Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.01.2015., 19:42   #31
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
dobro je i ako dobije tu "kućnu" klimu...
syss je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2015., 19:42   #32
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Je ziher. Kaj, da ode u Kinu ili Vietnam, dobio bi dolar?

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2015., 21:40   #33
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Citiraj:
Autor Nyssa Pregled postova
Zadnji put su donjeli taj drugi ormar i od tada je nekako toplo u toj sobi, pa sam dobila nalog od nadređenih (nakon upozorenja) da provjerim što je s klimom i bla bla bla.
U sobi je toplije jer je i taj drugi ormar odaje toplinu i pitanje je da li je instalirani split-sustav dovoljan da pokrije vršno opterećenje koje sva oprema u sobi odaje. Sada je zima, a ako sam dobro shvatio iz tvog posta, imate problem s odvođenjem topline. Što će tek biti ljeti?

Oni koji su tu opremu ugradili trebali bi znati koliko topline oprema odaje te bi prema tome trebalo odabrati adekvatan sustav hlađenja. Npr. ako IT oprema u sobi odaje 5.5 kW, onda bi sustav hlađenja (iliti "klima" kako vi to svi ovdje zovete) trebao moći odvesti najmanje isto toliko u nazivnim uvjetima. Ono što piše na pločici uređaja nije projektno stanje, pa ne znači da će sustav na kojemu piše 5.5 kW hlađenja moći stvarno odvesti 5.5 kW! Zato je potrebno kupiti sustav čiji je kapacitet veći od onog potrebnog, tj. sustav treba biti predimenzioniran. Veličina (kvadratura) prostorije u ovom slučaju nije previše bitan faktor.

Citiraj:
da li je ta klima uopće bila na servisu (ikada). (?!)

Tako da sam sada zvala servis...
Ako ne uspiješ saznati je li bila servisirana ili ne, najbolje je da se napravi servis zbog sigurnosti. Barem da se zamijeni filter na unutarnjoj jedinici te da se počiste zaštitna mrežica i izmjenjivačke površine na vanjskoj jedinici. Ako je jedinica starija, bilo bi dobro da se provjeri i količina radne tvari u sustavu, tj. ima li dovoljno freona za normalan rad. Sve jedinice "propuštaju" i vremenom se gubi na količini radne tvari, a u krajnjem slučaju to može dovesti do havarije uređaja. Propuštanje je uglavnom vrlo malo i rijetko se događaju problemi zbog toga, ali nije na odmet napraviti provjeru, tim više zato jer vam je to jedino hlađenje koje trenutno imate.

Citiraj:
Nadređenima govorim da je to lose što nemamo rezervne opcije ako ta klima krepa slučajno i što ćemo onda, pa mi je rečeno da pogledam ima li kakva mobilna klima koja se može kao rezerva koristiti.
Ne da je loše nego je grozno! Ako im je do uštede, neka osiguraju još jedan sustav za hlađenje i neka ima zasebno napajanje. Sve ostalo je dancing with the devil. Osim split-sustava, može se baciti oko na monoblok sustav (ugradnja bi zahtijevala rušenje dijela zida). VRF sustav u ovom slučaju nema smisla gledati jer je toplinsko opterećenje konstantno, pa se neće moći ostvariti nikakve uštede tijekom pogona, a investicijski troškovi su veći u odnosu na split-sustav. Nikakve mobilne jedinice, stropni ventilatori i slične gluposti ne dolaze u obzir jer to u ovom slučaju ne služi ama baš ničemu.

Također, papire bi trebalo premjestiti na neku drugu lokaciju. Nije problem samo otvaranje-zatvaranje vrata, nego i to što ljudi koji ulaze unutra odaju pristojnu količinu topline i na taj način dodatno zagraijavaju zrak u prostoriji.

Ako hoćeš, mogu probati prokopati malo i pronaći članke o tome kako se hlade ovakve prostorije. Nažalost, ne smijem ti davati dokumentaciju realnih projekata na kojima sam radio jer bi me netko mogao tužiti.

Zadnje izmijenjeno od: KhongLo. 27.01.2015. u 21:49.
KhongLo je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2015., 10:46   #34
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Ma gle, ako je na tebi da o tome brines, a ljudi iznad tebe ne daju zeleno svijetlo za barem polugodisnji servis klima, sve sto ti ostaje je opisati u kratkim crtama stanje, kako bi trebalo biti te rizici koji prijete. Lijepo to napisi, posalji svojim nadredjenima, pokusaj ih natjerati da procitaju. To arhiviraj i kada se desi neko sranja, a hoce, taj e-mail drzi blizu sebe.

Mi imamo 3 klime i u slucaju ispada dvije treca moze izdrzati, na jedvite jade ali moze.
mann je online   Reply With Quote
Staro 28.01.2015., 11:38   #35
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Znam, vrlo često postavljano pitanje - a neke odgovore sam I nasla - no sve je to na prestručnoj razini, tako da pola vaših riječi ne mogu ni razumijeti. Ovim putem molim da mi netko laički priskoči u pomoć
Daklem, uz sve što je do sada navedeno, evo par osnovnih stvari:

1. Osnovni elementi rada DC-a (sistem sale) su (osim poslužitelja i ostale opreme) - primarno el. energija (UPS-ovi), hlađenje (klime), sekundarno protupožarna zaštita, tehnička zaštita (kamere, zaštita od neovlaštenog ulaza, evidencija ulaska) i slično.

2. Klime - ne može se koristiti bilo što, klime moraju biti redundantne (bilo koja varijanta n+1, kalkulirano prema disipaciji koju sad imate), namijenjene radu 24/7/365 (standardna vanjska temperatura od -25 do +40 C), autostart opcije, izvedba koja odgovara prostoru i smještaju opreme,

3. Održavanje - neko naprednije održavanje s ugovorom s klimašima bi bilo zgodno.

No, to sve košta. Stoga, ili čekati neki krš i lom ili malo investirati. Koliko je to "malo" teško je reći bez detaljnog pregleda i kalkulacije. Ako ti što treba detaljnije možeš pisati ovdje, a možeš i na pp.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na