS itd. Steta je da ti ZTE bude primary router ako vec imas N66U, ima i jeftinijih routera koji mogu glumiti WLAN AP. Ako ne koristis VoIP, ZTE mozes u potpunosti izbaciti iz price i direktno koristiti N66U pomocu VLANova, net radi provjereno, a vrlo vjerovatno i maxtv
![]() |
#9 |
Premium
|
Thanks svima.....budem malo se poigro (nažalost ZTE mora ostati jer na njemu imam dve telke u LANu i jedan LAN vodi u ASUSovog rutera na kojem su još 3 kompa spojena) ![]() Zadnje izmijenjeno od: denied. 27.12.2015. u 00:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
do you speak it?
|
pa koristi ZTE samo kao switch za kompove u LANu IPTV funkciju ti moze odraditi i ASUS (port 3&4)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
Pitanje..... - Sad se spojio ko admin na ZTE pa vidio da je u ruter modu (po nečemu sam pretpostavio da je bridge, al sad nebitno).....da li će TV raditi spojen na ruter u bridgu (ZTE)? Jer cijela spika je da kompovi moraju bit na Asusu zbog portova - a zbog toga jer mi onda ne stanu dvije telke na njega, moraju ostati na ZTEu..... Hvala na pomoći svima (a i da neš naučim) ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
U bridge na ZTE stavljas samo internet kanal/konekciju, a VoIP i IPTV ostavis na miru, pa nece biti problema. Za propustit internet vezu kroz ZTE koristi opciju PPPoE kao "semi-bridge", tako da na "Path:Network-WAN-DSL WAN Connection" za kanal "Internet_ADSL" ukljucis "PPPoE pass-through", maknes svoje podatke za spajanje na internet i pod "Connection Trigger" odaberes "On Demand" ili Manual. Nakon "Apply" moras upisat svoje podatke za spajanje na internet (username/pass) u drugi router i to bi trebalo biti to... ZTE se vise nece spajat samostalno na net, nego ce taj dio odradjivat drugi router, a IPTV i VoIP ce uredno na njemu radit (kao i remote management, ako taj dio ne diras/mijenjas) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Jedno pitanjce..... Kako sve spojiti da mi radi TV na ZTEu a da na ASUSu imam sve kompove u mreži? Znači da ZTE bude u bridgu a ASUS u ruter modu? Jer sad mi je ovako spojeno: ONT->ZTE preko WANa, a ZTE->ASUS preko LANa.... Hvala svima na pomoći ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Pa ovako kako sam ti opisao u prethodnom postu. Zatim Lan kabel iz ZTE u Lan port Asusa u kojem upises svoje podatke, username/pass za spajanje na internet. Naravno da tada Asus moras podesit (IP adresu, DHCP i Gateway) kako ti je gore Nikky opisao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Jel nije netko spominjao da s ONT ne trebaš modem nego odmah router (asus) nakačin na njega? Iskreno, ne znam ni šta je ONT. ![]() Uglavnom, nemaš se šta plašiti bridge mode, samo zapiši username/password od DSL veze. Žicu iz ZTE moraš uštekati u WAN port na asusu, to je onaj peti odvojen od ostalih. TV uštekaš normalno u ZTE gdje već i je. Na asus imaš čarobnjaka za internet, možeš preko njega, izaberi PPoE način povezivanja, sve ostaviš kako je osim username/password. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
do you speak it?
|
ONT = Optical Network Terminal moze se Asus spojiti direktno na ONT, treba podesiti VLAN tag-ove da bi radio Internet (i dalje je potrebno PPPoE) i IPTV ako ga netko koristi za VoIP nisam jos probao, ali vjerujem da bi se i to moglo srediti preko nekog SIP ATA boxa, tipa http://www.cisco.com/c/en/us/support...ter/model.html
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|