Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.10.2014., 19:26   #1
Manac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2010
WiFi na 200tinjak metara

Pozdrav svima!
Zanima me kako najlakše i najjeftinije napraviti WLAN na nekih 200-300 metara zračne udaljenosti? Imam internet priključak kod kuće i treba mi u garaži u kojoj mi je komp malo dalje u ulici. Jasno mi je da vjerojatno trebam 2 routera (s obzirom da antenu na sx763 ne mogu promjeniti), ali trebam više detalja... Prijedlog rutera, antena... Ukratko sve..
Hvala unaprijed!
Manac je offline   Reply With Quote
Staro 27.10.2014., 20:03   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A da potražiš istu temu sa predloženim rješenjem ?
Potom napravi skicu situacije, možda je imaš na Street View,
pogledati gdje bi mogao montirati uređaje na oba kraja te dali postoji optička vidljivost ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.10.2014., 12:08   #3
Manac
Registered User
Moj komp

Ispričavam se što nisam ranije, na mobitelu sam bio pa sam bio prelijen za to :/ nije neka isprika, znam...
Uglavnom, na ovoj temi sam našao mislim manje više što mi treba. Dakle taj TL-WA5210G bih stavio na garažu. Trebam li ga stavljati i na kuću? Nekako mi je čudno (ne kažem da je nemoguće) da mi hvata obični WiFi signal sa SX763... Mogu li možda kući staviti neki drugi jeftiniji ruter i neku jaču antenu?
Ne znam točno na što si mislio pod skicom situacije, napravio sam rutu na google maps.. https://goo.gl/maps/PIdRN
Kuća je ova kod glavne ceste, crna ograda sa bijelim tiskom, a garaža velika sa bijelim vratima... Koliko mi se čini i postoji optička vidljivost...
Staro 28.10.2014., 15:39   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Koliko sam vidio po Street View sumljičav sam da bi to radilo,
"niz ulicu" > kaže 400 M razmaka > možda sada postoji optička vidljivost al dosta da ti izroni neko stablo i moš se slikati,

možeš probati kako si zamišlio ali ti treba 2 x TL-WA5210G > http://www.edigital.hr/Acces_point/T...&partner=10001
jeftiniji ap / router + neka panelka te dođe skuplje nego gotovi komplet, zato sam napisao da ti trebaju 2 kom,
osim toga tada ne ovisiš o wireless - u SX - a,

eto neki dan na tržnici bilo 2 x WRT54GL za 500 krznenih,

neko drugo alternativno rješenje:
- neko 3G rješenje na lokaciji garaže ako je signal ok
- neko rješenje preko prvog susjeda uz garažu
- posebni adsl priključak na garažu
Staro 29.10.2014., 09:06   #5
Manac
Registered User
Moj komp

U QGIS-u sam sad mjerio i kaže da je nekih 315m...

3G je trenutno tamo preko homeboxa i nisam baš zadovoljan, brzo se potroši paket pa je poslije net prespor. Susjedi mi isto nisu baš sretno rješenje, a ni uvođenje telefonske linije :/

Treba mi nešto što će sigurno raditi. Ne mora nužno biti taj TL-WA5210G, ali ako će s ta dva raditi onda ih kupim i problem riješen. Ako misliš da neće, može prijedlog za neko drugo (vjerojatno i skuplje) rješenje?
Hvala!
Staro 29.10.2014., 12:12   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa kvaka22 i je u tome šta ćeš znati kako radi tek kad montiraš na lokaciju,
podesiš (na miru u sobi) a potom montiraš i upucaš jednog u drugog ...

Po Nabavi ovaj je još najjeftinije rješenje a ovo su alternative:

- TL-WA7210G > u osnovi isto kao TL-WA5210G samo je wireless N (150 Mbps), 2,4 Ghz
cca 430 Kn 1 komad

- TL-WA7510G > wireless N (150 Mbps), 5 Ghz
cca 440 Kn 1 komad

- Ubiquity LocoM2 > čuveni Ubiquiti Networks proizvod, pametnija (fw) i profesionalnija izvedba, wireless N (150 Mbps), 2,4 Ghz, u specs piše Range 5+ km
cca 380 Kn 1 komad

- Ubiquity LocoM5 > čuveni Ubiquiti Networks proizvod, pametnija (fw) i profesionalnija izvedba, wireless N (150 Mbps), 5 Ghz, u specs piše Range 10+ km,
specs: http://www.ubnt.com/airmax/nanostationm/
cca 500 Kn 1 komad

Odabirom uređaja na 5 Ghz bi trebao izbjeći potencijalne smetnje susjeda u 2,4 Ghz bandu,
ovi modeli sa wireless N (150 Mbps) nude veću propusnost ako budeš imao dobar link,
...
Staro 29.10.2014., 22:26   #7
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Izabrao bi od nabrojanih ove na 5GHz ...danas ima mobitela, laptopa , tableta smartTV i mikrovalne na 2,4 GHz i uvjek će ti netko iskrsnuti sa signalom koji će praviti smetnju u tvojoj komunikaciji.
Ukoliko bude zapinjanja ... probaj prebaciti sa "n" na "g" mod jer tada bi trebao imat veću snagu tj. domet pri manjoj brzini prometa.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2014., 00:12   #8
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Izabrao bi od nabrojanih ove na 5GHz ...danas ima mobitela, laptopa , tableta smartTV i mikrovalne na 2,4 GHz i uvjek će ti netko iskrsnuti sa signalom koji će praviti smetnju u tvojoj komunikaciji.
Ukoliko bude zapinjanja ... probaj prebaciti sa "n" na "g" mod jer tada bi trebao imat veću snagu tj. domet pri manjoj brzini prometa.
Yup, pogotovo zato što je na "putu" između te dvije točke hrpa kuća pa samim time sigurno ima svega i svačega na 2,4 bandu. Osim toga ako ti ovo treba kao trajno i pouzdano rješenje onda definitivno ubiquiti + jako su seksi.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2014., 21:21   #9
Manac
Registered User
Moj komp

Kupio sam dakle dva WA5210G i podesio ih, postavio i prilikom testiranja je bio pun signal i bez gubitka brzine (na T-Com DL: 4.26Mbit, UL:0.53UL)
Vidjet ćemo kroz par dana kako će se ponašati...
Hvala svima!
Staro 04.11.2014., 13:40   #10
zwizard1
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Pomoć oko odabira opreme Wifi...

Dakle morao bih umrežiti 2 lokacije cca 800 m bez prepreka i trenutno u ponudi imam:

1.TP-Link TL-WA7210N
2.AirLive AirMax2
i
3.Ubiquity LocoM2

E sad za prva 2 garancija je 18 mjeseci dok za trećeg je 12 mjeseci.

Na jednom mjestu već jedno 5 godina savršeno funkcioniraju 2 komada AirLive 5460 v2 a sad bih išao na soluciju sa ugrađenim antenama .....

Po vama koji je bolji uređaj, tj koji uzeti....?
zwizard1 je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 04.11.2014., 14:59   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Premješteno ovamo, ista priča te malo veći razmak.
Za početak pogledaj #6 post, morao bi napraviti "tablicu" pa osim garancije dodati cijene, karakteristike ...
Vidim da si slučajno / namjerno zaboravio uređaje sa wireless N (150 Mbps) > veći bandwith, šta rade na 5 Ghz > manje smetnji od ovih na 2,4 Ghz.
Staro 04.11.2014., 15:09   #12
zwizard1
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Ma 2.4 Ghz mi treba jer na strani gdje će biti AP odmah širiti mrežu po dvorištu, tako da ne mora se uzimati još jedan AP.
Između ostalog naručeni su Ubiquity LocoM2...... e sad ćemo vidjeti jesam se zeznio ili ne......
zwizard1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2014., 18:57   #13
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor zwizard1 Pregled postova
Ma 2.4 Ghz mi treba jer na strani gdje će biti AP odmah širiti mrežu po dvorištu, tako da ne mora se uzimati još jedan AP.
možeš ovo malo pojasnit?
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2014., 19:01   #14
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Citiraj:
Autor zwizard1 Pregled postova
Između ostalog naručeni su Ubiquity LocoM2...... e sad ćemo vidjeti jesam se zeznio ili ne......
...kad bude u pogonu ta veza u dvorište...taj iz dvorišta će svojim EM poljem poklopiti onaj signal od 800m udaljenog te prekidat konekciju, ili totalno usporiti.
Istu stvar će i susjedi sa wifi uređajima ako ih ima na tom pravcu usporavat vezu smetnjama.
Iz tog razloga je bolja opcija da ti na 800m radi link na 5GHz daleko manja mogućnost smetnji) a drugim uređajem radiš pokrivanje kuće na 2,4GHz ....ako moraš jer np. nemožeš LAN-kablom.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2014., 18:49   #15
Manac
Registered User
Moj komp

Imam još pitanje...
Ovo sve ranije radi kao urica..
Kod frenda sam uzeo još jedan TL-WA5210G i pokušao ga postaviti kao repeater..
Kad ga na kućni router spojim kao klijenta radi mi preko kabela sve normalno.. Kad ga postavim kao repeater (isti security settings) kao da mi se ne spaja na net, ili ga ne prosljeđuje na LAN.. Kad se ulogiram u TP Linka pod status mi prikazuje dobre podatke mreže (kućnog rutera i to), ali signal zna "pucati".. No i kad je signal dobar (oko 15dB) internet mi na LANu ne radi..
WiFi nisam niti probao u kad je u repeater modu..
Staro 16.11.2014., 19:33   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Probaj one std. štoseve:
- kada mu prebaciš / postaviš "AP Client Router" mod rada (šta je "najbliže" Universal Repeter), odradi Save + Reboot pa tek onda preostali konfig
- slijedi podešavanje, Lan mu ostavi na 192.168.1.254 ako je glavni router na 192.168.1.1
- ugasi DHCP Server, ali mu uvali Default Gateway i/ili DNS - ove
- po potrebi postavi Static Route prema glavnom routeru
Staro 16.11.2014., 19:37   #17
Manac
Registered User
Moj komp

Prenacio sam sa "Repeater" na "Universal repeater" i sad radi kao.. :-D malo je sporo ali mislim da je to do Internet konekcije..
Hvalaa!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno