|
![]() |
#2 | |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Re: Water cooling on my way
Citiraj:
![]()
Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 14.10.2009. u 17:15. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 | |
PC Ekspert
|
Re: Water cooling on my way
Citiraj:
Sh. Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 14.10.2009. u 17:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
mislim da se za to neisplati trosit zivce osim ako nemislis napravit nesto posebno:clap: Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 14.10.2009. u 17:15. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Otesica nije tako bucna kako pricaju pogotvo ako imas zatvoreno kuciste A sto se tice skidanja kulera kod OTESice je malo kompliciranije za skinut ga ali kod ostali kartica je jako jednostavno Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 14.10.2009. u 17:21. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Billy lives forever
Datum registracije: Dec 2001
|
Onaj sustav hladjenja je fenomenalan.Isprintao sam sve dijelove starome i on kaže da mu nije problem za napraviti. Samo mi reci kako to radi,odnosno jel postoji mogucnost da nesto procuri? Inace gdje se na webu mogu pronaci informacije o tome kako vodeno uopće funkcionira? po mogućnosti sa slikovnim materijalom. I koliko si vremena potrošio za izradu?
![]() |
#12 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Koji ti je proc i kolika mu je temperatura? Ja sam mislio nešto ovako napraviti, pa mi je ovo došlo u pravi tren. Samo ću ja napraviti neke izmjene. Visina 15mm - umjesto 10 Širina kanala 8mm - umjesto 6 Hladnjak će mi biti nešto slično kao onaj u BUG-u (br.119). Znači hladnjak iz auta koji služi hlađenju ili grijanju unutrašnjosti auta. Probati ću to bez ventilatora jer mi je procesor na samo 800MHz. Cilj mi nije pretjrano sniženje temperature nego pretjerano sniženje buke. ![]() ![]() PS: imaju neke upute na overclockers.com ali mi nisu baš nešto ili ja nisam uspio naći prave. U BUG-u kažu da su tamo našli nacrt za blok koji su oni pravili.
![]() |
#13 |
MadModerator
|
![]() |
#14 |
Pink Floyd fan
|
Stormeye: Hvala na komentaru. Radi super, a sto se tice mogucnosti procuravanja.... heh, naravno da postoji ali ucinio sam sve da do toga ne dodje. Blok je napravljen s puno paznje i zalemljen ne stedeci na lemu, zbog toga nisam previse brusio oko ulaznih cijevi. Potrosio sam dosta vremena, ovo je treca verzija bloka ![]() MadBoY: Sustav je testiran na Athlon XP2000 i rezultati su: Soba: 23 C Voda: 27 C Senzor ispod CPU: 35C Dioda u CPU: 41C Mjereno na Soltek KT333 75DRV5, nakon cijele noci full opterecenog CPUa. Nisam spomenio na webu da se temperatura ne mijenja naglo ovisno o opterecenju CPUa, sto je zapravo i logicno jer je tesko zagrijati (i ohladiti) oko 2l vode. Za one koji se boje zakazivanja pumpe, probao sam iskljuciti pumpu: temperatura pocne brzo rasti, no BIOS ima vise nego dovoljno vremena ugasiti racunalo, naravno ako ta opcija postoji. Nakon sto sam ukljucio pumpu bilo je predivno vidjeti kako temperatura sa 60C pada na 41 u roku par sekundi. Sto se tice debljine bakra, nisam nasao deblji ![]() ![]() Buke skoro nema jer sam stavio veliki ventilator i usporio ga, vjeruj vise se cuje ventilator napajanja, hard i sve ostalo. Good luck everyone, bilo kakva primjedba, prijedlog ili ideja je dobro dosla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
MadModerator
|
Informacije od mene oko bakra vam ne koriste. Nisam u lijepoj našoj nego u BiH. Ja ću bakar najvjerovatnije nabaviti besplatno (kao i sve ostalo ![]() Ako je netko u okolici Metkovića mogu mu pomoći,tamo sam skoro svaki dan.
![]() |
#16 |
MadModerator
|
Bi li ovako nešto bilo dobro? Da li je debljina bakra i promjer kanala dobar? Možda su malo veliki. Kad bih uzeo debljinu bakra 15mm, koliki bi bio optimalni promjer kanala kroz blok? Oprostite još jednom na TOTALNO lošoj slici, ali u Paintu nisam mogao dobiti ništa preciznije, a trenutno nemam nikakav program za crtanje. ![]()
![]() |
#17 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
![]() |
#18 | |
MadModerator
|
Citiraj:
![]() Ali opet sam vas pitao da li znate valja li. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Re Di Calamara
Datum registracije: May 2002
|
mozda je najbolje kupit vec gotov water kuling ako si ga sam slazes moze se desit poplava u kucistu tak da si onda pljuga rade kupis vec gotovo , pa ako negdje curi odneses na reklamaciju
![]() |
#21 | |
MadModerator
|
Citiraj:
To je najbolje rješenje. Ali nema se novca. Ja ću eventualno platiti samo bakar (ako ga igdje nađem) i bušenje. Hladnjak će biti od prastarog Fiata Ritma ili Volkswagen Derbi-a (koji besposleno stoje ispred zgrade, pokvareni) pa su zato nula kuna. Crijevo je jeftino. JEdino zaboravih pumpu. Nisam baš upućen u cijene pumpi ali nebi trebala biti skupa.
![]() |
![]() |
#22 |
Re Di Calamara
Datum registracije: May 2002
|
svaka cast majstore , ali ja nebi imao zivce toliko prtljat oko hladenja ... prije bi se zaduzio nego isao sam radit WaterCuling zato ti svaka cast majstore
![]() |
#23 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Uff LudiDječače imam kupljeni wasserblock i home-made. Osim si stvarno na rubu egzistencije ![]() Btw izvadi hladnjake iz oba auta i spoji ih paralelno. I pazi da turistička sezona ne urani ![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Pink Floyd fan
|
Koliko vidim debljina bakra ti je 20mm! ajd posalji meni barem 15mm ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
MadModerator
|
Citiraj:
Ok. Kolika bi bila optimalna debljina bakra između jezgre i vode? Ako treba mogu ja naći i tanji bakar od 2CM. A neću kupiti sad neki shrot pumpu ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() A za ranu turističku senoznu neplaniram uzeti ni kune profita ![]() ![]() Samo da još pripomenem: Nisam još našao bakar ali čim ga nađem to će sve biti gotovo u roku dan-dva. Zato nemojte govortiti "prošla već dva-tri tjedna a od watera ništa" Sad ću pripremiti nacrt i sve ostalo oko teorije pa kad se nabavi materijal da sve ide lakše ![]()
skupi-dupi-du, skupi-dupi-du, pam pam... pf Zadnje izmijenjeno od: LAcy. 14.10.2009. u 17:21. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pink Floyd fan
|
A sto bih ja volio naci bakra od recimo 12 mm pa bih lijepo izbusio rupe od 8mm i to bi bilo u stvari isto kao i moj sadasnji blok samo sto nebih imao promjenu presjeka. Mozes koristiti i deblji bakar ali mislim da bi trebao busiti rupe tako da budu blize strani CPUa. Optimalnu debljina: tanko da toplina sto prije dodje do vode, a opet ne smije biti pretanka da nebi doslo do uvijanja(bakar je mekan). Bit cijelog postupka je zapravo da imas sto vecu povrsinu kojom voda odvodi toplinu iz bakra, zato se blokovi prave u obliku lavirinta, spirale, ili kao Swifttech koji ima hrapavo mjesto iznad jezgre po kojoj struji voda. Ja sam smislio ovakvu verziju bloka prvenstveno zbog jednostavnosti izrade. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|