Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.09.2014., 09:37   #1
Ixer
Registered User

Datum registracije: Sep 2014
Spajanje 2 rutera: Optima kao modem + drugi za sve ostalo

Poštovanje,
Koristim optima paket i njihov ruter TD_W8951NB i imam problem s pucanjem slike na TV-u, konstantno. Koristio sam maxTV 2 godine i nikad problema, tako da je s instalacijama sve u redu. Zvao optimu koja nije riješila problem, pa bih želio spojiti postojeći ruter od optime kao modem + neki ruter koji bi odradio sve ostale stvari (lan, wlan, IPTV). Koji bi ruter preporučili i da li bi možda mogao iskoristiti ruter ADB od t-coma? Kako bi bilo najbolje to spojiti i konfigurirati?

Hvala unaprijed!
Ixer je offline   Reply With Quote
Staro 08.09.2014., 12:07   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prvo treba utvrditi zašto "puca slika" na IpTv - u,
pogledaj statistiku tj. parametre kvalitete adsl linije,
na forumu imaš temu sa objašnjenjima parametara,

ako su parametri linije odnosno adsl linija kao takva loši vjerojatno ni drugi modem / router neće biti od pomoći,
ako su parametri adsl linije uredu i u nekim granicama onda je krivac IpTv Set-Top Box i moraš se gnjaviti sa SZK da ga zamjene, vjerojatno ni prvi ni zadnji koji ne radi kako treba.

Ideja sa drugim uređajem nije nova ni loša ali za njenu realizaciju ima nekoliko uvjeta a i može se izvesti na dva načina:
- da novi uređaj kompletno zamjeni postojeći, znači da preko njega radi IpTV i internet sa routing funcijom i ostalo prema klijentima
- da preko starog radi IpTv a za internet je u Bridge modu pa se "iza" njega stavlja drugi router zadužen za internet

Uvjeti su:
- da saznaš sve parametre / postavke u postojećem uređaju kako bi ih se moglo postaviti u novom uređaju,
posebno je tu bitan IpTv jer je nekad nemoguće isti konfig postaviti u drugom uređaju
- po oznaci TD-W8951NB radi se o Adsl Annex B, znači da ti je linija ustvari od T-Kome i mogli bi ti odgovarati njihovi uređaji ako promjeniš odg. parametre

Po informacijama Optima je u raspadu / problemima, gnjavi se sa SZK, pokušaj dokumentirati / slikati to "pucanje slike", traži da riješe ...
To je "prihvatljivo" ako se dešava samo ponekad a ako je stalno onda nije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.09.2014., 13:07   #3
Ixer
Registered User

Downstream Upstream
SNR Margin: 20.0 14.6 db
Line Attenuation: 20.0 12.3 db
Data rate: 8903 829 kbps
Max Rate: 20176 1017 kbps
Power: 16.1 13.0 dbm
-->
U redu, hvala na odgovoru. Idem provjeriti sve i ako je u redu, onda gnjavit dalje SZK. Ako se ne riješi problem onda se javim ponovno za podešavanje rutera i konfiguracije.

Hvala na odgovoru i LP!

Evo samo da javim da sam provjerio parametre i mislim da bi trebalo sve raditi, pa ću sad ganjati službu za korisnike da promjene receiver. Evo parametara:

Downstream Upstream
SNR Margin: 20.0 14.6 db
Line Attenuation: 20.0 12.3 db
Data rate: 8903 829 kbps
Max Rate: 20176 1017 kbps
Power: 16.1 13.0 dbm

Zadnje izmijenjeno od: Ixer. 08.09.2014. u 23:39.
Staro 14.09.2014., 01:54   #4
Ixer
Registered User

Poz, bio tehničar iz optime i kod instalacija sve u redu, drugim riječima nije odradio ništa. Sad puca i internet i odlučio sam spojiti router od optime kao modem i t-comov adb kao ruter za sve ostalo. Stavio sam optimin router u bridge mod i ugasio dhcp, wlan, a kod adb routera napravio wan konekciju i stavio user/pass. optimin ruter je na 192.168.1.1, a t-comov 192.168.1.2.. Sad imam problem da to ne radi :-) Kada postavim ručno adrese i dns na komp sve radi uredno, ali kada stavim na automatsko tada ne radi, mogu pingati recimo google 8.8.8.8, ali ne otvara ga u stranici. Znači da imam problem sa dns-om, a i dhcp mi je nešto čudan. Ako može pomoć, upute ili ima neka caka gdje sam pogriješio??
Hvala!
Staro 14.09.2014., 02:29   #5
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Adb stavi na 192.168.2.1
Veki-os je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2014., 10:48   #6
Ixer
Registered User

Ne pomaže, stavio 192.168.2.1 i ista stvar, jedino što tada ne mogu pristupiti ni ruteru, jer mi ne prolazi admin pass, kao remote access denied, tako nešto. Kad stavim ručno na komp dns od optime sve radi uredno. I još jedna stvar, sad je ruter opet na 192.168.1.2., ali ne vidim ruter 192.168.1.1., tj. ne mogu ga pingati, jel to normalno?
Staro 14.09.2014., 11:25   #7
Ixer
Registered User

Riješio sam, hvala svima na pomoći. U postavkama DHCP-a na adb-u je bilo postavljeno pod name servers adresa prvog rutera 192.168.1.1., zamjenio sam to za server optime 85.114.32.7. i sada radi sve ok.
Staro 21.09.2014., 19:45   #8
oggy1985
Premium
Moj komp

oggy1985's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Imam slično pitanje vezano uz naslov teme (povezivanje dva rutera). Također sam na Optimi i imam njihov ruter TP-LINK TD-W8951ND. Ruter je spojen na internet putem telefonskog kabla (Annex A ili ti ga RJ11).

Planiram kupiti novi ASUS ruter koji podržava AC standard, ali se radi o čistom ruteru koji nema ugrađen modem (nema RJ11 port). Želio bi sve prebaciti na novi ASUSov ruter (ne koristim OptimaTV, pa tu neće biti problema).

Znam da u TP-LINKu moram priključiti LAN kabel u bilo koji mrežni port koji nije rezerviran za IPTV te isti staviti u ASUS WAN port. Na TP-LINKu bi isključio WiFi i sve ostale funkcije.
1. Jedino što trebam na TP-LINKiu je staviti ruter u bridge mode?
2. Podatke za spajanje na internet (korisničko ime i lozinku) unosim u ASUS?
3. Moram li koristiti crossover kabel ili su novi ruteri dovoljno pametni da prepoznaju direktnu konekciju makar se koristi straight-through kabel?
Ako moram na još nešto obratiti pažnju - molim da napomenete.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.09.2014. u 22:14.
oggy1985 je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2014., 22:22   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
1 - Da
2 - Da
3 - Trenutno "pravilo" je obični straight-through, a ako baš neće / zeza onda probaš crossover
Ako zapneš pitaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2014., 12:58   #10
oggy1985
Premium
Moj komp

oggy1985's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Hvala!

Ruter dolazi kroz 10ak dana, pa ako zapnem - trčim na forum
Oglas

Oglas
Staro 29.01.2015., 12:53   #11
mivastin
Registered User

Datum registracije: Jan 2015
U sličnoj sam situaciji kao i oggy1985. Imam Optimin router koji bi zamjenio sa svojim. Jedina razlika je što koristim i optima TV. E sad je pitanje ako kupim novi router hoće li to raditi, tj. što treba napraviti da mi i tv radi. Da li tv box spajam u stari ruter ili novi?
mivastin je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2015., 14:18   #12
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Hoce, radit ce pod uvjetom da zadrzis Optimin router i prebacis ga (ti ili oni) u bridge mod ili u PPPoE Pass-trough mod (ako ga ima).
Tada spajas telefon i IPTV na Optimin router, a mrezu/internet na kupljeni router sa WAN portom na ulazu, kojeg spajas na LAN port njihovog routera.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.01.2015. u 15:31. Razlog: Dopunjeno
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2015., 16:08   #13
mivastin
Registered User

Datum registracije: Jan 2015
Hvala . To je bila posljednja dilema prije kupnje novog rutera.
mivastin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno