|
![]() |
#1 |
1
Datum registracije: Dec 2005
|
Napajanje, otišli kondenzatori
Trebao bi hitno pomoć ako bi mi netko mogao ko se razumije u elektroniku i mijenjanje pokvarenih kondenzatora na napajanju u zagrebu ili novom zagrebu. Ja ću ih nabavit ako treba čuo sam da u elmatisu ih ima, novaca nažalost za neki servis nemam ko ni kolega kojem je otišlo napajanje pa ako ima koja dobra duša da bi mi to napravila, nisam siguran jesu samo tih 4-5 kondenzatora otišli ili i ova ko zavojnica il šta je to već, al postavit ću slike pa možete bolje to procjenit od mene. Napajanje je Tagan 1100w ako treba mogu i model tocan napisat. slike: http://i.imgur.com/h3cXHsc.jpg http://i.imgur.com/PtHDbEJ.jpg http://i.imgur.com/1k6XM22.jpg Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 13.01.2015. u 20:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2010
|
Definitivno su kondenzatori, takvi su i meni otisli u napajanju pa sam ih zamjenio i vec dvije godine napajanje radi bez problema. Taj Capxon je izgleda drek od kondenzatora. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
1
|
Znaš nekog da bi mi to zamjenio možda ? Baš sam baksuz ono sve nešto loše mi sa komponentama krenulo u 2015oj ![]() I još ne znam jel i ova zavojnica il šta je to već di je neka bijela točkica isto otišo ili je to normalno da ta točkica bude. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 08.01.2015. u 20:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za početak si mogao najprije dobro ispuhati prašinu ![]() Ovaj CapXon je nažalost poznat kao šroteks i možeš ono napamet krenit u promjenu. Pretpostavljam da je fina gomilica (br. komada) u napajanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
1
|
Ma tu prašinu ću ispuhat to mi je najmanji problem, samo da nađem nekog ko će mi zamjenit i donesem ja njega čistog i ispuhanog. A ima ovako dok je otvoren kolko vidim jedno 6-7 možda ispod ovih žičica i više ne znam, budem sutra otvorio još jednom pa ću probat malo bolje pogledat točan broj ako ću moć sve ih vidit. Krenulo me baš jadno u ovoj novoj...Posudio sam napajanje da isprobam tj. eliminiram kvar iz druge teme i spojim sve i komp se nije htjeo upalit, spojio nazad na svoje i komp se upali i reko niš spojim tester na to napajanje od frenda i ono zablinka mi tester samo i ugasi se, odma sam znao da su kondenzatori imao sam već takav slučaj. Ali čudno mi je prijatelju je radilo u njegovom kompu sa tako razlivenim kondenzatorima jer je kiselina zakorena nije onako sviježa pa predpostavljam da se nije meni razlilo, očito je trebalo samo ga malo protrest da više ne radi. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 09.01.2015. u 09:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
1
|
Ima netko da bi mi to popravio možda ? Sad sam ga počistio i posliko malo bolje točno 4 kondenzatora su napuhnuta ostali su ok. Evo slike: http://i.imgur.com/OzfABbb.jpg http://i.imgur.com/HEL6XIV.jpg http://i.imgur.com/bsQlWJ9.jpg http://i.imgur.com/eoJE6oo.jpg http://i.imgur.com/5R1XI8A.jpg Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 09.01.2015. u 11:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
1
|
Dal netko zna kakve impedancije idu kondići unutra normalne ili niske ? Da znam kad kupujem koje da uzmem. Ovi koji su otišli su 16V 2200uF Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 09.01.2015. u 13:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Trebalo bi detektirati po oznakama kojoj seriji pripadaju, ovako napamet vjerojatno su low-esr serije, takvi idu u switching sklopovima. Onaj jedan je izrazito "profi" montiran ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Jok, nisu / ne moraju biti, zato sam napisao da treba detektirati po oznakama / seriji, 99% da su low-esr. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
yup. sto se boja tice, ja sam ih vidio u puno boja..... i bili su mahom svi low esr. plus, ovdje ce biti cisti seks izvuci kondenzatore van i vratit ih. tako da @Thermaltake, definitivno moras ganjati istih dimezija (citaj - visoki i uski). jos su fino zaliveni ljepilom, zivo sranje ce bit to pocuvat van i namjestit nove.......
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
1
|
Ma to ljepilo je suho već to lako ide van. Kupio sam sa niskom impedancijom saznao sam da ti idu, al ovi su malo deblji od ovih šta su u napajanju sad ne znam jesam imao izbor kupit iste ili su samo ovi bili u ponudi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Stat će i ti samo ćeš imati malo više sexa (kako je rekao kolega poviše) složit sve skupa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
1
|
seksat će se frend ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Pravilan rad SMPSa prilično ovisi o kvalitetnoj filtraciji koju rade kondenzatori. Ako jedan krepa lako se dogodi da unutra nešto zaoscilira i onda svi krepaju ili skoro svi iako možda izgledaju kao da su dobri. Trebalo bi odlemiti po jednu nožicu na svakom kondenzatoru i s RLC metrom vidjeti koji su ispravni. Tada si složiš shopping listu s onim što ti je dostupno za kupiti i odlučiš isplati li se popravljati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
1
|
A vidit ćemo kad se zaleme ovi ako neće i dalje radit onda ćemo vidit šta dalje, mislim napajanje je smeće tagan makar je 1100W, al frend nema para, a ja bi mu drage volje kupio drugo da i ja imam novce miljun puta mi pomogao kao i ja njemu pa zamolio me dal bi mi možda mogao popravit to pa sam reko raspitat ću se. Editirat ću temu kad proradi napajanje, držim fige da proradi da nije ništa drugo otišlo. btw nit sam stručan to napravit niti imam RLC metar, a poprilično sam siguran da taj metar nema ni prijatelj jedino znanje lemljenja. Znam i ja da bi bilo najbolje ga bacit na raznorazne testove tj. servis stručni napravit, ali to i košta a novaca neam :/ Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 09.01.2015. u 19:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
1
|
Evo riport frend je uspio dva kodnića zamijenit i napajanje radi i voltaža na testeru je ok, ali druga dva je reko da nemože jer je zalemljeno točno na metalnoj pločici dole od mase i nikak kaže nemože to odlemit da zalemi nove plus još šta ovaj jedan od dva šta je uspio zalemit kondenzatora smeta za ventilator pa se nemože okretat jer je predebel i smeta lopaticama od venta, eventualno da se vent metnem sa vanjske strane, mislim ima drugi na drugoj strani, al bi htio da oba budu u fuknciji pa sad ne znam ima ko kakvu ideju još možda da bi to uspio nekako sredit da se još ova dva kondića zamjene i da nekako se ubuksa ako se može ovaj kodnić šta grebe vent ? Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 12.01.2015. u 15:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
seks, rekao sam ti.....
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
1
|
Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 12.01.2015. u 15:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
A možeš mu reći; evo sad radi al ako grune nisam kriv, za ove elektrolite šta su većih dimenzija pa smetaju treba vidjeti šta se da napraviti, nekad pali štos da se zaleme odignuto od pcb - a pa ih kasnije "gurneš" u "prazan prostor", kolega je s razlogom rekao seks jer tog "praznog prostora" nekad naprosto nema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
1
|
Ma kužim ja sve to, mislim da ću što se venta ovog tiče šta se nemože okretat od kondića stavit malo uži jedan kupit ću negdje ili iskopat od nekud ako nađem mislim da je ovaj 50mm trenutni i to bi trebalo bit to. A šta ja znam vratit ću mu ga onda takvog kakav je, frend ga je bacio na tester i sve pokazuje da je uredu što se tiče struje na railovima. Sad ne znam kakav će bit kad se spoji na komp pošto još ta dva kondića nisu izmijenjena, no ako mu je radio sa 3-4 napuhnuta onda valjda će i sa dva samo, a do kad e to je upitno. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 12.01.2015. u 17:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Radije pokušaj nabaviti nove kondenzatore i sredit to kako treba. Ja ne bih baš stavljao napajanje sa crknutim kondenzatorima u komp jer znaju raditi svakakve gluposti - nestabilnost sustava (npr. događali su mi se BSOD-ovi i sve je upućivalo na grafičku a na kraju su bili kondenzatori), komp se teško pali (najćešće), ne očitava hdd i slične stvari. Napravit će više muke na kraju nego koristi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
1
|
Dok ga ja nisam izvadio i probao kod sebe i vidio da neće je radio sa tih 4 napuhnuta kondića bez nekih problema, mislim nije mi ništa frend ni govorio ako je i imao koji bsod ili tako nešto tako da ono... 2 su izmjenjena i sad radi za razliku od prije toga kad nije htio upalit uopće tj. zasvijetlio je tester i ugasio se, a ni ventovi se nisu okretali. Vratit ću mu ga takvog prije ću ga naravno ja isprobat na svom kompu(valjda neće meni neš sjebat) stavit taj drugi vent i reć mu ako mu u skorijoj budućnosti krepa da mu ja to nisam kriv nek si uzme kvalitetno napajanje, a ne tagan šroteks i još staro cca 6 godina. Najgori potez koji sam napravio do sad posudit od nekog napajanje u ovako šrotnom stanju, a da to sam nisam vidio, totalni fail. Sljedeći put odma svijetlim kroz rupice i ako vidim da je imalo šrotno nema šanse da ću posuđivat, mislim peh se uvijek može desit, al u ovom slučaju šanse su povečane. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 12.01.2015. u 18:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Uloga elektrolita u napajanju je da "ispegla" izlazni napon. Da si zamjenio samo po jedan elektrolit na svakom railu napajanje bi ti radilo, barem prema testeru koji svi vole koristiti. Međutim, testeri napajanja samo to i mogu, vidjeti ako napajanje radi, odnosno ne radi. Problem će se manifestirati kada se napajanje optereti približno vršnoj snazi, smanjeni ukupni kapacitet te povećan ESR elektrolita će uzrokovati odstupanja izlaznog napona, vjerovatno van specifikacija atx standarda dok pri manjim opterećenjima(ispod 50%), predvidljivo, čak i to neispravno napajanje će raditi ispravno. Ispravnost napajanja, baterija se testira pod opterećenjem na način da mora zadovoljiti specifikacije od proizvođača. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
1
|
Ma kužim jasno mi je to isto, samo ne znam bi li ovakvo danas išo testirat na svom kompu, šta ti misliš ? Ovo napajanje uptine te jačine od 1100W mislim da od prijatelja kompjuter ne koristi niti 400 znači to nije ni 50%, a on niti igra neke igre niti radi neke zahtjevne programe da bi napajanje uopće doseglo malo veće opterećenje, a ima u kompjuteru nekih 8gb neke low profile memorije i7 neki 2nd generation mislim,1150 socket ploča i gtx 560 ti grafičku, jedan disk i jedno 7 ventilatora unutra koja fakat ne vidim svrhu zašto su, al ajd ima HAF kućište od Coolermastera na vrhu onaj ogromni vent, napred isto neki veliki bočno 4 120mm mislim i iza jedan 120mm da puše van. Mislim radilo je takvo sa 4 napuhnuta duže vrijeme kod frenda i nije ništa bilo neobično niti je on znao da su napuhnuti dok eto nije došlo kod mene i ja ga probao i nije radilo više. A ovaj ventilator šta je iza i grebe od ovaj debeli kondić šta je zamjenjen imam varijantu da ga okrenem da ispuhuje zrak umjesto da upuhuje i stao bi jer su lopatice na drugoj strani onda, a ovaj drugi upuhuje pa ne znam oće to predstavljat kakav problem, mislim nije mi ni jasno zašto je bio okrenut da upuhuje zrak sa vanjske strane, sva napajanja ispuhuju zrak sa vanjske strane na napajanjima. EDIT: Sklopio sam ga i idem ga opet spojit na tester, al banana radio na testeru 2min i ugasim ga i opet upalim i tester se opet počne blesirat malo se upali pa ugasi, tako da ništa probat ću nekako mu nabavit novo il nešto smislit. Zadnje izmijenjeno od: Thermaltake. 13.01.2015. u 20:21. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|